Hurezeanu, atacat din toate părțile

Premierul Marcel Ciolacu declară că nu este un ‘mare fan’ al ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, și că acesta este ‘un diplomat de excepție’, dar ‘de modă veche’.

‘Nu sunt un mare fan Hurezeanu. Dar știe și domnia sa. Cred că nici domnia sa nu e mare fan Ciolacu. Propunerea ministrului de Externe a fost făcută de către PNL. Domnul Hurezeanu este un diplomat, ca să zic așa, dar fără să îl jignesc, de modă veche. E un tip de diplomat cu ștaif într-o zonă de diplomație foarte bună de adaptat în Europa. Nu este în dinamica diplomației care se impune acum cu Statele Unite ale Americii. Acesta este adevărul. Asta nu înseamnă că domnul Hurezeanu nu este un diplomat de excepție’, a spus Ciolacu, pentru Gândul.

Premierul a precizat că este posibil să existe ‘o nouă abordare’ la Ministerul Afacerilor Externe în ce privește ‘un contact mai direct’ cu Statele Unite. Pe de altă parte, a menționat că nu este vorba despre ‘a schimba’ o anumită persoană.

‘Este posibil să fie o nouă abordare la Ministerul de Externe în zona de un contact mai direct cu SUA. Există o abordare de acest fel. Nu de a schimba pe cineva în mod deosebit. De a te adapta, ca și stat, la noi cerințe diplomatice. (…) Luați un pic calendarul și veți vedea când a fost numit domnul Hurezeanu, când a început administrația Trump. Încă nu se lucrează instituțional direct’, a mai spus Ciolacu.

Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, apreciază că decizia de amânare a intrării României în programul Visa Waiver este una ‘nedreaptă’ și menționează că este timpul unui nou ministru care să reprezinte România în plan extern.

‘A mai auzit cineva de Emil Hurezeanu? După scandalul de la Conferința de Securitate de la Munchen, după ce a mințit în legătură cu frații Tate, s-a făcut liniște. Decizia de astăzi de amânare a intrării României în programul Visa Waiver este nedreaptă. Milioane de români așteptau să poată călători, în sfârșit, după peste două decenii de speranțe și eforturi diplomatice, fără vize în SUA. Și nu se va putea nici acum’, scrie Moșteanu, marți, pe Facebook.

El îl acuză pe ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, că nu oferă informațiile necesare, dar și de faptul că nu a făcut ‘nimic’ în perioada în care era ambasador la Viena, iar Austria nu a fost de acord cu intrarea noastră în spațiul Schengen.

‘Această nedreptate e similară cu nedreptatea Schengen. E ironic că avem aceleași personaje implicate. Pe atunci, Emil Hurezeanu era ambasadorul României în Austria. Și nu făcea nimic. Acum e ministrul de Externe. Și nu știm nimic. E timpul unui nou ministru care să ne reprezinte în plan extern. Emil Hurezeanu nu a avut curajul nici să vină în Parlament, la chemarea USR, să răspundă la întrebări. Nu are curajul nici să stea drept în fața partenerilor occidentali, să ne reprezinte cu mândrie’, mai scrie Moșteanu.

Liderul USR îl acuză pe prim-ministrul Marcel Ciolacu de faptul că este ‘la fel de absent ca în cazul Schengen’.

‘Iar Marcel CIolacu ne vorbește vag despre ‘întârzieri tehnice’. A rămas tot la fel de absent ca în cazul Schengen, la fel de tăcut ca în fața inflației. România are nevoie de lideri care să înțeleagă lumea în care trăim. De miniștri și prim-miniștri respectați, nu de leneși. Nu de miniștri care tac și premieri care se prefac că nu e treaba lor. Aveți mai mult curaj. Dacă nu puteți, faceți un pas înapoi’, conchide Ionuț Moșteanu.

Recomanda 7

4 Comentarii

  1. Ce „excepție”? De unde pânǎ unde un edit fost propagandist la Europa Liberǎ este „diplomat”? Bǎi nene, mai lǎsați dracului minciunile, cǎ de aia nu vǎ suferǎ lumea! Apoi începeți cu „au fost lipsuri de comunicare”. Nu mai mințiți și nu vor mai fi lipsurile astea

  2. Acum isi scot ochii unii la altii. Nu Ciolacu a acceptat sa fie ministru de externe? Trebuia unul mai tanar, cu mult tupeu si le zica cum trebuie!!

  3. Hurezan a mancat o paine alba ca propagandist la Europa Libera pe niste bani care asa cum afla romanii acum erau platiti de Usaid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.