Germanii de la Dalli închid fabrica de la Timişoara

Grupul german Dalli, intrat pe plan local în 2014, când a preluat de la P&G fabrica de detergent de la Timişoara, va închide operaţiunile de producţie din România, scrie seenews.com, care citeaza oficialii grupului.

Această mutare face parte dintr-un plan mai amplu de restructurare ce vizează mai multe fabrici.

“Dalli va opri treptat operaţiunile din Warth (Austria) până la final de 2022, după care va închide fabrica. În Timişoara se va întâmpla acelaşi lucru, iar în decembrie 2022 această unitate va fi fie vândută, fie închisă”, spun reprezentanţii grupului citaţi de seenews.com.

În cel mai bun moment, unitatea contribuia cu o treime la capacitatea totală de producţie de detergenţi a grupului.

Dalli Production România, subsidiara locală a grupul german Dalli, care deţine o fabrică de detergenţi la Timişoara, a raportat pentru 2020 o cifră de afaceri de peste 434,3 mil. lei (peste 90 mil. euro), în creştere cu aproximativ 12% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor. Rezultatele nu sunt publice pe 2021. Totuşi, un prim indicator al evoluţiei companiei îi reprezintă exporturile pe anul trecut. Compania Dalli Production România s-a situat în 2021 pe locul 445 în clasamentul celor mai mari exportatori locali, în cădere liberă, cu 151 de poziţii.

Nemţii invocă creşterea preţurilor – la energie şi materii prime – ca motive ce duc la restructurare. Astfel, este în plan şi reducerea numărului de salariaţi la două fabrici din Germania şi la două din Olanda. Mai mult, compania va abandona până în 2030 a articolelor neprofitabile, precum detergentul de vase şi bunurile de curăţenie a locuinţei, alături de unele articole de îngrijire personală.

În total, compania are şapte fabrici, conform site-ului propriu. Astfel, se vor închide (sau vinde) două şi va fi redusă activitatea la alte patru. Singura care nu este menţionată este o unitate din ţara mamă, Germania.

Fabrica de detergenţi de la Timişoara pe care grupul german Dalli a preluat-o în 2014 de la gigantul american P&G are o capacitate totală de 300.000 de tone, ce o poziţionează pe locul întâi în topul celor mai mari facilităţi de producţie ale companiei. Ea se află la egalitate cu o altă fabrică din Germania a lui Dalli.

La final de 2020, unitatea de producţie avea peste 300 de salariaţi care produceau detergent, conform celor mai recente date ZF.

La intrarea pe plan local, CEO-ul de la acea vreme al grupului spunea că a ales să intre pe piaţa locală datorită forţei de muncă bine pregătite şi datorită sistemului educaţional bine pus la punct, sistem care poate susţine dezvoltarea viitoare a companiei în România. Fabrica nemţilor de la Timişoara este prima – şi singura – a grupului în Europa Centrală şi de Est. Ei au venit în regiune în primul rând ca partener de producţie al P&G.

Grupul Dalli este specializat în producţia de mărci private pentru retaileri gigant, printre clienţii companiei numărându-se Lidl şi Aldi, ambii discounteri germani, dm Drogerie Markt şi Rossmann, companii active pe piaţa drogheriilor, potrivit unor informaţii anterioare oferite de oficialii Dalli. Grupul Dalli este o afacere de familie ajunsă la cea de-a cincea generaţie, având o istorie de peste 170 de ani.

Germanii mai deţin pe plan local şi firma Dalli Dc Ost, înfiinţată în urmă cu patru ani, cu obiect principal de activitate „comerţ cu ridicata al produselor cosmetice şi de parfumerie“ şi afaceri de 415,3 mil. lei în 2020, plus 32%. Această entitate se ocupă cel mai probabil de distribuţie pe plan local, acelaşi model fiind practicat şi de alţi giganţi din domeniu precum P&G şi Unilever. Astfel, o entitate produce, iar o alta preia distribuţia produselor grupului pe piaţa locală. Compania care se ocupă de distribuţie nu va avea în portofoliu doar bunurile realizate în fabrica locală, ci şi în celelalte unităţi de producţie ale grupului. Compania Dalli Dc Ost are sediul tot în judeţul Timiş, la fel ca fabrica. Compania se află şi ea în top exportatori, pe locul 117, în coborâre 64 de poziţii.

Foto ziuadevest.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

9 Comentarii

  1. Treaba lor ! Insa statul roman trebuie sa le ceara, pina la ultimul leu, toate facilitatile, scutirile de impozite si taxe, etc, inclusiv cele acordate firmei P&G, de la care a fost preluata fabrica.

  2. Dispare astfel o sursă majoră de poluare atmosferică în zona aia a Timișoarei. Că de solul de acolo nu știm ce se întîmplă în el…

  3. Păi, produsele care au materie primăgazul și petrolul,, vor fi sistate, nu se vor mai produce, CLAR,.
    Ia citește asta un pic. nu e greu de priceput,.
    Suntem într-un moment de cotitură în care, vorba pokeriştilor, „s-a dat cu sec”. Chestiunea e simplă: poţi tipări bani, poţi păcăli fraierii, dar nu poţi niciodată să tipăreşti petrol, gaz, metale, mâncare s.a.m.d. Ce înseamnă că s-a dat cu sec? Ruşii ies şi spun: noi avem materii prime şi produse agricole; chinezii spun: noi avem produse finite. Până acum anglo-americanii şi europenii spuneau: noi avem bani! De partea cealaltă a baricadei, dându-se „cu sec” se spune clar: bani avem şi noi, voi mai aveţi altceva?
    Asta e valabil nu doar la petrol și gaze, cila metale precum nikel, cobalt, aur, paladiu.. să nu mai povestim de microcipul chinezesc. Deci, ai priceput române ??

  4. … și așa „globalizarea„ își dă cu tesla în c**ie, ce-și face omul cu mânuța lui merge „la suflet”. Sancțiunile „țărilor civilizate” (nu mai pot acum de grija africanilor care vor muri de foame din cauza Rusiei) sunt cea mai puternică lovitură dată globalizării și corporațiilor. Succesuri dragilor …

  5. Mare Urs, trebuie sa recunosc ca… nu te mai recunosc :))) In plandemie ai dat impresia de total obtuz in gandire, dar acum pari a fi alt om, subit ai inceput sa gandesti corect si sa observi ce se petrece in lumea de azi. De unde schimbarea?

  6. Ursarul mimeaza o atitudine convenabilă dar militează sub o altă poreclă de „valah” pentru dezmembrarea României și nu numai, chiar și de pe nickul ăsta. Suflă în pânzele politicii cameleonice a lui Orban și în curul lui Putin pentru că ar da viață dorinței maghiare de segregare rasială și autonomie teritorială in Transilvania.

  7. Visul de aur al asasinilor economici din varcul statului, care au dezindustrializat Romania ca sa faca placul sefilor externi se apropie de final. In curand nu va mai ramane nimic de inchis. Traiasca m UE!

  8. Nemtii invocă crestera preturilor la energie si materie primă- păi nu e din vina lor si a masurilor aberante ale ue ????!!!! Adica ei provoaca criza si tot ei se plang,e cel mai bun exemplu al ue si ce vor ei ,pentru toti fraierii,indiferent de culoare !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.