Geoană în La Stampa: Moscova și Beijingul să exercite presiuni

„Escaladarea nu aduce beneficii nimănui. Moscova și Beijingul trebuie să exercite presiuni asupra ayatolahilor”, este de părere actualul secretar general adjunct al NATO.  Într-un interviu acordat publicației italiene La Stampa, Mircea Geoană vorbește despre escaladarea situației din Orientul Mijlociu, dar și dezvăluie dacă Iranul și aliații săi, Rusia și China, au un interes în a declanșa un război mondial.

Cât de mare este riscul ca situația să scape de sub control în Orientul Mijlociu?

„Condamnăm cu fermitate escaladarea iraniană cu atacuri masive asupra Israelului noaptea trecută. Cerem moderație, pentru că riscul ca situația să se agraveze în ceva și mai semnificativ este real. Trebuie să ne asigurăm că situația nu scapă de sub control. De aceea, respectăm dreptul Israelului și al oricărei țări de a se auto-apăra. A fost un atac masiv, dar trebuie să ne asigurăm că dăm dovadă de reținere și că nu punem și mai mult gaz pe foc într-o situație deja foarte tensionata.”

Ministrul israelian Gallant afirmă: „Avem nevoie de un pact strategic între SUA, Israel și aliați împotriva amenințării iraniene globale.” Ar putea Netanyahu să antreneze Occidentul într-un conflict mai mare?

„NATO nu este parte din acest conflict. Avem un parteneriat de lungă durată cu țările din Orientul Mijlociu și din Golf. Dar, ca Alianță, proiectăm stabilitate și, cu siguranță, avem un rol direct în acest sens. Țările NATO fac multă muncă diplomatică pentru a se asigura că situația rămâne calmă și sub control. La fel cum Italia joacă un rol important, sub umbrela UE, pentru a proteja navigația în Marea Roșie.”

Ce interes ar avea Iranul și aliații săi, Rusia și China, să declanșeze un război mondial chiar acum?

„Cred că toți actorii internaționali responsabili fac apel la reținere. Israelul a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. China a făcut apel la dezescaladare. Indiferent dacă vedem lucrurile diferit, nicio țară nu poate beneficia de un alt război major în Orientul Mijlociu, după un război atât de oribil și de lung în Ucraina. Prin urmare, încurajăm cu tărie pe toată lumea să de-escaladeze. Și dacă au o relație specială cu Iranul, cred că Moscova, Beijingul și alții, ar trebui să exercite presiuni pentru a se asigura că înțeleg că este un risc foarte dăunător pentru propriile interese. Problema este foarte serioasă. Vorbind de China, de exemplu, este clar că și comerțul global le servește.”

Este Rusia încă cel mai fierbinte front pentru NATO?

„Cel mai mare război este încă în Ucraina, declanșat de Rusia. Se face un sacrificiu uriaș de ambele părți. Rusia a pierdut peste 350.000 de soldați, o cifră imensă. A suferit pierderi de echipamente și pierderi economice.

Nu este rolul nostru sa facem un clasament al conflictelor, dar războiul din Ucraina are un impact direct asupra securității europene, este un război pe teritoriul european. Acesta este motivul pentru care solicităm încă o dată o de-escaladare în Orientul Mijlociu, deoarece combinația dintre un război major mai convențional în Est și, Doamne ferește, ceva mai complicat în Sud va face ca situația securității europene să fie și mai dificilă.”

Ce repercusiuni are războiul din Orientul Mijlociu asupra Ucrainei?

„Iranul și Coreea de Nord oferă deja sprijin Rusiei, vedem în mod clar o alianță forjată. China, dacă nu direct cu arme, oferă sprijin indirect Moscovei, cu microelectronică și instrumente tehnologice specializate pentru apărare. Este clar că această combinație dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată. Din acest motiv, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina. Și să mobilizăm mai mult sprijin, pentru că, așa cum Rusia le cere partenerilor săi, și noi avem obligația morală, politică și strategică de a continua să ajutăm la lupta în acest război și să îl câștigăm. Este un lucru bun pentru stabilitatea europeană. În caz contrar, va exista o invitație la aplicarea legii junglei”.

https://www.lastampa.it/esteri/2024/04/14/news/mircea_geoana_nato_descalation-14224633/

 

Mircea Geoană se află la Torino pentru a se întâlni cu reprezentanți ai industriilor italiene de apărare, de la Leonardo la Fincantieri, în vederea consolidării producției de armament și a stimulării cooperării între țările aliate. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

25 de Comentarii

 1. Să-l vezi pe prostănacu’ cum dă el indicății la ruși și la chinezi !

 2. Mai actuală ca oricând caracterizarea făcuta lu’ Geoană de Idolului meu, tov. IliciEscu :
  Un DEȘTEPTac, măR🤣g…
  ••• RumburKK- PeZeDea TL & TM -RumburKK •••

