
În timp ce forţele de ordine mobilizate în Moscova au arestat circa 500 de persoane care protestau împotriva fraudării alegerilor legislative de duminică, ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, a cerut anularea scrutinului.
„Rezultatele nu reflectă voinţa poporului”, a spus Gorbaciov pentru Interfax, adăugând că alegerile trebuie anulate, din cauza a „numeroase flasificări şi fraude”. „Cred că liderii ruşi nu pot lua decât o singură decizie-aceea de a anula alegerile şi de a organiza altele”, spune Gorbaciov.
Observatorii OSCE au precizat că alegerile au fost fraudate în favoarea partidului Rusia Unită, al lui Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev, care, chiar şi aşa, nu a câştigat decât o majoritate foarte redusă în Duma de Stat. Secretarul de Stat Hillary Clinton a declarat că alegerile nu au fost nici libere, nici corecte, iar declaraţia sa a fost catalogata drept „inacceptabilă” de diplomaţia rusă, în timp ce preşedintele Medvedev a insistat că este vorba de o chestiune de politică internă a Federaţiei Ruse.
Reţelele de socializare şi presa de orientare liberală au susţinut protestele din marile oraşe împotriva rezultatelor, însă televiziunea publică a ignorat total evenimentele. „Clasa de mijloc a început să-şi exprime nemulţumirea, un semnal extrem de alarmant pentru autorităţi”, scrie Nezavisimaia Gazeta. „Am împiedicat procesul politic real construind scenarii nefireşti. Însă este periculos să împiedici procesul natural: acum a sosit vremea scadenţei”, scrie Vedomosti.
Printre cei arestaţi se află lideri ai mişcării liberale Solidarnost, dar şi bloggerul Alexei Navalny, un ultranaţionalist notoriu, semn că autorităţile au pierdut controlul si asupra acestui curent extrem de periculos în Federaţia Rusă, casa a 100 de grupuri etnice.
Evenimentele de la Moscova şi apelul lui Gorbaciov vin cu doar o zi înainte de împlinirea a 20 de ani de când liderii Rusiei, Ucrainei şi Belarusului semnau, la Belaveja, lângă Minsk, documentul care consfinţea dispariţia URSS, un eveniment catalogat de Putin drept „cea mai mare catstrofă geopolitică a secolului XX”.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.