Grecii vor construi centrala pe gaz de la Mintia

Mass Global Energy Rom, deținută de antreprenorul iordanian Ahmad Ismail Saleh, a selectat Avax Group, unul dintre cele mai mari și mai vechi conglomerate de construcții din Grecia, pentru a ridica o centrală electrică pe gaz de 1,75 GW pe locul fostei centrale electrice pe cărbune Mintia.

Lucrările sunt așteptate să înceapă imediat și să dureze 38 de luni, livrarea la cheie fiind așteptată în vara anului 2026, a informat Profit.ro . În prima etapă, șantierul de la Mintia va crea circa 700 de locuri de muncă.

Este al treilea proiect consecutiv atribuit de Mass Group Holding celor de la Avax, precedentele constând în etapele 2 și 3 ale centralei de la Besmaya din Irak, cu putere instalată totală de 3.150 MW.

Noua centrală va fi alimentată cu gaz natural menajer. Pachetul de echipamente Siemens Energy include două turbine cu gaz de tip SGT5-9000HL cu generatoare asociate, o turbină cu abur SST5-5000 cu generator SGen-3000W și sistemul de control SPPA-T3000. Pe piața de 50 Hz, este prima centrală electrică din clasa HL a Siemens Energy într-o configurație cu mai mulți arbori 2×1. Căldura reziduală de la două turbine cu gaz este combinată pentru a genera abur pentru o turbină cu abur. Centrala va fi amplasată pe amplasamentul actual al centralei Mintia, la aproximativ șapte kilometri de Deva.

Centrala termolectrica Mintia Deva, a fost achiziționată cu 91 milioane de euro de la Complexul Energetic Hunedoara de către Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, care activează în Irak.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4692 Articole
Author

17 Comentarii

 1. Greții, marii tekhnițieni a’ Balkanilor moderni… HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! …șî conduși dă un beduin iordanian ca Arrahatu’, refugiat dîn kort derekt în palatu’ royal…
  În anii ’80 greții veneau aiți ka să-și kumpere șî iei kîte o diplomă, di la Politekhnițili lu’ Țeașkă! …veneau boy, șî plecau vați, că nu învățau nimic, șî își luau examenele pă obițeaie fanariote: $$PĂGI! Păntru ține-i kurio$$, îi pot da nume reale, corente, dă Doftori greți în di$$țipline poolitekhnițe (kă asta preferau ei, probabil sunt plătite mai bine; ai noștri a’ preferatără în guWern șî șParlament di$$țipline umanizdice, ca Drieptu’ la „drept” ori Traghiediya Griakî Antikî aplikatî yelektoral), kari la fel ka măCiukă șî Bode n-au skri$$ nici un rînd în lukrarea di doftorat, ci le-au kumpărat pi $$ di la $$imbriași di pi la Ploiești, Bukale ori Timișoara…
  Așea kă țeea țe vor konstruy iei akolo va fi o boambă cu țea$$. Ăia a skăpatără di boamba ku țianură țe le-a kopt-o jjavra găgăuză „Petrov” $$luga lu’ $$tainmeț
  http://stiri.tvr.ro/legaturile-lui-steinmetz-cu-romania_821226.html#view
  https://revista22.ro/dosar/fria-cleptocrailor-beny-steinmetz-i-prietenii-si-istoria-unor-afaceri-tenebroase
  sus, deasupra lor în amonte, în Munții Apuseni la Roșia Montană, da’ di asta nu vor mai $$kăpa!

  • „deasupra lor în amonte” sunt Munții Poiana Ruscăi. Este doar o mică diferență, geografia bat-o vina! Încă n-au trecut Munții Apuseni Mureșul!!!

 2. excelenta gandire strategica a comisarilor xUE !!! Distrugem o centrala perfect functionala si apoi o reconstruiesc niste afoni in 38 de ani !!! Viitor de aur europa are !

