
În perioada plandemiei, Cîțu a îndatorat România cu mai mult de 140 de miliarde de lei, o sumă foarte aproape de totalul încasărilor anuale la buget. Mai mult chiar, suma depășeste cu peste 10 miliarde de euro împrumutul cumulat, de 20 de miliarde de euro, contractat de Băsescu-Isărescu-Boc în 2009, pentru depășirea crizei globale declanșate de falimentul Lehman Brothers din 2008 și de restul băncilor „sistemice” (consecințele acestui împrumut fiind ruina economică, depășită de-abia în 2014 și un milion de faliți). Nu se știe ce a făcut Cîțu cu acești bani – puterea plandemică se plânge în continuare că nu sunt bani pentru spitale, deși sunt bani pentru serviciile secrete și pentru suplimentarea aparatului prepresiv al statului. Mai mult chiar, puterea plandemică pregătește reduceri cu 50% ale salariilor din sectoarele publice, inclusiv ale salariilor personalului medical. Știm, însă, sigur, două lucruri – datoria trebuie plătită, chiar dacă va cauza 10-15 ani de regresie economică, sărăcie și foamete; băncile și ceilalți creditori financiari au profitat și profită astronomic de pe urma unei țări afectate nu de pandemie, ci de puterea bezmetică pe care ne-a „dăruit-o” Dumnezeu, fix în mijlocul plandemiei.
Rațiunea cinică a capitaliștilor de pradă dictează acest curs al evenimentelor – de vreme ce avem o țară cu un rating scăzut, condusă de impostori psihedelici și de zevzeci și administrată de vătafi interesați doar de zeciuială (=10% din profitul rezultat din comerțul cu nenorocire și cu frică sau din hoție), de ce am permite ca pandemia să se sfârșească vreodată?
Băncile îl împrumută pe Cîțu (și, mai recent, pe Nazare) cu dobânzi de 3-4% pe an – mă refer la media anilor plandemici. Nu știm care sunt costurile suplimentare (comisioane, onorarii, speze), că nu ni se spune, dar putem bănui că la dobânzi se mai adaugă măcar o juma’ de procent din cauza acestor costuri adiacente. Împrumutul de la FMI și CE din 2009 a avut un comision de administrare de 0,45%, precum și un onorariu de „succes” al celor care l-au pus în operă de cca 1,7%, flat. Media europeană a dobânzilor la care se împrumută statele, în pandemie, este de 3 ori mai mică. Există țări mult mai pricăjite economic ca România – de exemplu, Bulgaria sau Grecia – care se împrumută cu dobânzi de 10 ori mai mici decât cele cu care ne-a procopsit pe noi Cîțu.
În linie cu proiectul FMI de taxare/impozitare a veniturilor excepționale făcute în pandemie de bogătași și de companiile prospere, regim care să determine solidarizarea temporară a acestora cu eforturile financiare de gestionare și neutralizare a pandemiei, ar urma ca și în România să se introducă un astfel de regim temporar. Mai precis, privatizarea profitului și socializarea pierderilor să ia o pauză.
De început ar urma să se înceapă cu băncile.
În plandemia românească, băncile au câștigat de cel puțin 3 ori mai mult decât ar fi fost normal, ajungând să declare un profit de peste 5,2 miliarde de lei pe 2020. Ironic, acest profit excepțional se impozitează puțin sau deloc în România, „grație” optimizării fiscale, externalizării plusvalorii și facilităților acordate de inteligentul și dezinteresatul de Cîțu, fost bancher …. În același timp, sute de mii de IMM-uri sunt în faliment, milioane de oameni sunt în somaj, iar peste 550 de mii de debitori la bănci, persoane fizice, sunt în pragul ruinei și al evacuării din locuința familială, totul din cauza acelorași autorități plandemice care au făcut băncilor acest cadou nesperat.
O taxă de solidaritate de 3% pe cifra de afaceri sau un impozit suplimentar pe profiturile suplimentare de minim 60% ar mai atenua din inegalitatea economică și ar mai calma furia populară.
Aceste măsuri fiscale ar putea avea un impact benefic asupra politicilor sanitare, având capacitatea „naturală” de a determina reducerea perioadei plandemiei. Dacă acest regim temporar de taxare de solidaritate și de impozitare a veniturilor excepționale ar fi stabilit, să zicem, la un multiplu al perioadei plandemice (de exemplu, de două sau de trei ori mai mare – dacă plandemia ar mai dura 2 ani, atunci acest regim fiscal ar urma să dureze 4 sau 6 ani după plandemie, pentru refacerea economică), toate mecanismele de lobby și influențare din lume, toate rețelele mafiotice de sens și toți influencerii din lume ar fi activați, pentru a se scurta perioada plandemiei. Nu m-ar mira să apară chiar și celebri ambasadori ai țărilor „prietene”, care s-au implicat mereu în dirijarea marilor afaceri acolo unde „trebuie”, sub masca preocupării ipocrite pentru combaterea corupției, care să ceară scurtarea plandemiei.
