„Gest sfidător”: Strângere de semnături pentru un drapel secuiesc

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHR) consideră că autorităţile locale din Sfântu Gheorghe sfidează justiţia, demarând o campanie de strângere de semnături pentru susţinerea steagului municipiului, anulat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Conducerea Forumului afirmă că administraţia locală este preocupată să strângă semnături pentru a impune un „simbol monoetnic”, „evident secuiesc”, „de pe care românii lipsesc cu desăvârşire”.

„Printr-un gest sfidător la adresa puterii judecătoreşti din România, care a stabilit în mod definitiv nelegalitatea acestui simbol, primarul municipiului continuă să provoace tensiuni şi insistă pe un subiect închis”, se arată într-un comunicat de presă al FCRCHR.

În context, reprezentanţii Forumului au amintit că autorităţile locale au înlăturat definitiv tricolorul României de pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe, permiţând arborarea acestuia doar o dată pe an, respectiv pe 8 septembrie, când au loc manifestări dedicate eliberării oraşului de sub ocupaţie fascisto-hortystă.

„În loc să promoveze armonia şi înţelegerea, afişând în semn de respect faţă de eroii români drapelul pe turla primăriei, acesta (primarul Antal Arpad -n.red.) consideră că este mai important să provoace populaţia locală la o strângere de semnături pentru o cauză pierdută prin toate mijloacele legale”, se mai menţionează în comunicat.

Conducerea Forumului precizează că deşi Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie străină în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, primarul „refuză cu obstinenţă arborarea definitivă a simbolului naţional, semn al jertfei românilor care s-au sacrificat pentru eliberarea municipiului”.

„În anul 2009, Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a propus ca steagul tricolor de pe turla Primăriei să capete statut de monument istoric, în semn de recunoştinţă faţă de jertfele ostaşilor români care au luptat pentru eliberarea Ardealului de Nord. Din păcate, acest deziderat încă nu a devenit realitate. Ne întrebăm cum este posibilă o asemenea ipocrizie, cum se poate susţine că din motive ‘tehnice’ drapelul nu poate fi arborat permanent, dar cu toate acestea, în zile speciale sau când sunt prezente oficialităţi de rang înalt, precum a fost în acest an domnul ministru al Apărării, drapelul poate fi amplasat pe turla primăriei (…) Este insultător modul în care românilor le este ‘servit cu porţia’ propriul simbol naţional. Ni se face un program limitativ în care avem voie să vedem propriul drapel arborat pe cel mai înalt punct al unei clădiri administrative aparţinând Statului Român! Cum de în municipiile din apropiere, la Braşov şi chiar Târgu Mureş drapelul poate sta falnic în vârful imobilelor, dar la Sfântu Gheorghe această dorinţă firească este constant respinsă?”, au mai spus liderii FCRCHR.

Primarul Antal Arpad a declarat că legea reglementează „foarte clar” modul în care trebuie arborate drapelele pe instituţiile publice, şi anume la intrarea principală şi nu în altă parte, iar legea este respectată întocmai la Sfântu Gheorghe.

Cât priveşte steagul oraşului, anulat în urmă cu câteva luni de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe considerentul că nu este reprezentativ pentru toţi locuitorii oraşului, ci doar pentru comunitatea maghiară, Antal Arpad a declarat că sentinţa este inacceptabilă, motiv pentru care autorităţile locale vor relua demersurile pentru aprobarea drapelului.

