Iluziile Vestului în confruntarea cu Rusia

Când ofensiva rusă în Ucraina a fost respinsă, în primăvara anului 2022, liderii politici și presa occidentală au început să promită sprijin necondiționat Ucrainei, atât cat va fi nevoie. Unii mai înfierbântați au început să vorbească despre o schimbare de regim în Rusia și să facă planuri pentru spargerea Federației Ruse într-o mulțime de republici etnice.

După doi ani de război în Ucraina, situația s-a schimbat. După eșecul unei contraofensive ucrainene despre care s-a vorbit aproape în tot anul 2023, Rusia a început să marcheze victorii importante. Sprijinul militar occidental se reduce. Pachetul american pentru ajutoare militare în Ucraina in valoare de 60 de miliarde de dolari este în continuare blocat în Congres; el poate să treacă, însă este sigur că viitoare ajutoare americane vor suferi amânări cel puțin la fel de mari, câtă vreme SUA sunt în fierbere electorală în acest an. Oricum, reducerea sprijinului american a era vizibilă din toamna anului trecut.

Strategii asupra cărora a fost aruncată anatema la începutul războiului, pentru că nu susțineau discursul dominant din presa occidentală și marile cancelarii, au devenit frecventabili. După îndepărtarea sa de la Universitatea din Chicago, iar Anne Applebaum l-a numit ”idiot util al lui Putin”, profesorul John J. Mearsheimer este ascultat de jurnaliști. Opinia sa este limpede: războiul din Ucraina a început în 2014, declanșatorul  a fost Summitul NATO de la București, cu deschiderea porților NATO pentru Ucraina, Rusia deține avantaje enorme în ecuația militară, iar prelungirea conflictului va duce la ocuparea a încă patru oblasturi ucrainene (potențial cu eliminarea accesului țării la Marea Neagra) și transformarea Ucrainei independente într-un stat disfuncțional, care nu ar putea face parte din NATO. Cât timp Moscova este deschisă să negocieze, discuțiile ar trebui să înceapă imediat, consideră Mearsheimer, pentru care marea amenințare pentru SUA și Occident este China și criza din Taiwan, nu Rusia și războiul din Ucraina.

Viziunea radicală asupra războiului din Ucraina, profund ideologizată, idealistă și puțină reflecție realistă, se manifestă încă plenar. Un articol publicat recent de Financial Times arată: ”Problemele actuale se datorează refuzului inițial al liderilor occidentali de a da curs apelului Kievului de a trimite avioane și incapacității lor de a spori producția de muniție pentru a-și putea onora promisiunile față de Ucraina (…) Prietenii occidentali ai Ucrainei sunt timizi în sprijinul și contribuțiile lor”. ”O acțiune decisivă în urmă cu doi ani ar fi permis Vestului și Ucrainei să fie într-o poziție mult mai bună acum”. ”Aplicarea mai rapidă a sancțiunilor ar fi fost mai bună”, mai scrie Financial Times, adăugând că rezervele financiare ale Rusiei ar fi trebuit demult confiscate și oferite Kievului. ”Lecția la nivel militar și economic este că a crede în virtutea precauției înseamnă amânare. Răul profita de oamenii care sunt prudenți. Nu mai faceți această greșeală”.

Asemenea opinii, dominante la începutul războiului și care dau și acum firul roșu al discursului occidental oficial (în special în rândul liderilor din țările baltice și în general din Noua Europă)  abundă în povești moralizatoare și nu fac referire la aspectele economice ale susținerii Ucrainei.

UE a promis Ucrainei un milion de proiectile de artilerie, însă livrează doar jumătate din această cantitate. Compania germană Rheinmetall a anunțat că-și va spori producția cu doar 10% în acest an. O creștere mai mare nu se va întâmpla până în 2025, când va intra în funcțiune o nouă fabrică. Compania Thyssenkupp a luat decizia de a-și reduce capacitatea de producție, un semnal evident al dezindustrializării Germaniei, în special după creșterea prețului energiei – efect al războiului din Ucraina și al decuplării de Rusia. UE se poate orienta către cumpărarea muniție pentru Ucraina de pe piețele mondiale, însă președintele Franței se opune, pentru că o asemenea decizie ar reduce din contractele importante pentru companiile franceze. În schimb, același Emmanuel Macron flutură ideea implicării trupelor NATO în războiul din Ucraina. Germania refuză să trimită în Ucraina rachete Taurus, deoarece cancelarul Olaf Scholz se teme că ucrainenii ar putea lovi în profunzimea teritoriului rus și s-ar ajunge la o escaladare a războiului. Toți liderii occidentali au motive să-și reducă sprijinul, iar Moscova simte că Vestul face pasul înapoi.

