Grevă generală în administrația publică locală!

Sindicaliştii din administraţia publică locală la nivel de comune şi oraşe din cadrul Federaţiei Columna – SCOR au depus joi, la Palatul Victoria, o notificare prin care anunţă Guvernul că vor declanşa greva generală începând cu 5 februarie.

„Astăzi, am venit cu colegii mei să notificăm Guvernul cu privire la declanşarea grevei generale în sectorul de activitate administraţie publică. Calendarul acţiunilor de protest este unul extrem de clar şi este dat de lege, grevă de avertisment în 31 ianuarie şi grevă generală pe termen nelimitat, începând cu 5 februarie. Acţiunea noastră de protest are trei revendicări principale. Unu – aplicarea integrală a Legii salarizării pentru personalul din administraţia publică. Este de precizat că nu solicităm majorări salariale, vrem doar să se acorde ce este scris în lege – salariul minim pe economie înmulţit cu coeficientul pe care sindicatul l-a negociat cu primarul”, a declarat Lucian Puiu, preşedintele Federaţiei Columna – SCOR.

Potrivit acestuia, în acest an, doar demnitarii vor beneficia de venituri mărite.

„În acest an, nu câştigă niciun om din administraţie, doar demnitarii. Prin lege se dă 5% doar la funcţiile de demnitate publică prevăzute în Legea salarizării, funcţionarilor publici din aparatul de specialitate nu li se garantează şi nu au garantat, prin lege, nicio majorare salarială. Atât timp cât se îngheaţă indemnizaţia viceprimarului care pentru noi este prag – prin ordonanţele trenuleţ, cinci ani la rând aceste indemnizaţii au fost blocate – nici salariile personalului din administraţie nu au putut să crească”, a explicat Puiu.

Liderul de sindicat a precizat că la grevă ar urma să participe 11.000 de angajaţi din peste 800 de primării de comună.

„În momentul de faţă sindicatul naţional SCOR are reprezentare în aproximativ 1.100 de grupe sindicale. La grevă vor participa 11.000 de oameni, aproximativ, din 813 primării de comună. Se vor solidariza cu noi şi oraşele care sunt afiliate organizaţiei noastre”, a transmis Lucian Puiu.

La rândul său, liderul Sindicatului Naţional al Salariaţilor Comunelor şi Oraşelor din România – SCOR, Dan Cârlan, a susţinut că, prin ordonanţele trenuleţ, Guvernul „a amputat” drepturile salariale ale personalului din administraţia locală.

„Subscriem la cele trei revendicări principale: respectarea Legii salarizării şi adoptarea noii Legi a salarizării, aşa cum e prevăzut în PNRR, reforma sistemului de finanţare a administraţiei publice locale şi respectarea statutului funcţionarului public. (…) Sistematic, cinci ani la rând, Guvernul a venit prin ordonanţele trenuleţ şi a amputat aceste drepturi pe care noi le avem garantate prin contractul social, Legea salarizării. (…) Aşteptăm ca Guvernul să ne explice de ce administraţia publică locală, în ansamblul ei, este discriminată în raport cu celelalte categorii de bugetari, Înţelegem că Legea salarizării nu a putut fi aplicată în integralitatea sa, că război, că pandemie, că hoţie, că toate celelalte… Dar, de ce numai administraţia locală este privată de drepturile care le sunt acordate celorlalţi?”, a transmis Cârlan.

El a adăugat că jumătate dintre salariaţii din primăriile de comună din ţară au venitul net „mai mic decât venitul net al unui muncitor necalificat din construcţii”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

 1. Bugetarii de lux din administrația locală se revolta că nu sunt în aceeași oală cu cei luxoși?!

 2. bugetarii sunt stresati. De la 500 000 in 1989, am ajuns la aproape 1 500 000 de oropsiti!
  Vedeti ca tara are nevoie de 100 000 de asiatici?!

 3. Fac greva ca sunt platiti prea bine in raport cu munca depusa ?
  Asteptam reforma administrativ teritoriala, ca sa nu mai existe comune cu 88 de persoane sau UAT ,care cheltuie toate veniturile din taxele si impozitele platite de cetateni si de firme,pt plata salariilor.

 4. Nu vă e rușine nenorociților,…după ce toată ziua o bateți în cap mai vreti bani?…
  Ce performanță aveti bă în primarii?…
  Aceea se a plimba cretinii de la unul la altul…

 5. …ar fi de interes sa stim, sunt grevistii din comunele cu alesi pnl sau jumate jumate?…nu de alta dar se pare ca nu s-au uitat pe sondaj!…daca astia de la guvernare mai castiga, insumat, mai multb de 20% inseamna ca vaccinul nu si-a facut efectul advers, ala benefic…avem si cadrele din sistemul sanitar, invatamantul, in curand se vor razgandii si politistii-asta este, seaman cu mutul din deal, realizeaza greu cand sunt tepuiti-, transportatorii sunt in strada, cu fermierii…va fi interesant, foarte interesant!…

 6. Toti bugetarii își compara salariile cu cei necalificați din construcții.
  Pai sunt bineveniți in ramura, își pot demonstra hărnicia și rezistența!

 7. ALOOO……IN ROMANIA…ADMINISTRATIA PUBLICA LOCALA TREBUIE REDIMENSIONATA FUNDAMENTAL, RESTRUCTURATA, DIN PUNCT DE VEDERE A PERSONALULUI ADMINISTRATIV LA 60% DIN CAT EXISTA (regionalizarea tarii la 8 regiuni in loc de judete, comasarea, comunelor ramase fara populatie, DESFIINTAREA CONSILIILOR JUDETENE deoarece exista PREFECTURI JUDETENE )………….

 8. vor bani pentru a accepta „digitalizarea” birocratiei? pentru ca sunt masa de manevra garantata la tov? da, cred ca santajeaza guwernerul: nu ne platiti nu va tov-am. ca p000limea oricum este indepartata de institutiile p000lice sub pavaza „digitalizarii”. avem ce meritam!

 9. S-au trezit putorile din somn.Daca li se pare ca au mai putin ca un necalificat din constructii de ce nu se duc sa munceasca in constructii sau oriunde pe un salariu mai mare,dar unde este mai caldut si bine ca in primarie.

 10. In Franta canaliile de parlamentari francezi si-au marit intr-o veselie generala „indemnizatiile de reprezentare” ! Deh ! s-a marit pretul meniului cu homar si trufe la restaurantele de lux, in care se intilnesc pentru „reprezentare” cu alte canalii de parlamentari, din alte tari UE ! … Si asta in timp ce agricultorii (in Franta se sinucide cite unul in medie la doua zile, si nu din cauza de indigestie cu homari si trufe …) sint in strada si-si striga disperarea !

 11. Am uitat sa precizez : mariri cu peste 300 de euro pe luna !

 12. Tupeu nerușinat. VOI din administrație ar trebui sa veniți, voi cu bani de acasă sa va plătiți pensionul zilnic și liberele fara număr.Stati acasă sa vedem cât de importanți sunteți. Peste 65% dintre voi nu contați în nicio ecuație.

 13. Ce dracului vor cei din administratia publica? Nu le convine,sa mearga la privat unde isi pot arata valoarea,daca o au.Auzi la ei, greva.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.