„Având în vedere faptul că instanţa a anulat steagul municipiului Sfântu Gheorghe pe motiv că nu ar fi reprezentantiv pentru acest oraş şi pentru oamenii care trăiesc în oraşul nostru, am decis să strângem semnături pentru a demonstra că acest steag este forate bun pentru noi. A apărut în spaţiul public şi informaţia cum că, de fapt, noi am fi dorit să aprobăm steagul Ungariei sau steagul secuiesc ca steag al municipiului Sfântu Gheorghe, dar dumneavoastră care staţi şi locuiţi în acest oraş ştiţi foarte bine că acest lucru nu este adevărat şi vedeţi diferenţa, tocmai de aceea vă rog să fiţi alături de noi, vă rog să semnaţi şi dumneavoastră, să demonstrăm că noi ştim mai bine ce este reprezentativ pentru noi decât un judecător care trăieşte într-un alt oraş. Contez pe dumneavoastră!”, a transmis Antal Arpad, prin intermediul unui mesaj video postat marţi pe Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

29 de Comentarii

 1. Dupa cum ati observat, intre maghiarii de pretutindeni traiesc niste venetici carora le spunem bozgori. Ei sunt niste ignoranti primitivi traumatizati care traiesc intr-o iluzie toxic-disociativa si care atare nu reusesc sa se integreze nicaieri. Culmea este ca sunt dublati in eforturi de gazde imbecilizate, indeajuns, incat sa sara in ajutorul parazitului. Sau nu e culmea? se intreaba unii .. E o discutie pe care o lasam pe viitor. Desi suna a sindrom Stockholm..

 2. Ne intoarcem la dictactura cu ajutorul unor legi idioate ,gandite si puse in practica tot de niste idioti care se cred eterni la ciolan.Azi ,27 septembrie 2023 ,presu Iohannis a promulgat legea Bode -Ciuc ./.Incitarea la ura ,violenta si descriminare daca se adreseaza si pe criteriul de apartenenta politica sau de opinie si este pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda /Niste panarame fara doar si poate.Ne restrang drepturile treptat ,pas cu pas,pana o trantesc de o ,,stare de urgenta,,si ne baga pana in gat in rahatul ucrainean.Am impresia ca Marele Turist isi face mersurile sa ramana pe viata la conducerea coloniei.

 3. Pe el nu-l cunosc dar fosta nevastă mă cunoaște pe mine încă de când eram șef de post în satul ei natal.Cred că doarme chiar si acum cu poza mea sub pernă,pentru că ea știe să iubească românii.

 4. Pe baza acestor semnaturi din zona sau ungatia(nimeni nu controleaza in amanunt datele personale) vor profita latraii pentru:
  1. Depunere candidatura ca partid la alegeri,
  Si
  2. Urlatul cu tinutul secuiesc mult timp ca sa arate semnatarilor de oriunde(tara si ungaria) ca se tin de cuvant, desi, stiu ca nu se poate face modificari la teritoriul Romaniei fara modificare constitutie.

 5. Dupa înțelegerea PSD cu UDMR pentru a nu susține moțiunea de cenzura , ungurii au unda verde in programarea si organizarea tuturor sărbătorilor si a evenimentelor strict privind minoritatea maghiara in ,,Ținutul Secuiesc “ . O sa ne trezim iar cu Viktor Orbán care va veni si va denigra România la ea acasă, cum a mai făcut-o.Așa ca dragi romani , roomul de Ciolan , reprezentând tot o minoritate, va Închide ochii la toate actiunile care tintesc independenta Ardealului , recucerit cu sânge de Armata Romana intr-o campanie desfășurată din Ianuarie pana in August 1919 . Romanii nu o sa uite secvența Tv din cadrul întâlnirii informale avute in iulie anul acesta la București , prezentând fetele extaziate ale lui Grindeanu si Ciolacu ascultându- l uimiti pe amicul lui Putin , din ordinul căruia a avut loc atacul mișelesc al Armatei Rosii contra unei tari suverane, Ucraina , provocând distrugeri enorme de vieți omenești si materiale. Parca eram intr- un film comunist in care ,,lumina “ venea de la ,,răsărit”. Este inexplicabil ca un om politic ca Ciolan care își începe discursurile cu formula : sunt împotriva războiului declansat de Rusia împotriva Ucrainei sa il asculte pe ,,pionul “ rusesc in Europa , Viktor Orbian.

