Guvernul a actualizat prognoza economică

Guvernul a îmbunătăţit prognoza de creştere economică din acest an de la 2,9% la 3,5%, dar a majorat rata inflaţiei de la 9,7% la 12,9%; salariul mediu creşte cu 10,4%, dar în termeni reali scade cu 1,2%; cursul rămâne stabil, la 4,95 lei/euro.

Comisia Naţională de Prognoză a îmbunătăţit estimările de creştere economică din acest an de la 2,9% la 3,5% pe fondul unei evoluţii mai bune a economiei în prima parte a anului, scrie Ziarul Financiar.

PIB-ul în valoare nominală a fost majorat la 1.372,5 miliarde de lei.

Inflaţia va creşte la 12,9% în acest an, peste estimarea anterioară de 9,7%.

Deficitul comercial, adică diferenţa dintre exporturi şi importuri, se va majora la 32,3 miliarde de euro, un nivel total nesustenabil.

Exporturile ar urma să crească la 91,1 miliarde de euro, plus 22%, în timp ce importurile ar creşte la 123,4 miliarde de euro, plus 25,5%.

Soldul contului curent, care include deficitul comercial plus surplusul înregistrat pe partea de servicii, ar urma să atingă 22 de miliarde de euro, reprezentând 7,9% din PIB.

Cursul valutar este estimat la 4,95 lei/euro, evoluţie stabilă.

Numărul mediu de salariaţi ar creşte la 5,175 milioane.

Câştigul salarial mediu brut este estimat să crească cu 10,4% până la 6.157 lei/lună, iar câştigul net va ajunge la 3.838 lei/lună.

În termeni reali, câştigul mediu salarial va avea un minus de 1,2%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. Nu stiu citi Romani au Realizat ca Trecutul, incepind cu Ziua de Ieri, a fost de fapt Abolit. Daca se intimpla sa Supravietuiasca undeva, este in Obiectele Solide fara Inscriptii pe Ele, ca de pilda Lampa cu Gaz de pe Peretii Caselor Taranesti Ancestrale. In aceste Circumstante, literalmente vorbind, aproape ca Nu mai stim mare Lucru despre Revolutie si despre Anii premergatori Revolutiei din Decembrie 1989.
    Orice Document Autentic a fost Distrus sau Falsificat, orice Carte a fost ReScrisa si orice Fotografie sau Tablou a fost Editata sau Repictat. Orice Statuie, Strada sau Cladire a fost ReDenumita si orice Data Istorica a fost Alterata. Acest Proces continua in fiecare Zi, Ora dupa Ora si Minut dupa Minut.
    Istoria a Incremenit !
    Nimic nu mai Exista exceptind Prezentul Continuu in care Conducerea Superioara de Partid si de Stat are Intodeauna Dreptate.
    Bine-nteles ca Stiu ca Trecutul este Falisificat dar, din pacate, mi-ar fi Imposibil sa Dovedesc asta chiar daca eu insumi as fi Comis Falsificarea Trecutului. Dupa ce aceasta Treaba este facuta, Nu Ramin nici un fel de Evidente in Vecii Vecilor.
    Singura Evidenta este in Mintea mea si Nu stiu, cu niciun fel de Certitudine, daca mai Exista alt Roman care sa posede aceleasi Amintiri Colective ca si mine.

  2. Până la iarnă o să ajungem la nivelul de trai al elveției!!..hârtia suportă orice,dar ca un făcut creștere economică mai bună, dar puterea de cumpărare a proștilor scade!!..
    Interesant au fost săriți pensionarii!!..Oare de ce?..
    De ce nu dați domnilor de la cotidianul discursul purtătorului de cuvânt al grupului de la Davos!!!..
    Discurs care a început cu”suntem prea mulți și inutili pe pământ”.
    Să vedeți ce vă așteaptă în viitor!!

  3. Principala problema a Romaniei sunt IMPORTURILE adica deficitul nesustenabil al balantei comerciale . Este vorba de importurile scandaloase din trecut, prezent si viitor, de echipament militar !

