Guvernul Cîțu reformează ANAF, după un an de ministeriat Cîțu

Programul de guvernare arată că reforma ANAF și schimbarea paradigmei relației stat-contribuabili vor fi obiectivul principal.
Conform documentului, va fi accelerată digitalizarea ANAF și va fi finalizată procedura de conectare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic la sistemul informatic național de monitorizare al ANAF și implementarea sistemului de facturare electronică care permite transmiterea în timp real a facturilor emise către ANAF. Astfel, se arată în program, va crește baza de colectare și va fi prevenită evaziunea fiscală. În acest sens, vor fi implementate o serie de proiecte de digitalizare care se vor finanța din fonduri nerambursabile:
i) modernizarea soluției de arhivare electronică a MFP,
ii) obținerea de servicii electronice extinse prin portalul ANAF,
iii) proiect pentru asigurarea serviciilor fiscale eficiente pentru administrație și cetățeni,
iv) modernizarea soluției de arhivare electronică a MFP (toate prin contracte de finanțare POCA, proiecte aflate în derulare),
v) proiectul Big Data, ce vizează dezvoltarea unei Platforme de Big Data destinate integrării și valorificării operaționale și analitice a volumelor de date de interes pentru MFP/ANAF, cu orizont de implementare de minim 36 de luni. Toate acestea precum și alte măsuri sunt menționate după un an de ministeriat Florin Cîțu la Finanțe.

De asemenea, vor fi implementate o serie de proiecte de digitalizare cu finanțare de la bugetul de stat:

i) asigurarea funcționării și disponibilității sistemului informatic,
ii) creșterea performanței specialiștilor IT,
iii) retehnologizarea și extinderea platformelor hardware și software pentru interfața cu cetățenii (pregătire documentație achiziție și estimări bugetare),
iv) asigurarea funcționării, continuității și disponibilității sistemului integrat vamal, ce înseamnă operaționalizarea conceptului de vamă electronică până la sfârșitul anului 2023,
v) verificarea TVA cu ajutorul informatizării documentelor interne utilizate de către inspecția fiscală.

Programul de guvernare stipulează că proiectele au ca scop atingerea următoarelor obiective: (i) crearea unei relații de parteneriat cu contribuabilii pentru serviciile prestate, prin: dezvoltarea și extinderea de servicii simple și accesibile pentru contribuabili;
simplificarea procedurilor de administrare fiscală pentru susținerea conformării voluntare la declararea obligațiilor fiscale prin:
reducerea și simplificarea numărului de formulare și declarații; introducerea formularelor precompletate; depunerea electronică a tuturor formularelor și declarațiilor; evaluarea permanentă a calității serviciilor fiscale din perspectiva contribuabililor; acordarea de asistență din inițiativa organelor fiscale pe teme ce decurg în constatări ale organelor de control din cadrul ANAF.

De asemenea, viitorul Cabinet Cîțu, condus de ministrul de finanțe încă în funcție, susține că sprijină conformarea voluntară la plata obligațiilor fiscale prin: acordarea de facilități fiscale la plata obligațiilor fiscale pentru bunii plătitori; mediatizarea celor mai buni plătitori de impozite și taxe prin elaborarea „listei albe” ce cuprinde contribuabili care și-au declarat și achitat la scadență obligațiile fiscale de plată; transformarea executării silite în proces investigativ; consolidarea activității de asistență reciprocă la recuperare în materia creanțelor fiscale; extinderea mecanismului de aprobare a rambursării TVA cu control ulterior, cu o durata maxima de 30 zile la plata, ce vizează reducerea semnificativă a perioadei de soluționare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opțiune la rambursare, scopul fiind de introducere rapidă a sumelor în circuitul economic; asigurarea unui tratament fiscal diferențiat în funcție de comportamentul fiscal al contribuabililor, și anume, aplicarea graduală a unor măsuri specifice de către organele fiscale; notificarea contribuabililor cu privire la posibilele neregularități care ar putea conduce la stabilirea de diferențe de impozite și taxe; medierea; controlul inopinat; inspecția fiscală partială; inspecția fiscală generală.