”Pentru a purta un război de durată împotriva unei superputeri militare este nevoie de un efort mare și susținut. Se pare că Vestul, inclusiv o mulțime de experți militari și în geopolitică nu s-au gândit foarte profund la asta. Au subestimat Rusia”, scrie Eurointelligence.

”Toate aceste erori au început cu pachetele de sancțiuni împotriva Rusiei. Ideea era ca Putin să fie privat de mijloacele necesare războiului. Din acest punct de vedere, sancțiunile au fost un eșec total. Iranul trimite drone în Rusia. Coreea de Nord trimite muniție și rachete. China trimite bunuri cu dublă utilizare – civilă și militară. Bunurile occidentale ajung și ele în Rusia, pe ruta ocolitoare a republicilor central-asiatice”, dar și prin Emiratele Arabe Unite. India și China cumpără petrolul Rusiei, transportat cu „flote fantomă” de tancuri petroliere vechi.

Spre deosebire de Vest, Rusia a trecut la economia de război. Rezultatul este că Rusia a crescut mai mult decât economiile occidentale în cursul anului 2023, în ciuda sancțiunilor. FMI estimează ca la fel se va întâmpla și în 2024.

La baza erorilor vestului stă o iluzie statistică prezentă în presa occidentală de la John McCain încoace. Defunctul senator american sublinia că economia rusa nu este mai mare decât cea a Italiei și, mai mult, Rusia este mai degrabă o benzinărie decât o economie. ”Economia Rusiei este la fel de mare ca cea a Spaniei, daca facem comparația în sistemul de referință al dolarului, în termeni de PIB nominal. Însă o asemenea comparație nu mai are sens dacă Rusia este eliminată de pe piața dolarului, ceea ce se și întâmplă în realitate. Dacă economia rusă este măsurată în termenii parității puterii de cumpărare – ce se poate cumpăra în Rusia cu un dolar – vom descoperi o cu totul altă imagine. La nivel de paritate a puterii de cumpărare, Rusia a depășit Germania în 2023, după cum și China a depășit Statele Unite de mulți ani, în timp ce India este a treia putere economică a lumii”, scrie Eurointelligence.

Care sunt opțiunile în aceste condiții? Primul și cel mai important pas pentru Vest este să renunțe la ideea unei victorii totale în Ucraina și să stabilească obiective mult mai nuanțate. Liderii vestici nu pot să-și ia angajamente necondiționate față de Ucraina pe o perioada mai lungă de un mandat. Acest lucru este evident în Statele Unite, unde administrația Biden a promis mai mult decât putea realiza.

Un prim obiectiv strategic poate fi susținerea Ucrainei pentru a opri avansul forțelor ruse. Al doilea oraș al Ucrainei, Harkov, este vulnerabil în fața insurgenței ruse, la fel și partea de est a oblastului Harkov. Cu alte cuvinte, Vestul ar trebui să ajute Ucraina într-un război defensiv și să livreze în Ucraina armament defensiv. Scopul pe termen lung ar trebui să fie ajungerea într-o situație în care părțile beligerante consideră că au mai mult de câștigat ajungând la un acord. Atunci, linia frontului va deveni nou frontieră dintre Rusia și Ucraina – probabil cu echivalentul a jumătate de oblast la est sau la vest de actuala linie a frontului, scrie Eurointelligence. Într-un scenariu optimist pentru Ucraina, noua frontieră va deveni și frontiera operațională a NATO, cu aplicarea clauzei apărării colective, în cazul unui atac al Rusiei

Însă este un obiectiv foarte ambițios și care ar implica o susținere financiară și militară mult mai mare din partea Vestului și orientare spre apărare – iar asta înseamnă că rachetele Taurus solicitate acum de Ucraina nu ar mai fi pe listă.

