Guvernul, obligat de CE să închidă mai devreme două unități termo

Cabinetul Ciucă va abroga o hotărâre de guvern din 2022 care prevede amânarea închiderii a două capacități de producție energie electrică de la CE Oltenia. Este vorba de grupurile energetice pe bază de lignit Rovinari 3 (330 MW) și Turceni 7 (330 MW) precum și a exploatărilor miniere aferente acestora aparținând Societății Complexul Energetic Oltenia S.A. În HG 1.573/2022 se prevedea amânarea închiderii acestora până la 1 octombrie 2023 pe motiv că ”menținerea în funcțiune a celor două grupuri energetice se asigură funcționarea sigură și stabilă a Sistemul Electroenergetic Național și, pe cale de consecință, adecvanța acestuia, fără a fi induse costuri suplimentare pentru Societatea Complexul Energetic Oltenia SA.”

Un proiect de lege elaborat de Ministerul Energiei stipulează abrogarea HG 1.573/2022. ”Având în vedere modificările aduse asupra prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, prin abrogarea art. 19, în conformitate cu prevederile art. 64 alineatul (1) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă, pentru elaborarea actelor normative, republicată cu modificările și completările ulterioare, se impune abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 1.573/2022, privind aprobarea amânării închiderii unor capacități energetice cu funcționare pe lignit și a exploatărilor miniere aferente acestora”, se arată în nota de fundamentare a proiectului elaborat de Ministerul Energiei.

Comisia Europeană prin comunicarea din data de 8 Martie 2023 a solicitat abrogarea articolului 19 din Ordonanța de urgență a
Guvernului nr. 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 334/2022, cu modificările și completările ulterioare, și a exploatărilor miniere aferente acestora, până la data de 1 octombrie 2023 în caz contrar jalonul 114 din cadrul Cererii de plată 2 fiind considerat neîndeplinit cu consecința de a nu acorda României plata a aproximativ 700 milioane de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4401 Articole
Author

31 de Comentarii

 1. …eu a comunicat tot in martie ca voi, cei de la conducerea tarii tre sa va puneti femeile la dispozitie…astept hotararea de guvern in acest sens, dar repede sa nu se supere ue, ca va da la…tribunal…nu am gasit alta rima…nu mai sunt problems cu energia?…

 2. Si uite asa, pe altarul ” energiei verzi” ne aduc astia in sapa de lemn. Mai aveam si noi o bruma de termocentrale , rezerva pentru fluctuatii de productie de energie , iar „comandantii” nostrii tampiti si idioti pupa bocancul „sultanitei” si nici ca le pasa de amaratul asta de popor. Daca ei au, sinecurile curg, beizadelele sunt la adapost …. restul stam sugrumati in saracie. Germania deschide mine si termocentrale, idiotii nostrii le inchid la comanda.Ar trebui sa-i invatam bancul cu Rata. Rat-ai….

 3. Chiar ma mirasem cand s-a dat ace HG pentru amanarea inchiderii celor doua termocentrale, ma gandeam ca au facut si ai nostri odata ceea ce trebuie, insa pana la urma s-a dovedit a fi doar un exercitiu de imagine sau nu stiu ce altceva. Ingroparea economiei romanesti merge inainte conform directivelor mUE.

 4. Oricum noi n-am luat nici un euro de vreo 2 ani !…
  Închidem două grupuri de aproximativ 700 de MW și luam 700 de milioane de euro!…dacă îi luam!…dar dezastrul țării va fi imens!…
  Să vedeti și voi cine sunt criminalii româniei!…în Ukraina se pompează miliarde de euro și dolari pentru război, acolo nu se produc decarbonizari nenorociților?…
  Și unde mai pui că suntem obligați să dăm gratis milioane de euro pentru Ukraina!…din buzunarele proștilor plătitori de taxe și impozite…
  Bă criminalilor Ukraina nu se află pe planeta Pământ?…
  Poate dă Bunul Dumnezeu să scăpăm de voi!…

 5. – dezamăgești pe zi ce trece Nicolae
  – nu uita cine te.a votat
  – nu uita căți copii nu vor mai avea mijloace de a merge la școală

