Horațiu Potra, plasat sub control judiciar

Horaţiu Potra, consilier local în municipiul Mediaş, cunoscut drept lider al unei grupări de mercenari care a acţionat în Africa, a fost pus sub control judiciar, marţi, în dosarul în care se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, orice operaţiuni cu articole pirotehnice şi instigare publică.

Sub control judiciar a fost pus şi cel de-al doilea inculpat reţinut în acest dosar, Andrei Florin Lup, un tânăr de 22 de ani care se afla la volanul autoturismului Mercedes cu care Potra se îndrepta spre Bucureşti atunci când a fost prins pe raza judeţului Prahova.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, magistraţii le-au impus celor doi inculpaţi mai multe obligaţi, între care aceea de a nu depăşi limita teritorială a judeţului Sibiu, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar.

De asemenea, cei doi sunt obligaţi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme şi să comunice lunar informaţii relevante despre mijloacele lor de existenţă.

Astfel, Judecătoria Ploieşti, care a decis plasarea sub control, judiciar a lui Horaţiu Potra, impune acestuia ca pe timpul cât se află sub măsura controlului judiciar, să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la IJP Sibiu– Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

În plus faţă de aceste măsuri standard pentru persoanele aflate sub control judiciar, Potra are interdicţia de a depăşi limita teritorială a judeţului Sibiu fără încuviinţarea prealabilă a organului judiciar; nu are voie să deţină, să folosească şi să poarte arme şi este obligat „să comunice lunar informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă”.

Decizia Judecătoriei Ploieşti nu este definitivă.

Aceasta a fost deja contestată de către Horaţiu Potra şi Andrei Florin Lup şi, conform unor surse judiciare, o contestaţie va fi formulată şi de către procurori.

Procurorii şi poliţiştii din Prahova au efectuat, luni, mai multe percheziţii în Ilfov, Sibiu şi Bucureşti, în dosarul în care a fost inculpat Horaţiu Potra.

Conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, descinderile au avut într-un dosar penal în care se efectuează cercetări privind săvârşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, orice operaţiuni cu articole pirotehnice şi instigare publică, la locuinţele deţinute de Potra, dar şi în alte spaţii „în care se presupune că au existat întâlniri între acesta şi alte persoane bănuite de implicare în săvârşirea acestor infracţiuni”.

„În urma cercetărilor s-a stabilit că, în noaptea de 7/8 decembrie, inculpaţii P.H. şi L.A.F. şi alte persoane se deplasau spre Municipiul Bucureşti, având asupra lor arme albe (macete, săbii, pumnale), arme de foc, precum şi importante sume de bani (aproximativ 18.000 USD şi 25.000 de lei), laptopuri, medii de stocare şi o dronă profesională, cu privire la care se presupune că urmau a fi folosite pentru instigarea unor persoane în comiterea de infracţiuni în cadrul unor întruniri publice neautorizate şi recompensarea acestora”, se arată în comunicat.

Surse judiciare au declarat că Potra nu a făcut declaraţii în faţa anchetatorilor, prevalându-se de dreptul la tăcere.

Conform aceloraşi surse, în urma percheziţiilor au fost ridicate sume în valoare totală de circa două milioane de euro.

Recomanda

15 Comentarii

  1. Lasă că.i da drumul are operațiuni importante de făcut pentru SIE SRI SI TOATA GOL.AN.IMEA NEO.CO
    .MUN.IS.TA CARE E LA SERV.ICIUL DI RU.SIL.OR

  2. Un pistol cu vopsea și un cuțit pentru tăiat porcul, e infracțiune în România 😉?!

  3. Mda ale dreaku arme , laptopurile alea…. Aveau si miner ? Macar sa le fi folosit pe post de cazma sau lopata. Daca pulitea ma opreste si gaseste 2-3 laptopuri in dotare proprie , sigur ma aresteaza . Ca detin arme. Dar daca vin cu lampa lui Diogene , cheama si pompierii ?

  4. O intrebare: de ce presa face eforturi de a impune ca practica jurnalistica prezumtia de vinovatie? Daca acest Potra va fi gasit nevinovat, atat Procuratura, dar, mai ales presa ar trebui sa-i plateasca lui Potra despagubiri substantiale pentru insulta, acuzatii mincinoase si colportare de zvonuri defaimatoare.

  5. @întreb și eu
    Râzi dumneata, dar ai mei copii mi-au folosit un laptop drept trambulină și așa a rămas.

  6. Va da-ti seama la ce diversiune se preteaza plavanul sibian? De ce nu à nuit sef civil la ” organe” ,sa le foloseasca . Da,acest tip,auzi avea si ” spray impotriva ursilor” ,pericol si la bursuci.

  7. Adica nu avea permis portarma? asta a trimis sute de mercenari in congo fara aprobarea nato, sri, guvern….. ihi. doar aia care au crezut ca un vaccin se face de vineri pana luni, pot sa creada asaceva

  8. În România, judecătorii care nu se supun Sistemului ticăloșit sunt curați, altfel îi face praf sistemul.

  9. Obiectul activitatii de securitate si mercenariat international, baza materiala, firmele si afacerile acestui individ in Romania nu puteau fi dezvoltate fara cunostinta, aprobarea si prietenia sefilor din servicii.

    Ba mai mult, sa se investigheze daca nu a fost implementat ca diversionst al serviciilor pentru cazul in speta anularii alegerilor prezidentiale.

  10. Am făcut pariu, tot aici în Cotidianul, că va fi arestat, ci pus sub control judiciar…

  11. O tara care-si pedepseste eroii nu merita sa aiba viitor .

    Dar de ce aceasta tara este condusa de dusmani ???

  12. hai sa ne jucam de-a joaca… a fost cam asa: cine cum, repede, intocmai si la timp, poate da cu rah.at pe pereti? ce organizare spumoasa si plina de emotie… muhahahahahahahahaha

  13. Fragmentul: „…se presupune că urmau a fi folosite pentru instigarea unor persoane în comiterea de infracţiuni…” NU are ce căuta în actele parchetului/instanței, asta deoarece prin Constituție dar și prin prevederile Codului de procedură penală este enunțat principiul prezumției de nevinovăție, principiu care OBLIGĂ să presupui că făptuitorul NU urma să să săvarșească vreo infracțiune, asta pană în momentul în care ai probe certe din care rezultă contrariul. Magistrați de 2 (doi) bani!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.