Premieră la OMV Petrom, cea mai mare companie din Româna în funcție de cifra de afaceri: vânzările au scăzut cu cinci procente. Oficialii Petrom pun scăderea pe seama consumului mai mic de gaze, însă nu este exclus ca prețul tot mai mare de vânzare al benzinei și motorinei să-i facă pe români să-și rărească vizitele prin benzinării.
Datele publicate marți de OMV Petrom arată că vânzările companiei au scăzut în primul trimestru din 2013 cu 4%, la 5,78 miliarde lei, iar profitul net s-a redus cu acelaşi ritm, la 1,33 miliarde lei. Rezultatele vin după ce grupul Petrom a încheiat anul 2012 cu un profit net de 3,946 miliarde de lei, în creştere cu 5% faţă de rezultatul net de 3,759 miliarde lei, raportat la finele lui 2011.
Raportul companiei arată că vânzările de gaze naturale au fost mai mici faţă de primul trimestru din 2012, datorită iernii mai călduroase.
În primul trimestru din 2013, profitul net atribuibil acționarilor, excluzând elementele speciale, a crescut cu 5%, la 1,32 miliarde lei, iar EBIT fără elementele speciale, de 1,57 miliarde lei, a scăzut cu 4%, influenţat de campaniile seismice intensive din Marea Neagră.
Ca o paranteză, scăderea EBIT înseamnă scăderea profitului operaţional, un element extrem de important în activitatea unei companii. Astfel, chiar dacă profitul atribuibil acţionarilor este în creştere, dacă o companie are EBIT în scădere înseamnă că nu este la fel de profitabilă ca în trecut, faşă de perioada la care se face raportarea. Astfel, cifrele comunicate de Petrom sunt frumos împachetate dar prezintă o situaţie cu care OMV Petrom nu s+a mai întâlnit în ultimii ani: scăderea afacerii. De altfel, investitorii de pe bursa de la Bucureşti au reacţionat imediat. După anunţul Petrom, acţiunile companiei au scăzut cu 2,2%, în timp ce indicele BET-NG, care relevă mişcările companiilor din domeniul energetic, a scăzut cu numai 0,85%.
„În primul trimestru din 2013 am continuat să avem o performanţă financiară şi operaţională bună, ce reflectă un nivel în continuare ridicat al preţului ţiţeiului şi un mediu macroeconomic local relativ stabil. În E&P (explorare și producție, n.r.), am reuşit să menţinem producţia de hidrocarburi stabilă şi am intensificat activităţile de explorare”, a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.