 3. Iranul nu declansa lovitura decit daca avea acordul Rusiei si Chinei .Iranului nu i s-a nazarit sa lovesca cu 350 de rachete balistice ,de croaziera si drone de diferite tipuri , fara sa aiba acodul Rusiei .loveau si ei cu citeva rachete si drone doar asa de fatada .Daca lovitura reusea si Occidentul se dovedea neputincios atunci totul se repeta identic in Ucraina si ambele razboaie se incheiau cu ingenucherea Americii si a statului Israel .Occidentul si-a dovedit superioritate tehnologica .Acum toti proetenii rusilor vor fugi sa cumpere tehnologie Occidentala .Dictatorii lumii s-au facut de ris .In curind Rusia se va retrage din Ucraina .Isi vor linge ranile si vor astepta 20 de ani .Acorduriloe comerciale si economice ale Rusiei ce erau parte a unor achizitii de tehnologie militara de catre terti vor fi anulate .Tota suflarea omenesca va cumpara doar de la Franta ,Germania si SUA. UE este marea cistigatoare .

 4. Pentru a se ajunge la apocalipsa e nevoie de 3 evrei. Avem doar 2 deocamdata. Adica nu stiu ce origini au Biden si Putin.

 5. Prostovane, trebuia sa ceri ca Moscova si Beijingul sa exercite presiuni asupra Israelului ca sa opreasca genocidul din Fasia Gaza si sarespecte deciziile ONU,CPI si altor organisme internationale, pe care Tel Aviv le ignora

 6. Mulțumită evreilor sioniștilor si finanțărilor diferitelor facțiuni și conflicte și supușilor din masonerii,cu fiecare conflict ai acaparat putere în a domina și controla lumea.Iata că acum încearcă să.i atragă pe toți ,fara nici in scrupul și provoaca agresiv un nou conflict mondial.Daca oamenii accepta sa participe și nu pun presiune pe guverne atunci ne vom merita soarta.Daca vor război și provoaca atunci sa se descurce pe cont propriu.noi RAZBOI NU VREM,CINE PROVOACA SA SI ASUME RESPONSABILITATILE!!!

 7. Să-i convingă pe Pekin și pe Maskwa să-i dea ”prinși pe interlopii bărboși e o bagatelă ,dar în Italea e imposibil să-l convingă pe cumnatul ayatolah să se dea prins.

 8. Totul depinde de SUA, NATO si UE…, nu de Rusia si China…
  Cu cat SUA vor sa-si mentina statutul de hegemon, avand in continuare puterea absoluta si se foloseste de slugile din NATO si UE(si nu numai), cu atat mai multe conflicte armate vor aparea in lume.

 9. Domnule Gioana ,o sa vedeti voi pe ala cu coarne cit de curind si o sa va sature de bagat batul prin gard sau la pasiunea voastra de razboi si inarmare ! A-ti depasit de mult linia rosie si asta o sa va coste scump !Marea intristare este ca populatia civila nevinovata ,va avea de suferit din cauza voastra ! Cita inpertinenta si obraznicie poti avea ca sa nu recunosti faptul ca atacul Iranului ,sa datorat in urma faptelor facute de voi in ziua de 1 aprilie, cind a-ti bombardat consulatul iranian de la Damasc.Aveati impresia ca faptele voastre vor fi trecute chiar atit de usor cu vederea ?

 10. Mah nenea ” Prostanacul” despre consulatul iranian , nimic ? Despre Fisia Gaza, nimic . Ca din 1949 de la Tantura , Eretz Israel tot toaca la palestinieni.A fost Holocaust in WW2 ,dar asta cum il numesti ? Hai da-ne o lectie . Ca tot esti” pregatit” si pe”cai mari” . Si apropo , de cind Israelul este in NATO ? Si ce au cautat ” tifoanele ” de la Kogalniceanu sa faca raiduri antiracheta si antidrone ? Caz doar faceau politie aeriana asupra Marii Negre si a statelor NATO .Va dati cu muci-n fasole si cu stingu-n dreptul . Ori este alianta Nord Atlantica ori este cerber mondial . Nu va mai ascundeti in spatele frazelor sforaitoare ….Ne-am lamurit!

 11. „„Escaladarea nu aduce beneficii nimănui.”
  Dar in Ucraina cui aduce beneficii escaladarea de o incurajati?!

 12. E clar că (editat) nu și-a depășit condiția…
  Ce drept de „auto-apărare” visezi, dle. Geoană, când vorbim despre pedepsirea agresorului Israel care a violat dreptul internațional, atacând o reprezentanță diplomatică a Iranului, agresiune împotriva căreia ONU – și statele membre din occident – nu au adoptat nici măcar declarații de condamnare (verbală)?
  Iran a transmis ONU că a terminat operațiunea de pedepsire a agresorului Israel – cel care a violat dreptul internațional – deci orice escaladare poate porni doar de la agresorul Israel.