 6. Dom’le! Forumul Civic al Românilor din Covasna-n primul rând ca n-ar fi trebuit legalizat. România e patria tuturor, si indivizii are fi trebuit sa priceapa asta. Majoritate si minoritati nationale. Tot cum n-ar fi trebuit legalizat nici Forumul German, al lui Johannis. Ori UDMR. Si-n privinta steagului secuiesc: n-au decât sa-l aiba, e dreptul lor: e un tinut, secuii exista, pot s-aiba si steag. Si-n alte tari UNITARE, iacobine, din Europa (Franta), sunt si steaguri, si parlamente proprii, si sarbatori folclorice ale minoritatilor nationale din tara. Care nu prejudiciaza STATUL UNITAR. Fanatici români, si regret s-o spun, atâtzând fanatismul secuilor. Care l-au dat pe Gheorghe Dozsa. Mai ales ca nici n-ar fi trebuit sa fie vreo strângere de semnaturi: secuii-n mod sigur au, deja, steag propriu. Tinutul Secuiesc e AUTONOM. Românii de-acolo mai bine-ar fi fost atenti sa nu se taie padurile, patrimoniul natural al tarii si regiunii, în loc sa se tina de nimicuri. @Urmasii celor din 1919: Victor Orban vine de obicei la Tusnad, si nu denigreaza România: denigreaza UE, întreg în care natiunile si popoarele îi sunt destinate uitarii, în favoarea „poporului … european” (!!!). Si Rusia a atacat Ucraina în LEGITIMA APARARE, Charta ONU, capitolul al VII lea, nazistule!

 7. Formul civic legalizat nu are nici o legatura cu legalizarea aparitiei Tinutului Secuiesc ce deja a fost oprita de catre Iohannis atunci cind PSD dorea aparitia acestei enclave „ secuiesti ” in Romania .Mai tineti minte „Jó napot kívánok”

 8. …proverb maghiar:”În drăgălășenia puiului de vulpe și în buna-credință a secuiului să nu te încrezi niciodată”(Manualul de istorie a secuilor,prima ediție,publicat chiar la apariție de „Cotidianul”)

 9. Este sfidător demersul secuilor, dar cum nu revoltă pe nimeni batjocorirea însemnelor naționale prin faptul că la ambele intrări pietonale ale Promenada Mall loc și odihnă și țigară cutia de gunoi pentru Hârtie-Plastic-Menajer este in culorile Roșu, Galben, Albastru. Atrag atenție de ani buni fără să se sesizeze nici o instituție din Sibiu Armata, Prefectură Parlamentari că în ambele Mall-uri Shopping City Sibiu, și Promenada Mall lada de gunoi îmbinând trie cutii hârtie, plastic, menajer de pe aleea centrală în roșu-galben-albastru ceva mai șterse dat tot deliberat în bătaie de joc. Acum la intrările în Mall lada de gunoi este învelită batjocoritor în culorile clasice ale tricolorului României. Dacă domnul Funar a vopsit băncile fin parcul Cluj Napoca a fost îi deranja pe maghiari. Dacă e pe gunoi în Primăria Astrid Fodor și orașul de reședință al președintelui României nu deranjează pe nimeni. Nici familia președintelui, nici SPP, nici SRI nici Raluca Urcan ministrul Culturii. În Mall-urile din Sibiu copii de de mână părinților învață că unde se aruncă gunoiul e roșu galben albastru!

