HECATOMBUL jurnaliştilor din GAZA

Cel puțin 90 de corespondenți de război au murit în Gaza din octombrie anul trecut, din cauza bombardamentelor efectuate de forțele aeriene israeliene în enclava palestiniană. Acesta este un adevărat „hecatomb” pentru presă, în opinia Centrului Internaţional pentru Protecţia Jurnaliştilor.
Cel mai dramatic caz este cel al șefului delegației canalului Al Jazeera, Yael Al-Dahdouh, care și-a pierdut soția, doi copii și un nepot în două dintre atentate. Ultimii care au murit sunt fiul său, Hamza, și un alt jurnalist care l-a însoțit. Mașina în care se deplasau către sudul enclavei a fost lovită de o rachetă care a distrus-o complet. Un al treilea jurnalist care călătorea și el cu ei a fost grav rănit.
Ca de obicei, un purtător de cuvânt al Tsahal, armata evreiască, a declarat că racheta a fost lansată asupra unui vehicul în care se credea că circulă „terorişti”, ceea ce este absolut fals. Gaza a devenit un mormânt pentru profesioniștii din domeniul informațiilor care riscă încă să lucreze pe teritoriul palestinian.
Israelul este acuzat că nu ține seama de cererile făcute de guverne și organizații profesionale pentru a nu pune în pericol viața jurnaliștilor. De fapt, ministrul Ben Gvir a și declarat că nu se va face nicio distincție între jurnaliști și populația civilă, opinie susținută și de premierul Benjamin Netanyahu.
Între timp, intrarea ajutoarelor umanitare în Gaza continuă să fie dificilă. Israelul controlează cele două puncte de trecere a frontierei care funcționează și continuă să reducă trecerea camioanelor cu alimente, apă și medicamente. Aceasta înseamnă că statul evreu nu respectă ultima rezoluție a consiliului de securitate al ONU care a cerut o creștere a ajutorului pentru populația palestiniană.
Lipsa medicamentelor și a alimentelor este de așa natură încât săptămâna trecută Franța și Iordania au furnizat provizii unuia dintre spitalele din sudul fâșiei paravion. Două avioane militare, unul iordanian și celălalt francez, au zburat noaptea și au reușit să livreze ajutor în apropierea centrului clinic.
Pentru a patra oară, secretarul de stat american, Antony Blinken, se află într-un turneu în Orientul Mijlociu cu scopul principal de a se asigura că războiul din Gaza nu se extinde într-un conflict regional mai important. Pericolul se află, în special, la granița dintre Israel și Liban, unde mișcarea libaneză Hezbollah întreține zilnic un schimb de rachete.
Unul dintre principalii lideri ai mișcării șiite, Wissam al-Tawil, a murit weekendul trecut într-un bombardament. Este evident că atâta timp cât bombardamentul nu va fi oprit și ajutorul umanitar este lăsat să crească, nu va exista nicio perspectivă de a opri războiul. Hezbollah susține că una dintre dronele sale lansate împotriva teritoriului evreiesc a cauzat daune grave unei baze militare din apropierea graniței.
Israelul a aruncat pliante pe partea libaneză a graniței prin care cere populației să-și evacueze casele, amenințănd că va intensifica operațiunile militare în acest sector.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

8 Comentarii

  1. Unde sint acum criticile adresate celor care comit crime ,impotriva populatiei civile ? Facusera spume la gura astia criticind pe Putin ca a pus la adapost citeva sute de copii ukrainieni ,pt. ca erau in pericol sa fie omoriti.La fel ca in bombardamentele facute de rusi, mureau de fiecare data doi trei civili .Acum ca mor cu miile din populatia civila si au fost omoriti dupa toate datele statistice scrise in presa, peste 5.000 de copii ,nimeni nu sufla o vorba .Aasta o fi dreptatea la ora actuala ?

  2. Felicitari pentru articol.Pe la noi nimeni nu vorbeste despre asta.

  3. Inca o problema gravisima este ca armata israeliana sterge si urmele care ar permite o analiza criminalistica pentru crimele lor de razboi. Si in Cisiordania colonistii, clasa mijlocie ricana alania, protejata de IDF ii vaneaza pe jurnalisti ca pe iepuri.

  4. Ati auzit despre procedura Hannibal din IDF? Aceasta presupune ca ostaticii militari israelieni rapiti de fortele inamice sa nu fie lasati in viata, prin orice mijloace. Ziaristi si observatorii ONU sunt tinte preferate ale bombardamentelor sau lunetistilor, mai ales daca nu au cuvinte frumoase despre cei mai iubiti dintre pamanteni.

  5. au murit 22ooo de palestinieni din care 8000 erau ” teroristi”..!!se lauda ” poporul lui israel ..! diferenta dintr-e 8 si 22000 au fost CIVILI ..!asta i-a indemnat Domnul nostru pe al sau popor ales ”!iar SATANYAHU sa executat !!

  6. Ii doare-n pix pe israelieni de jurnalistii straini. Cine i-a trimis acolo? I-a invitat guvernul israelian? I-a trimis ONU?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.