 3. Si dupa ce ca le-am vandut pe nimic termocentrala ca sa o distruga si sa faca alta in loc pe care sa o foloseasca strainii, Romania le va face gratis si magistrala de gaz pana la noua termocentrala…

 4. grecoteii din poezia lui Eminescu,aia cu nas subtire si-au adus la romanika progeniturile.Nu este in Europa un popor mai spagar,lenes si puturos ca asta din Grecia. Am lucrat la ei.Pe banca cu berica cafeaua si tigara.,la taifas. O sa faca termocentrala cum fac si autostrada, la calendele grecesti.Scosi afara si trimisi la plimbare, la pascut capre ca la astea se pricep.

 5. curios cat a fost spaga, ca aici a fost tradare pe fata!
  Iar cand ii vor prinde, peste 15 ani, vor primi cu suspendare

 6. Vaaaaai, inadmisibil, centrali pe gaz? din fosili? unde e ONG-urile, nu se lipeste nimeni cu superglue pe sosele in fata Parlamentului si Guvernului?

 7. ROMANII AU CONSTRUIT INAINTE DE 1989 IN TOATA LUMEA OBIECTIVE INDUSTRIALE (SONDE, RAFINARII, CENTRALE TERMICE, ETC ) ……..ROMANIA A AJUNS MAI RAU DECAT ESUATA……………

 8. Doamne in ce hal de distrugere a ajuns industria din RO dupa 1990.

  Acum 40 de ani noi projectam si construiam asemenea instalatii industriale in Iordania, Libia, Siria, Iraq pentru ca ei nu erau in stare de asa ceva,
  Acum vin ei sa construiasca la noi.

 9. Azomures este închisă din cauza prețului mare al gazului metan. Ăștia de unde vor lua gaz metan și la preț.

 10. O sa asteptam mult si bine ca aceasta centrala sa fie construita! Ne trebuie rabdare si tutun!!

 11. @ „ovidiu avram”, 31 mai 2023 la 12:45
  Ești obișnuit numa’ pe pantă-‘n jos, cu săniuța, ca la grădinița din sat? :))
  Dacă ești dispus să te uzi la chicioare, îți propun să urmezi un traseu invers celui pe care ar fi voiajat cianurile lu’ aghientu’ C.I.A. Băse’: Mureș-Arieș-Abrud-Roșia.
  https://www.youtube.com/watch?v=U_MYkQ7ETHQ
  https://www.youtube.com/watch?v=4k_WwrZS3VQ
  …pînă la secuii lu’ versificatoru’ ăla nenorocit, parcă Furdui-Iancu-l cheamă, cel care a inventat ?”Noi suntem rromani!”?:
  https://www.youtube.com/watch?v=hKZISKVRl1g
  Uite-aici vipușca caracteristică din portu’ popular local (lu’ ta’-s’u au avut grijă secureii de la RM să i-o șteargă din toate pozele de pe niet!):
  https://www.turnulsfatului.ro/uploads/images/2020/7/16/andreea-stefan-si-tudor-furdui-iancu-crop-kw8r.jpg

 12. Doamne in ce hal de deradere am ajuns…?! Ne „construiesc” grecii termocentrale ! Huo, tradatorilor de neam si tara. Pe cand si kenienii, irakienii, indonezienii, filipinezii, sudanezii, ungurii, norvegienii, etc…?! R-ati ai Draku de javre ticaloase si homosexuale care ati distrus Romania si poporul roman. Numai stim sa facem nici termocentrale, jigodiilor…?!

 13. dak leneshii cei mai tzepari (sau invers) au ajuns acolo, romanea e la vale cu capu’ in zid .

 14. Dle. „SUNT”, afirmatia dv. este falsa. „Iar cand ii vor prinde, peste 15 ani, vor primi cu suspendare”. Nu va primi nici macar cu suspendare pentru ca, pana atunci, „fapta” se va prescrie. Poate, intre timp, va deveni ministru, premier sau chiar presedinte. Ca asa este frumos si corect!! Pana una-alta, am „rezolvat-o” si pe asta!!!! Tot inainte!!! (ca pionierii)!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.