Gelu Voican Voiculescu: „Astăzi vom fi păgâni”

Gelu Voican Voiculescu, cu a sa Spovedanie la Mănăstirea carpato-rusă Rona de Sus, Maramureș, „Astăzi vom fi păgâni”, apărută la Editura „PROEMA”- Baia Mare, 2023, în sponsorizarea lui Mihai Lauruc, Președintele Uniunii Rutenilor Subcarpatici din România și ctitorul așezământului mănăstiresc pravoslavnic al rusinilor, unde autorul și-a săvârșit confesiunile, ne oferă o carte pe cât de mult așteptată, pe atât  susceptibilă de controverse, dezamăgiri și necesare compliniri.

Paginile 5-7 sunt rezervate dedicațiilor, dintre care menționăm: „Președintelui Federației Ruse. Vladimir Vladimirovici PUTIN, slujitor al Sfintei Rusii”, dedicație completată cu portretul oficial pe fundalul drapelului de stat.

Am avut privilegiul de a citi cartea chiar din momentul predării la editură, existând oportunitatea de a o prefața, fiindcă „Proema” a editat și amplul volum de interviuri cu generalul Iulian N. Vlad, „Confesiuni pentru istorie”, în al cărui index de nume Gelu Voican Voiculescu apare de 24 de ori.

Rezervele editurii îmi erau evidente, dar din ipostaza sui generis, de „consilier editorial”, consideram necesară depășirea reținerilor, fiindcă pentru judecățile istoriei sunt necesare adevărurile tuturor („Audiatur et altera pars”).

Mi-am reprimat propensiunea de a prefața cartea, din considerentul de bun simț că menirea cuvântului antemergător este de a aduce un laudațio operei și meritelor autorului, demers pentru care, dat fiind respectul pentru memoria generalului Iulian N. Vlad, precum și nuanțele de gri ale unora dintre rememorările autorului, nu eram „eligibil”.

Am citit cartea, cum se spune, pe nerăsuflate, nu sub imboldul valorii intriseci sau al plusului de informație adus, ci al purului interes, ca parte și martor al unora dintre evenimente, pentru versiunea oferită de autor, după ce cvasitotalitatea principalilor actori ai spectacolului politic din decembrie 1989 au trecut la cele veșnice și nu mai pot vorbi.

În numerele din ianuarie și februarie 2023 ale revistei „Evenimentul istoric”, sub genericul „Decembrie 1989: Minciuna devine adevăr” am trecut în revistă „noua putere”, despre care generalul Iulian N. Vlad spunea: „Când am aflat de componența primului guvern din decembrie 1989 (…) când la putere au ajuns niște oameni pe care, în parte, îi cunoșteam, pe unii chiar mai bine, chiar foarte bine, mi-am dat seama că există pericolul ca lucrurile (…) să regreseze foarte mult. ”

Gelu Voican Voiculescu a făcut parte din nucleul dur al noii puteri, cu roluri importante și precis definite pe termen scurt. În cele ce ne-am referit cu privire la persoana și faptele Domniei Sale, în contextul evenimentelor din decembrie 1989, sperăm să fi complinit câte ceva omisiunile autorului aflate în partea nevăzută a adevărului.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Aurel I. Rogojan 248 Articole
Author

14 Comentarii

 1. Nu înțeleg nimic, decât ca se încearcă tangențial o cosmetizare a generalului Vlad.
  Pe cine mai intereseaza asta in Colonia Marginala Eșuată, cu 150 miliarde coco datorie externă ??

 2. Rogojina este un dinozaur securist, care se zbate sa poleiasca criminalii gen Vlad, sau Voican, implicit pe el insusi. Oare cine din redactia Coti il iubeste atat de mult? Mai rasfirati toa`si, mai rasfirati!

 3. Vlad a fost esential in victoria loviturii de stat, in tandem cu stanculescu – si-au riscat viata.
  Cretineii trepadusi de pe-aici latra si ei, sa sa bage in seama.
  Voican are interviuri fulminante, de ore, pe youtube, unde common sense – ul e cardinal.
  Am asteptat aceasta carte, felicitari autorului ca a reusit sa o scrie.

  • Al –Daca nu esti din nastere defect la cap, sigur tragi ceva pe nas ,altfel nu ai gindii asa !

 4. Pe cine mai intereseaza o gaska de KGB-isti dovediti,nici macar romani,si niste scursori de securisti vanzatori de tara ?In opinia mea ,pe nimeni,asa ca va doresc ca uitarea sa va ingroape,sunteti o rusine pentru umanitate.. Pentru poporul roman,niste (editat) de tradatori..

  ..

 5. Gelu Voican Voiculescu e slujbasul Satanei si de aceea a participat la uciderea sotilor Ceausescu in ziua Sfanta de Craciun. Prea Sfanta Treime si Prea Sfanta Fecioara Maria sa-l cheme cat mai repede pe belzebutul asta la Judecata Cereasca si sa-l trimita in focul Iadului pe vecie. Amin.

 6. Bolșevicii sunt creștini,mai nou?vorba aceea( nu mai știu a cui,poate vă amintiți )voi:”Diavolul ar fi în stare să citeze și din Biblie până își atinge scopul”

 7. De rasul curcilor! Securicii eratei de azi ii condamna pe securici ghereuului de ieri!

 8. @Al: tu ar trebui sa participi la campionatul de curling. Aia pe care-i lauzi tu trebuiau lichidati in `89. Toti, impreuna cu tine!

 9. E greu de restabilit adevarul la zeci de ani de la evenimente. E foarte bine insa ca apare si o alta perspectiva asupra situatiei de atunci.Sunt unii care stiu totul perfect chiar daca atunci nici nu erau nascuti. Oricum nu vom vedea adevarul prea curand. In ceea ce priveste lichidarea tuturor securistilor in decembrie 89 acesta a fost un deziderat al generalului Militaru. Din susrse sigue stiu ca cel care s-ar fi opus e chiar impricinatul Voican. De unde concluzia ca il putem numi si parintele noii securitati, acest instrument al democratiei capitaliste.Omul are tarele lui, ca noi toti, si ar fi bine sa citim inainte sa urlam. Dae fiecare e liber sa faca ce vrea, doar de aceea ne-am castigat libertatea de exprimare. Cu toate ca, fiind o democratie autentica, romaneasca, n-ar trebui sa-i lasam pe toti sa se exprime. Unii pot sa semene indoiala si neincrederea in fortele revolutionare autentice!!

 10. Trebuie sa fii cu capul în nori ca să nu înțelegi că România e condusa din ’90 de o caracatiță securistă. Care, pentru lustru și sclipici, s-a boit cu fardul mason. Foștii turnători și marea majoritate a securiștilor au pus mana pe România și nu i-au mai dat drumul de peste 30 ani.
  Rezultatul?
  Colonie Eșuată datoare pe 5 generații ! ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.