Realitatea este că susținerea politică pentru Ucraina scade în Occident. În Germania, doar jumătate din cetățeni sprijină livrările de armament . În Italia, susținerea pentru Ucraina este și mai redusă la nivel public. Odată cu revenirea la politicile de austeritate, sprijinul pentru Ucraina intră tot mai mult în competiție cu calculele politice interne. Puteți spune că republicanii din Congresul SUA care refuză aprobarea pachetului militar de 60 de miliarde de dolari sunt iresponsabili. Însă nu  ar face asta dacă o mare majoritate din electoratul american ar susține Ucraina.

”Când victoria totală nu mai este o opțiune realistă, cel mai bun al doilea rezultat este evitarea înfrângerii. Din păcate, un asemenea obiectiv este greu de urmărit când politica vestului este în primul rând moralizarea ostentativă, iar operațiunea militară specială a Occidentului a degenerat în ședințe foto cu Volodimir Zelenski”, arată analiza Eurointelligence.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 31

50 de Comentarii

 1. Nesuportand infrangerea lor pe ana urcacanilor, satanistii occidentali vor interveni cu trupe la sol in Urcacania, ei sperand ca vor putea sa-i invinga pe rusi. Ceeace va duce la excaladarea conflcitului clasic la nivelul razboiului termonuclear. La final de Satan Occident se va alege praful si pulberea. Aliluia.

 2. Câștigătorul ia totul.Peste câteva luni pacă văd tot vestul susținând Rusia de parcă nici n- ar fi ajutat vreodată urcacania .Interesele financiare ale ciocoimii aventuriere primează intotdeauna.Fraerii au murit ca să apere o minciună bine ticluită .Așa a fost su va fi mereu

 3. Vestul e Ticalos…Vestul a sprijinit ascensiunea lui Hitler pentru ca Vestul este arogant, rasist, colonialist, Antisemit, rusofob, dispretuitor de popoare estice inferioare…Si azi Esticii spala cururi Vestice…Si azi Bordelele Vestului au carne tanara din Est…Vestul condidera Estul ca inferior si bun de a fi pus la activitati simple, rudimentare…o piata de Desfacere pentru Vest…Ce sunt de fapt Fondurile europene de la Bruxel? Sunt subventie mascata pentru corporatiile Vestului…Estul spala moneda euro, nu spala doar cururi vestice..

 4. „Financial Times, adăugând că rezervele financiare ale Rusiei ar fi trebuit demult confiscate și oferite Kievului. ”

  In baza care-i LEGI INTERNATIONALE si pe ce baze legale tinand cont ca banii aia sunt banii poporului rus
  si ca poporul rus nu e in razboi cu occidentul?

  Nu ar fi confiscarea banilor pe „materiile prime” ruse exportate nu in Ukraina ci in OCIIDENT un FURT PE FATA ?

  Nu erau banii astia bine mersi si LEGAL in posesia rusilor daca nu-i lasau DEPOZITATI in BANCILE VESTULUI ?
  Nu sunt pe ne-drept confiscati de vest DOAR pentru ca au fost lasati in bancile vestului si ne luati acasa
  pentru MARFA pentru care fusesera de la occident primiti ?

  Nu, daca ar fi CONFISCATI, ar trebui ca vestul sa dea si marfa rusilor inapoie, marfa ruseasca deja consumata in occident, marfa pentru care banii aia sunt legal ai rusilor, nu e confiscarea acestor bani DE FACTO = post-confiscarea acelor marfuri rusesti ?

  Ce spune (JAF, TALHARIE, HOTIE, EXCROCERIE) … DREPTUL INTERNATIONAL (mai exista?)
  daca niste state care nu-s in RAZBOI (e NATO in RAZBOI cu RUSIA, cu poporul rus?) 😀
  confisca banii primiti de rusi pe marfuri LIVRATE, rusesti ramasi inca in bancile vestului ? 😀

  E NATO cumva in razboi cu RUSSIA, pentru ca sa aiba „DREPTUL RAZBOIULUI” de-a confisca BANII RUSILOR
  tinand cont ca si chiar UKRAINA lasa LEGAL: GAZ-ul rusesc sa ajunga in TRANSNISTRIA … azi ! NECONFISCANDU-L !

