“Hamlet Collage” deschide cel mai important festival de teatru – FNT

Hamlet Collage deschide cel mai important festival de teatru – FNT

FNT, care se va desfășura în perioada 20 — 30 octombrie, va oferi publicului un număr record de reprezentanții — 91 — în 16 spații din Capitală. Vor fi prezentate 53 de producții, realizate în 40 de teatre din București și din țară, creații ale unor importanți regizori români și străini.

Selecția spectacolelor îi aparține în exclusivitate criticului de teatru Marina Constantinescu, directorul artistic al festivalului.

Festivalul Național de Teatru, ediția a 27-a, se deschide oficial vineri cu spectacolul eveniment „Hamlet | Collage„, după William Shakespeare, în regia lui Robert Lepage, producție a Teatrului Națiunilor din Moscova, care va fi prezentat la Sala Mare a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București. Aceasta este prima producţie rusească a legendarului regizor de teatru canadian Robert Lepage. Pregătirile au durat mai bine de doi ani, iar rezultatul este un spectacol hi-tech pentru un singur actor şi peste douăzeci de membri ai echipei, de la tehnicieni la directori de platou, electricieni, recuziteri, ingineri de sunet şi imagine.

Captiv într-un cub ce pluteşte deasupra scenei, Hamlet trebuie să interpreteze pe rând toate personajele piesei lui Shakespeare; el va ajunge să se înjunghie, să se otrăvească şi să se înece pe el însuşi. Toate acţiunile piesei au loc în imaginaţia lui Hamlet, iar personajul îi este dezvăluit publicului în camera sa dintr-un azil de boli mintale. Robert Lepage şi Evgeny Mironov au reuşit să creeze o tragedie a minţii la scară mare, care s-a dovedit a fi mai tulburătoare decât tragedia vieţii reale.

Don Juan

Tot în prima zi de FNT va putea fi văzut spectacolele Don Juan, de la ora 18,00, un spectacol prin care marele seducător din Sevilla, Don Juan, revine pe scena Teatrului de Comedie după aproape 40 de ani de la montarea lui Valeriu Moisescu, de data aceasta într-un strai nou croit pe măsura vremurilor noastre de regizorii Andrei și Andreea Grosu, revizuindu-și tehnicile de cucerire și făcând noi victime în rândul spectatoarelor…

Deşteptarea primăverii

Deșteptarea primăverii în regia lui Vlad Cristache, poate fi vizionat la Teatrul Mic, de la ora 18,00. Este o dramă satirică, centrată pe ”conflictul dintre generații” și contradicțiile interioare ale tinerilor, aruncând în aer norme, limite și secrete ale vârstei adolescentine. Tinerii visează la un paradis artificial care se opune universului adulților, se revoltă împotriva ipocriziei și a falselor valori în lipsa unor țeluri mai înalte sau a unui vis spre care să se îndrepte. Autorul însă, își caracteriza textul drept ”o reflectare luminoasă a vieții, în care am căutat să dau fiecărei scene tot umorul ei degajat, care se putea obține”.

O intervenție (regia Radu Iacoban), la Teatrul ACT, de la ora 20,00, Artist Talk de Gianina Cărbunariu, la Sala Mare de la ARCUB, de la ora 22,00, și Înaintea Erei Noastre (regia Daniel Chirilă), la Teatrul LUNI de la Green Hours, de la ora 22,00.

Producțiile Teatrului Metropolis au devenit o prezență constantă în cadrul Festivalului Național de Teatru (FNT), două fiind titlurile selectate pentru ediția din acest an, 2017.

Şi negru şi alb şi gri

AMADEUS, în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză, Premiul de Excelență, Premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal (Andrei Huțuleac) la Gala UNITER 2017, și ȘI NEGRU ȘI ALB ȘI GRI, scris și regizat de Mimi Brănescu, producție ce aduce cu frustețe în prim plan, universul mundan al zilelor noastre.

„Amadeus” de Peter Shaffer atinge o temă majoră a umanității. Ne propune să reflectăm asupra antagonicului motiv geniu-mediocritate, conducându-ne astfel spre sensul mai profund al teatrului – eterna raportare metafizică la divinitate, la Univers. O echipă omogenă de tineri creatori ce definesc o nouă paradigmă a modalității de expresie a artei actorului, din care fac parte George Costin (Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal la Gala UNITER 2012), Andrei Huțuleac, Nicoleta Hâncu (Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar la Gala UNITER 2013), Alexandru Pavel, Adrian Nicolae, Sorin Miron, Alin Florea, va putea fi văzută pe scena Teatrului Metropolis sâmbătă 28 și duminică 29 octombrie, de la ora 18:00.