 10. Professoara de marxism leninism Leana lui Roller iar s-a bagat shi ea la trolyit. Ka ke sa vezi, iar a itors-o mai ceva ca altceva, ca la Pielanu. Daca spunea ca aia cca 500 din tzinutul Sekoyesc cred ca vor ceva, mai era ceva. Asha ca d-shoara franzuzoaica se da inca fata mare, la noi mamaligarii, dar ce mult iar piace sa gaseasca acolo un Cioban, ca de Hunguroaice ce sa spun de pe vremea cuceririi parlamentului lor, le-a placut mult de tot venirea opicarilor noshtri. Cum draku nu scapam de limba de lemn shi astia ca la ka laba lor le shtiu pe toate. O intrebare pentru cei ramashi la datorie de pe vremea cominternismului ashteptand sa vina Stalin sa le dea moaka ca Ylici ceva, cand mai ales omorau ostashul roman, mai ceva ca in Gulag, Astfel a ajuns Maya Ylici Morgestern (citeshte invers Lenin) sa vada vedenii chipurile este Pogrom, ka kand Bolshevicii ei au pus mana pe arme sa se bage ca muscala rahat, atunci cu Rebeliunea Legioanara, unde protectorul lor Antonescu a eliminat creatzia lor mistica (PCR era desfintzat legal de Rege)=razboiul cominternist hibrid ca sa ascuta lupta de clasa. Lasatzi-ne drakului in pace ori sunte-tzi evrei ori khazari???, dar oricum adunatura de natzii la care Rabyiile le-a promis ca o sa fie stapanii lumii cu acte in regula, mai ales ca daca sunt Clantzaii de Haur, este >vrajeala ka la ka laba lui (Cossa) Nostra Damus…
  O zi buna.
  Con
  P.S. Tov (krivoy)Rog a lui Hell vig ar trebui sa se sesizeze ca face ceva mai ales cu Sharla sau Yleana Roller. Stim ca suntem kolonie Moshat, dar suntem UE, nu…? nu URSS.

 11. „Zaculi … Unde Blackis commixti litteris ipsorum vti perhibentur. ” (Robert de Keza, GESTA HUNNORUM ET HUNGARORUM)

 12. Coform legilor constituției minoritățile naționale au DREPTUL de a-și folosi instituțiile, școlile, tradițiile, simbolurile naționale.. Deci jurnașlistu evident nu cunoaște faptul că DRAPELUL SECUILOR există de mai multă vreme decât de ex. capitala bucurești, că e permisă folosirea drapellui acolo unde ai peste 20 % din minorități și statul român are OBLIGAȚIA de a proteja astfel de situații. Clar bre ??

 13. …iar fel de fel de oficiali ai Ungariei mișună în voie prin „ținut”-de ex.d-na Szilly Kati-în timp ce Ungaria nu recunoaște varianta secuiască,parlamentul hotărând că secuii s-au asimilat de bună-voie și nesiliți de nimeni nației maghiare din 1867,când au depus jurământ de credință Ungariei(acuma,credință au mai jurat ei Ungariri și în octombrie 1848,la Lutița,și mai recent,când au solicitat a doua cetățenie…dar vorba manualului de istorie a secuilor,prima ediție:”Să nu te încrezi niciodată în drăgălășenia puiului de vulpe și în buna-credință a secuiului”-iar în Ungaria funcționează pesemne proverbul,că de aia sunt primiți cu atâta dragoste acolo)

 14. @ dan.. poate fiind român, nu ai priceput ceva,. De ești in UE și din păcate ești, atunci ai libera circulație a persoanelor a ideilor și a mărfurilor.. Ai priceput bre ?? Sigur ? Sigur-sigur ??

 15. @ Marele Urs.”Maghiarii sunt,in forul lor interior,salbatici si primitivi.”-Galeazzo Ciano „Jurnal Politic”.
  PS:Jurnal Politic Ed.Elit pag.231 randul 5.

