Guvernul alocă bani pentru irigaţii

Guvernul a aprobat modificarea programului național de reabilitare a infrastructurii de irigații din România, în valoare de 1,5 miliarde de euro. Această sumă reprezintă totalul fondurilor alocate de la bugetul național până în anul 2027, a anunțat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„Astăzi în ședința de Guvern a fost aprobată lista pentru amenajările de irigații pentru care se va reacorda caracterul de utilitate publică. Totodată, și modificarea programului național de reabilitare a infrastructurii prinicpale de irigații din România în valoare totală de 1,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă totalul fondurilor alocate de la bugetul național până în anul 2027. Mai concret, cu această finanțare va crește viabilitatea economică a sistemelor de irigații, amenajându-se chiar sisteme noi, de la 101 la 189, ridicându-se astfel de la 1,8 milioane de hectare susprafața irigată a României la 2,6 milioane de hectare”, a declarat Dan Cărbunaru.

Conform acestuia, se prevede și înființarea a 50 de amenajări de desecare și drenaj pentru 695.000 de hectare și creșterea numărului de amenajări de irigații de la 89, inclusiv canalul Siret-Bărăgan, în prima sa etapă, la 156.

„Modificarea perioadei de implementare a planului național de irigații până la sfârșitul anului 2027 va fi complementară programării din Planul Național Strategic, urmând ca să fie sprijinite investițiile și în infrastructura secundară de irigații, dar și investițiile în sisteme de irigații la nivelul fermei cu 500 de milioane de euro din bani europeni”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Acesta susține că Ministerul Agriculturii își propune astfel ca sistemul de irigații din România să poată beneficia de un sprijin financiar mai mare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

18 Comentarii

  1. Daca tot schimba ministrii agriculturii dupa culoarea partidului ,vom avea irigatii prin20027…..Ma ,daca unul e specialist in domeniu de ce nu-l lasati sa faca treaba ? Ce pisideii maninca cu altceva decit cu gura ,la fel ca peneleii ,usureii,pardon usereii ,aiureii ,udmereii si alte partide ? Daca-i omul pe domeniu si face treaba de ce tre schimbat musai ?Sau tre facuta rotatia cadrelor ( prostilor) prin cele (s) ministere ?

  2. Nu știu dacă e mult sau puțin, dar sunt bani alocați de România și nu cred că, în acest caz, se va extinde arealul gândacilor croitori.
    Și dacă, totuși, se va extinde, atunci vom ști foarte clar cine-i cară cu servieta diplomat.

  3. si cautati si voi ceva poze, ca n-o fi chiar asa de greu… La un titlu „Guvernul alocă bani pentru irigaţii”, exact aceeasi poza cu aia de ieri, de la „Cum ajută Guvernul ungar fermierii”, titlurile cam la fel – si uite ca nu mai poti sa-ntelegi de guvernul cui e vorba…

  4. Acum depinde de proiecte.
    Daca sunt tot alea de pe vremea lui Ceasca cu canale,impinsul apei la deal si pompe de mare putere, energofage, s-ar putea sa luam painea cu 50 lei.
    In legumicultura exista sistemul de irigatii picatura cu picatura, patentat de israelieni. Merge excelent, foarte rentabil.
    Nu inteleg de ce insistam pe constructii faraonice care nu se mai construiesc de mult in Europa.
    Germania,Franta, au productii duble la hectar fata de Ukr sau Rusia.
    E chiar asa de greu sa vedem cum procedeaza aia.

  5. Graul din Romania in atentia Bursei de la Chicago. Negocierile sunt insa intr-o etapa preliminară. Noul contract pentru graul romanesc ar urma sa fie unul decontat in numerar si bazat pe o estimare de pret furnizata de S&P Global Platts, conform surselor citate de Bloomberg.

  6. Nu mai desecați!!! că vin investitorii nemți de Sibiu ai FDGR și după ce au tixit cu blocuri câmpia Bătăliei de la Șelimbăr unde oastea Țării Românești condusă de Mihai Viteazul a învins decisiv oastea Transilvaniei condusă de cardinalul Andrei Báthory deschizând astfel drumul spre cetatea Alba Iulia, înfăptuindu-se prima unire a Transilvaniei cu Țara Românească, și umplu și desecarea de blocuri pentru coloniști străini.

