Gheorghe, sfântul martir purtător de biruință

Sfântul Mucenic Gheorghe este cinstit pe 23 aprilie. Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia, din părinți creștini. A trăit în vremea împăratului Dioclețian (sec. al IV-lea). Datorită vitejiei și victoriilor sale, ajunge conducător de armată.

În anul 303, împăratul Dioclețian va începe lupta împotriva creștinilor. Au fost dărâmate lăcășuri de cult, interzise adunările creștinilor, arse cărțile sfinte, iar cei ce refuzau să aducă jertfă zeilor erau uciși. În fața acestei situații, Sfântul Gheorghe nu se ferește să-și mărturisească credința în Hristos, motiv pentru care va fi întemnițat. Va fi supus la diverse chinuri: loviri cu sulița, tras pe roată, îngropat în var, lespezi de piatră puse pe piept etc., dar nicio tortură nu l-a făcut să renunțe la credința să.

Cei prezenți la aceste suferințe, uimiți de faptul că Sfântul Gheorghe a rămas nevătămat și că a înviat un mort, au renunțat la credința păgâna și au primit credința în Hristos. Minunea învierii celui decedat a convins-o și pe împărăteasa Alexandra, soția lui Dioclețian, să îmbrățișeze creștinismul.

Sfântul Gheorghe a fost ispitit cu onoruri pentru a jerfi zeilor, dar aceste încercări au fost zadarnice. Pentru că nu a renunțat credință în Hristos, Sfântul Gheorghe este condamnat la moarte prin decapitare, în ziua de 23 aprilie 304, rămânând de atunci zi de prăznuire.

Sfântul Gheorghe în iconografie

Iconografia păstrează imaginea Sfântului Gheorghe călare pe un cal, străpungând cu sulița un balaur. Este vorba despre o legendă pioasă, în care Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizată de un balaur. Această imagine a sfântului a rămas în amintirea oamenilor ca model de curaj în lupta cu diavolul. Mai este reprezentat într-o mantie roșie, culoare tradițională pentru un martir, dar și ca războinic pedestru sau ca tribun militar în veșminte patriciene, cu o diademă metalică pe cap, cu o platoșa sub mantie, țînând o cruce în mâna dreaptă și o sabie în mâna stângă.

Din cei 924.830 de români care își aniversează onomastica de Sfântul Gheorghe, 739.368 sunt bărbați, majoritatea acestora, respectiv 565.509, purtând numele de Gheorghe sau Ghiorghe.

Alături de aceștia, vor fi în sărbătoare și cei care poartă numele de George (144.873), Gheorghiță sau Ghiorghița (24.040).

Dintre femei, cele mai multe poartă numele de Georgeta (135.370). În această, zi nu vor fi uitate nici persoanele cu nume de Gheorghiță sau Ghiorghița (34.623) și Geta (14.945 ).

La mulți ani celor care poartă numele Sfântului Mucenic Gheorghe.

Sursăcrestinorodox.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

14 Comentarii

 1. E începutul anului pastoral, se împreunează oile.
  Ghergia, în elină, greaca veche, înseamnă agricultură, gherghios, fermier.
  E victoria căldurii, Sf Gheorghe, asupra frigului, balaurului.

 2. Ati uitat a spune ca Sfantul Gheorghe este patronul Armatei Rosii si al Federatiei Ruse care va invinge Balaurul.
  Slava Z!

 3. Sa sperm ca tot asa va izbandi si impotriva balaurului cracanat, cu 6 000 capete nucleare de la Rasarit……[Rumburak]

 4. Credulii habar nu au pe cine sarbatoresc.

  -Gheorghe era de origine Grec și a trăit între anii 275 – 303,
  a fost un general roman în imperiul roman.
  A fost implicat în mai multe invazii, războaie, masacre imperial romane
  dar biserica îl consideră „sfânt” . Halal
  Cavalerul Trac – zeu al tracilor…imaginea sa de pe inscriptiile vechi
  este copiată de biserica creștină și reprezentată iconografic ca
  sf Gheorghe călare pe cal, înarmat, ucigând pretinsul „balaur”.
  -Creștinismul este o religie inventată, oficializată, răspândită
  și impusă de imperiul roman în toată Europa.

 5. Daca Sfântul Gheorghe a Murit este trist ! Pentru Sfântul Gheorghe !

 6. Ia da-ne exemplu de vreo religie neinventata.
  Ce implicare acuzatoare ar putea avea Sf Gheorghe din moment ce a primit ordin, ca militar?
  Toate religiile, nu doar cea crestina, sunt pline de eroi, profeti si sfinti care au avut trecut controversat din cauza ca au comis crime, masacre, au fost depravati, adulterini etc. Mahomed le-a avut pe toate……[Rumburak]

 7. Un ,,cremenal” omagiat ca sfant .
  Ce a facut acest fiu al unei familii de ,,crestini” ?
  Un urma educatiei primite de la parintii sai ,,crestini” in loc sa propovaduiasca evanghelia asa cum procedau primii crestini adica apostolii si discipolii lor ,s-a inrolat ucigas cu simbrie in armata imparatului pagan roman .
  Unde a dovedit o atat de mare pricepere de a taia capete cu sabia a strapunge piepturi cu sulita in general de a varsa atat de mult sange omenesc incat a fost inaintat in grad devenind mare general .
  Pe acest criminal feroce ,,crestinii” il slavesc socotindu-l sfant

 8. Sfantu’ Gheorghe e cam putinist si ar trebui desfiintat. Jos comunizmu’!

 9. Boborul crede in iluzi ,in „sfinti” ,dar de educatie nu iau seama. Cu cat un bobor este mai religios ,cu atat educatie nu prea exista. Talibanism ortodox de rit rusesc ..

 10. Tot asa Kiril il va face sfant pe Putinantropul kremlinez, iar toti putinofilii se vor bucura si vor da din coada.
  Si nu va mai fi acuzat de crime, icoanele cu el vor fi pupate de toti mujicii si putinofilii, i se vor ridica biserici si se vor face slujbe ca a reusit sa-i extermine pe ucraineni.
  O sa fie neaparat impaiat ca sa aiba mujicii la cine sa se inchine si trecut, cu toate crimele lui vitejesti, in biblia mujicilor numita Capitalul.
  Asa se scrie religia putinoasa……[Rumburak]

 11. Sfântul Gheorghe, Patronul Armatei Ruse.
  Behemotul cu coarne tatuat pe t.e.m.b.e.l.i.i Azov extrași din canaliZarea de la Mariupol, patronul Urcacilor … măR🤮g
  ●)RumburKK- StatMajoriZdu GărZilor PATRIOTice Tulcene -RumburKK(●

 12. Anti-crestinismul este cel care va da de gol.
  Daca 89% din romani se declara crestini ortodocsi, plus inca cateva procente ale altor denominatii, ar fi de asteptat, daca nu ati fi troli platiti dactilografiind la ordin numai mascari antiromanesti, ca 80-90% din mesaje sa pastreze un oarecare respect traditiei crestine, si doar 10% sa fie pline de elucubratii anti.
  In realitate insa mesajele anticrestine depasesc 50%, ceea ce arata ca forumul e masluit, ca si presa in general. Cam atat despre democratie. E sublima.
  Nu va mai obositi sa dezmintiti, ca e clar demult.

 13. @piticul cracanat
  Alta era treaba daca era talibanism belemist si leghebetist de rit american. N-asa? Ma, tu dormi cu icoana lu’ Trudeau sub perna si nu stii cum sa ne spui si noua. Este?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.