  Iar începi, dle.(editat) , cu ideea prostească potrivit căreia Rusia a declanșat un război, pentru că a refuzat să permită Ucrainei să agreseze etnici ruși?!
  Ți-a fost explicat: Rusia a intervenit, în virtutea dreptului la auto-apărare dat de Carta ONU, pentru a ajuta 2 state aliate, care se aflau de 8 ani sub agresiunea „ilegală și neprovocată” a Ucrainei; aceeași Ucraina care are pretenția să se alieze cu cea mai agresivă alianță militară din ultimii ani, aceeași alianță militară care a distrus în mod direct 2 țări în ultimii 25 de ani – Iugoslavia/Serbia și Libia – fără mandat ONU și fără a respecta dreptul internațional, a răsturnat guverne, a ucis lideri de stat și a încercat să influențeze independența politică a Rusiei ca să schimbe conducătorul ales democratic.

  De unde ai scos, dl(editat), cifra de 350 mii de soldați ruși uciși? Dacă admitem acel nr, înseamnă că Ucraina are min 2-3 mil de soldați eliminați, or cifrele (verificabile) sunt în jurul a 500 mii, deci în dreptul rușilor e probabil 50-80 mii – eu cred că și o singură viață e prea mult, însă e altă discuție.

  Dacă așa gândesc cei care ocupă funcțiile de conducere din cadrul NATO, vă dați seama că se strică de râs rușii de fiecare dată când acești (editat) se umflă-n pene.

 13. Bizar gândește Occidentul, prin gura dumitale domnule Geoană, întâi anunță noi sancțiuni contra Federației Ruse supă care-i cere să face promisiuni!

 14. @mafalda
  si dumneavoastra si eu suntem, vorba lui nenea Iancu, scarta, scarta pe hartie! nimic nu ne impiedica sa fim coerenti, adica sa aplicam principii cand analizam o situatie, o declaratie ca cea a domnului Geoana!

  deci in cazul Ucrainei vorbim de dreptul fortei pe care l-a utilizat Rusia. Aici nu avem ce discuta!

  In cazul celor doua lucruri care sunt legate, distrugerea consulatului iranian de la Damasc si bombardarea de catre Iran a teritoriului Israelului vorbim de acelasi drept al fortei sau nu vorbim de dreptul fortei? nu ar fi trebuit domnul Geoana sa incrimineze folosirea dreptului fortei in situatia din Orientul Apropiat? de ce nu o face?

  Putem fi coerenti? ce va impiedica sa fiti logic?

 15. Nu e chiar atat de prostanac ,despre Gaza si ambasada de la Damasc ciocul mic.Plus ca omul e defect la logica Occidentul are toata libertatea sa ajute Israelul ,China si Rusia nu au voie sa ajute Iranul.Plus ca micutul Kim de Coreea tulbura somnul „lumii libere”.Sictir.

 16. Domnule Gioana ,din tot ce incerci sa spui dumneata legat de situatia asta internationala ,atit despre Ukraina ,Rusia ,Israel sau Iran dovedesti ca nu esti corect si nici lucid in gindire.Nu judeci corect situatiile respective si incerci prin minciuni si dezinformari ,sa ne speli noua creierii ,ca sa ne detemini sa credem ca occidentul este mielul blind si saracu de el ,se lupta tot timpul pt. pace ,liniste si siguranta oamenilor .Cum crezi dumneata ca romanii te vor vota ca presedinte ,atita timp cit aud si vad cu ochii lor, cum poti sa minti cu atita dezinvoltura ,nerusinare si obraznicie ?

 17. Nea Mircy, deci tovarase fiu de general de Securitate, deci cand o sa gaseasca NATO pretexte sa ne toace in bombe si pe noi (asa cum a mai gasit in trecut pretexte sa-si toace ex-prietenii), nadajduiesc ca o sa fii la adapost la socri, da?
  Ca nu ar fi bine sa te prindem pe aici, nu garantam ca scapi intreg daca iesi in public.

 18. Ziceti voi dar Geoana o sa fie un presedinte mai bun ca Petrov. Care o sa ne înarmeze cu o flota no o sa o vanda.

 19. China cu ambasada bombardata in anul 1999 in Iugoslavia de vacarii aerieni nici hitler s-au stalin n-ar fi facut asa ceva iar acum „alesii” bombardeaza ambasada Iranului in Siria mda votati aceasta papusa succeSSuri

 20. Limpede ne e LimpeZimea !
  Oameni buni, eu vă tot spun da’voi nu vreți să mă credeți:
  VITEJII Azov tocmai AU MUTAT DECISIV din Chasov Yar către Kiev și au lăsat „carnea de tun” Urcacă în tocător, să le țină spatele.
  Exact ca la Avdeevka, măR🤣g !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.