Goana după operații estetice

În ultimii ani, românii au apelat tot mai des la chirurgia estetică, iar în 2017 s-au efectuat peste 30.000 de intervenții chirurgicale de acest gen. În continuare, operațiile de augmentare a bustului și rinoplastiile sunt cele mai solicitate de pacienți.

Am vrut să înțelegem mai bine acest fenomen care a luat amploare în țara noastră și am discutat cu medicul primar de chirurgie estetică Cristian Nițescu. Acesta ne-a explicat care sunt motivele pentru care românii ajung pe masa de operație și care sunt costurile, în funcție de intervenția dorită.

Cotidianul: Care este cel mai solicitat tip de intervenție estetică în România? Care este explicația?

Dr. Cristian Nițescu: În România, cele mai solicitate intervenții chirurgicale sunt cele de mărire a sânilor cu implanturi mamare și rinoplastiile. Candidatele pentru mărirea sânilor sunt femeile care au sânii mici sau asimetrici și care își doresc un bust proeminent și un decolteu atrăgător. La operația de rinoplastie apelează persoanele care doresc să-și îmbunătățească aspectul nasului (corectarea dimensiunilor nasului, îndepărtarea „cocoașei“) sau care vor să își corecteze o posibilă deviație de sept.

A crescut numărul românilor care apelează la chirurgia estetică?

Da, a crescut. Anual, chirurgii esteticieni fac peste 30.000 de intervenții chirurgicale, dat fiind faptul că în marile orașe din România există multe clinici de chirurgie estetică.

De ce credeți că își doresc femeile să apeleze la medicul chirurg estetician?

O operație estetică le ajută să fie mulțumite de aspectul lor fizic și să aibă încredere în propria persoană. Sunt, de exemplu, femei care vin să-și facă o operație estetică (reconstructivă) după mastectomie, altele după o cură drastică de slăbire. Femeile își fac aceste operații estetice pentru ele, pentru a-și spori încrederea în sine, nicidecum pentru partener sau pentru apropiați.

Credeți că există perfecțiune în frumusețe? Și ce înseamnă ea?

Frumusețea este echivalentul unei armonii a tuturor trăsăturilor pe care o persoană le are. Perfecțiunea nu are o imagine anume, cum nici nu trebuie să exagerăm pentru a atinge perfecțiunea (buze prea mari, sâni prea mari, persoane prea slabe). Frumusețea mai poate fi caracterizată prin atitudinea și carisma unei anumite persoane. O persoană încrezătoare va emana implicit frumusețe.

În ce măsură credeți că stereotipurile de frumusețe promovate în media influențează imaginea femeilor asupra propriilor corpuri?

Din păcate, trăim într-o eră în care influența stereotipurilor este destul de vizibilă. Au început să fie tot mai multe cazuri de persoane care își doresc să semene cu anumite vedete, dar de cele mai multe ori deciziile lor sunt greșite, pentru că fizionomia este alta, corpul oamenilor este diferit, iar anumite schimbări prin operații estetice duc mai degrabă în sfera penibilului, și nu a frumuseții. Eu, de exemplu, la discuțiile preoperatorii le explic pacientelor, în special, că așteptările lor trebuie să fie realiste și să se potrivească cu fizionomia acestora. Fiecare om e unic, iar o intervenție estetică trebuie să îi păstreze unicitatea.

Care sunt, în medie, costurile unei intervenții estetice, inclusiv tratamentul postoperator?

Dacă vorbim despre cele mai frecvente operații estetice, costul unui implant mamar este de 2.800-3.200 de euro și al unei rinoplastii variază între 2.300 și 2.700 de euro, în funcție de complexitate.
Tratamentul postoperator depinde de fiecare caz în parte.

Care a fost cazul care v-a oferit cele mai mari satisfacții?

Fiecare caz în parte îmi dă satisfacții. Mulțumirea pacienților este cea mai mare satisfacție și, atât timp cât operațiile sunt realizate în așa fel încât zonele operate să se potrivească foarte bine întregului corp al pacientului, intervenția este un succes. Intervenția estetică reușită este cea prin care pacientul nu iese neapărat în evidență că s-a operat, pentru că în acest caz s-au depășit indicațiile operatorii (nasul a devenit prea mic, sânii sunt mult prea mari etc.). Pot spune doar că zâmbetul unui pacient fericit este cea mai mare mulțumire sufletească pe care o am.

Care a fost cea mai ciudată solicitare din punctul de vedere al unei operații estetice?

Chirurgia estetică ar trebui să fie o chirurgie corectoare, o chirurgie reconstructivă, reparatorie, față de îmbunătățirile pe care un om și le poate face cu privire la anumite zone din corpul său. În cazul în care există o solicitare extravagantă care nu are o motivație medicală, pacientul mai bine este refuzat.

Cum au evoluat operaţiile estetice la noi în țară? Sau, mai bine zis, cum a evoluat calitatea acestora în timp?

Până în anii ’90 nu exista termenul de chirurgie estetică în România. Cam după 1995-2000 a început să se audă despre operații estetice și au apărut primii medici care au performat astfel de operaţii. Chirurgia estetică este o ramură în creştere a chirurgiei plastice, iar tot mai multe persoane își doresc să aibă un aspect fizic care să le mulțumească și care să le ofere încredere în propria persoană.

Andreea Tudorică, Karina Brăduț

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.