 16. „Forumul Civic al Romînilor din Covasna, Harghita şi Mureş” (F.C.R.C.H.R.) NU EXISTĂ!
  Ia, mai bine spuneți-ne, papagalilor, ce-i cu mănăstirea de la Bixad, retrocedată Bisericii Unite prin hotărire judecătorească definitivă, și ocupată în continuare PRIN FORȚĂ de hortodokșii mitici ca voi, de 10 ani……[RromBurak Özçivit]

 17. @dan: la 1867 NU era „Ungaria”, era „AUSTRO-Ungaria. Si de depus juramânt, scrii prostii. Nici la 1848, nici la 1867, n-a fost vorba de miscari sociale în secuime (1848), ori de vreo delegatie la Curtea Imperiala. Care nu era la Budapesta: era la Viena. Si nu pricep de ce te vâri între unguri si secui. În loc sa-i lasi sa-si rezolve singuri relatiile. @Pe scurt: râde hârb de oala sparta: Ciano de unguri. Secuii nefiind unguri, fiindca se cheama „secui”. Vorbesc un dialect, si-au si oameni politici si de cultura proprii. Secuii = siculi (cauta pe harti, fiindca zonele pe care le-au locuit si le locuit sunt marcate). Nu-s tot una cu ungurii: Unio Trium Natiorum = ungurii, sashii si SECUII. Si-n mod sigur tipii n-ar fi ajuns între natiile „privilegiate” din Transilvania daca n-ar fi fost martiriul lui Gheorghe Dozsa, în acelasi an, si din partea acelorasi tortionari.

 18. Așa au fost macacii dî India înainte să fie aduși în urma cailor de către Batu kan. ”După cum descrie în anul 950 istoricul arab Hamza din Ispahan, el vorbea despre monarhul persan Bahram Gur ce și-a incheiat domnia in jurul anului 438. De la el aflăm primele mărturii despre macaci.
  Astfel regele Persiei îi va cere suveranului Indiei 12.000 de macaci care ar fi urmat sa distreze auditorii și să se stabilească acolo pentru a deveni agricultori si a muncii pamantul primind în schimb fiecare, vite, măgari si grâne.
  50 de ani mai târziu în poemul epic national persan Sah (Cartea Regilor),aflăm că macacii au mîncat grânele și vitele refuzând munca pamântului si au fost drept urmare izgoniți de către regele Bahram Gur.”

 19. D-na Rollason, pardon,cati secui s-au declarat in ultimul recensamant ?
  Exista vreo scoala sau facultate in „limba secuiasca” ?
  Ati intrebat vreun secui ce se considera ?
  Daca nu sunt unguri, nici romani ,nici secui ( conform recensamantului) atunci ce sunt ?
  Stiti ce, ocupati-va mai serios cu activitatile casnice si mai rar cu prezenta pe PC.
  Sotul, daca aveti, va va fi recunoscator.

 20. Secuii erau „servientes regi „, adica MERCENARI platiti de orasele si satele din Panonia pentru a pazi frontierele Ungariei (graniceri, la fel românilor ardeleni. Granicerii deveneau oameni liberi, nu mai erau serbi). Ori, mercenarii erau de diferite nationalitati. Ca vorbeau ungureste, ori ceea ce credeau ei c-ar fi limba maghiara, fiind alta poveste.

 21. @@Ileana Rollason 15:55 :Kelemen Hunor si altii din regiune spun deschis ca sunt SECUI. Care vorbesc ungureste. Dialectul secuiesc pe care-l vorbesc bastinasii (neemancipati) fiind diferit de limba maghiara oficiala, literara. Si secuii se considera SECUI, nu mai întreba prosteste ! Regret sa-ti spun, mahalagiule, însa un taran (din sat) e si mai intelignnt, si mai cultivat decât tine, habarnist. Si tine minte si ca bucataria a devenit celebra, o ARTA, datorita unor BARBATI. Destepti, muncitori si de bun gust, nu prosti de dat în gropi, ca tine.

 22. Am inteles, nefiind barbat ci barbata, scutiti arta culinara de deteriorare profunda.
  Ramaneti calare pe PC ,e mai bine.
  PS : Vedeti, m-am adresat la persoana 3-a.

