România este campioana și nu e bine

lei, inflatie
România este campioana europeană a consumului. spune economistul Bogdan Glăvan.
Din ce motive şi cu ce consecințe? Nu este o veste bună.
„Anul acesta comerțul cu amănuntul a crescut cu 8% față de anul trecut, iar strict în luna iunie a fost chiar cu 10% mai mare decât în iunie 2023. Se vede limpede cum în acest an România a țâșnit în față.
Două motive:
1. Accelerarea traiului pe datorie. În vreme ce majoritatea statelor europene și-au redus deficitele bugetare și au stabilizat datoria publică, guvernul României dă cu piciorul în conservă și mărește deficitul bugetar. Deci, în vreme ce Europa în ansamblu a strâns cureaua, România își dă pantalonii jos, să se simtă bine. Insist, principalul actor responsabil în metafora asta macroeconomică este statul (sectorul public), deoarece sectorul privat nu o duce așa de bine.
2. PNRR, care înseamnă cel mai formidabil ajutor extern primit vreodată, practic o pomană enormă.
Ambii factori urmează să expire, tic-tac”, arată economistul.
Ce va urma? Previziunea lui Glăvan este sumbră.
„Ca de obicei, îmi este teamă că statul va face exact ce e mai prost, adică în loc să reducă consumul administrației publice (RESTRUCTURÂND, NU TĂIND CU DRUJBA) va reduce porția sectorului privat prin noi creșteri de biruri. Dar și o reînghețare a salariilor bugetarilor, adică o nouă tăiere prin inflație este probabilă, după alegeri.
Bonus! Cică prindem din urmă Germania! Normal că prindem din urmă Germania la consum dacă ăia sunt moderați și noi spargem banii. Dar ghici cine va ajunge în genunchi…”, a mai notat el pe pagina sa de Facebook.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

12 Comentarii

  1. „Cel mai formidabil”…
    Exprimare de profesor universitar!
    Ca propunere, nu ar fi rău ca profesorilor universitari, deficitari în gramatică și logică, să li se înghețe salariile.

  2. Plaivaizării(ăia cu plaivaizi de creionul) au fost întotdeauna o clasă privilegiata în România, în locul celui cu cheia de 27 în mână, ca-n Occident, SUA unde gunoierul ia de patru ori salariul contabilului. Aici, idealul e să nu faci nimic și să iei bani.Iar țara merge în consecință.

  3. Credit- suprmarchet – WC-eu.. iată economia statului RM.. Nici tu industrie grea nici ușoară..
    Unde naiba duduie nu stie nimeni..
    Poate roata de căruță pe drumul spre Europa..

  4. Ha, ha! Trăim în Țara în care covrijii ‘s mai scumpi ca laptile! Fi’ncă suntem cei mai mari consumatori di găuri’ di covriji. Hiind înamorezaț’ dupe covriji, normal ca primu’ ministru să hie covrigar, dupe chipu’ ș-asămănaria nuatră. Cin’ știe dac’ nu, mâ’ne-poimâ’ne chiar președinte…

  5. mda, ghici cine este un papagal ?????????????????? Nu ca alde guvernanatii nostri ar fi niscavai somitati, dar cand vad cine ii critica atunci chiar ma pune pe ganduri idea ca „astia’ au ajuns „licentiati, la apelul bocancilor” cu asa „profesori”.

  6. De când e război în Ucraina România trăiește bine. Fiindcă Europa trebuie sa bage bani daca vrea ca românul sa lupte pe front. Și va lupta, deci Europa nu e in pierdere. Europa știe pe ce da banu. In plus, tot consumul din Romania este in hipermarketurile Europei. Daca tot le – a adus în România Europa știe că trebuie sa bage aici și euroi, ca să meargă consumul, ca să îl păstreze pe român de client. De – aia baga banu prin PNRR.

  7. Sustinerea consumului poate fi o parghie pentru crestere economica. Dar doar pe termen scurt. Si doar daca acest consum se bazeaza pe productie interna. Ori e clar ca nu e cazul Romaniei care nu mai produce decat vant si aer cald vara. PNRR nu e pomana, e din taxele platite de toti pelikanii din UE. Si are un spiehl, banii se intorc in vest datorita …prietenii stiu de ce. Da, vom ajunge Germania din urma pentru ca onor guvernul german a ascultat din pozitia genunchi ordinele Licuriciului si acum Germania se dezindustrializeaza sehr schnell und sehr sicher. In rest ramane cum s-a stabilit, Romania a spart recordul mondial de „somitati” per capita!

  8. Acum il intreb pe marele economist cum a ajuns el la concluzia ca a cresut consumul? au crescut preturile sau a crescut volumul de bunuri cumparate ca sunt chestii total diferite, din pix se face totul, credte PIBul cresc salariile, creste nivelul de trai, scade inflatia dar realitatea cu e totul alta

  9. Incă o demonstrație cum că romania nu e țară.. E uu terotiru care funcțonează ad-hoc, după cum dă Domnul, unde nu există gospodari ci doar mafii, procedînd romînește cu luatul de unde este..

  10. „Incă o demonstrație cum că romania nu e țară..

    1- Romania se scrie cu majuscula;
    2- ce dracu mai cauti pe aici sa insulti poporul roman cu largul concurs al redactiei ?
    3- o explicatie se gaseste, poate, in poza in care te plimbai brat la brat cu credinciosul cu frica lui cel de sus, Charlie, pe la Ojdula (n-ag gasit alta rima)

  11. Prevăd ca îngerul protector al Europei observând ca banii nu au fost folosiți cum trebuie ci în direcții aiurea, va intra să facă o curățenie deplina sau și mai rău, va interzice drepturi și libertăți pe care romanii si le-au luat. Slugile adevărate vor da jos pe cei trăind trai pe vătrai.
    Nici “Amerlocia” nu va mai tine în brațe România, dacă deja n-o face. Când va vedea ca romanul se scoala pe la 9-10 dimineața doar ca să bea alcool, sigur își face bagajele și își retrage și ce mai are prin România.
    Cu regrete, balada aici se încheie. Nici Dulău, câine rău nu va mai poate ajuta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.