„Și negru și alb și gri”, spectacolul de autor al lui Mimi Brănescu – actor, regizor, cunoscut publicului larg pentru scenariile de film și TV, reflectă fără false pudori un univers imediat. Este un spectacol al încălcării tabu-urilor, o saga despre adevărurile care mușcă din carnea personajelor, în care comicul rezidă din neiertătoarea imagine în oglindă pe care autorul ne-o așază în față. Relațiile suculente între personaje, adevărurile ascunse, drama reală sunt maiestuos infățișate de actorii Dana Dogaru, Carmen Tănase, Mirela Oprișor, Natalia Călin, Adrian Titieni, Vlad Zamfirescu, Tudor Aaron Istodor – cunoscuți publicului și din producțiile cinematografice. “Și negru si alb și gri” poate fi văzut în cadrul FNT, pe 25 octombrie, începând cu ora 18:00 și pe 26 octombrie, de la ora 21:00.

Rambuku de Jon Fosse la FNT

Rambuku

Duminică, 22 octombrie, de la ora 18 și de la ora 21, în Sala Studio a Teatrului Național din București, Teatrul Național din Timișoara prezintă spectacolul Rambuku de Jon Fosse, în regia lui Mihai Măniuțiu.

Jon Fosse propune un teatru concentrat pe spațiul cuprins între gând și cuvânt. Regizorul Mihai Măniuțiu aduce în acest spațiu profilul dezastruos al nazismului – această crimă împotriva spiritului – potențându-l prin cuvintele sacre ale spiritualității ebraice.

Spectacolul reprezintă, totodată, o provocare actoricească deosebită: Claudia Ieremia și Ion Rizea fac performanță în reflectarea fidelă a viziunii lui Mihai Măniuțiu, în propunerea ambițioasă a acestuia de a da formă fizică și de a verbaliza cele mai profunde emoții, senzații, sentimente și spații.

Universul sonor creat de Mihai Dobre (cunoscut publicului ca fondator al trupei Șuie Paparude) este materializat de Andrea Gavriliu, în dublă calitate de coregraf și interpret, ca și de tinerii actori Ada Dumitru, Adrian Loghin, Alexandru Ioan Pântea, Ana Negrescu, Andreea Giurgiu, Bianca Pintea, Ciprian Valea, Eugen Curelici, Eva Maria Danciu, Ioana Repciuc, Ionuț Iova, Mario Valdelvira Garcia, Raul Lăzărescu, Roxana Fânață, Sebastian Vâlcea, Ștefania Misăilă și Vlad Cireșan.  Sceonografia aparține lui Adrian Damian (decoruri) și Luizei Enescu (costume), iar light-design-ul este semnat de Lucian Moga.

Două spectacole ale Teatrului Maghiar de Stat la FNT!

Rosmersholm

Continuând tradiția anilor precedenți, Teatrul Maghiar de Stat Cluj va fi prezent și în acest an la Festivalul Național de Teatru în București, cu două spectacole. Astfel, în cadrul celei de-a 27-a ediții a festivalului se vor juca producțiile: Rosmersholm de Henrik Ibsen, regia: Andriy Zholdak și În adâncuri de Maxim Gorki, regia: Yuri Kordonsky, câștigătorul premiului UNITER pentru cel mai bun regizor. Publicul bucureștean va putea vedea Rosmersholm luni, 23 octombrie, ora 20.00, în Sala Studio a Teatrului Național I. L. Caragiale, În adâncuri fiind programat de două ori, pe 24 și 25 octombrie, ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Național, în format studio.

Referitor la spectacolul Rosmersholm George Banu scria: „Acest spectacol de excepţie merită văzut, revăzut, comentat pentru a-i admite erorile care îl dezechilibrează uneori, dar mai ales pentru a-i saluta extraordinara putere poetică, puterea teatrului de a traduce concret excesul pasiunii şi impactul excesului.”

Despre spectacolul În adâncuri Alice Valeria Micu comenta: „Regizorul a reuşit să ofere formule puternice de lectură scenică, astfel încât combinaţia dintre varianta scenografică propusă de Dragoş Buhagiar, textul selectat şi versatilitatea actorilor a generat un spectacol răvăşitor. Subiectul are capacitatea de a fi foarte actual, deşi lumea marginală nu fusese exploatată scenic la început de secol XX în această manieră. Un azil de noapte, un loc al destinelor ratate, al poveștilor și personalităților transformate, umilite şi ţinute la suprafaţa unei existenţe la limită doar de purul instinct de supraviaţuire.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.