Așadar, dacă vrem refacerea finanțelor publice și scurtarea perioadei plandemiei TREBUIE să introducem rapid acest sistem de taxare și impozitare temporară a băncilor.
Desigur, sistemul trebuie extins și la celelalte entități care au făcut profit enorm din plandemie și din nenoricirile aferente. Dar băncile reprezintă un bun început.
Nu sunt convins că un nou guvern (consecință a demisiei/demiterii lui Cîțu, la presiunile plângăcioșilor după Vlăduț – martirul din usereplus, sau a alegerilor anticipate) ar avea curajul unor astfel de măsuri, dar s-ar putea ca, în curând, România să fie nevoită să le introducă. Nu pentru că ar fi rezultante ale unui efort de gîndire politică și de programare administrativă, ci pentru că FMI le va impune.
Hai liberare!
Poate ca a facut cam acelasi lucru pe care l-au facut guvernantii cu „împrumutul cumulat, de 20 de miliarde de euro, contractat de Băsescu-Isărescu-Boc în 2009” : DESPAGUBIRI ! De 30 de ani… Ce suprafata totala de teren a retrocedat fiecare guvernare, in fiecare an, in fiecare localitate, judet si… la nivel national !? Cate titluri de Proprietate au pus in circulatie si cate au fost tiparite… Intre 2004-2011 Ministerul cu acronimul M.A.I. …. Retrocedaseu… Cadastraseu si Pazeaseu… Prefecturi – ANCPI – Politie… Sub comanda UNICA… Blaga-David-Blaga… PDL-PNL-PDL.. Legea nr 247 din 2005- Restitutio in INTEGRUM… ANRP… Fondul Proprietatea… EPOCA DE AUR A RETROCEDARILOR IN VREMURILE LUI BASESCU-BOC-TARICEANU- MAIOR-COLDEA-KOVESI… In luna octombrie 2011 Elena UDREA-MDRT, dupa ce preia ANCPI (Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara) – pe vremea aceea… NANA? – pleaca in Coreea e Sud unde se intalneste cu reprezentantii Samsung Corporation, ii invita sa participe la realizarea Cadastrului General din Romania si afirma ca suma tuturor suprafetelelor inscrise in toate titlurile de proprietate emise in Romania dupa 1990 depaseste suprafata Romanie!?! ANRP+Ministerul Finantelor prezinta cifrele privind valoarea totala despagubirilor !? DE CATU ORI !? Procuror General: Laura C.K…, Protocoalele… colaborau intre institutii… DAR NIMENI ‘NU INTREBAT’ TOTI PREFECTII DESPRE RETROCEDARILE DIN CELE 42 DE JUDETE!? https://incont.stirileprotv.ro/investitiile-tale/udrea-vrea-parteneriat-public-privat-cu-samsung-in-ce-ar-putea-investi-conglomeratul-sud-coreean.html
Bine zis la 13:48!
Guvernarile octombrie 2019 – aprilie 2021, campioane la făcut prostii și abuzuri. Nimeni n-a mai reușit să ajungă atât de sus cu datoria externă, încălacarea drepturilor omului, ruină economică, creșterea îndatorării populației concomitent multe sectoare de acticitate care odată aducea mulți bani la buget, aveau mulți angajați care iși primeau salarii, nu sunt lăsați să muncească că Plademie. Asta cu sau fară USR un an întreg Iohannis a fost pilotul și Orban copilotul guwernării. Meritele din 2020 le aparțin în exclusivitate liberalilor. Ei știu foarte bine se pricep să pună lacătul pe orice, să închidă taraba. Asta nu numai la piață, peste tot. Da și când era să limiteze abuzurile băncilor îi apucau crizele pe liberali și useriști, că trebuie să protejeze populația de abuzuri. Cîțu a îndatorat statul român cât bugetele pe mulți ani.
Stati linistiti! Nu ies useristii de la ciolan nici sa-i omori. Doar ca vor sa-si arate muschii.
In orice caz au reusit sa faca de cacao toata marea lor coalitie si ,,Guvernul Meu”, aratand cat le pasa lor de o guvernare serioasa si competenta. Au reusit sa demonstreze exact contrariul.
