Greenpeace solicită demisia lui Burduja

Activiștii organizației de mediu Greenpeace solicită demisia ministrului Energiei, Sebastian Burduja, invocând faptul că ‘este inacceptabil, într-un stat democratic, ca ministrul Energiei să iasă public cu mesaje prin care cere directorilor companiilor de stat să atace în instanță ONG-urile care contestă proiecte controversate’.

‘Condamnăm reacția ministrului Sebastian Burduja și considerăm că a comis un derapaj ireconciliabil cu principiile democratice și cu obligațiile funcției pe care o ocupă. Prin instigarea publică la procese împotriva societății civile, el a demonstrat nu doar o neînțelegere periculoasă a democrației, ci și o atitudine profund ostilă față de dreptul fundamental la liberă exprimare și participare publică (…) Mai mult, este inacceptabil ca cineva în această poziție să furnizeze informații false care manipulează și distorsionează realitatea. Spre exemplu, Greenpeace România, birourile regionale și Greenpeace International au fost implicați activ atât în proteste față de Rusia și importurile de gaz fosil, cât și în răspunsul față de deversarea de petrol din Marea Neagră, menționată de ministrul energiei în mesajul său. O simplă căutare pe internet l-ar fi ajutat pe dânsul să găsească aceste informații, dacă într-adevăr ar fi fost interesat să o facă. Printr-o declarație ce pare desprinsă dintr-un manual de intimidare politică, ministrul nu doar că încurajează represaliile împotriva societății civile, ci și transmite un avertisment clar: oricine îndrăznește să critice va plăti scump. Și acesta e doar începutul’, susține Greepeace, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, ‘aceasta nu mai este o simplă poziție guvernamentală, ci un atac frontal asupra dreptului fundamental la participare publică și la justiție’.

‘Când un oficial de rang înalt nu doar tolerează, ci incită activ la astfel de procese menite să reducă la tăcere vocile critice, asistăm la o deturnare periculoasă a statului de drept. Astăzi atacă dreptul fundamental de participare la justiție. Ce urmează? Care sunt următoarele drepturi pe care vor să le restricționeze? Dreptul la libertate? Dreptul la sănătate? Dreptul la educație? (…) Astăzi, un juriu format din nouă persoane din Morton County a ajuns la un verdict în procesul injust intentat de Energy Transfer împotriva entităților Greenpeace din SUA (Greenpeace Inc, Greenpeace Fund) și Greenpeace International, considerând entitățile răspunzătoare pentru daune în cuantum de 660 de milioane dolari. Companiile exploatatoare din întreaga lume continuă să încerce să reducă la tăcere libertatea de exprimare, dreptul la protest și accesul la justiție. Știm asta foarte bine având în vedere propriile noastre lupte cu o astfel de corporație care pune profitul mai presus de natură și vieți umane’, precizează organizația.

În viziunea activiștilor de mediu, România și-a asumat obligații sub tratate europene și internaționale la cel mai înalt nivel, de a asigura acces la justiție organizațiilor de mediu în cauze de interes public, precum costuri rezonabile și calitate procesuală activă, cum ar fi Convenția de la Aarhus, Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și Directiva pe evaluarea proiectelor asupra mediului.

În plus, subliniază aceștia, anul trecut, Uniunea Europeană a aprobat directiva prin care prin care jurnaliștii, organizațiile media, apărătorii drepturilor omului, activiștii, cercetătorii și artiștii vor fi protejați în statele membre de acțiunile strategice în justiție împotriva mobilizării publice (acțiuni cunoscute ca Strategic lawsuit against public participation sau SLAPP).

‘Un ministru care își folosește poziția pentru a încuraja represalii împotriva celor care contestă proiecte cu impact asupra mediului și comunităților nu poate rămâne în funcție. Astfel de declarații sunt incompatibile cu valorile europene, cu interesele României și cu o guvernare responsabilă. Cerem de urgență Prim-Ministrului, Marcel Ciolacu, să intervină și să acționeze decisiv prin demiterea ministrului energiei, Sebastian Burduja. Iar pe termen lung, reglementarea problemei cheltuielilor de judecată pentru organizațiile de mediu care acționează în interes public și în conformitate cu legea, să specifice exact ce înseamnă cheltuieli rezonabile și să impună un prag pentru toate organizațiile care acționează în interesul public, similar cu cel din Marea Britanie unde acest prag nu trebuie să depășească 10.000 de lire’, afirmă Greenpeace.

Joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a menționat, într-o postare publicată pe propria pagină de socializare, că un tribunal american a decis că ONG-ul Greenpeace trebuie să plătească 660 de milioane de dolari pentru blocarea ilegală a unui proiect energetic strategic și a solicitat tuturor directorilor companiilor naționale din energie să ceară în instanță daune-interese în cuantum maxim împotriva organizațiilor care introduc acțiuni cu rea-credință.

‘Nu e un caz izolat. De la Neptun Deep (peste 4 miliarde de euro investiție) la hidrocentralele noastre (1,4 miliarde de lei investiție la hidrocentrala Răstolița), proiectele energetice strategice ale României sunt atacate sistematic în instanță de ONG-uri de mediu. Oare chiar toate investițiile românești sunt nocive pentru mediu? Oare o investiție finalizată în proporție de până la 98% are un impact atât de grav asupra mediului prin ultimele două procente rămase de executat, de zeci de ani? Gazul rusesc, când se importa în România, nu era poluant? Nu era toxic? De ce nu protestau aceste ONG-uri atunci? De ce nu au protestat când au eșuat cele două petroliere rusești cu mii de tone de păcură în Marea Neagră, cauzând, acum doar câteva luni, o tragedie majoră pentru ecosistemul marin? Este clar: România trebuie să se apere cu toate forțele. Aceste acțiuni în instanță nu sunt, de obicei, despre protecția mediului, ci despre blocarea dezvoltării naționale și a securității noastre energetice. Tactici de hărțuire, procese intentate cu rea-credință, avocați foarte bine plătiți – toate par că fac parte dintr-un plan de sabotare a independenței noastre’, a subliniat Burduja.

În acest context, oficialul a anunțat că ministerul de resort lucrează la o propunere de act normativ, în premieră, pentru deblocarea și accelerarea proiectelor începute, cu grad ridicat de execuție

‘Lucrăm la o propunere de act normativ, în premieră, pentru deblocarea și accelerarea majoră a proiectelor începute, cu grad ridicat de execuție. Sunt peste zece hidrocentrale, cu o valoare cumulată a investițiilor de aproape 12 miliarde de lei, mare parte bani deja cheltuiți de statul român. Vorbim despre peste 700MW, cu un stadiu de execuție de până la 98%. Nu ne vom opri! Să fie clar: cine vrea să țină România în întuneric va fi tras la răspundere. Pentru că așa e moral și normal. (…) Le solicit public tuturor directorilor companiilor naționale din energie să ceară în instanță daune-interese în cuantum maxim împotriva ONG-urilor care introduc acțiuni cu rea-credință! Cine greșește plătește. Așa e normal (…) Fiecare blocaj artificial costă România bani, locuri de muncă și securitate energetică. Patriotismul energetic înseamnă fapte, nu vorbe! Înseamnă să trecem la măsuri ofensive care să consolideze producția de energie electrică și termică, după ani de zile de întârzieri, ezitări, blocaje. România are nevoie de gaze, de hidrocentrale, de cărbune, de regenerabile, de investiții strategice. Are nevoie de toate’, a transmis demnitarul.

Recomanda 14

26 de Comentarii

  1. Detest pe acest băiat, Burduja! Însă aici are dreptate. Obligatoriu ca toate ONG-urile să publice sursa de finanțare. Să putem verifica dacă acțiunea lor e interesată sau nu. Altfel, România nu se dezvolta din cauza acestor propagandisti plătiți de interese străine!

