
Tranziția energetică este un proces inevitabil, dar abordările diferitelor companii din industrie variază semnificativ. CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere, a subliniat în declarațiile sale recente că, deși giganții din sectorul energetic europeni, precum Shell, BP și Equinor, au făcut pași înapoi în privința investițiilor în surse regenerabile, compania românească își menține angajamentele față de tranziția energetică.
Petrom continuă să investească semnificativ în proiecte verzi, în ciuda tendințelor care sugerează o reorientare a marilor jucători europeni către combustibili fosili.
În cadrul unei discuții despre direcția investițională a companiei, Verchere a afirmat clar că OMV Petrom își păstrează strategia actuală, care a fost actualizată anul trecut.
„Ne păstrăm convingerea că tranziția energetică va avea loc. Este un principiu fundamental cu care majoritatea este de acord”, a spus CEO-ul companiei.
Potrivit acesteia, Petrom a alocat 35% din investițiile sale în proiecte cu emisii scăzute și zero de carbon, în timp ce 65% din fonduri sunt destinate activităților tradiționale, bazate pe combustibili fosili.
Această abordare echilibrată reflectă angajamentul companiei față de tranziția energetică, în paralel cu necesitatea de a asigura o furnizare constantă de energie pentru consumatori.
Verchere a subliniat că, deși compania face progrese în domeniul regenerabilelor, în special în solar și eolian, se va adapta în funcție de condițiile pieței și de necesitățile economice ale companiei.
„Așadar, ne vom adapta în consecință. Avem principiul de bază că tranziția se întâmplă, dar trebuie să fim pregătiți pentru clienții noștri și să avem și randamente financiare bune”, a adăugat CEO-ul Petrom.
Petrom a făcut un pas important în această direcție anul trecut, anunțând o modificare a strategiei sale investiționale. Compania și-a fixat o țintă ambițioasă de a ajunge la 2.500 MW instalați în surse regenerabile până în 2030, cu un focus pe proiecte solare și eoliene.
De asemenea, Petrom a devenit deja un jucător important în domeniul mobilității electrice, având în prezent cea mai extinsă rețea de stații de încărcare a vehiculelor electrice din România, cu 900 de puncte, și cu o țintă de 5.000 de stații până în 2030.
În plus, compania a decis să investească într-o unitate de producție de carburanți ecologici SAF/HVO la Brazi.
În ciuda acestor investiții în sectorul verde, gigantul energetic românesc continuă să aloce o mare parte din bugetul său pentru activitățile tradiționale de extracție și rafinare.
Petrom a anunțat pentru 2024 investiții totale de 7,2 miliarde de lei, cu 50% mai mult decât în 2003.
Aceasta include investiții în proiecte mari, precum Neptun Deep, dar și în dezvoltarea de surse de energie regenerabilă și rețele de încărcare electrică.
În plus, pentru anul 2024, compania estimează investiții de 600 milioane de lei în proiecte externe, inclusiv achiziții în domeniul regenerabilelor.
Aceste planuri ambițioase de investiții contrastează cu mișcările recente ale altor giganți europeni din industrie. Companii precum Equinor, BP și Shell au început să reducă investițiile în regenerabile și să se reorienteze spre activitățile tradiționale de petrol și gaze, într-un context economic global tot mai volatil.
De exemplu, Equinor a anunțat o reducere a obiectivelor sale de capacitate instalată în regenerabile, iar BP a făcut o schimbare semnificativă în strategia sa, separând activele eoliene offshore și reducând investițiile în regenerabile. Shell a avut un comportament similar, cheltuind de șapte ori mai mult pe proiecte de petrol și gaze decât pe cele de energie regenerabilă în 2023.
Petrom, pe de altă parte, rămâne ferm pe calea tranziției energetice, dar într-un mod care reflectă atât angajamentele față de mediu, cât și necesitatea de a asigura o furnizare constantă și eficientă de energie.
Compania românească își menține așadar strategia de a investi în energie verde, în paralel cu activitățile tradiționale, asigurându-se că tranziția energetică se va întâmpla într-un mod sustenabil din punct de vedere economic.
După ce a secătuit zăcămintele țări nenorociți de austriecii, acum o dă că vor energie verde. Fătuca asta e pe dinafară. Îi face bine să treacă la cratiță măcar o vreme să vadă cu cât plătește o gospodină gazele.
o repet ca sa inteleaga prostii, rromania este la TOATE capitolele, undeva la 6 luni pana la 3 ani in urma lumii
Din greșeală în greșeală…După ce au aruncat un tir de bani pe mizeria aia NU scale, s-au trezit ecologia-n ei,ai dreaq cu prostiile lor solare cu parandărăt de la buget.Gaze nu mai sunt pentru că le-au dat, termocentralele au fost distruse preventiv, că nu cumva să rămână fără mangla pe mizeriile alea eoliene și otrăvurile solare.Unde mai pui ce-o să-nceapa a se scărpina între craci că:știți, producția internă a înregistrat o creștere negativă și se vor impune unele ajustări de preț…” și dăi și minte.