 23. Doua variante :Poate ar fi o idee autonomia doar pentru orasele Sf. Gheorghe si Miercurea Ciuc . Atat ! Cele doua orase. Nu judete. Sau doar judetul Covasna si alipirea la Covasna si a orasului Miercurea Ciuc. Orasului. ATAT ! In nici un caz Harghita sau parte din Mures.

 24. Romani dormiti linistiti, autoritatile vegheaza pentru voi

 25. @nicu olahus : cred c-ai partial dreptate. Tg Mures si judetul s-au românizat bine, fata de situatia de la finele WW2. N-au nevoie de autonomie. Covasna, însa, am impresia de-a fi compacta. La fel majoritatii judetului Harghita. Modelul oraselor autonome (în regiuni care nu sunt) e rus. Exemplu, Birobidjan (oras-republica autonoma).

 26. @URMASII,
  @LEANA lu’ FIUL lu’ ROLLA … 🙂

  Ala, Primuu’ de pe Lista de DOI din CAPu’ SCRIERII, desigur, … amesteca perfid, serpeste niste Cestii, da’ NU prind decat la NAROZI ca si dansuu’ … 😊

  Dar ma mir de Talica Leano-Leano …

  Altfel, de Regula, Fata Isteata, CITITA … 🙂 ca SI Cartile din BPT … 😊 , ACTIVA neobosit, crez’ca NU esti ajutata de „NEGRI” … 🙂

  Sa te dedai la ASAO Cestie, sa militezi pentru Steaguu’ SACUIESC ?

  NU crezi’ca SEMENI destul de forte mult cu Parintele lu’ Lovilutzionaruu’ Petre Roman, cel „PREZENT” cu ‘Studentii sai” la Universitate in 22 Decembrie, „SEARA”, pe Baricade. d’ care, daca a fost pe la SASE seara,

  s-a USCHIT de Acolosha,
  STIIND ca SE va trage in NAIVII Idiotizati UTIL din TIMP, adica in Cei RAMASI, ca Zmeckers SE CARASERA discret, elegant, englezeste, far’ de STIREA nimanui, ca sa APARA peste O ZI, batandu-se cu Labele in Piept, ca GORILA si sa CEARA Bani si Terenuri …

 27. CONTINUARE
  Deci, Parintele lu’ Petre Roman a MILITAT la Stalin pentru o Transilvanie SEPARATA de Statul Roman !

  SAMENI cu Ala, la Minte si SCOPURI ?

  Moroc de FAPTuu’ ca Stalin fiind DESTEPT a inteles ca :

  – isi ia pe DREACuu’ in Casa, daca MARESTE Ungaria, care va VREA sa se lateasca IAR din Panonia si pan’an Bashkiria ORIGINARA, adica PESTE Rusia … 🙂

  – ne FURASE destul Basarabia, si trebuia ca Rusia sa astepte rabdatoare, comme d’Hbitude, sa NE RUSIFICAM TOTI, prin Obligativitatea de a STUDIA in Scolo Limba RUSA.

  In rest numai bine si raman al Matale CITITOR Visatoriuu’ … 😊 , da’ si
  PLEZNITOR cu Rigla Mintzii la Palma lu’ Matale CAND gresesti sau manifesti PREA evident Alte Comandamente sau „Ordonantze”, ca Petrini al lui Marin Preda !
  Si mai SAMENI, prin Militantismul Matale ardent si robace, pare-se si cu

  Anna PAUKER, fosta Rabinsohn, pe care Tesu Shlomovici (OM si el citit si corect in Cartile sale, ca SI regretatul Stefan Cazimir cu care am avut o Discutie fff sincera pe strada, demult) a denumt-o clar, „Anna a NOASTRA” . adcia Patrioata EVREICA, ceea ce nu era Rau in principiu, daca se multumea doar cu Prosperitatea de AICI si se ducea ca Golda MEIR in Palestina, sa cladesca ACOLO Statul Israel …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.