Greblă, despre erori și cetăţeni ”descurcăreţi” la locale

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a explicat, marţi, faptul că unele chei de control nu s-au putut închide iniţial la alegerile locale pentru că unor alegători li s-au înmânat mai multe buletine de vot.

El a pus acest lucru pe seama erorilor sau a faptului că unii „cetăţeni mai ‘descurcăreţi'” ar fi dorit să avantajeze un anumit competitor.

„La alegerile din iunie, fiecare alegător a primit cinci buletine de vot. Au fost nişte cetăţeni mai ‘descurcăreţi’, care probabil au vrut să avantajeze – sau din eroare – un anumit competitor politic şi au înmânat unui alegător cinci buletine de vot. Dar printre cele cinci erau două pentru acelaşi competitor politic. (…)

Când s-a deschis urna, s-a constatat că au votat o mie de cetăţeni, iar când au numărat buletinele din urnă au constatat că acolo erau 1.020 de buletine de vot. 20 în plus faţă de cei care votaseră, tocmai din acest motiv. Din această cauză nu se poate închide nici acea cheie şi a trebuit să renumere, să încheie procese verbale în care să constate că există diferenţă de buletine între competitori. S-au rezolvat lucrurile într-un târziu”, a spus Greblă într-o conferinţă de presă susţinută la sediul BEC.

În contextul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare care urmează, el a făcut apel la atenţie şi corectitudine, astfel încât să nu fie perturbat procesul electoral.

„Fac un apel la toţi cei care sunt prezenţi în secţia de votare, la toţi alegătorii să înţeleagă că orice tentativă de fraudă sau eroare – să fie mult mai atenţi – poate conduce la perturbarea procesului electoral. Aceste – fie neatenţii, fie şmecherii – nu duc la nimic bun. Dar nu vom mai avea aceste situaţii.

Suntem în plină verificare a locurilor de la judeţe, respectiv sectoarele municipiului Bucureşti unde vor fi primite procesele verbale de stabilire a rezultatului votului împreună cu celelalte materiale, astfel încât să existe spaţii suficient ca să nu stea oamenii inconfortabil sau chiar înghesuiţi.

Să fie pregătite autorităţile locale, pentru că aceste lucruri se vor întâmpla la sfârşit de noiembrie, început de decembrie, când vremea s-ar putea să nu fie chiar prietenoasă şi, deci, să aibă toate condiţiile pentru ca munca acelor oameni să se desfăşoare în condiţii normale”, a mai spus el.

Toni Greblă a mai declarat că alegerile locale sunt cel mai greu de organizat iar cei angrenaţi în secţiile de votare depun cel mai mare efort. În acest sens, a precizat că pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, buletinul va conţine doar numele a doi candidaţi, iar numărarea şi încheierea procesului verbal de stabilire a rezultatului se va termina în cel mult două ore.

Totodată, predarea materialelor şi a rezultatului votului se vor face „mult mai facil”, deoarece este „simplu de închis” cheia de control.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

  1. Nu se inchid cheile din cauza incompetentei sefilor sectiilor de votare. „Unii au gresit” e o formula a habarnismului. Daca presedintii sectiilor impart initial (pe semnatura) membrilor buletine de vot numarate si le verifica periodic si la final (suma dintre nr alegatorilor de pe liste si nr buletinelor ramase), cheia se inchide. Nu din pix, cum zice domnul ca s-a rezolvat.

    Atentie la urnele mobile! Nu e suficienta banda de hartie cu stampila sectiei de vot, TOTI membri comisiei trebuie sa semneze pe acea banda, altfel urna se poate deschide. Am vazut rezultatele unei urne mobile, cu 12 stampile pentru Iliescu si 16 pentru Vadim, din care 12 anulate prin dublarea stamoilei. Prinde orbul, scoate-i ochii!

    Fiti cu ochii pe toti membri comasatilor, nu doar pe useristi, chiar daca aparent comasatii se paruiesc. La ciolan ati vazut cum isi dau mana.

  2. Bulbucatule, tu vezi ca iti acopera grasimea creierii in cate petreceri o tii? Nu vezi, nu? La dezintoxicare paduche imbuibat! Sau mai bine in Dunare cu tine si drum bun spre Crimeea putinist uricios nebun!

  3. Asta face mișto de cetățenii votanți! Cum adică, cheia nu s-a închis? Cu Șosoaca ați închis cheia adaugând in fals voturi pentru a o trimite cu circul la UE și, gata cheia, s-a potrivit! La fel cu clotilda, ăla de la Timișoara care nu avea buletin sau mutație in Romania! Asta crede că nu știm cum se numără voturile in final pe procente rotunjite în fals, pentru a se roti cheia în favoarea cui vor ei! Asta da democrație în fals.

  4. @ După votarea domnului Bănescu la CNA, AEP a întrat în competiție cu TV-ul, vă auzim și vă vedem domnule judecător Greblă ?

  5. @ Probabil că ideea este că domnul Bănescu de la audiovizual trebuie să afle și dumnealui care au făcut ce au făcut, că are și dumnealui niște ”culoare” , cu unele funcții ?

  6. @ Probabil că promovarea domnului Bănescu la audiovizual îi va încuraja pe cei cu funcții și bani să își exprime liber nemulțumirile ca să afle și domnul Bănescu, ? Domnul Toni Greblă, ”de la mâna greblă se făcea” , ”s-a erijat” lider , la ,,nemulțumiri”, ?

  7. @ Domnul Bănescu, coleg cu domnul Mircea Toma, care a fost promovat cu ”subiectul” ,,Adam și Eva”, ?

  8. ”Greblă, despre erori și cetăţeni ”descurcăreţi„ la locale.”
    Bune observatiile din articol! Dar,
    Descurcaret ca el- Grebla.
    Sa ne amintim pt ce a avut probleme cu legea in trecutul putin mai indepartat, dar si in trecutul recent.
    Descurcaret si Grebla.

  9. @ Bre nea ‘ornele, unele dintre cele mai interesante comentarii cu exmplificări și texte citate, de la oameni ai culturii și ai show-ului, uneori nu sunt publicate, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.