 6. https://www.autoechipat.ro/soba-pe-ulei-ars-33-kw-110795.html?gclid=Cj0KCQjwtsCgBhDEARIsAE7RYh1Tlr_fIv8rBLRniGeY84Y3sUo6ei8UcETB-JqbBxs-8IAi3wWVEwsaAq7SEALw_wcB =asta este viitorul romanilor,uleiul ars,combustibil CLU,si alte deseuri aduse din occident.Pentru toate astea CE este de acord nu produc CO2?Se produc in occident,se comercializeaza,se folosesc. Va inchipuiti ce fum toxic,vom inspira,va inchipuiti ca termocentralele ni se vor parea parfum fata de aceste centrale ,In orasele,satele in care populatia foloseste acest tip de centrale, totul este acoperit de un fum negrula ce ne mai trebuiesc cei 700 de milioane de euro? Ne vom incalzii cu eoliene,cu fotovoltaice,in buzunarul cui vor intra acesti bani? Cum nemtii deschid noi cariere de carbune ,cum polonezii inca au productie foarte mare de carbune ,noi trebuie sa distrugem si ce ne-a mai ramas de distrus
  Daca vom mai trai,vom mai exista ,o sa le povestim nepotilor,ce tara bogata a fost,ce industrie am avut,explicandu-le ca nu intodeauna am fost o tara inapoiata.

 7. Cum se executa slugile!Germania isi redeschide minele,Romania le inchide cu tot cu termocentrale!ca asa vor nebunii climatici!am pierdut in ultimii doi ani peste 2000 de mw din termocentrale si nu s-a pus nimic in loc.oare cat va mai dura pana cand o sa ramanem pe intuneri??mari imbecili avem la conducere!

 8. A scazut pretul la electricitate la bursa pt Spania…ar fi o mare tragedie pt UE daca ar scadea pretul si in Romania…

 9. Maciuca numai bun de executat ordine, nu de dat ordine sa refuze sa execute ordinele aberante trimise de la Bruxelles.

 10. Gu Werner-ul a executat . Werner-ul este preocupat. Poate pierde „un STROP de mandat”! SHI poshetutza!!!! Salve ! >……………..” 1 octombrie 2023 în caz contrar jalonul 114 din cadrul Cererii de plată 2 fiind considerat neîndeplinit cu consecința de a nu acorda României plata a aproximativ 700 milioane de euro.””…..Hmmmmmm! Shi ei vor miliarde dupa modelul PATRIOT? Shi tot „en Avan”T”???? P.s. Nici in Amdterdam,nu se mai accepta plata „serviciilor” apres! Va pup !

 11. Aborgarea este gresit ci corect abrogarea. S-a dus naibii limba romana!

 12. Dementii astia de la CE ne duc in mizerie si criza energetica. Te intrebi daca stapanii lor sunt pur si simplu psihopati sadici sau e vorba de bani. Sau de amandoua. Oricum ne distrug economic cu consecinte grave pentru tara si nivelul de trai. Iar maimutoii marionete din guvern executa orice le spun stapanii psihopati.

 13. Adica germanii si polonezii au centrale pe carbune si CE impune Romaniei sa si le inchida…Cu toate consecintele de rigoare, somaj, scumpirea energiei, distrugerea economiei. Si cum suntem lasi si tradatori acceptam orice absurditate! De acord cu @vanatorul de troli, hai sa ne dam si nevestele si copiii, ca de’ cu lgbtq-istii gen ur-sula din CE trebuie sa livram marfa pe toate gusturile!!! Vai de noi!

 14. Citez titlul „Guvernul, obligat de CE să închidă mai devreme două unități termo”. Nu! Guvernul politic roman s-a obligat prin semnati angajamente cu ani in urma sa inchida aceste entitati, acum e limita timpului pe data si guvernul se autoobliga pe baza angajamentelor scrise si semnate sa execute angajamentele! NU C.E OBLIGA GUVERNUL, GUVERNUL EXECUTA PROPRIILE ANGAJAMENTE POLITICE SEMNATE PE ASCUNS DE OCHII SI CETATENII DIN ROMANIA! Cu ani in urma, spuneam in scris ca in 2023 si 2024 in Romania va fi dezastru, se vad cumva semnele?!

 15. Deja Tradatorul Virgil Popescu ,vrea sa mareasca pretul la energie electrica,in raport cu inflatia.Pensiile,salariile,cresc in fiecare luna in raport cu inflatia?Ce treaba are energia electrica produsa de hidrocentrale,de eoliene,de fotovoltaice cu coeficientul de inflatie?Atata timp cat poporul tace,atata timp cat angajatii de la termocentrale .10000,nu se revolta,,atata timp cat media nu se agita,ei vor continua cu distrugerea.Ei se bazeaza ,ca nu suntem uniti,ca nu suntem francezi,ca nu suntem greci,ca le merge,ca noi suportam.

 16. Pai Rareș Bogdănel ce face la UE? Ii tot da Shenghenul. Mare scofala! Popescu asta este sănătos? Cum sa închizi în alții deschid?. Toată lumea folosește cărbune și UE interzice. Mari dobitici!!

