Greve masive paralizează Finlanda

Mandatory Credit: Photo by Grzegorz Michalowski/EPA-EFE/Shutterstock (12796589a) Polish farmers, members of the Polish conservative agrarianism political movement AGROunia, block a street during a protest in Wroblew, Poland, 09 February 2022. Farmers associated with the AGROunia movement called for a nationwide protest, demanding a meeting with the Polish prime minister to discuss issues such as purchase prices of agricultural products, and rising prices in stores that do not translate into farmers earnings. AGROunia farmers protest in Poland, Wroblew - 09 Feb 2022

Greve masive împotriva unui proiect de reformă a pieţei muncii continuau vineri în Finlanda, paralizând în special capitala Helsinki, în timp ce zborurile sau trenurile au fost anulate.

Mobilizarea începută miercuri este urmată de aproximativ 300.000 de muncitori, potrivit unei numărători a canalului public finlandez YLE, citat de France Presse.

Cele trei principale sindicate finlandeze – sectorul public şi social (JHL), industrie (SAK) şi servicii (PAM) au chemat la grevă.

În vizorul lor se află un proiect de reformă prezentat de guvernul prim-ministrului conservator Petteri Orpo care preconizează o schimbare a regulilor privind contractele colective pentru „a stimula competitivitatea pe termen lung” a ţării nordice.

Executivul doreşte de asemenea să restrângă dreptul la grevă, să reducă alocaţiile de şomaj şi să introducă o zi fără plată în caz de concediu medical.

Finlanda este, ca şi vecinii ei nordici, cunoscută pentru modelul său social generos, ce oferă protecţie şi condiţii bune de muncă angajaţilor.

Preocupate să păstreze aceste drepturi, mai multe sindicate au blocat traficul aerian, compania Finnair anunţând deja anularea a 550 de zboruri afectând un total de 60.000 de pasageri joi şi vineri.

Vineri nu circulă niciun tren în Finlanda, care are 5,5 milioane de locuitori. De asemenea nu circulă metroul, tramvaiele sau autobuzele în Helsinki, potrivit JHL.

Marko Tuuminen, un locuitor al capitalei, nu a părut deranjat de perturbările provocate de mobilizare, care afectează sectorul energetic, şcolile, serviciile de sănătate, supermarketurile, restaurantele, hotelurile şi poşta.

„Ei sunt în grevă din motive întemeiate. Avantajele (sociale) obţinute trebuie menţinute, nu este nevoie să le slăbim fără motiv”, a spus el, citat de cotidianul naţional Ilta-Sanomat vineri dimineaţă. „Magazinul din apropierea casei mele este deschis”, a adăugat el, bucurându-se că poate „merge la serviciu pe jos”.

Unele şcoli din capitală au ţinut cursuri la distanţă vineri din cauza lipsei transportului public, în timp ce o companie de taxiuri din oraşul Tampere a declarat că comenzile sale au crescut de opt ori, a relatat postul public YLE.

Principalul sindicat industrial din Finlanda a anunţat noi acţiuni între 14 şi 16 februarie, cu impact asupra 60.000 de angajaţi şi oprirea unei mari părţi a industriei ţării nordice.

„Uniunea Industrială va continua să facă (presiune prin) grevă. Nu acceptăm ca guvernul să demoleze structuri construite pentru a proteja muncitorii”, a declarat aceasta într-un comunicat.

„Măsurile guvernului nu au nimic de-a face cu relansarea locurilor de muncă. Aceasta este pur şi simplu o ideologie pe care corporaţiile au dictat-o partidelor guvernamentale”, a adăugat sindicatul.

Grevele, în special cele care implică manageri, sunt rare în Finlanda.

Costul actualei mobilizări este estimat la aproximativ 360 de milioane de euro, a declarat pentru AFP Confederaţia Industriilor Finlandeze (EK).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

9 Comentarii

 1. Nu e nevoie sa micșorați avantajele fără motiv ?
  Pai motivul se numește Urcaca, buey !
  Strângeți cureaua, buey !
  Să-si mai tragă 🥳ul o COLIBĂ prin Toscana, Florida sau pe la Marea Roșie, buey !
  Și Duamna Olena niște PIETRICELE, buey ! La NewYork, măRog…🤣
  {●■● RăuPorKKaK ●■●}

 2. Parca, după Borelle, acolo e gradina edemului? În Paris miroase a baligă..
  În regiunea Kaliningrad pe la benzinării numai cozi de polonezi..

 3. ca treburile sa mearga din ce ince mai bine si lumea sa iasa in strada sa „multumeasca” guvernului. Dupa ce au fost condusi de Sanna Marin o fufa bisex, fosta casiera la supermarket dar bursiera soros, acum dupa intrarea in nato urmeaza Raiul pe pamant. Tineti aproape🤣

 4. Nu se poate, nu se poate …finlanda e în grevă!…gata s-a supărat moș crăciun !…

 5. Solutia este simplă să aveti toți de muncă : declarați război Rusiei si aveți obiectul muncii la purtător !

 6. Cine e premier acolo, o femeie ? N-au un Ciolac sa faca un acord de continuare a discutiilor inafara grevei !!!

 7. Așa se întâmplă când vine dreapta conservatoare la putere. Pulimea trebuie să strângă cureaua și să-și facă griji pentru ziua de mâine ca nu cumva să aibă idei și să ceară mai multe drepturi.

 8. Wokismul e infectia fatala care a napadit lumea occidentala, e nevoie ca cineva sa scoata pe piata vaccinul…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.