Grevă în Italia:”Meloni, poporului îi e foame”

Mii de angajaţi din sectorul public şi din transporturi au participat vineri în Italia la o grevă pentru a protesta, la apelul sindicatelor, împotriva bugetului pe 2024 pregătit de guvernul ultraconservator condus de Giorgia Meloni, relatează AFP.

Meloni şi guvernul său sunt acuzaţi de grevişti că folosesc resursele precare disponibile în bugetul pe 2024 pentru a „vâna” voturi, în perspectiva alegerilor europene de anul viitor, şi aceasta în detrimentul oamenilor muncii şi al pensionarilor.

„Meloni, poporului i-e foame”, se putea citi pe una din pancartele manifestanţilor adunaţi în Piazza del Popolo, în centrul Romei.

Mii de oameni au mărşăluit şi pe străzile din Genova şi Milano.

La originea protestului s-au aflat două din cele trei principale confederaţii sindicale din Italia, CGIL şi UIL, acestea acuzând guvernul că a deturnat resurse de la sectoare cheie ca sănătatea, educaţia şi industria.

Au fost chemaţi să facă grevă timp de opt ore în întreaga ţară cadrele didactice, angajaţii din sănătate, şoferii de taxi şi lucrătorii de la poştă, iar unele sectoare din domeniul privat, ca metalurgiştii sau comercianţii, au fost invitaţi la grevă în centrul Italiei.

Vicepremierul Matteo Salvini, care este şi ministrul transporturilor, a impus însă restricţii pentru a reduce problemele de transport, reducând la jumătate durata grevei în acest sector şi excluzând sectorul aerian; secretarul general al CGIL, Maurizio Landini, l-a acuzat pe Salvini de „atac la dreptul la grevă”,

CGIL a salutat în cele din urmă într-un comunicat „o puternică participare” la protest, cu „vârfuri de aproape 100%” în unele porturi, 80% în logistică şi 70% în transportul feroviar, în timp ce Liga, formaţiunea lui Salvini, a evocat o „participare slabă, mai ales în sectorul transporturilor”.

Protestul este prevăzut să dureze cinci zile, în funcţie de regiune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

8 Comentarii

  1. Mare tzeapa si-au luat italienii cu asta, pe dinafara pro.paganda a vopsit gardul, inauntru erau doar sforile de peste garla…

  2. E incalceala mare la italieni, greu sa se faca ceva coerent si articulat. Zilele trecute vorbeam cu un coleg de munca italian si zicea ca la o privire de ansamblu, per total, outlook-ul economiei Italiei arata mai bine decat Germania si Franta. Costul vietii s-a marit fata de trecut, salariile nu prea, prietenii lui din Italia ii zic ca nu e o idee buna sa se intoarca (cel putin nu inca), dar ca crestere (si mi se pare si ca prognoza), It e peste D si peste Fr. Eu nu mai inteleg nimic: astia ies 5 zile sa protesteze pe crestere? Ca pe minus sau stagnare protesteaza oricum. Sau poate asa sunt italienii: crestere, descrestere, ei protesteaza.

  3. Italienii si-au luat tzeapa cu tzoapa asta pentru ca au pus botul la presa si televiziune… au votat-o ca prestituatele internationale au prezentat-o ca un pericol pentru UE/NATO, pentru „democratie”, etc. ca o nationalista salbatica etc. in defavoarea adevaratului nationalist, si asa fraierii au ales-o. Si de-atunci vin migranti pe insulele italiene cu zecile de mii, iar cumnata-su sau nu stiu ce e, ministru muncii sau ceva pe acolo, a anuntat din vara ca guvernul se pregateste sa dea contracte pentru importul a 400k de refugiati/muncitori pentru agricultura… adica importa sclavi in defavoarea muncitorilor italieni. Reteta asta e vanduta in multe tzari din Europa, presa minte, prostii se duc si voteaza in masa, ca pana la urma fix tradatorii sa fie numiti la conducere. Adevaratii inamici ai sistemului globalist, sunt partidele pe care guvernele incearca sa le interzica… vezi cazurile Ucraina, Moldova, Franta, Germania, Olanda, etc.

  4. Parca o aud pe guraliva asta de Meloni ce promita ea inainte sa fie aleasa de italieni.Nimic nu a facut din tot ce a promis oamenilor.Sper sa nu stea prea mult in functia asta .

  5. Asa-zisa greva nu are nici motiv nou, nici scop logic. E o zvacnire din coada a balaurului anarhist care a pierdut ciolanul. Protestele impotriva reformelor noului guvern au inceput inainte chiar ca guvernul sa stie ce urmeaza sa discute. Partidul Democrat in care se gaseste floarea jidanimii care protesteaza acum a fost destul timp la guvernare si nu a facut nimic pentru popor, contractele si salariile in multe ramuri sunt inghetate de ani buni. Salvini a remarcat corect ca in ultimul timp se fac greve vinerea pentru a trage de week-end. Iar Landini e cu musca pe caciula, la noi ar fi fost saltat cu mascatii pentru trafic de influenta si alte porcarii. In afara de dezordine sociala, caricatura asta de greva care se anuntase initial de 24 de ore a fost redusa la 8, 4 sau nu a mai avut loc in unele sectoare. Au fost si orase mari in care au manifestat mii de oameni, unii de buna credinta, dar e mult pana sa afirmi, precum Landini, ca manifestantii sindicalisti sunt majoritari, iar nu votantii partidelor care au format guvernul.
    Si sa nu uitam ca insisi sindicalistii cu care defileaza CGIL i-au atacat sediul lui Landini in timpul pandemiei. E adevarat ca aia nu prea erau dusi la sinagoga.

  6. Peste tot in europa bancile retrag banii din piete, chipurile, pentru a stavili inflatia, de fapt este pentru a produce mai multa saracie, totul sub controlul guvernelor. Totodata, acesti bani se folosesc pentru achizitii militare americane, imperiul yankeu e cu un picior in groapa. Europenii sustin economia falimentara a americii cu pretul distrugerii propriei economii. Pentru ce se inarmeaza toti?! ,,bine” ar fi doar pentru sifonarea banilor, dar tare ma tem ca fenicienii care conduc lumea, besinosii aia de 80 si 90 de ani bolnavi de putere si putred de bogati, nu se lasa pana nu dau iar a treia oara foc planetei! Doamne fereste!

  7. Propagandiștii lui Soros nu încap de italieni cât de rău o duc, ocolesc țările falite ale Europei conduse de licurici.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.