  2. Toate ONG-urile trebuie exportate. ONG-urile trebuie interzise. Ungurul Viktor Orban a procedat logic si util inlaturand din societatea Ungara aceste oficine de supraveghere/spionaj/degringolare/sabotare a statului in care au fost infiltrate. Romania trebuie neaparat sa procedeze identic.

  3. ONG-uri = WC-uri trebuie tras odată apa să spele mizeria materială creeată de organizațiile plătite să facă rău .
    Unde sunt fufele care susțineau tot felul de omizi,gîndaci etc care au întîrziat proiectele de autostrăzi sau mutat pe centură că aia era meseria lor de bază.

  4. Lăsând la o parte faptul că Burduja este orice mai puțin un ministru care să lucreze în interesul României, trebuie semnalată mizeria infinită care colcăie în aceste ong-uri, în marea lor majoritate niște paraziți care infestează statele lumii. În fond, ministrul cu apucături populiste numai bune în campanie nu a cerut dreptate cu parul ci a indicat instanțele, locurile unde lumea civilizată, democratică, clamată permanent de ong-urile „bune” își caută dreptatea. Dar paraziții nu concep să fie contestați, ei sînt adevărul suprem, deasupra instanțelor de orice fel. O lege a transparentizării finanțării acestor haite globaliste e mai necesară ca niciodată.

  5. Dle. Burduja, asa Da! Paduchii ONG isti cu „green” n-au miscat un deget impotriva Austriei pt masacrarea padurilor din Romania, consecinte cu exodul ursilor infometati catre asezari urbane. Puii si mamele. Paduchii ONG isti cu „green’ sa fie alungati din Romania, sediile desfiintate, si luati la anchete penale.

  6. Astia de la Greenpeace sa mearga naibii in Ukrania, sa lupte pentru pace, nu pentru distrugerea infrastructurii energetice a unei tari. Sa facem si noi ce au facut americanii, sa-i pune la plata pe bezmetici. PS.> la noi avem si multi greepeace in justitie, de aici trebuie pornit..

  7. Ha, ha! Mâncăii di parizăl soroșâst o căpătat mai nou acceptu’ di-a să autointitula societatia civilă?…

  8. ONG-urile lui Gyuri Soroș…acești criminali ai poporului român…afară din românia bandiților…

  9. Atenție la nuanță folosita la mișto de acest individ! Urletul că un gândac, un liliac sau o șopârla, au apărut pe gura unui cetățean satul de minciuni că nu se face drumul in zona respectiva, apoi au început să copieze și leprele din politica românească! In acest caz cu aceste ONG-uri, e vorba de șantaj, demisie sau sponsorizare financiar! Ar fi trebuit să vă prindeți de manevră după ce ați auzit că serica a tăiat definitiv fondurile la peste 99% din ONG-uri. Și, daca nu au fonduri, nu cumva ies la atac prin amenințări, șantaj și intimidări?

  10. Iași
    Felicitări sincere, Domnule ministru Burduja pentru demersul DVS. în interesul ȚĂRII .
    SUCCES !

  11. Gazetarii platiti au rasturnat lumea „post-adevar”, cei care se opun vehement progresului sunt nimiti „progresisti”, iar zidanii ca nu platesc curentul furat de pe stalpi sunt numiti „conservatori”. In rest, culegerea de informatii (turnatoria), a doua meserie ca vechime, merge mai departe !

  12. deci ONG-urile astea trebuie sa fie „intangibile”… nimeni sa nu aiba dreptul sa le puna la indoiala legitimitatea, finantarea, interesele ascunse ale membrilor/finantatorilor, posibilitatea de folosire a falsurilor sau „studiilor” comandate pe bani. ONG-urile astea se vor un fel de israel

    • Niște nemernici. Prefer demisia lui Greenpeace. Sper sa dea faliment. Auzi obrăznicie, plafon de 10.000 pt ca acționează în interesul public. Când s-a întâmplat minunea aia, ca a trecut neobservata.

    • Mai demult mi-era antipatic, dar aici Burduja are dreptate! ONG-urile nu trebuie lăsate să stopeze investițiile vitale pentru industria energetică a tării!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.