Guvernul PSD, atentat la siguranţa publică

După modelul poliţiştilor şi militarilor, sute de jandarmi şi pompieri din toată ţara ies la pensie. Şi ce pensie. Guvernul PSD, populist şi bâlbâit, a creat o situaţie fără precedent, putând fi acuzat de atentat la siguranţa publică. Indiferent de măsurile care sunt luate în prezent, va mai trece multă vreme până când efectivele vor fi refăcute. Nu la consistenţa efectivelor mă refer în principal, ci la competenţa celor care vor intra în sistem, fie direct de pe băncile şcolilor de profil, fie de pe băncile din parc, unde stau şi se gândesc că, din punct de vedere financiar, merită să se facă poliţişti, jandarmi sau pompieri. Prin ieşirea la pensie a mii de angajaţi din sistemul de siguranţă naţională este şubrezit şi fondul de pensii, care şi-aşa abia mai gâfâie şi trăieşte de pe o zi pe alta din împrumuturi.

Imediat după atacul barbar din Gara Burdujeni din municipiul Suceava, în urma căruia un poliţist de la Secţia Transporturi a fost ucis cu mai multe lovituri de cuţit, ministrul de Interne, Carmen Dan, a dat ordin ca niciun poliţist să nu mai patruleze singur. Şi că acolo unde nu este posibil să fie în aceeaşi tură doi poliţişti, patrula trebuie să fie formată dintr-un poliţist şi un jandarm. Însă nu doar poliţiştii-poliţişti patrulează pe străzile oraşelor ori pe uliţele satelor, ci şi poliţiştii locali, ale căror atribuţii au crescut în ultima vreme odată cu salariile. Din punctul de vedere al atribuţiei şi al retribuţiei, un poliţist local se poate compara cu un poliţist-poliţist. Numai că în timp ce poliţiştii din a doua categorie fac parte dintr-un sistem semi-militarizat şi trebuie să treacă şi teste psihologice şi fizice pentru a fi angajaţi, poliţiştii locali sunt scutiţi de aşa ceva. Poliţiştii locali fac parte din categoria funcţionarilor publici, iar pentru a fi angajaţi trebuie să promoveze un examen scris şi proba interviului în faţa unei comisii formate din reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Nicio testare psihică, nicio flotare, nicio alergare, nicio schemă de autoapărare. Oricine învaţă câteva legi poate ajunge poliţist local, indiferent că îl mai lasă nervii din când în când din senin, că nu se poate apleca să se încheie singur la şireturi din cauza burţii şi că se sperie şi de umbra lui, darămite atunci când vede în faţa sa un tatuat cu ceafa lată ameninţându-l cu un cuţit.

Bâlbâit, populist şi nepriceput, Guvernul PSD poate fi acuzat de atentat la siguranţa publică, dar şi pentru că pune în pericol viaţa unor cetăţeni care, atraşi de un salariu motivant, pun mâna pe carte şi se fac poliţişti locali, cu toate că fizicul nu-i ajută să ridice nici plasa cu mărar care i-a căzut unei bătrâne din mână, nicidecum să-l ia pe un tâlhar pe sus şi să-l ducă la secţie.

Recomanda
Sorin Avram 177 Articole
Author