  NATO(=USA) se face de kko ! 😀
  IMORALITATILE se platesc popular-social in timp 😀 !
  OAMENII VAD ! SI nu mai respecta morala ei insisi ! 🙁

  QUO VADIS USA ? (moare urat DOLLAR-ul ? 🙁 )

  IQ=?
  🤣🤣🤣😉🤔🤣🤣🤣

 5. Unul dintre cei doi pistolari va muri celalalt va trai si va lua totul. Iar mortul va fi Occidentul Satanic. Aliluia.

 6. O analiza corecta a situatiei de fapt;incredibila este tradarea americana,blocajul banilor ajutorului american datorita lui Trump,bani care nu afectau bugetul american,dar afecteaza Ucraina
  In mod clar balivernele cu ‘aliatul strategic’nu isi mai au rostul
  Asa cum spun bloggerii rusi in anul 2022 ucrainienii i-au zdobit pe rusoi,dupa care anul 2023 anul ofensivei a la Zalujnyi care a atacat pe toate fronturile in loc de o singura directie cum ii recomandau americanii,a dus la stoparea ofensivei
  Astazi avem razboi pozitional ,nici Ucraina nu mai poate dar nici Rusia; dupa cum afirma si Zalujnii despre blocajul de pe front: „A fost greseala mea, suntem in impas”.(noiembrie 2023)
  Sa ne amintim Verdunul, cel mai puternic sector fortificat al frontului Franței, a rezistat ofensivei germane, iar efectul moral pentru francezi a fost enorm. Apărat de generalul Philippe Pétain, apoi de generalul Robert Nivelle, orașul Verdun a rezistat tuturor asalturilor germane.
  In Ucraina in continuare se vor macina rusii cu ucrainienii pana ajung la 1 milion pierderi rusesti atunci va fi o problema Putin
  Economia Vestului cu trecerea pe arme si munitii va avea o inviorare industriala,banii rusesti blocati dar cu dobanzile confiscate vor alimenta masina de lupta ucrainiana inca 3-4 ani ,plus ca Trump nu va fi reales deci ajutorul american va continua dar dupa 2024
  SUA oricum nu mai e credibila ca liderul Lumii Libere cu panarame politice ca Trump cumparat in carcasa de Putin si UE se vede silita sa regandeasca partenerul strategic al democratiei,probabil o alianta franco-germana, americanii sunt compromisi

 7. Indiferent ce ar face occidentul , Rusia va fi stapan pe situatie.
  Intrb, cand a avut Ucraina iesire la Marea Neagra ?
  Stefan Cel Mare s-ar intoarce in mormant .

 8. Rusia AVERTIZEAZA…nu ameninta cu Arma nucleara…Rusia avertizeaza ca asa cum Adolf Hitler a urmarit distrugerea URSS si transformarea sovieticilor in sklavi, asa urmareste si azi Europa vestica cu sprijinul slugoilor din Est, distrugerea Rusiei, impartirea ei in republici pe care le pot supune si fura.
  Media din Romania abunda in mesaje pentru distrugerea Rusei….Romanii traiesc cu Parizer cu Soia de la NATO, e normal ca slujesc NATO si vor sa contribuie la distrugerea Rusiei…Unii su tupeu sa injure Rusia ca nu e democrata!!? Dar Romania e mult mai putin democrata, e o Colonie…Rusia are si Partid Comunist in Parlament.

 9. Va invit sa faceti o plimbare prin Paris, Londra, Suedia, SanFrancisco… vestul nu mai exista. Uniunea sovietica sa mutat in vest. corea de nord si-a mutat capitala la Otawa.

 10. Subaprecierea Rusie este mai mult o obsesie patologica de origine talmudica decat o eroare statistica.
  Rusia este pe primul loc in Europa incepand din 2023, cand si-a dezvoltat surprinzator de mult industria, cu o imensa varietate de sectoare de productie care sa asigure compensarea produselor straine supuse sanctiunilor, iar Germania a intrat in remisie economica grava.
  Pe plan mondial Clasamentul este urmatorul:
  1. China cea mai puternica economie cu o rata sanatoasa a puterii de cumparare;
  2. SUA doar pentru resursele inca masive financiare, dolari fara acoperire, fiat, care insa se devalorizeaza asa cum arata si indicele puterii de cumparare.
  3. Japonia care se zbate in criza finantarii unei industrii proprii si a inovatiilor, sectorul financiar nu este suficient de puternic sa sustina dorintele de devoltare a industriei si a armatei. SUA i-au forta sa riste iar ca sa salveze dolarul trimitand yenul la fundul valorilor monetare, deci Japonia cu toate zbaterile sale este in cadere usoara, dar cadere;
  4. Rusia, dupa dezvoltarea impetuasa a economiei si dupa caderea Germaniei Rusia si-a cucerit pe merit acest loc si s-ar pare ca daca continua in acelasi ritm va lua curand locul Japoniei.
  Nu sunt preziceri sunt deductii a unor analize realiste.
  Ce a mai ramas din gloria apusa a gloriosului Apus?

