
Guvernul se pregătește să adopte sâmbătă proiectul de buget pentru 2025, a anunțat ministrul Finanțelor, Barna Tanczos. Inițial, bugetul trebuia aprobat vineri, însă Ministerul Finanțelor mai are nevoie de două zile pentru a definitiva documentul și a parcurge procedurile obligatorii, cum ar fi avizarea de către Consiliul Economic și Social (CES) și Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Proiectul va fi prezentat public vineri, iar sâmbătă va fi discutat în Guvern, urmând să ajungă în Parlament pentru dezbateri și vot final săptămâna viitoare.
„Sâmbătă se adoptă bugetul în Guvern, sâmbătă se prezintă în Parlament, va fi perioada de depunere de amendamente și săptămâna următoare sigur bugetul este aprobat de Parlament. Domnul prim-ministru decide când sunt ședințele, eu trebuie să termin bugetul. Noi avem nevoie de două zile timp să pregătim totul”, a declarat Barna Tanczos.
Reduceri și majorări bugetare
Ministrul Finanțelor a confirmat reducerea bugetului Administrației Prezidențiale cu 10%, a Senatului cu 5% și a Camerei Deputaților cu 9%. Pe de altă parte, fondurile pentru ministerele-cheie vor crește semnificativ:
Educație: +10%
Transporturi: +20%
Sănătate: +50%
Mediu: +51%
Investițiile prioritare includ continuarea proiectelor de infrastructură rutieră și feroviară, construcția spitalelor regionale de urgență din Craiova, Iași și Cluj, modernizarea sistemelor de apă și canalizare și dezvoltarea centrelor de colectare selectivă a deșeurilor. De asemenea, vor fi alocate fonduri pentru digitalizarea universităților și dezvoltarea campusurilor pentru învățământul dual.
Măsuri de austeritate și excepții
Pentru a menține deficitul sub control, Ministerul Finanțelor a impus o reducere cu 5% a cheltuielilor de personal din sectorul public, cu excepția angajaților din Sănătate, Educație, Apărare și Interne.
Alte măsuri discutate în coaliția de guvernare includ:
Transferul direcțiilor județene de tineret și sport către consiliile județene, începând cu 1 iulie 2025.
Cluburile sportive aflate în subordinea Agenției Naționale pentru Sport (ANS) vor fi transferate administrațiilor locale, iar în caz de refuz, vor fi desființate de la 1 iulie 2025.
De asemenea, se discută acordarea unui ajutor unic pensionarilor cu venituri mici, decizia finală urmând să fie luată în această săptămână.
Parametrii economici ai bugetului
Bugetul pentru 2025 este construit pe un deficit estimat la 7% din PIB (aproximativ 133-134 miliarde de lei). Creșterea economică prognozată este de 2,5%, iar bugetul pensiilor va crește cu 10%, ajungând la 169 miliarde de lei. De asemenea, Guvernul intenționează să aloce 7% din PIB pentru investiții și peste 2% pentru Apărare.
Indicatorii economici principali pentru 2025:
PIB estimat: 1.912,6 miliarde lei
Inflație la sfârșitul anului: 3,8%
Rata șomajului: 3,1%
Curs mediu estimat: 5,01 lei/euro
Adoptarea rapidă a bugetului este esențială pentru implementarea noilor măsuri economice și sociale, în condițiile unui an marcat de provocări economice și electorale.
Vorbe goale. Nu reduce nimeni nimic ,dacă e vorba doar despre marțafoii din parlament, guvern și nesimțitul tupeist de la Cotroceni. Siktir.
Adica se myta presedintele din aviatorilor la vila lac..sa fie mai sigur si mai aparat ca nu il ataca poporul infometat..tot de el.
Vai de capul lor! O sa moara de foame.
Oare cand se vor hotari alesii neamului sa achizitioneze un avion, pe care sa fie scris mare si frumos ‘Romania’, cu care sa se deplaseze, in vizite de lucru si de stat, Presedintele Tarii, indiferent cine va fi acesta? Cu banii care s-au dat pe inchirierea unor jet-uri, puteau cumpara un avion…
Degeaba s-a redus bugetul preșidenției. Până la sfârșitul lunii martie beneficiază tot de aceeași bani ca în 2024. În aprilie își mai ia un concediu și din ce-i rămâne își cumpără o bicicletă și un cort de vacanță că oricum din luna mai nu va mai face naveta. Așa că tot nabab a rămas chiriașul ilegal de la Cotroceni al cărui contract de închiriere a expirat din 21 decembrie 2024.
Afectat va fi următorul președinte care va fi nevoit să renunțe la navetă, la o parte din paznicii din SPP și la superjet personal.
Au aruncat niste cifre la mișto, dar în spatele acestor cifre și curbe scrise, se muta jocurile escrocheriilor și înșelătoriilor peste limita bugetară. Au peste 1 mie de miliarde, căteva se vor muta la transport/drumuri(hoție fara limite), câteva spre republica moldova și ukraina, sa scot și banii pentru campania electorală indiferent de procentul de voturi, exact că la alegerile anulate, au candidat, votat sa nu și-au recuperat banii din bugetul statului român, escrocii mincinoși din politica românească.
Mda, Ministerul Mediului e mai „cheie” decât Educația. La primul, +51 la sută, la al doilea, +10 la sută. Pe undeva e normal, Ciolacu Sarmale-n cap nu vrea ca toți puștanii să egaleze fantastica lui performanță, de a lua BAC-ul fără dovezi clare!!
ei 5-10% si poporul muncitor 50%?
S-a votat pentru 300 parlamentari din 600, reduceti totul cu 50%!
gluma, 5%!
Lasand la o parte aspectul de buna imagine a guvernului Ciolacu, este un preambul securist pentru a micsora drastic bugetul lui Calin Georgescu. Este inutil, acesta nu are mintea lui Johanis sau a lui Petrov.
Cam tarziu mestere, cam tarziu si, mai rau decat atat, probabil numai dupa ce a primit bun si aprobat de la Ionanis… Scarba suprema…Vine ea ziua aia, vine ea…Cu toti tradatorii astia incolonati, cu directia Gherla…Se mișcă Țara băă!!
Ha, ha! Să-nțălejem că Plavannu’ să restrânje int-o camiră ș’ va face focu’ cu stuf în soba di la Neptun?..,
Da la SRI, SPP, STS, SIE, CCR, ÎCCJ, DNA, DIICOT, ANI, Magistrați, Parlament, li se reduce bugetul? ONG trebuie să declare sursa veniturilor? UDMR și FDGR mai pot fi și partide în același timp adică beneficiare de sponsorizări din țară și străinătate? Ce cu o dublă cetățenie mai pot ocupa funcții publice plătite de statul România?