Gorghiu. Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, va fi extrădat „rapid” din Turcia

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, anunţă că demersurile pentru extrădarea lui Ionuţ Mircea Costea din Turcia vor începe imediat după primirea documentelor de la instanţă.

„De îndată ce ne va fi comunicată nouă, la Ministerul Justiţiei, încheierea tribunalului, Ministerul Justiţiei va formula cererea de extrădare pentru acesta.

Ca atare, vă asigur de celeritate, de rapiditatea acestei proceduri, indiferent de numele persoanei condamnate.

Din partea ministerului, Direcţia de drept internaţional şi cooperare judiciară se ocupă de transmiterea acestei cereri de extrădare autorităţii străine competente. (…) Imediat ce vom primi încheierea definitivă de la tribunal, vom purcede şi la acest demers”, a declarat Alina Gorghiu sâmbătă la Piteşti.

Ministrul Justiţiei a reamintit că Tribunalul Bucureşti a stabilit, recent, că sunt întrunite condiţiile pentru a se solicita extrădarea lui Costea din Turcia.

„…pentru mine, ca ministrul al Justiţiei, nu există, atunci când vine vorba de fugari, nume sonore sau nume mai puţin sonore.

Există fugari, persoane condamnate care aleg să sfideze statul român.

Este vorba de această dată de cazul domnului Ionuţ Mircea Costea.

În cazul domniei sale este vorba despre o procedură de extrădare, pentru că a fost găsit într-un stat terţ, nemembru al UE, vorbim de Turcia”, a explicat Alina Gorghiu.

Mircea Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, a fost dat în urmărire de Poliţia Română în mai 2023.

dAcesta nu a fost găsit la domiciliu pentru a fi dus în penitenciar, unde trebuie să execute o condamnare de şase ani închisoare pentru corupţie.

Potrivit site-ului Poliţiei Române, la rubrica ‘persoane urmărite’, Mircea Ionuţ Costea, în vârstă de 63 de ani, are domiciliul în Sectorul 1 al Capitalei, iar pe numele lui a fost emis un mandat de executare a pedepsei de şase ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în forma complicităţii.

Acuzaţiile în dosarul în care au fost condamnaţi Ionuţ Costea şi fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu se referă la atribuirea unui contract de reabilitare a tronsonului de cale ferată Bucureşti – Constanţa către un consorţiu de firme austriece Swietelsky – Wiebe – Takenaka.

În schimbul atribuirii contractului, oficialii români implicaţi în acest caz au cerut mită 20 milioane de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

13 Comentarii

 1. Asta este gluma zilei de astazi se pare ,pt. ca ziua de 1 Aprilie inca nu este !

 2. dragostea mea, pregateste chiftelutele si i-ati gandul de a le praji in bucataria Cotroceni.
  Sa nu ne trezim cu o covrigarie printre camerele de luat vederi!

 3. Despre Mario Iorgulescu numai de bine, nu-i aşa? E mai plăcut să stai în Toscana decât la Jilava? Să ştii că poți să ți-o tragi pe nas şi la noi, la puşcărie, că doar e democrație…
  Cu ce şi la cine a cotizat Gino? Sau care-i combinația? Ne spui şi nouă, preafrumoasă creatură?

 4. lucra sub acoperire aliata..F35, Bayraktar…, Abrams :), EuroFighter..ce mai tot tacimul
  MEGA HOTZ

 5. „Mihaela, dragostea mea” era pe cai mari, asha cum o arata sondajele shi asta nu convenea nici foshtilor tovarashi roshii, dar nici labaralilor galbeni de ciuda, ca sa nu mai zic de usecurici. Asha ca trebuia lovit la operatzie, unde-l doare mai tare (adica la famiglie).
  „Giustizea” nu doarme (doar atzipeshte un pic)!

 6. … cu clopotei la git nu prinde soareci ! He he ! In afaca faptului ca este putin probabil ca borfasul cumatru’ sa se mai afle in Turcia, si asta de mult timp, voi credeti ca nu citeste ziarele, iar la televizor se uita doar la desene animate si posturi de bucatareala de kofte si sarailii ? Adica vreau sa spun, atunci cind ai fugit cu banetul curgind din buzunare, nu esti tot timpul in alerta ? Asta ca sa nu mai vorbim ca i se da alarma chiar din Romania, cind e necesar … „Vezi ca venim dupa tine, ai grija sa fugi !”

 7. de popovici , nimic? DE RADULEASCA, NIMIC?
  de dosarele ce stau de peste 5 ani pe Traseul SIIJ- DNA-PARCHETE , NIMIC??
  NE FACEM NUME DE GLORIE DIN NUME CU RENUME, ERSOANE SAU PRINCIPII JURIDICE??

 8. Din nou Alina se dovedeste un ministru care stie meserie si care isi face datoria. Alina si Catalin Burduja sunt cei mai competenti ministri din toata acea adunatura in frunte cu Ciociolacu.

 9. Poporu Roman e condus de o Matracuca la Justitie.
  Aferim!

 10. Lovitura data neamurilor Mihaelei. Apreciez asta ca un fapt pozitiv. Bietul Geoana nu era decat un vehicol precum cainele pentru purici.

 11. Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, anunţă că demersurile pentru extrădarea lui Ionuţ Mircea Costea din Turcia vor începe imediat după primirea documentelor de la instanţă.
  „De îndată ce ne va fi comunicată nouă, la Ministerul Justiţiei, încheierea tribunalului, Ministerul Justiţiei va formula cererea de extrădare pentru acesta.
  Deci se asteapta daca si cind va fi dus la „Nufaru(l)” spalat ,curatat si calcat…..

 12. De cand a fost condamnat, de cand e in Turcia? Asa mult fac documentele din instanta? De ce tocmai acum?

 13. daca ai bube in cap, nu meriti sa fii lovit? Ce crezi, cand cumnatul ciordeste famiglia nu mananca?
  Adica, basescu nu stia ce ii face fratiorul? Ma lasi?
  Adevarul, astia se rotesc intre ei, ba chiar ne baga si odraslele pe gat si noi inghitim ca pelicanii!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.