 11. Repet, exista pe YouTube articol de la rusica: exista și funcționează în Rusia fabrica de armament american. Oare de ce întapa Putin occi că pune stăpânire pe tot ce e ooci? Nu cumva acum e compensarea rămânerii spre funcționare în Rusia contra retrimiterii de arme în ukraina? Doar întreb! Răspunsul și-l da fiecare.

 12. În articol nu-i nimic despre Ucraina.
  Zelenschii trebuie mai întâi să renunțe la decretul care interzice convorbirile. În momentul când el va face acest lucru naziștii banderovisti vor începe un ou Maidan.
  Cu ce se va termina acest Maidan știe bine Ianukovici..
  Trebuie de luat în calcul și alegerile în UE. Ursula a și precizat că convorbirile despre aderarea Ucrainei vor urma după aceste alegeri.. Dar mai departe cine știe..
  Rușii au că prizonieri 22 mii de soldați ucraineni care acum intensiv studiază istoria slavilor🤣🤣.. Dacă mai tine minte cineva pe Savcenko să știți că ea să întors în Ucraina cu alte vederi despre conflict.. Asa se va întâmpla și cu soldații ucraineni care pot fi eliberați de Putin la momentul potrivit și în locul potrivit..

 13. exista niste structuri ascunse in spatele deciziilor din sua,ue,nato.ce nu se socoteste e ca sua,rusia,ucraina,europa,romania sint tari crestine nu cretine.se stie ca sua asculta,sint infiltrati peste tot dar ei sint niste paduchi,nu fac nimic pentru pace ci pentru razboi.vrea cineva distrugerea rusiei crestine?oare vestul nu are net ca sa citeasca profetiile sfintilor sau viziunile unor oameni cu totul deosebiti?daca ar pune mina sa citeasca,ar vedea toti ce urmeaza:cu siguranta bucurestiul va fi distrus(jumatate) iar romania ocupata de rusii care isi vor pune steagul pe vatican dar dupa ce preotii de acolo bor fi ucisi de idiotii aflati acolo in italia.asupra ueului vor fi lansate citeva rachete nuckeare,vreti voi asta?eu,nu.dar si sua va avea razboi civil,7rachete vor fi lansate spre ea,probabil citeva vor nimerivca orbul,braila.ny are cu siguranta bomboana pe coliva,am citit in 2materiale de pe net.ce i in ny?2milioane evrei,deci se rezolva problema palestiniana,ei fistrug dar ca un bumerang,se intoarce asupra lor.eu nu vreau asra,vreau sa vad si eu manhattanul inainte de asta.spania,germania,italia,razboi civil.vreti asta?eu,nu.ce rost are?deci,papa sa lase prostiile ca l judeca dzeu pentru faptele lui si pentru imprietenirea cu cei din jurul lui,idioti masoni.sodoma a fost distrusa si papa nu stie ca daca promoveaza idiotii,nu va fi aspru pedepsit?unde e ecemplul dat,adica papa sa fie un exemplu,nu un gunoi?si la o adica,daca urmeaza purificarea spusa de dzeu tatal,fie.va fi nou razboi,vor pieri 600milioane.e mult?asra e.apoi vor fi 3zile de intuneric pe pkaneta.daca padre pio stia ce spune,romania va ramine cu populatiune de 4milioane,speram fara masoni,curve,idioti,comunisti hoti,politicieni de doi bani.
  la o adica,de ce nu,urmeaza vremuri interesante.fara ue,sua si nato(distruse),iar ling comunistii romani clantele,de data asta la chinezii comunisti.haha.romanii iar tradeaza,iar se aliaza cu rusii?sigur.😇