@adevăr, ai dreptate Gogule, cand trece Kelin cu căruța pe uliță să ai găleata pregătită să-ți dea și ție niște energie la prețul de producție.
Energia verde ca orice marfa de consum se poate impune si poate elimina energia din hidrocarburi de pe piata,
numai si numai si numai atunci cind va fi mai ieftina la pretul specific unitar.
Dar deocamdata nu este, asa ca reveniti la lumea economica rela, practica si productiva, .. nu ideoligii, utopii, himere.
Ha, ha! Așa-i cân’ pui fimeie SIO! Ai tuati sansăle s-anunji în șanț cu “căruțu”… Fimeia, dicăt la cratiță ș’ să vază di copchii! Cât mai mulț’ cuopchii…
P.S. Dizălu-i iel mai fiabil, responsabil și ivoluat motor!
Minciună gogonată: combustibili fosili.
Toate hidrocarburile sînt anorganice, NU sînt din putrefacție, se fac continuu în adîncurile pămîntului.
Mari savanți susțineau originea lor anorganică: Mendeleev, Berthelot s.a.
OMV Petrom, avînd o termocentrală pe gaz de echilibrare a sistemului energetic, face cu atît mai mulți bani cu cît sistemul este mai dezechilibrat, cu cît sînt mai multe moriști și oglinzi.
Pentru acești rechini nu conteazǎ decât profitul, restul este praf în ochii proștilor. Companiile care au lǎsat-o mai moale cu geamurile solare și ventilatoarele de pe câmpii au fǎcut-o fiindcǎ administrația Trump nu mai vrea sǎ transfere banii contribuabililor americani prin subvenții nebunești din buzunarele cetǎțenilor în cele ale globaliștilor. În Europa unde Ursula continuǎ aceastǎ escrocherie, și companiile de petrol vor continua „electrificarea”. Sǎ elimine subvențiile și se vor opri și în UE. Dar nu o fac, fiindcǎ taxele „verzi” se duc la Comisie. Plus parandǎrǎturile. Și sunt foarte mulți bani.
Mersul inapoi nu e rezolvarea, ci fuga inainte.. Ai la orizont noile technologii energetice, de ce nu faci investiții, ori de ce nu colaborezi cu state, firme ,care au posibilitatea de a construi in rumania la fel.. IN epoca trecută centrala nucleară era un vîrf al technologiei. Azi de ce nu vezi care e vărful și să te orientezi spre ea,
„Petrom continuă să investească semnificativ în proiecte verzi, în ciuda tendințelor care sugerează o reorientare a marilor jucători europeni către combustibili fosili.”
Normal. Cat timp Statul romunesc isi jecmaneste cetatenii prin diferite impozite, taxe, contributii, accize , bani pe care-i varsa fara discernamant (coruptie?) in buzunarele „inverzitorilor” de ce s-ar opri societatile astea?
Eolienele produc vibratii de joasa frecventa, care sunt nocive pentru viata, exemplu esuarea balenelor sau delfinilor. Fotovoltaicele incalzesc pamantul, pentru ca absorb lumina si caldura soarelui din care folosesc doar un mic procent pentru a produce electricitate. Mai mult CO2 inseamna mai mult verde, si implicit mai multa viata!
Astia isi continua nebunia si propaganda.
În România nu mai e nimeni dintre cei ce decid să apere pentru români nici “pogoanele, nici “văzduhul lor liber de mâine”, numai slugi ce permit celor ce au pus mâna pe bogățiile românilor în hoarul satului Săcădate unde se cultiva grâu și porumb Geiger Sibiu să sape pentru balast, să care pământul fertil lăsând periculoase gropi, alții să acopere lanuri și pășuni cu “ferme” solare, iar orizontul să fie acoperit de enorme elice. Domna CEO transmite că numai în România i se permite aventura Ursulei de energii verzi.
La noi nu este nici o criza. Depozitele de gaze sunt tinute la shto sub capacitate pentru a tine pretul sus. Se pompeaza doar cat este nevoie.
Romania inca sta cel mai bine la capitolul resurse mai ales ca baietii destepti au lichidat toata industria. Pe timpul lui nea Nicu in toata Europa erau 30 de mari combinate chimice (de ingrasaminte etc) din care opt (un sfert) erau in Romania. Acum se asigura doar consumul casnic la preturi exagerate. Georgescu a spus corect ca romanilor ar trebui sa li se livrese energie la pret de productie.
„Tranziția energetică” este gargara preferata a propagandei AGORA, si a celor ce vor sa schimbe lumea noastra dupa ideologia lor verde. De mentionat un lucru mai putin cunoscut, GreenPeace ii uraste pa astia verzi, pentru ce fac si ce reprezinta pentru natura! Insa omul e pragmatic si se orienteaza dupa ce are la dispozitie, ce se ofera si ce isi poate permite ca sa traiasca decent. „Tranziția energetică” este subiectul unui lung proces de intoxicare cu semi-adevaruri si fake-news. Si este acompaniat de politici de interzicere si amenzi pentru cei ne-obedienti. Nu pentru comfortul nostru sau bunastarea noastra, ci interese pur profit la industrii neprofitabile si sabotarea industriilor traditionale de incalzire si transport.