 17. CE nu poate obliga dar, se vede, poate șantaja. Oameni cu ceva mândrie s-ar fi șters cu meleoanele la cour. Dar cei ce ne conduc și credem că sînt aleșii noștri sînt în slujba celor ce conduc lumea și, așadar, UE, CE.
  Mai mult, o parte din acele meleoane sînt banii noștri, din birurile luate, trmiși la mama dracului de unde vin cu dedicație: dacă vreți să-i mai vedeți faceți aia și aia.

 18. …dap…ce as face eu daca as fi la butoane: as porni toate capacitatile de producere a energiei electrice…le-as termina in regim de urgenta pe cele care se afla deja in constructie(intre timp as aresta si condamna toti ong-istii si ministrii pt spionaj si tradare); as livra firmelor de pe cocioc energia pe gratis-se sustine din export, preturile sunt mari, din impozitele de tot felul platite de investitorii care, cu siguranta vor da navala in cocioc….tactica ucranilor in speta canalul bastroe, intai faci si pe urma vezi cum o dregi, punerea in fata faptului implinit…sunt convins ca am asista la o revenire miraculoasa a tarii…a!…si nu voi pune niciodata in fruntea trebii un general, instinctiv acesta va urma intocmai si la timp ordinele primite de la superiori…

 19. Un titlu care ne arată că România e o colonie, iar cei care o conduc niște vînduți.CE nu te poate obliga dacă ești suveran !

 20. De departe cel mai prost guvern care a condus Romania. Ciuca…da-ti demisia si la oi cu tine, poate ca de cioban vei fi bun, ca de condus tara……
  Alte tari civilizate deschid mine si termicentrale ca sa produca energie electrica, noi le inchidem ( ca sa cumparam de la ei). Sper ca toata lumea e constie ta ca se va scumpii iar curentul electric…

 21. Închideți-le încă de azi domn’general. Că, uite, abia așteaptă 700 de meleoane dă euroi să fie prăduiți.
  Și luați poziția corectă de drepți, domn’general. Spatele drept, pieptu’nainte. Trageți-vă burta domn’general. Aaașa… Ce bine vă stă domn’general! Ați întinerit, domn’general! Vă confundă lumea c-un răcan.

 22. Inchiderea celor doua centrale se numeste sabotaj la adresa economiei nationale.

 23. 10000 de angajati dati afara,care nu se duc la usa lui Virgil Popescu,sa-i ceara demisia!.Ridica-te Ioane,ridica-te Gheorghe! Care Ion,care Gheorghe,ca dorm toti bustean. O sa va duceti toti sa cumparati CLU de la benzinariile lui sa amestecati cu ulei uzat ,sa folositi in centrale, sa va incalziti ,ca pe curent nu va permiteti.Sa vezi atunci preturi la energie,cand cererea o sa fie mai mare decat oferta.Asta intra in subminarea economiei[care au scos-o din NCP ] crima organizata, interese ascunse ,plus conflict de interese cu firmele lui.Nu mai vrem bani de la UE pentru fuseraie,caci tot noi ii vom platii , pe banii astia,nu sunt moca ,nu cad din cer.

 24. Nu vrem Kent, nu vrem valuta,
  Vrem ca Putin sa ne ..conduca!
  Iar ai iesit din bucatarie, in fuga, mamaie. Ai varsat uleiul uzat, mai ardeai biste chiftele. Ca te vaz priceputa. Mi-ai inseninat ziua, iar.
  Citesc si ma bucur ca existati! Viata fara voi e PUSTIU!

 25. problema termocentralelor pe carbune e clara- „cazanul” in care se arde carbunele,trebuie fin macinat,
  propune:
  -asemenea „cuptoarelor” de ciment,
  niste tevi putin oblice, 200 de metri lungime, 800 de grade inauntru,
  credem ca va revolutiona tehnologia termica,
  va face posibila arderea a 1 tona de carbune PE SECUNDA!

 26. Suntem atat de prosti ca meritam orice ! Ajungi sa te bucuri ca-i ars fraierul in speranta ca Fraiereanul se trezeste, dar ce sa vezi ca Fraierenul e mort ! La cavou nu-i mai trebuie nimic !

 27. domn’ general ai dus neamul asta (nu singur…) in focul incrucisat al celor de la (m)UE si U$ (social, economic si militar) si ne-ai transformat in „carne de tun” pentru ce?: pentru promisiunea unor bani care nu sunt nici macar mizilic la masa celor care pierd (sau castica) sute de miliarde pe seama prostilor doar pocnind din degete (sau ridicand degetele!)…voi nu sunteti doar tradatori ci si imbecili cu „staif” dar probabil ca nu va mai atinge adevarul ca „de aia” mai faceti umbra pamantului neamului nostru

 28. Nu este obligat, este santajat. Si de ce oare s-au ales cele doua termocentrale si nu taierea pensiilor speciale?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.