ÎCCJ, despre „statutul de refugiat” al Elenei Udrea  

ÎCCJ a constatat, vineri, în dosarul „Gala Bute”, că Elena Udrea nu a primit statut de refugiat politic în Costa Rica. Din înscrisurile prezentate de avocaţi reiese că ar fi  vorba doar de o solicitare în acest sens, astfel că judecătorii au respins şi cer ca fostul ministru să fie audiat la distanţă.

Magistrații Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, după ce au deliberat aproximativ o oră, că Elena Udrea nu a primit statutul de refugiat politic întrucât actele depuse de către aceasta nu arată acest lucru, ci doar că a formulat către autoritățile din Costa Rica o cerere de acordare a statutului de refugiat politic.

De asemenea, judecătorii i-au respins cererea fostului ministru de a fi audiată prin videoconferință sau prin comisie rogatorie.

Magistraţii au respins și cererea apărătorului Elenei Udrea de amânare a termenului din acest dosar.

Avocatul Veronel Rădulescu a spus, vineri, la instanţă, că Elena Udrea are carnet de refugiat valabil pe un an şi că acest statut o protejează de eventuale cereri de extrădare.

„Ne aflăm într-o situaţie fără precedent după ’89, Revoluția de atunci, când un cetăţean român al unui stat de drept, membru al Uniunii Europene, obține statutul de refugiat politic. În prezent, doamna Udrea a primit din partea statului Costa Rica statutul de refugiat politic în baza Convenției pentru refugiați din 1956. (…). În 21 martie, i s-a acordat acest statut și așa cum am prezentat în instanță, acest statut o protejează de eventualele cereri de extrădare. Pe de altă parte, îi acordă toate drepturile de a i se facilita dreptul la apărare în stat”, a declarat avocatul Veronel Rădulescu, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Întrebat dacă Elena Udrea ar mai putea fi extrădată în cazul în care ar primi o condamnare definitivă în dosarul Gala Bute, avocatul a precizat: „În baza acestui statut, nu”. Veronel Rădulescu a mai spus că fostul ministru doreşte să dea declaraţii în această cauză.

Referitor la faptul că procurorul DNA a susţinut, în sala de judecată, că Elena Udrea nu ar avea statut de refugiat politic, apărătorul fostului ministru susţine că acesta nu a citit bine documentele.

„Nu a citit bine. Pe de altă parte, odată ce a primit carnetul de refugiat, are acest statut. Este adevărat că e pe un an de zile. Urmează să se efectueze în continuare verificări. După un an de zile, va primi statut de refugiat politic permanent. Este provizoriu pentru că așa e procedura. Am mai depus un document în care dânsa a solicitat statului Costa Rica să răspundă în scris care îi sunt drepturile și obligațiile conferite de acest statut, care e legislația internă la care ne raportăm. (…) Are exact aceleași drepturi ca și cel de statut permanent. (…) Doamna Udrea nu a fost chiar un om de rând. Temerile cred că sunt justificate. Dacă vă amintiți, decizia pe care a luat-o doamna Udrea a fost din momentul în care i-a fost schimbat completul de judecată”, a mai declarat avocatul.

Procurorul DNA a susţinut că Elena Udrea nu a obţinut statutul de refugiat.

„Nu rezultă nicăieri în acel document că i s-a dat statutul de refugiat. Se arată că există un interviu acolo când ea susținea în faţa noastră că e în imposibilitatea de a se prezenta aici. Documentele au titlu provizoriu şi evidențiază că i se permite șederea şi nicidecum că are statut de refugiat. Luați act de natura tendențioasă de traducere a documentelor. Se vorbește în actul respectiv de un carnet provizoriu”, a spus procurorul DNA în faţa instanţei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

7 Comentarii

 1. d-l Veronel Rădulescu, – pe scurt- statutul de REFUGIAT POLITIC, se acorda dupa un proces in care se depun acte doveditoare ca ai fost persecutat politic. Acest proces NU a avut loc . D-mna Elena Udrea, o fi aplicat pentru statut de refugiat politic, ceea ce este cu totul si cu totul altceva. Dupa aceasta aplicatie se va sti daca, este ELIGIBILA pt acest statut. Daca este eligibila, pt. statutul de refugiat politic, abia atunci, va avea parte de un proces in care „judecatorii” (care sunt functionarii din cadrul biroului de emigrarii) vor stabili daca da, sau, nu a fost persecutata politic. Cind ‘judecatorii’ vor spune DA, abia atunci se poate spune ca este refugiat politic! Prin urmare, in momentul de fata Elena Udrea este solicitanta de azil politic!!

  • Pai deja a fost condamnata, acum e la recurs… trebuie sa ai ciunga-n par sa stai in Romania pentru recurs, daca te condamna te mai ajuta cumva ca o sa-ti acorde aia statutul permanent cand tu esti deja in puscarie? Dpmdv a fugit exact cand trebuie… e provizoriu, dar nu o extradeaza nimeni pana nu primeste un raspuns la solicitare, e improbabil ca ICCJ-ul sa prelungeasca dosarul si cu mult inainte sa-i expire ei anul o sa aiba si condamnarea finala pe care o sa o ataseze la dosar.
   Pentru oamenii PSDului au avut nevoie de SRI, de probe, de povesti si de complete de judecata pe spranceana ca sa-i prinda cu bani de „termopane”… sobolanii lui Base’ parasesc corabia cu pasaport, fara probleme.

 2. am trait sa o vad si pe asta, doamna Udrea refugiat politic! maine, poimaine, va cere premiul Nobel pentru pace ca deh, cand dadea ea ciocolate din masina ministerului la copiii afectati de inundatii nu facea altceva decat sa se lupte cu sistemul care a saracit tara! Daca inteleg cu bine, in galeria marilor personalitati care si-au sacrificat si viata pentru tara, peste 30 de ani vor fi incluse si doamnele Udrea si Bica, alaturi de Coposu, Diaconescu etc..

 3. Yoska, ai dreptate,sunt unele diferente pe care unii oameni nu le inteleg si dupa cate vad Udrea este in asteptarea unei decizii daca dosarul ei in Costa Rica merge pe rol dar pana atunci nu te poti atinge de ea.Asta a vrut sa zica avocatul ei,ea inca nu are statut de refugiat politic,este in carantina.Procesul poate sa mearga mai departe in RO. fara prezenta ei si daca este condamnata definitiv in diferite dosare cererea de extradare poate fi emisa,la fel euro/interpolul notificati si nu mai tine vrajeala cu oligarhi rusi persecutati de Putin.Nu inteleg de ce a fost lasata libera cand avea deja o gramada de dosare pe capul ei,se plimba prin lume si va arata degetul,de ce nu i sa interzis parasirea tarii (pasaportul confiscat) pana la elucidarea cazurilor.Cineva pune bete in roate in cazul ei.

 4. Poate fi proasta, tupeu si bani sa aiba. Ne toarna gogosi ca are sustinere din tara pt a ne turna… Tupeul ei este maxim, desi e catifelat, tot obraznicie este. Si cum se arata minte si minte cum are interes ea. Minte public. E traditie la araboaica asta…

 5. Toti talharii care au pradat statul roman cand au fost in functii se pretind acum refugiati politici! De unde pana unde politici, daca in acelasi regim au ocupat functii inalte, pozitii din care au furat sume exorbitante?

  • Problema care nu a foste inca lamurita: este refugiata politic, sau refugiata pulitic? Bartolomeu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.