Hamas critică numirea unui nou premier palestinian

Numirea unui apropiat al lui Mahmoud Abbas în postul de premier palestinian va „întări diviziunile” şi demonstrează „deconectarea Autorităţii Palestiniene de la realitate”, au denunţat vineri Hamas, Jihadul Islamic şi alte grupări, transmite AFP.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a numit joi pe unul dintre apropiaţii săi, economistul Mohammad Mustafa, ca nou prim-ministru, pentru a încerca să-şi întărească leadershipul slăbit şi a recăpăta credibilitatea.

„Formarea unui nou guvern fără consens naţional va agrava diviziunile” inter-palestiniene, avertizează mişcarea islamistă Hamas într-un comunicat publicat pe site-ul său. Jihadul Islamic şi FPEP (Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei, marxist), doua grupări considerate şi ele teroriste de Israel, sunt, de asemenea, semnatare ale comunicatului.

Numirea noului premier dovedeşte „criza profundă din rândul Autorităţii Palestiniene şi deconectarea sa de realitate”, potrivit comunicatului care denunţă „prăpastia dintre Autoritate şi poporul palestinian”.

De la luptele fratricide din iunie 2007, conducerea palestiniană este divizată între Autoritatea Palestiniană a lui Mahmoud Abbas, care exercită o putere limitată în Cisiordania, teritoriu ocupat din 1967 de Israel, şi Hamas, aflat la putere în Fâşia Gaza în prezent devastată de război.

În ultimele luni, numeroşi palestinieni l-au criticat pe preşedintele Abbas, în vârstă de 88 de ani şi ales ultima dată în 2005, pentru „neputinţa” sa în faţa raidurilor israeliene în Fâşia Gaza.

Problema rolului Autorităţii Palestiniene la încheierea războiului rămâne o mare necunoscută, din cauza influenţei sale limitate şi a refuzului premierului israelian, Benjamin Netanyahu, de a avea în vedere un viitor stat palestinian.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

1 Comentariu

  1. Maimutzoii astia nu se impaca nici intre ei, dar sa se mai impace cu Israelul?
    Are dreptate Netanyahu sa nu-i slabeasca pana la anihilarea totala……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.