  7. DACA aloca 1.5 miliarde sa faceti o investigatie jurnalistica sa vedeti in ce zona o sa apara, si cine detine terenurile din zona… as baga mana-n foc ca o sa descoperiti ceva arabi, evrei sau corporatii internationale care au cumparat sau arendat pe vecie zonele respective

  8. @tetea.
    Spune-le, tataie, și lor că stau așa bine cu grâul, ca să nu mai plângă de mila africanilor la care nu ajunge grâul ucrainean și cu ăla rusesc.

  9. Genial , după seceta guvernul alocă fonduri pentru 10 m de țeavă de irigat???? asta după o analiză de 2 ani

  10. @Otova, era vorba de eficienta omule.
    Ca sa ari,semeni,irigi,seceri un hectar sunt aceleasi cheltuieli peste tot.
    Cand ai productie dubla se cam cunoaste la profit.
    Din septembrie pana in martie Europa exporta la greu grane in Africa de Nord. In restul Africii Ukr. Rusia, America ceva ajutoare.

  11. Guvernule, domnule prim ministru Ciucă, domnule ministru Daia, dați repede o Lege ca terenurile din zone cu sisteme de irigații facute de Statul România să fie interzise la vânzare străinilor, inclusiv cei cu dublă cetățenie. Că plătesc cetățenii României 1,7 Miliarde euro pentru irigații și ambasade străine fac rost de hărți, statele lor dau împrumuturi fără dobândă și vin și cumpără tot pământul țarii de o să ajungem românii să cerșim o pâine de la fermierii de aiurea. “O, întru tot milostivă Doamnă Fecioară, Stă­pâ­nă Născătoare de Dumnezeu, auzi-ne pe noi, cei care ne rugăm ție, și arată mila ta poporului dreptcredincios; roagă-L pe Fiul tău să ne izbăvească de tot răul. Și păzește locașul acesta și toate orașele și satele creștinești și tot po­porul cel binecre­dincios care scapă la tine și cheamă numele tău cel sfânt, de toate năpas­tele, de boală, de cutremur, de po­top, de foc, de sabie, DE VENIREA ALTOR NEAMURI ASUPRA NOASTRĂ și DE RĂZBOIUL CEL DINTRE NOI, de toate durerile și tot ne­cazul.

  12. Aoleuuu miuca, don carbunarie apar, in carbunarie raman pana la sfantul asteapta.

  13. „Utilitate publica” ?!? Adica, bani de la buget, de la mine, de la tine, de la contribuabilul roman (sau chiar de la cel european, daca e vorba de bani veniti de la Bruxelles !) pentru niste afaceri PRIVATE, ca sa fie irigate terenuri detinute DE PARTICULARI ! Dintre care unii sint ultrabogati, detin mii de hectare si in plus, la recoltare, urca productia in camioane si vapoare si o exporta !! O alta mizerie a „capitalismului” clientelar, mutualizarea pierderilor si privatizarea cistigurilor !

  14. @ Emile (16:17)…EXCELENTA propunerea ta, numai de ar intelege ceva si guvernantii romani ,mai alas cei de la UDMR cu dubla cetatenie. Romania este si apartina NUMAI romanilor!.

  15. @tetea.
    Am înțeles, tataie. E pă eficiență. Adecătelea la ăia dintr-un bob de grâu cresc șase spice. Dacă le dai apă cu pipeta. Mișto!
    Atunci e foarte bine, dacă rușii nu le mai dau gaz pentru industrie, pot să treacă imediat pă agrar. Foarte inteligent!
    Da’, lămurește-mă și pă mine, că te văz om nvățat, cum naiba funcționează turnurile alea de apă? Că după mintea mea slabă, și-acolo ar cam trebui să-mpingi apa la deal. Mă tot gândesc și-mi dă cu virgulă. Deja mi s-a nroșit neuronul.
    Scapă-mă, rogu-te, de chin!
    Mulțumesc!

  16. Dupa ministrii useristi si pedelisti care au vrut sa ingroape Baraganul taindu-i toti banii pentru irigatii, iata ca salvarea vine tot de la patriotul roman Daea. Romania fara Baragan devine o tara anemica ca producatoare de cereale. Asta s-a vrut?

  17. Într-o parte desecam, în alta irigăm ! Acum ? Pt anul asta e „tardiv de tîrziu”. Ieri am cumpărat din super market ulei cu 10 lei produs în …Ukraina ! Și e de calitate fb fătă de cel din Ungaria și calitativ egal cu cel mai scump zis „de primă presă” (13lei). Griul nostru se zice că deja l-au cumpărat și exportat multinaționale în proporție de cca.70%… sigur o să importăm, dacă o să avem de unde.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.