 14. O vorbă din bătrâni spune că tot răul din Lumea asta vine de la un anumit popor !
  Și după tot ce se întâmplă în Lume mai ales în ultima jumătate a sec.XX nu mai sunt motive să ne îndoim de acest lucru, mai ales cei care am trăit, uneori chiar pe pielea noastră , cele petrecute și indiferent cât de mare este manipularea și îndoctrinarea partizană a oamenilor adevărul nu mai poate fi ascuns. Și cu toate astea, actorii principali nici vorbă să ia o pauză, un relache, ca să nu mai vorbim de o oprire, sau măcar de schimbare a unui plan ce pare bătut în cuie.
  Ca de obicei în ultima sută de ani, actorul principal, cel puțin la vedere este America, cea care nu numai că a hotărât soarta celor două WW, dar le-a și orchestrat nemijlocit de la început până la sfârșit cu rezultate vădit favorabile pentru ea, până acum vreun decniu în urmă chiar pentru toți cetățenii ei.
  Și cu toate acestea, mai ales în ultimii ani , America a început, paradoxal , să decadă, dweși câștigase mai tot și pe toate planurile, iar ultima încercare de autoredresare se face în dezavantajul altora și când spun asta mă gândesc în primul rând la Europa. Teama oarecum ancestrală, că o relație bine sudată între Germania și Rusia ( prima, prin capacitățile de tot felul și disciplina proverbială, a doua fie și doar prin bogățiile naturale ieșite din comun) AR PERICLITA SERIOS ACTUALA HEGEMONIE, lA CARE cHINA MAU ARE DE AȘTEPTAT PÂNĂ SĂ AJUNGĂ LA EA, AU ÎNGRIJORAT ÎN ASEMENEA HAL PE CEI CE CONDUC, ACUM ȘI LA VEDERE aMERICA, ÎNCÂT AU RECURS LA ACȚIUNI vădit nedemocratice, neloiale și inumane prin efectul lor distrugător !

 15. @ Prostia ingroapa Rusia?. Gresit…Prostia nu te ingroapa nici macar pe tine…

 16. II…….
  Astfel că după acel disprețuitor afront prin care NATO , brațul înarmat al SUA se pi șă pe înțelegerea avută la desființarea Tratatului de la Varșovia, că nu se va extinde mai mult decât unde era la acea dată(RDG) vine până sub geamul Rusiei și-i cere și hârtie igienică după ce s-a căkt pe acea înțelegere 😎 ( vorba bancului), sub pretext că promisiunea a fost făcută URSS , care nu mai există, așa că „rămâne cum am vorbit în tren”, nu la Yalta, sau la Malta, sau mai știu eu pe unde , că noi nu ne mai aducem aminte nimic ! 😉
  Ucraina nu e țară NATO, nici UE și totuși se intervine pe față atât cu forțe NATO cât și UE în sprijinul ei !
  În baza căror tratate, nu știe nimeni să ne spună , dar dacă privim mai atent observăm că acest stat artificial nu mai aparține de mult locuitorilor, ci cotropitorilor ei, care oricât ar părea de curios nu sunt rușii de acum, ci niște familii tradiționale iudaice ce au cumpărat, sau și-au însușit mare parte din acele teritorii, mai ales cele cu un sol agricol rar întâlnit pe Terra !
  Acum nu mai există dubii în ce privește cine-s băieții răi și cine sunt adevărații vinovați pentru ceea ce ar putea însemna , prin consecințele catastrofale ale acestei confruntări , sfârșitul nu numai al lor, care mi s-ar părea „căutat de ei cu lumănarea”, dar și al nostru ! Și când spun asta mă gândesc nu doar la partea asta de Lume, ci chiar la dispariția completă a EI ! 😎

 17. Sa nu credeti ca numai Putin comanda in Rusia. Rusii in general si in majoritate nici nu vor sa auda de negocieri si nu vor accepta decat capitularea neconditionata a Ucrainei. Ucraina, daca va mai exista, va fi un oblast in componentza Poloniei. Rusii au trupe in rezerva bine echipate si instruite in special in Siberia. Aceste trupe sunt tinute in rezerva pentru confruntarea finala cu NATO, in frunte cu „razboinicii de mucava” americani. Asa cum l-au invins pe Napoleon si Hitler asa vor fi invinsi si LGBT-istii ce se cred soldati. Cine naiba credeti ca va lupta contra rusilor. Militarii pe care-i vad eu in occident si in USA, sunt niste fetitze pe langa luptatorii rusi. Armata rusa a ajuns de doua ori la Paris sa-si spele obielele in Sena si Berlinul l-au avut sub cisme. Uitati cine si ce a provocat acest razboi si cine-l intretine? Lumea se schimba si la varsta mea am timp sa vad marea Europa ca un tinut african. Voi ce ati intrat in razboi contra rusilor si sperati ca-i veti invinge, lasati orice speranta. Rusia se va opri numai atunci cand isi va atinge obiectivele, NATO va fi desfiintzata si situatia va fi ca cea din 1989. Tot atunci; dupa ce-i vor spanzura pe tradatori va fi si Romania din nou suverana. Slava Z! Daca nu se va intampla asa; va fi un razboi nuclear.

