Gropi comune în Fâşia Gaza: ONU cere anchetă

ONU a cerut marţi o anchetă internaţională asupra gropilor comune descoperite în principalele două spitale din Fâşia Gaza, subliniind necesitatea unei anchete independente în faţa actualului „climat de impunitate”, relatează AFP şi Reuters.

Înaltul Comisariat pentru Drepturile Omului s-a declarat „îngrozit” de distrugerea celor două cele mai mari spitale din Fâşia Gaza, spitalul al-Shifa şi complexul medical Nasser din Khan Younis. Într-un comunicat, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a cerut „să fie desfăşurate anchete independente, eficace şi transparente”.

„Având în vedere climatul de impunitate care prevalează, anchetatorii internaţionali ar trebui să fie asociaţi acestui demers”, a estimat responsabilul ONU, amintind că „spitalele au dreptul la o protecţie specială, în virtutea dreptului umanitar internaţional”, iar „uciderea intenţionată a civililor, deţinuţilor şi altor persoane considerate a fi „în afara luptei” este o crimă de război”.

Apărarea civilă din Fâşia Gaza a anunţat luni că a exhumat în decurs de trei zile corpurile a circa 200 de persoane ucise şi îngropate de trupele israeliene în gropi comune în interiorul spitalului Nasser din Khan Younis.

Cât despre spitalul al-Shifa. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis la începutul lunii aprilie că acesta a fost redus la o „cochilie goală” înconjurată de cadavre umane în urma ultimei operaţiuni israeliene împotriva acestui spital, despre care Israelul afirmă că adăposteşte căi de acces ale grupării Hamas în reţeaua sa de tuneluri subterane.

Spitalele din Fâşia Gaza au fost ţinta unor atacuri dure în operaţiunea militară pe care armata israeliană o desfăşoară în enclava palestiniană după atacul efectuat de combatanţi Hamas pe 7 octombrie în partea de sud a teritoriului israelian. Potrivit Israelului, mişcarea islamistă palestiniană a folosit spitalele pentru a lansa atacuri şi pentru a ascunde acolo tuneluri şi arme, ceea ce Hamas neagă.

Potrivit responsabililor din Fâşia Gaza, 283 de corpuri au fost găsite la spitalul Nasser, cifră pe care Înaltul Comisariat al ONU încearcă să o verifice. „Victimele au fost îngropate adânc şi acoperite cu deşeuri”, a spus la o conferinţă de presă o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat, Ravina Shamdasani. Potrivit acesteia, printre morţii găsiţi acolo sunt de asemenea persoane vârstnice, femei şi oameni care erau răniţi, iar alţii ucişi au fost „găsiţi cu mâinile legate şi dezbrăcaţi”.

Aceeaşi purtătoare de cuvânt a estimat că cifra avansată de armata israeliană despre aproximativ 200 de persoane ucise în ultimul asalt asupra spitalului al-Shifa, între 18 martie şi începutul lunii aprilie, ar putea fi sub cea reală.

La ora actuală, a explicat ea, „nu putem corobora cifrele exacte” privind persoanele ucise în cele două spitale şi „din acest motiv insistăm cu privire la necesitatea unor anchete internaţionale”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

11 Comentarii

 1. Prin crimele sale de război,Israelul a suferit o lovitură de imagine ireparabilă care împarte lumea în „semiți” (khazari) și antisemiți. De fapt, antiisraelieni…

 2. Vă e frică să comentați?…oare n-ar trebui să devină muzeu exact cel de la Auschwitz?…
  Și toate astea cu acordul criminalilor mondiali!…
  Blestemată nație!…

 3. sa te crezi buricul pamantului dupa ce te-au maturat doua imperii sa te restatalizezi printr-o farsa criminala cu mainile pline de sange de genocidat si cu cu acuzatii de antisemitism (sic) in gura este sa vezi enorm si sa simti nazist

 4. UNDE CREDETI CA AU FOST INHUMATI TREIZECISIDOUA DE MII DE CETATENI? IN GROPI COMUNE , CU AJUTORUL BULDOZERELOR ..!
  BIBI…, TU URMEZI..!!

 5. Putea sa imprumute de la Putin cremator mobil de mare capacitate . Asa nici usturoi nu manca nici gura nu putea nici lumea nimica nu mau stia. Fum. Il vezi si dispare.
  Presimt multe denisii.

 6. Cunoasteti vreun ebbreu? Ar trebui, pentru ca sunt destul de raspanditi, chiar daca la noi a fost “moda” sa-si ia nume romanesti. Intrebati-l daca este de acord cu krimele facute de Izrael in Gaza. Daca da, inseamna ca se face partas la genocid. Daca nu, atunci intrebati-l de ce nu ia atitudine impotriva genocidului israelian in Gaza. Sa ia aminte ca asa cum ei au afirmat despre palestinienii din Gaza ca se fac cu totii vinovati de atacul din 7 octombrie, tot asa s-ar putea ca lumea intreaga sa ii considere vinovati pe toti evbreii de genocidul impotriva palestinienilor!

 7. genocid… Serbia a fost bombardata pe zvonuri ale publicatiilor nemtesti de gropi comune, de catre NATO… acuma NATO se face ca ploua.

 8. @Ghro pentru gropi comune existente doar in tabloidele teutonice revansarde poporul si minoritarii fura bombardati cu uraniu saracit dar suficient de radioactiv sa otraveasca explozie de cancere in Serbia danke sschon

 9. Credeți voi că războiul propagandistic se căștigă cu afirmații adevărate? Mai mincinoși ca ciuhapii nu se ezicstă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.