Gorghiu se scoate cu Arsene

Procedura de predare din Italia a fostului preşedinte al CJ Neamţ Ionel Arsene condamnat pentru trafic de influenţă se apropie de final, a declarat astăzi ministra Justiției. Alina Gorghiu a abordat acest subiect fix în ziua în care s-a aflat despre vizita făcută pe șest în Brazilia, de parcă ar fi vrut să distragă atenția de la această temă. pentru a fi sigură că nu va fi întrebată de Brazilia și de secretomania vizitei, Gorghiu nu a ezitat să arunce cu dezvăluiri legate de starea de sănătate psihică a lui Arsene: 

„Pentru că Italia este una din ţările din care aducem un număr foarte mare de fugari, dar şi pentru faptul că procedura în cazul fugarului Arsene se apropie de final, simt nevoia să fac câteva precizări. Aşa cum ştiţi, fugarul Ionel Arsene încearcă să scape de întoarcerea în România prin invocarea condiţiilor medicale. Încearcă, practic, să suspende predarea sa în România, care este o decizie definitivă a Curţii de Casaţie din Italia, Curte care, în noiembrie anul trecut, a decis predarea lui autorităţilor din România. Ionel Arsene a fost condamnat la şase ani şi opt luni pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă, în martie 2023”, a afirmat Gorghiu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Câmpulung Muscel.

Ea a adăugat că Ministerul Justiţiei, prin magistratul de legătură, a transmis instanţei din Italia informaţii la zi despre condiţiile din sistemul penitenciar.

„Prin echipa sa de avocaţi, a încercat anumite tertipuri pentru a suspenda predarea imediată în România. S-a invocat faptul că are depresie şi că există un risc ridicat de suicid dacă ar fi încarcerat în penitenciarele din România. De ce vă comunic toate aceste informaţii? Pentru faptul că procedura se apropie de final, pentru faptul că urmăreşte domnia sa aplicarea articolului 23 alineatul 4 din Decizia-cadru care reglementează mandatul european de arestare şi care spune că în circumstanţe excepţionale legate, în special, de punerea în pericol evidentă a vieţii sau a sănătăţii persoanei căutate predarea poate fi suspendată temporar. Pornind de la acest cadru legal şi menţionându-vă faptul că procedura este aproape de final, vreau să vă informez că, proactiv, Ministerul Justiţiei, prin magistratul de legătură, a transmis săptămâna trecută instanţei din Italia informaţii suplimentare, la zi, despre condiţiile din sistemul penitenciar, inclusiv despre Secţia pentru Bolnavi Neuropsihici de la Penitenciarul Botoşani care a fost de curând renovată. (…) În România, sistemul penitenciar, prin spitalele acestea, poate şi are capacitatea să se ocupe de toate persoanele bolnave psihic. În mod normal, este greu de crezut că instanţa din Italia nu va dispune predarea”, a declarat ministrul Justiţiei.

Pe 4 noiembrie 2023, Curtea de Casaţie din Italia a decis predarea lui Ionel Arsene, care are de executat în România o condamnare de 6 ani şi 8 luni de închisoare pentru trafic de influenţă.

Avocaţii italieni ai lui Arsene încearcă să împiedice extrădarea acestuia, susţinând că fostul preşedinte al CJ Neamţ suferă de o „tulburare depresivă severă” şi chiar ar exista un „risc foarte mare” să se sinucidă dacă va fi adus în România şi încarcerat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. sarepuna ăe rol SIIJ desfiitată abuziv de REDOIU. gem dosarele in sertarele ferecate cu 7 lacate.adio justitie.

  2. ar exista un „risc foarte mare” să se sinucidă?
    -sa-l aduca
    si sa-l bage la nebuni!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.