 18. Din ce in ce mai multzi militari U-Krainieni dezerteaza shi se predau Rushilor. Ei primisera ordine de la Zelensky sa ucida populatzia civila Rusofona din teritoriile pe care inca le controleaza armata nazista. Civilii refuza sa fie evacuatzi shi ashteapta previzibila infrangere a U-Krainei shi anexarea a mai multor teritorii la Rusia. Steaguri Ruseshti shi portrete ale lui Putin sunt ascunse cu grija in casele civililor Rusofoni pentru a fi folosite curand cand va fi cazul. Mariupol a fost deja reparat. O femeie batrana din Soledar le-a spus soldatzilor Rushi eliberatori. Bine atzi venit dragi copii. Am trait mereu cu sperantza ca voi trai sa vad Soledarul eliberat.

 19. „Radu Humor spune:
  29 FEB. 2024 LA 18:53”

  Lasaaaa 🙁
  nu mai da vina pe poporul neamt !

  Nu el conduce lumea ! si mai e si pagubit azi !
  Crezi ca nemtilor le convine dez-industrializarea APROPBATA la NORDSTREAM (depsre care se stie ca nu nemtii sau rusii si l-au aruncat pagubos in aer -> economioa USA creste , ce ateutona scade dupa LNG )

  Nu mai insulta poporul teuton ( viziteaza BRASOVUL , KRONSTADT-ul …orasul coroanei in Transilvania acum dupa STALIN romaneasca … fara STALIn ramanea in acte ARDEALUL dat legal Ungariei ! nu-l mai hulii pe STALIN … a fost un DICTATOR insa pentru valahi un RE-INTREGITOR de TARA ! 😐 )

  Vrei sa-ti trimit un link la scrierile omului de stiinta, istorician:
  Dr Dr PORKU … KISHINEW ?
  (de dce e SOR ca partid etnic-moldovean 🙂 interzis de evreii ukrani si la fel de evreii russnaci ?)

  AUD ? …istetzule ? Ceretzi imediat scuze de la PROPHET ! 😐

 20. Deja nu mai pot, nu mai suport! Cică Putin mai avea câteva zile de trăit! Cel mai tare subiect este acela că Emilia Șercan ii va studia teza-antiteza de doctorat a lui Geoană!

 21. Radu Humor spune:
  29 FEB. 2024 LA 18:53

  Radu Humor spune:
  29 FEB. 2024 LA 18:54

  1 minut … 😮
  ai o viteza la scris FANTASTICA „omule”
  ceva de speriat !

  ? Ruda cu 😀 SUPRAOMUL … mishteaux(IQ>145) ?

  IQ=?

 22. Sint convins ca majoritatea oamenilor si-au dat seama de marea greseala facuta de occidentali ,intervenind intre Ukraina si Rusia .Doua tari rusesti ,nici una din astea nefacind parte din EU si nici din NATO,deci nu vad motivul pt. care occidentul sa amestecat unde nu ii fierbe oala.Ce auzim noi ca se motiveaza pt. interventia facuta gresit de occident ,sint doar prafuri aruncate fraierilor ,nimic adevarat.Daca am afla adevarul despre cit a pierdut occidentul ,amestecindu-se in problemele rusilor ,nu ne-ar venii sa credem, enorm de mult au pierdut ! Au pierdut si din punct de vedere financiar ,militar ,dar si din punct de vedere al increderii si simpatiei oamenilor din intreaga lume.Ma intreb daca toate astea au meritat si la fel ma intreb acum dupa doi ani de facut nimic in fata Rusiei ,cam citi ani va mai trebuii sa continuam in stilul asta de pierzatori.

 23. Europa este prinsă între ciocan şi nicovală. Nu a avut şi nu are conducători pe măsura vremurilor şi pericolelor prin care trece iar ceilalți profită din plin. Din nefericire, nu sunt nici speranțe ca aceşti conducători de carton să fie înlocuiți cu alții mai competenți după alegerile ce vor veni aşa că, în încercarea disperată de a se salva măcar pe ei înşiṣi, foarte probabil, vor fi tentați şi chiar dispuşi să continue acest conflict de pe alte coordonate, ceea ce desigur nu poate fi decât catastrofal atât pentru noi românii cât şi pentru întreaga Europă pe care, în mod hilar, ireal şi amăgitor o mai numim unită.