Programul de guvernare arată că ANAF va fi transformată într-o instituție performantă și inteligentă cu soluții digitale integrate, care utilizează la maxim datele și informațiile disponibile, prin: accelerarea procesului de digitalizare al ANAF, efectuarea de investiții în tehnologie și în dezvoltarea aplicațiilor utilizate; utilizarea eficientă a datelor și informațiilor și dezvoltarea de noi aplicații care să proceseze informația în timp real, inclusiv utilizarea analizelor de date și dezvoltarea de platforme adaptate, de tip Big Data, pentru eficientizarea activităților de management de risc automatizat, verificări și acțiuni automate; introducerea de soluții tehnologice având drept scop creșterea valorii adăugate a muncii angajaților, mai ales în zona de analiză, sinteză și raportare; informatizarea activităților de back office.

Accelerarea informatizării ANAF, pentru a crește gradul de colectare, va fi realizată prin: extinderea facilităților pentru plata impozitelor și a taxelor prin platforma Ghișeul.ro; asigurarea de la distanță a serviciului de asistență a contribuabililor și dezvoltarea Callcenter-ului prin introducerea unui număr unic de telefon la nivel național; implementarea mecanismului electronic de instituire și ridicare a popririlor; implementarea facturii electronice; interconectarea aparatelor de marcat electronice fiscale;
implementarea proiectului SAF-T – o structură standardizată a informațiilor relevante pentru controalele fiscale; implementarea proiectului TRAFIC Control, pentru monitorizarea în timp real a transporturilor privind achizițiile și livrările intracomunitare de bunuri, precum și a celor aflate în tranzit; implementarea proiectului OSS (One Stop Shop), în scopul facilitării comerțului
transfrontalier și combaterii fraudei TVA; extinderea funcționalității și a accesului mult mai facil la Spațiul Privat Virtual, ce are ca obiectiv optimizarea și simplificarea serviciilor aferente obligațiilor fiscale și nefiscale și plății taxelor; modernizarea site-ului/portalului ANAF; implementarea proiectului SFERA ce vizează migrarea pe baza centrală a bazelor de date locale și interconectarea acestei baze unice cu sistemele informatice ale instituțiilor statului care dețin și pot furniza informații utile în activitatea de colectare a impozitelor/taxelor și contribuțiilor la bugetul general consolidat; implementarea procedurilor de vămuire simplificată prin introducerea conceptului de vamă electronică; dotarea punctelor vamale de la granița UE cu echipamente de control non-distructiv; dezvoltarea proiectelor pentru stimularea conformării voluntare pentru marii contribuabili și persoanele fizice; dezvoltarea proiectului privind infrastructura vamală ce vizează reabilitarea și modernizarea punctelor vamale de la granița externă a Uniunii Europene; extinderea implementării procedurilor vamale simplificate în vederea alinierii la media europeană de utilizare într-un procent de 65%; accelerarea gradului de absorbție a fondurilor europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4555 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Am mai vazut reforme la ANAF!Ultima a dus la crearea Directiei Antifrauda, impanata cu 200 de ofiteri SRI (oficial!) si completata cu clienti politici, pile, amante si acoperiti!Rezultatul :haituirea prin tribunale a firmelor romanesti, amendarea la gramada si protejarea firmelor acoperite si a „investitorilor strategici”!

