
Hidroelectrica a finalizat lucrările de mentenanță la hidroagregatul nr. 1 (HA1) al Centralei Hidroelectrice Porțile de Fier I, un proiect semnificativ pentru siguranța și performanța Sistemului Energetic Național (SEN).
Toate probele preliminare, inclusiv proba complexă de 72 de ore de funcționare continuă, au fost finalizate cu succes, iar hidroagregatul este acum pregătit pentru trecerea la recepția oficială și conectarea la SEN.
Proiectul, cu o valoare de aproximativ 55 milioane de lei, a fost demarat în iulie 2023 și a implicat o serie de operațiuni complexe, inclusiv demontarea completă a hidroagregatului, transportul componentelor la fabrica UCMH din Reșița pentru expertiză și reparații, precum și remontarea și testarea ansamblului rotor-turbină. Acest proces a fost realizat cu ajutorul unor echipamente de mari dimensiuni, disponibile doar în România, subliniind nivelul înalt de tehnologie implicat în proiect.
În cadrul acestui proiect, Hidroelectrica a colaborat îndeaproape cu societățile sale afiliate, SSH Hidroserv și UCMH, pentru a realiza lucrări tehnice esențiale. Karoly Borbely, CEO-ul Hidroelectrica, a declarat că aceasta reprezintă o premieră în cadrul companiei, fiind un exemplu de colaborare între entitățile din grup, cu scopul de a sprijini sectorul energetic național. „Trebuie să susținem sectorul energetic național cu resurse proprii”, a adăugat Borbely.
Centrala Hidroelectrică Porțile de Fier I este un pilon esențial al Hidroelectrica și al SEN, având o capacitate semnificativă de producție de energie electrică, care reprezintă aproximativ 40% din totalul producției companiei. După retehnologizare, centrala va produce anual 5.241.000 MWh în condiții hidrologice medii, ceea ce constituie aproximativ 10% din producția națională de energie. De asemenea, centrala asigură aproape jumătate din serviciile tehnologice de sistem din România, inclusiv reglajul de frecvență și stabilitatea tensiunii, aspecte esențiale pentru stabilitatea rețelei electrice naționale.
Programul de mentenanță la Hidroelectrica nu se oprește odată cu finalizarea lucrărilor la HA1. În perioada următoare, sunt planificate noi etape de retehnologizare a altor hidroagregate, în linie cu obiectivele companiei de a îmbunătăți continuu performanța și fiabilitatea centralelor sale.
Cea mai mare hotie pe plan mondial a fost cu reabilitarea centralei Portile de Fier 1,reabilitata cu Sulzer Esser Wisse devenita apoi VaTech,mai tarziu Andritz, o hotie care a batut coruptia de la centrala Itaipu celebra in lumea hidro
Nu am nici o incredere ca un profesor de sport ca Borbely Karoly,numit politic de UDMR,prieten cu Ponta, stie despre ce e vorba
daca va produce peste cinci milioane de MWh/an asta insemna in 360 zi sa produca aprox. 600 MWh…
Citiți despre Porțile de Fier articolul Situația din CEO 3. Nasoală de pe blogul lui Laurențiu Ciurel, fost director la Turceni și CEO. Nadă:
De când au plecat elvețienii ăia care-au luat miliardu de euro, hidrocentrala e tot în avarie… La grupul 6, două pale care-s cât jumate din blocu ăsta, erau crăpate lângă butuc… Aveau peste 1 metru lungime fisurile alea!… Grupul 4 avea blindaju belit iar la grupul 5, erau rupte capetele de distribuție… Elvețienii ăia șmecheri au promis că cresc puterea până la 200 MW… O mare minciună… Sârbii care au turbine vechi de aproape 40 de ani scot cu ele, 100 de MW mai mult decât noi. gata
Hoția in România este eternă. Nu se termină niciodată. Asta e clar. Justiția e o altă prostituată politică folosită pentru a elimina persoanele incomode car ar putea să încurce bunul mers al furturilor.