  4. Pai, rolul coloniiilor este ca sa alimenteze centrul. Cu bani, cu resurse… cu de toate. Normal ca salariile si pensiile sa scada, partenerii strategici aflati in dificultate financiara au nevoie de ei. De aici si importurile de unde, ce si la ce pret trebuie.
    Inflatie de 12,9% , imi place. Mult mai mica ca in alte tari din UE. Reflecta competenta Presedintelui si a guvernului. Fata de 01.01.2022 preturile resimtite in buzunare (nu in statisticle oficiale de pe ahartii) deja au crescut cu aprox 30% dupa cum spun niste economisti adevarati. Nu aia guvernamentali, aia au ordine exacte cat trebuie sa iasa inflatia, ca productia raportata inainte de ’90.
    Ce ne spune guvernul, este ca urmeaza sa SCADA preturile. Hartia suporta orice.

  5. Inflația medie 13%, euro constant. Pentru cei cu rate în euro care au salariul în lei este bine, suportabil, că euro leu păstrează paritatea. Pentru supermarketurile germane și franceze este huzur! Pe 1 litru ulei = 5 lei scoteau din țară 1 euro. Acum același litru de ulei costă peste 10 sau 15 lei deci străinii scot din țară in anul 2022 pe același 1 litru ulei 2 sau 3 euro!!! La fel pentru benzină și motorină. Ceva nu este în regulă că orice măsură cu intenție de protecție a populației României se soldează cu jefuirea și mai cruntă de către străinii pe care i-am chemat să ne colonizeze.

  6. „Este vorba de importurile scandaloase”

    Importurile pentru export cum sunt ? De ex. Dacia, ce materiale sunt produse in RO ?

  7. @ABOLIREA TRECUTULUI – bravo ! Cu talent și bine zis.
    În alte articole gasim alte cifre culese din realitatea trecutului apropiat :
    „…Cu 61,2% au crescut prețurile la poarta fabricii la noi în țară. A doua cea mai lovită de scumpiri piață din UE este Danemarca, cu 55%. Dacă ne comparăm cu concurența noastră directă, din regiune adică, Ungaria are acest indicator la 45%, iar Polonia la 33,6%. Cum, oare mai putem vorbi de competitivitatea companiilor noastre cu asemenea cifre? Media Uniunii este de 36%. În ceea ce privește scumpirea produselor industriale în ultima lună, doar Irlanda ne depășește. 3,8% este inflația industrială la noi doar în ultima lună.” Ce zic ei despre viitor nu se potrivește cred nici cu BNR/Minerva.

  8. Oficial o ducem bine, vorba cîntecului,cu realitatea stăm prost, în rest totul e bine…

  9. Off-topic : ‘ Să tot plângi de mila nemților ‘, factura la gaz va crește cu 2,4 eurocenți/kw cu TVA inclus din luna octombrie, in acest timp statul german a implementat sisteme de întrajutorare pentru cetățenii săi de 30 miliarde euro.

  10. Analiza producție agricolă 2022.
    E destul!
    Modul de calcul al pib e greșit.
    Datele sunt umflate!
    Comuniștii au fost pistol cu apă.
    Economia gâfâie.mai ia o gura de oxigen când intră bani pnnr.sau UE.dupa ce corporațiilor își iau partea(cursul e artificial ținut la 5 lei…7 lei e minim.pentru supraviețuire doar) ,le rămâne și amărâtelor de firme autohtone ceva.firimituri.ca la slugi!
    Am o întrebare?
    DE CE RĂMÂNEȚI SLUGI?

  11. pacat ca nu raporteaza si PIB-ul in „termeni reali”… si SUA a raportat initial cresteri de PIB, ca tiparisera bani, iar cand inflatia ii musca de fund acuma, sunt pe minus. In republica cocotiera rromania sunt la faza de crestere, sa vezi in al ultimul sfert cum o sa se duca fix in cap, oricat ar cauta sa coafeze ei cifrele

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.