Haos de Paști la frontierele României

Cei peste 30.000 de birocrați care lucrează pentru Comisia Europeană și autoritățile naționale au avut la dispoziție aproape un an și jumătate pentru a institui verificările sistematice la frontierele spațiului Schengen, iar rezultatul este un uriaș haos.

Începând de pe 7 aprilie, polițiștii de frontieră din statele de la graniţele spațiului Schengen sunt obligați nu numai să verifice valabilitatea documentelor și fotografiile, ci şi să verifice informațiile în trei baze de date: în Sistemul de Informații Schengen, în baza de date a Interpol și în baza de date națională. Aceste verificări sunt obligatorii pentru toți călătorii, inclusiv pentru cetățenii europeni.

Ce a rezultat se vede cel mai bine la granițele Sloveniei și Ungariei cu Croația (țară non-Schengen), în Spania și Grecia: cozi de mai bine de zece kilometri, haos și frustrare pentru călători și pentru autorități deopotrivă. Guvernul Sloveniei a decis să suspende aplicarea noii proceduri europene vineri seară, la doar câteva ore după intrarea în vigoare. În Grecia, haosul din administrația internă se adaugă peste cel creat de Bruxelles. Aici sunt mulți cetățeni care au documente de identitate vechi, iar asta îi obligă pe polițiștii de frontieră să introducă manual informațiile personale în bazele de date.

Se așteaptă experții

Toți ochii se îndreaptă spre Comisia Europeană. De ce acest haos și de ce a fost aplicată această nouă regulă chiar înainte de sărbătorile de Paști, când traficul este foarte intens? În plus, controalele sunt instituite doar pentru granițele terestre și maritime, nu și pentru aeroporturi. Deci de ce să îndure cozile doar cei care nu folosesc avionul și cât de eficiente sunt aceste controale, se întreabă Euobserver? Directiva Comisiei prevede că statele pot fi derogate de la aplicare și, cel mai probabil, controalele vor reveni la modelul vechi cât de curând.

Răspunsul Comisiei Europene este deja unul obișnuit: „Vom avea o întâlnire a experților în cursul acestei săptămâni“.

Măsura care se aplică începând de pe 7 aprilie a fost luată în considerare începând din decembrie 2015, ca reacție la atentatele teroriste ce au avut loc la Paris în luna noiembrie a acelui an. Unul dintre organizatorii atacului a călătorit de mai multe ori nestingherit prin spațiul Schengen către Siria, via Turcia. Controalele au ca scop depistarea acestor „luptători străini“ de pe fronturile jihadiste care se întorc acasă, în Europa. Numai că Gilles de Kerchove, coordonatorul UE pentru antiterorism, a declarat că nu toate statele de la frontiera Schengen verifică baza de date a acestor „luptători străini“.

Cozi de zeci de kilometri la graniţele României

De trei zile vămile-s blocate

Regulamentul Codului Frontierelor Schengen, intrat recent în vigoare, a dat peste cap și traficul prin frontierele României, unde timpii de așteptare au crescut uriaș în ultimele trei zile. La granițele de sud și de vest, controlul se face în comun cu omologii bulgari sau unguri, dar poliția bulgară și cea ungară trebuie să verifice și ele în bazele proprii călătorii.

Astfel, ieri, în Vama Petea, la ieșirea din ţară, s-a format o coadă de câţiva kilometri și s-a ajuns la 150 minute de așteptare. Nici frontiera cu Ucraina nu face excepție. IGPF a suplimentat personalul care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, iar în punctele de frontieră importante au fost detașați lucrători din cadrul aparatelor centrale ale structurilor teritoriale și din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. Vameșii au reușit să acopere astfel toate liniile de control în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria și Bulgaria, însă numărul de linii care pot fi deschise este limitat de numărul de polițiști alocați de către poliția ungară și cea bulgară, dar și fizic, de numărul de gherete existente în vămi.

Traficul a crescut cu 300%

În prezent, comparativ cu anii 2001-2002, traficul de pasageri a crescut cu peste 280%, iar cel al mijloacelor de transport cu peste 300%, capacitatea fiind limitată de numărul tonetelor de control dispuse pe fiecare sens de trecere a frontierei. Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă. Instituţia a dezvoltat o aplicaţie online, disponibilă pe pagina de Internet www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie online prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei actualizați în timp real.

Peste 2,2 milioane de persoane și 600.000 de mașini

Anul trecut, în perioada Floriilor și a sărbătorilor pascale, 23.04.2016‑6.05.2016, au trecut frontiera aproximativ 2,2 milioane persoane, din care aproximativ 1,9 milioane cetăţeni UE şi 300.000 cetățeni non-UE şi peste 647.000 mijloace de transport. Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost cele din vestul țării, pe unde au trecut 867.000 persoane, comparativ cu estul (314.000 persoane) şi sudul (258.000 persoane) ţării. Prin cele aeroportuare au tranzitat 541.000 persoane.

Răzvan Ciubotaru, Eduard Pascu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.