
„Siguranța produselor și respectarea reglementărilor în comerțul electronic și importurile din afara UE” este subiectul unui proiect de lege pe care intenționează să-l inițieze europarlamentarul AUR, Gheorghe Piperea.
În acest context, eurodeputatul a avut o intervenție în cadrul audierii publice din Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor din data de 17 februarie, pe noul regulament european privind „Siguranța produselor și respectarea reglementărilor în comerțul electronic și importurile din afara UE”.
Europarlamentarul român este de părere că “În fața comerțului online, cumpărăturile nu mai sunt doar o necesitate. Pericolele cumpărăturilor compulsive și riscul supraîndatorării trebuie și ele abordate in raportul nostru.
Nu mai vorbim despre o simplă promovare a unui produs, ci despre practici comerciale înșelătoare care manipulează emoțiile cumpărătorilor, despre reclamele targetate pe obiceiurile de cumpărare ale individului.
În fața acestui fenomen, mijloacele dreptului civil se dovedesc ineficiente.
Contractele de credit și de vânzare-cumpărare nu pot preveni comportamentul compulsiv al consumatorilor care sunt ademeniți de reclamele agresive.
Pe de altă parte, protecția consumatorului funcționează reactiv, sancționând abuzurile evidente, dar nu reușește să contracareze tentațiile zilnice care duc la supraîndatorare.
Este nevoie de măsuri mai puternice, dincolo de dreptul civil – educație financiară obligatorie, mecanisme de autolimitare în aplicațiile de cumpărături și responsabilizarea mai strictă a platformelor care facilitează
consumul excesiv.
In final, protejarea consumatorului nu înseamnă doar apărarea drepturilor sale, ci și prevenirea autodistrugerii financiare.”
Inițiativa politicianului român este cu atît mai importantă cu cât, 17 februarie 2024, a intrat pe deplin în vigoare Regulamentul privind o piață unică pentru serviciile digitale (Actul legislativ privind serviciile digitale), care se aplica deja de la 25 august 2023 pentru platformele online foarte mari.
Regulamentul se aplica deja de la 25 august 2023 pentru platformele online foarte mari și care conține un set unic de norme în scopul declarat de a crea un spațiu digital mai sigur în care să fie protejate drepturile fundamentale ale tuturor utilizatorilor de servicii digitale și de a stabili condiții de concurență echitabile pentru a stimula inovarea, creșterea și competitivitatea, precizează avocatul Marius Chelaru în juridice.ro.
Dl PIPEREA romanii va cunosc din 1989 ce parea aveti acum despre TRADARE SI TRADATORI……………?????? DOAMNE AJUTA POPORUL ROMAN!
‘de trei zile-ncoace iarba nu-i mai place,gura nu-i mai tace’
PS nu uitati sa ne informati de cate ori pe zi s-a dus,dar s-a intors