ON THE ROOF

Gigi Căciuleanu printre Bufoni și Actori la Amfiteatru TNB

Încă din luna mai, Amfiteatrul în aer liber, cea mai nouă scenă a TNB-ului, un spațiu unic în România, aflat sus pe teatru, la 24 de metri deasupra Pieței Universității, a devenit un loc efervescent de întâlniri culturale și estivale, într-un program nocturn, incitant și variat.

Spectacole de teatru și dans, concerte de jazz, rock sau folk, filme de colecție sau cele mai recente producții cinematografice, întâlniri cu artişti, vor putea fi văzute și trăite, în această vară, sub cerul liber al Bucureștiului, la Amfiteatru TNB.

Până la finalul lui septembrie, vă așteptăm pe acoperișul Teatrului Național alături de nume consacrate și tineri artiști pentru a număra împreună această vară în nopți de neuitat.

Gigi Căciuleanu, inspirat de farmecul și unicitatea Amfiteatrului în aer liber și entuziasmat de creativitatea tinerilor actori selecționați la Gala HOP, al cărui director artistic este în acest an, pregătește o premieră absolută: ON THE ROOF! Primele reprezentații sunt programate în 27 și 28 iulie, la ora 21:30.

“Magicul AMFITEATRU de pe acoperişul Teatrului Naţional din Bucureşti m-a sedus şi inspirat din momentul în care mi-am prezentat acolo spectacolul TextShop. I-am propus Domnului Caramitru să ofer Teatrului Naţional, în dar, un spectacol anume creat pentru acest spaţiu. Astfel s-a născut ideea unei companii adhoc, compuse din câţiva dintre cei pre-selecţionaţi la Gala Hop. Bineînţeles că mi-ar fi plăcut să-i cooptez în companie (botezată: Compania AdHop) pe toţi cei aleşi de către juriu pentru a participa la finala Galei Tânărului Actor, fiind convins că fiecare dintre aceştia ar fi fost cât se poate de apt să participe la creaţia pe care o propun. Însă… nu toţi puteau fi disponibili să lucreze, pe nepusă-masă, în lunile de vacanţă…

Selecţia pentru spectacolul ON THE ROOF s-a bazat pe două criterii:

  1. Disponibilitatea calendaristică
  2. Capacitatea de a face faţă, de a se fi dovedit rapizi, originali şi creativi, la proba de improvizaţie cu care fiecare a fost confruntat la preselecţia Galei Hop, pe lângă piesa prealabil lucrată de către ei. Am gândit spectacolul ca pe invenţia unei lumi de bufoni contemporani, univers care să utilizeze un limbaj de teatru coregrafic: o poetică de geometrie spaţială, o matematică de jonglerii clovneşt; VERBUL–ACŢIUNE (Mişcarea Dansată) în alternanţă, (şi/sau simbioză), cu VERBUL–VORBĂ (Metafora Poetică). Reinventând şi un vocabular: o Introfugă, un Giumbușglonț, o Zvîrlucitelniță, un Titirezache, o Căzutcîșă, un Ricoșluc, un Învîrtișag, o Zburătăcitură şi câte altele…

M-am bazat pe ceea ce m-a inspirat în primul rând: tinereţea şi disponibilităţile teatral-corporale ale celor pe care i-am descoperit lucrând la pregătirea Galei Hop şi, bineînţeles, luând în consideraţie tema specifică pe care am impulsat-o acestei manifestări: DansActorul, protagonist al Teatrului Coregrafic – factor indispensabil al creaţiei teatrale de viitor”, mărturiseşte Gigi Căciuleanu

Asistent coregrafie: Lelia Marcu – Vladu. Muzica: Paul Ilea

Texte, desene: Gigi Căciuleanu

DansActori: Adela Mihai, Adrian Loghin, Alexandra Oişte, Alin Potop, Andrei Atabay, Andrei Ianuş, George Olar, Ioana Beatrice Tănasă, Mara Pogângeanu, Maria Panainte, Mihai Vasilescu, Nadina Cîmpianu, Nicolae Dumitru, Theodora Sandu.

Spectacolul este produs de TNB în parteneriat cu UNITER, Fundația Art Production / Gigi Căciuleanu “Ad Hop” Company, cu sprijinul JTI, în cadrul Programului 9G la TNB.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.