Ia-i banii și pune-l la muncă, DNA-ule!

Ioan Niculae a fost aruncat în puşcărie în dosarul „Mită la PSD“. După ce Ioan Niculae a fost băgat la închisoare, afacerile acestuia au început să se clatine până când s-au prăbuşit, învăluite într-un nor de praf şi pulbere. Afacerea cu îngrăşăminte chimice a picat din prima, consecinţa fiind că aproximativ 3.000 de oameni au fost trimişi acasă. Unii dintre aceştia au luat calea străinătăţii, alţii s-au angajat pe unde au putut, iar unii au îngroşat rândurile celor care lună de lună aşteaptă ajutoare sociale de la stat. Piaţa îngrăşămintelor chimice a fost ocupată imediat de firme străine, iar pentru marfa cumpărată de la acestea, agricultorii români plătesc mai mult.

Astra Giurgiu, echipa patronată de Ioan Niculae, a supravieţuit datorită încăpăţânării antrenorului Marius Şumudică, a talentului lui Denis Alibec şi a execuţiilor de excepţie ale lui Constantin Budescu. La ieşirea din închisoare, anul trecut, cu moralul puternic zdruncinat din cauza condamnării şi a prăbuşirii afacerilor, lui Ioan Niculae nu i-a mai păsat de echipă. Poate o fi ajuns şi la concluzia că prea multă publicitate, inclusiv cea câştigată din patronarea unei echipe de fotbal, dăunează grav libertăţii. Până la urmă, mai împinşi de la spate de antrenorul Şumudică, mai cu o minge înfiptă în vinclul porţii de Budescu, Astra a ajuns în play-off-ul Ligii I, iar de-acolo, cu puţin noroc, a prins un loc în preliminariile Europa League. De primul tur a trecut relativ lejer, dar asta numai pentru că a întâlnit o echipă obosită dintr-un campionat modest, cum este cel din Azerbaidjan. Turul II a fost ultimul pentru formaţia giurgiuveană, care după o dublă evoluţie caraghioasă a fost eliminată de Nimeni din Ucraina. Dacă ar fi mers mai departe, Astra ar fi câştigat câteva milioane de euro de la UEFA. Dar ca să câştigi trebuie să faci investiţii, şi nu să-ţi vinzi cei mai buni jucători, pentru a putea supravieţui.

Acum tragem linie şi adunăm. De fapt, scădem. Prin încarcerarea lui Ioan Niculae au avut de pierdut câteva sute de muncitori, agricultorii care se aprovizionau cu îngrăşăminte chimice de la compania miliardarului şi bugetul de stat, o dată pentru că a avut încasări mai mici după disponibilizările de personal şi a doua oară fiindcă a trebuit să le plătească ajutoare sociale proaspeţilor şomeri. Bugetul a pierdut şi taxele şi impozitele care s-ar fi plătit din premiul de la UEFA pe care Astra l-ar fi primit dacă ar fi mers mai departe în Europa League. De câştigat a câştigat cineva? A câştigat DNA-ul la capitolul notorietate şi au câştigat o doză bună de satisfacţie susţinătorii fanatici ai aşa-zisului stat de drept, iar şefa instituţiei, Laura Codruţa Kovesi, a mai făcut rost de o medalie de la o ambasadă şi de câteva articole laudative în presa de casă de acasă şi în subsolul câtorva publicaţii din străinătate.

A comis-o Ioan Niculae? Luaţi-i banii, DNA-ule, Înaltă Curte şi ANAF-ule! Luaţi-i toţi banii pe care spuneţi că i-a furat şi daţi-i o condamnare la locul de muncă. Obligaţi-l să se întoarcă la firmele sale şi să lucreze până când va produce înzecit faţă de cât a furat. Mergi, DNA-ule, în instanţă şi cere ca Ioan Niculae să fie condamnat la muncă în folosul comunităţii. Obligă-l să muncească din greu la combinatul chimic şi la clubul de fotbal, ca să câştige bani cu care să-şi plătească muncitorii şi jucătorii şi să cotizeze la bugetul de stat, astfel încât Guvernul să aibă din ce da pensii îndestulătoare la militari şi poliţişti şi din ce
să-ţi plătească ţie salariile mari şi maşinile scumpe, DNA-ule.

Despre Sorin Avram Articolele 84
Author