Hossu: Veniturile bugetarilor scad cu 30-32 la sută de la 1 iulie

Preşedintele Confederaţiei Naţional Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, că începând cu 1 iulie salariile bugetarilor vor fi mai mici cu 30-32 la sută, iar în 2011 ele ar putea fi corectate cu cel mult 10-15 la sută.

Bogdan Hossu a precizat că aplicarea măsurilor de austeritate vor însemna „o lovitură foarte dură” pentru bugetari, întrucât veniturile acestora se vor diminua cu până la 32 la sută, respectiv 25 la sută prin măsura de rudecere a salariilor, cinci la sută prin majorarea TVA, la care se adaugă alte corecţii care se vor produce odată cu aplicarea noilor măsuri.

„La anul salariile vor fi corectate, în cel mai bun caz, cu cinci sau zece la sută. Blocajul apare de la fondul alocat sectorului bugetar”, a mai spus preşedintele CNS „Cartel Alfa”.

La rândul său, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat că personalul didactic va fi supus unei curbe de sacrificiu fără precedent, iar măsurile care se aplică din 1 iulie nu fac decât să întoarcă cu zece ani în urmă situaţia personalului bugetar.

El a precizat că mulţi dintre profesorii tineri ar putea să renunţe la învăţământ de la 1 septembrie, deoarece veniturile acestora vor fi reduse la 600 de lei, iar dacă trebuie să facă şi navetă nu vor rămâne cu mai mult de 300 – 350 de lei.

„Situaţia este disperată şi este clar că şi elevii vor avea de suferit”, a mai spus Hancescu.

Legile austerităţii, care vizează reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi recalcularea unor categorii de pensii, au fost publicate, miercuri, în Monitorul Oficial, în variantele adoptate de Parlament, după decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea unor articole.

Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat, în 25 iunie, neconstituţionale unele articole din legile asupra cărora Guvernul şi-a angajat răspunderea, în faţa Parlamentului, în şedinţa comună din 7 iunie.

Executivul a decis, sâmbătă, să majoreze TVA de la 19% la 24% pentru a menţine deficitul bugetar în limita convenită cu FMI, după ce Curtea Constituţională a decis că nu pot fi reduse pensiile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.