  2. Nu înțeleg de ce este greu sa existe o monitorizare online a tuturor facturilor: Croația, țara la care noi ne uitam de sus, fără sa avem vre-o baza pentru asta, a făcut acest lucru imediat după aderarea la UE in 2013. Este adevărat ca ministrul de finanțe care a făcut acest lucru, Slavco Linici, a fost terminat ca ministru, însă in Croația și dacă îți cumperi un “burek” (placinta cu brânza care costa 10 kuna – 1,2 euro) ți se da bon, care are la baza un cod alfanumeric pe care, dacă ești interesat, îl poți introduce intr-o aplicație a ANAF ului lor și găsești tranzacția ta cu burek înregistrată. Dacă ei au putut, noi de ce nu am pute, doar lenea, teama ministrului, sau alte interese ar împiedica acest lucru. Bineînțeles ca si ei, tara turistică, aveau evaziune, in special pe litoral in sezon, și măsura nu a fost ușor acceptata, dar acum
    Au redus spre zero evaziunea.

  3. @Mushu
    Si daca nu intelegi insemna ca ai putina cunoastere, mergi la scoala, studiaza si apoi vei intelege mai mult.
    Desi cred ca oricat ai invata tot nu ai intelege.
    Ca dovada dai un exemplu de 2 lei. Crezi ca evaziunea este in bonul fiscal al covrigului de 2 lei ? Si daca il vad online cu ce ma ajuta ? oricum daca s-a scos bon fiscal el se afla in memoria fiscala si nu prea mai ai ce face . In plus majoritatea celor care emit bonuri fiscale la covrigi nu sunt platitori de tva. evaziunea care
    conteaza nu se face de covrigaria din colt sau de babutza care vinde patrunjel. Digitalizarea ajuta contribuabilul sa isi platesca mai usor taxele, dar nici asta nu o sa se faca ptr ca digitalizarea in RO se va face doar ptr a cheltui niste bani pe app idioate care functioneaza 1 zi pe luna. Oricum nu are treaba cu evaziunea. Cine ii opreste pe baieti sa i controleze pe marii evazionisti ? Uite aici daca ai raspunsul esti destept, desi nu cred . Deci aceasta digitalizare o sa fie doar o factura imensa ptr NIMIC.

  4. Cum a încercat Dragnea să se atingă de veniturile multinaționalor, cum mulți dintre ăia mari și-au dat mână să ajungă la închisoare.

    Până și ambasadorii știau pedeapsa pentru Dragnea.

  5. Gheorghe, nu ai dreptate!Evaziunea nu e doar la TVA, sunt si alte impozite.In al doilea rand, Mushu vorbea despre un sistem informatic de monitorizare a FACTURILOR, nu a bonurilor fiscale!Intr-adevar, daca s-ar face un sistem electronic de emitere si monitorizare a facturilor, s-ar mai reduce din evaziune.Insa, ceea ce nu inteleg (sau se fac ca nu inteleg ) multi , este ca evaziunea se face FARA tactura, de aia se cheama evaziune!La noi, securistoizii de la ANAF au impus in legislatie bunul plac al functionarului care poate interpreta drept „evaziune” orice inregistrare a unei cheltuieli pe care nu vrea sa o recunoasca sau o interpreteaza abuziv.Astfel,mii de oameni sunt acuzati de „evaziune” si risca puscaria, in timp ce de adevaratii evazionisti nu se atinge nimeni!Poate nu stiti, in Romania se poate face puscarie si pentru 1 leu evaziune!De fapt, exista multe condamnari pentru asa-zise evaziuni de cateva mii de euro, bani care, in multe situatii, au si fost platiti!

  6. Nu e decat un fas, o fenta aruncata aiurea! Garantat ca totul va fi apasator tot pe cetatenii majoritari, restul o sa bata din palme cu bucurie.

  7. Daca se strang bani mai multi la buget singurul lucru care se va intampla va fi ca se vor inmulti institutiile fara rost si cheltuielile inutile. Politica guvernului e cklara: nu alocatii marite pentru copii, nu pensii decente, nu salarii mari, nu micilor intreprinzatori. Da, multinationalelor si sistemului represiv care le ocroteste.

  8. Vorbe și nume de technilogii sforăitoare și nimic…bani aruncați și PARANDARAT fara finalitate..
    Monitorizarea facturilor…ăștia chiar bat cimpii și nu știu pe ce lume sint

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.