Da-i tot inainte, Catule, nu te uita la palmasi, n-au decat sa moara daca nu le convin imprumuturile facute de tine.
Imprumuta Romania pana o gajezi complet!
Autorii asasinatului de la Targoviste conduc si acum tara. Prin interpusi. Dar sunt aceiasi, unul din primele decrete ale lui Iliciov din 30 decembrie 1989 (!!!- cata graba!) a fost sa abroge legea care interzicea indatorarea externa!
Acum Romania s-a asezat, cuminte, in randul tarilor democratizate prin indatorare.
C-asa-i in tenis.
Care asasinat? Ala de la 1821 sau ala de la 1989 ? Sau si aia si aia??
Purtati masca si sapca pe cap, pt a nu fi identificati si amendati.
Cei amendati, nu semnati procesele verbale. Mergeti cu proces impotriva jandarmului care va amendeaza, numele si prenumele lui este in procesul verbal care o sa va fie inminat
Mîțu e în grafic. Într-un an peste 140 de miliarde. Încă 4 ani la cît va ajunge căCîțu nu pleacă.
Și dacă pleacă Cîțu, căCîțu e înlocuit de clona lu Cîțu.
Practic,daca nu e uitam la Ziarul Financiar si la nea Caisa, datoria externa a Romaniei(garantata public) era de cc 100 miliarde euro in ian 2019 si astazi e de 125 miliarde euro
https://www.bnr.ro/Balanta-de-plati-si-datoria-externa-4029-Mobile.aspx
Problema lui Citu e pe ce s-au topit 25 miliarde euroi???
Apropo de comentariile unora, râdeti,fraierilor, de parcă voi traiti in cosmos!
Uitati-vă la prețul benzinei și motorinei, crește precum voinicul din poveste, scad veniturile = sărăcie lucie!!!
Acest repetent în ale finanțelor, nu mai zic de liceu, o să ne termine ca nație, o să ne vândă bucată cu bucată până vom râmâne goi de tot. Nu comparați Grecia cu România, grecii sunt un popor ultra naționalist, plin de curaj și luptători, pe când românii suntem o nație fricoasă, lași (vorbește istoria) plini doar de bancuri de prost gust!!!
Ne merităm soarta, cu vârf și îndesat!
Se vorbeste prin targ căcîțu ar fi fost unul dintre manoperistii atacului la leu din August – Sept 2008. Isar , Catu si Mugurescu . Trei doamne si toti trei, Luca si Matei. Problema este ca imprumuturile nu le vom da ca nu avem de unde , dar le vor lua cu doua maini si ne vor ingenunchia acaparand ultimele resurse comune , scotand astfel din tara tot. Apa va curge in Romania si va face bani in alte tari, Apa minerala curge in Romania si va fi pusa pe masa altora , din alta tara. Gazul si petrolul se extrag de aici si reduc pretul pentru altii . Pamantul se cultiva aici , exportul de cereale se face pe hartie, si se consuma cu import plimbat prin acte , contaminate cu pesticide . Reteaua turisitca din Romania o pun pe butuci si ne invita sa cheltuim banii pe la altii . Banca Nationala creste in rezerve mai ceva ca fat frumos , dar rezervele sunt pentru bancile comerciale straine, sa ia si sa imprumute cu dobanda mica pe altii iar pe romani cu dobanda colesitoare . ne laudam ca avem retele tech foarte bune dar la niste preturi ca-ti vine sa urlii cand vin facturile in lei la curs Euro . Telekom trece la Orange si astfel dilutia actiunilor Romtelekom e facuta si din 51 % mai are 20 % , deja e pe copca la urmatoarea tranzactie. Avem lemn in paduri si le e teama sa nu-l taiem noi, pun ONG -uri sa tipe ca sa poata taia ei. Avem fauna dar nu ne lasa sa vanam ca sa se poata recreea din alte tari de-a moaca . Vrem sa facem infrastructura dar ne blocheaza un liliac, un gandac, un urs sau poate o rîma maine poimaine. Vai de mama noastra!!
Dar ce grecii au dat ceva înapoi decât câteva insulițe exotice? Neam de neamul sparanghelistilor nu vor putea plăti datoria făcută de străinii liberali ” prin noi înșine”! Nici rușii nu mai sunt interesați de Romania după ce aceasta are de plătit o asemenea datorie. Chiar daca s-ar construi un alt zid la Târgoviște, nu se vor găsi voluntari pentru action. Toți sunt plecați la sparanghel!
Si ce va doare pe voi, ma? A dat din buzunarul lui?
Las ` sa imprumute …. le tragem teapa , nu dam nimic inapoi …