Igor Dodon poate fi SUSPENDAT din funcție

Curtea Constituțională de la Chișinău a stabilit că refuzul președintelui moldovean Igor Dodon de a semna decretul de numire a ministrului Apărării este motiv de a fi suspendat temporar din funcție, iar atribuțiile sale în această privință vor fi preluate de președintele Parlamentului sau de șeful Guvernului, transmite Radio Chișinău.

Aceasta este o „încălcare gravă a atribuțiilor sale și o circumstanță ce justifică procedura de suspendare a președintelui”, potrivit dispozitivului hotărârii Curții la sesizarea Guvernului privind refuzul lui Dodon de a numi ministrul Apărării.

„În sensul articolului 91 din Constituţie, refuzul Președintelui de a-și executa obligațiile constituționale constituie imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția (atribuţiile) în cauză şi justifică instituirea interimatului funcției, care se asigură, în ordine, de Preşedintele Parlamentului sau de Primul-ministru, pentru exercitarea acestei (acestor) obligații constituționale a Președintelui.
– Instituirea interimatului funcției, cauzat de refuzul deliberat de a executa o obligație constituțională și circumstanţele care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte urmează a fi constatate în fiecare caz în parte de către Curtea Constituțională, în conformitate cu competența atribuită acesteia prin articolul 135 alin. (1) lit. f) din Constituție”, potrivit hotărârii Curții.

În acest context, Curtea a reamintit că, în exercitarea interimatului funcţiei de Preşedinte al ţării, preşedintele interimar exercită aceleaşi atribuţii ca şi preşedintele titular (HCC nr. 29 din 24 noiembrie 2015). Astfel, în ordine, Preşedintele Parlamentului sau Primul-ministru, în calitate de Președinte interimar, va emite decretele neemise de titularul care a refuzat deliberat să-și exercite obligațiile constituționale.

În replică, Igor Dodon atacă dur Curtea Constituțională pe Facebook, într-un mesaj adresat „cetățenilor”.

„Astăzi Guvernarea și majoritatea parlamentară controlată de un singur partid, a mai făcut un pas spre uzurparea definitivă a puterii în stat. Și de această dată, ca și în multe alte cazuri, i-a avut drept complici pe judecătorii Curții Constituționale.

Prin decizia aprobată, astăzi, de Curte, s-a încălcat în cel mai grosolan mod Constituția Republicii Moldova, ceea ce constituie un precedent grav.

Curtea Constituțională are dreptul de a interpreta Constituția, nu și de a institui proceduri și termene neprevăzute de Constituție. (…)

Curtea astăzi a dat o interpretare prin care, de facto, obligă președintele să aleagă din două opțiuni:  Să cedeze în fața Guvernului și să semneze ceea cu ce nu este de acord, Sau să nu cedeze și atunci în locul său o face președintele Parlamentului sau șeful Guvernului.

Nu voi ceda! Reiterez, port răspundere doar în fața poporului Republicii Moldova, respectiv nici un fel de instanță nu mă poate obliga să semnez ceea cu ce nu sînt de acord, exercitînd această funcție în numele poporului.

Dar, afirm cu toată responsabilitatea, că odată cu noua componență a Parlamentului, constituită după alegerile parlamentare anticipate sau ordinare, va fi asigurată și o nouă componență a Curții Constituționale. Una din prioritățile imediate a Curții în noua sa componență va fi revizuirea integrală a multor decizii care au fost luate și care poartă un caracter antistatal și care vin să submineze autoritatea instituțiilor în stat, etc. Totodată, toate acțiunile judecătorilor ultimelor componențe ale Curții Constituționale vor fi supuse unei analize minuțioase, inclusiv prin prisma cadrului juridic penal.

Toate aceste acțiuni ale guvernării nu denotă altceva decît slăbiciunea majorității parlamentare și a celor care stau în spatele ei, aici în țară, sau peste hotare. (…)

Ceea ce s-a întîmplat astăzi demonstrează un singur lucru, că pentru Moldova nu există altă soluție, decît alegerile parlamentare anticipate și trecerea la o formă de guvernare prezidențială, cît mai rapid. Reiterez, poporul Republicii Moldova este suveran și doar poporul poate decide. Nicio parte a societății nu o poate face în numele său, pentru că e uzurpare a puterii în stat. Iar pentru asemenea fapte există articole clare în Codul Penal”, a scris Dodon pe contul său de pe rețeaua socială.

Igor Dodon a refuzat în mod repetat în luna septembrie solicitarea premierului Pavel Filip de a-l numi pe Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării, funcție vacantă din decembrie 2016.

Radio Chișinău reamintește că în urmă cu două săptămâni, Dodon a amenințat judecătorii Curții Constituționale că ar putea fi acuzați de uzurpare a puterii în stat, dacă vor emite ceea ce el numește „hotărâri abuzive”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.