 24. Fragment din discursul lui Putin de azi.
  „Nimeni nu are voie să se amestece în alegerile noastre interne. Ucraina e teritoriul nostru. Forțele nucleare strategice ale Rusiei sunt într-o stare de deplină pregătire. Vom lucra cu aliații noștri să construim un nou sistem monetar internațional. Occidentul își discreditează propriul sistem bancar. Rusia își dezvoltă dialogul cu țările asiatice, cu continentul African, suntem susținători sinceri ai suveranității lor. Dezvoltăm relații cu țările arabe, spațiu care arată o dezvoltare dinamică extraordinară.”
  Doua idei clare:
  1. Ucraina e teritoriu rusesc
  2. Construirea unui nou sistem bancar. Se anunță zile negre pentru cei care nu vor sa facă post negru pentru a le lumina Dumnezeu mintea ca să înceapă tratative de pace. Doamne ajuta.

 25. NU, @Caline! solutia e dezangajarea financiar-teritoriala (bazele militare) neconditionata a SUA din Europa, retragerea urgenta a Vestului din Ucraina si-nmormântarea NATO, fara care Europa a putut sa traiasca, si-n pace, si pâna la 1989. Altfel = faliment (SUA-UE) mai crunt decât la 1933. SUA oricum nu mai sunt o mare putere mondiala (ASTA fiind miza-n Ucraina, adica baterea-n piept macar in mass-media, dupa alt colosal Borodino vest-euro-american si alte steaguri, peste alte Reichstag-uri, la Bruxelles, ridicate de Rusia), mai ales ca $ = deja hârtie igienica.

 26. „Nu mai insulta poporul teuton ( viziteaza BRASOVUL , KRONSTADT-ul …)”
  În martie 1977 ( erai născut atunci ? 😉 ) m-a prins cutremurul la hotelul „Postăvarul” din centrul Brașovului , când am asistat la un spectacol grotesc cu oameni, unii cum i-a făcut mama, călcându-se la propriu în picioare pentru a ieși din hotel, deoarece ușa de la intrare era de aia batantă și se blocase de maldărul de trupuri căzute peste care am sărit și eu ca să pot ajunge la mașină unde era un spectacol și mai sinistru: întreaga fațadă ornamentală a clădirii se desprinsese și căzuse peste mașinile parcate, chiar sub ochii mei, o Dacie cu patru oameni în ea striviți sub dărâmături, cum am aflat mai târziu de la unul dintre supraviețuitori: erau toți de la un GAS vestit de lângă Brașov și când să plece, directorul află că contabilul șef reușise să ia de la recepția hotelului un cartuș de Kent și-l roagă să-i și lui unul . Când să reintre în mașină, unde-l așteptau ceilalți patru cade peste ei pretele și-i face zob pe cei patru, iar ăluia pe care l-am întâlniit câteva luni mai târziu în Cluj , care apucase doar să bage capul în mașină i-a rupt gâtul !
  Toată noaptea am petrect-o în Piața Sfatului lângă Biserica Neagră , ascultând știrile despre urmările catastrofale din București !
  P.S.
  „AUD ? …istetzule ? Ceretzi imediat scuze de la PROPHET ! 😐 ”
  Îmi cer scuze…. dacă te-am plictisit cu această poveste ! 😉

 27. BRAVO ! Fetitza desteapta esti !
  Nu te laud pe tine ci-ti laud logica ziselor !
  Structurat, in univeszl discursului si lipsit de incoherente !

  Deduc ca ai un IQ spupraunitar si ca mai esti foarte calma ! 🙂
  Poate , cine stie? , esti de-a mea !

  SHALOM ! ❤️❤️❤️👌

  PS: Asa se discuta intre real-destepti ! cu argumente si calm nu cu EMOTII ! 😐

 28. ACCEPT ! 🙂
  … dar ce v-a apucat de sunteti toti dintr-odata asa ne-regulat POLITICOSI ? 😀

  (PS: Ce-a gresit FOTA flueierad-in-biseica, de-a fost asa brutal excomunicat din diplomatia de Bukale ? Era mai mult cu nemtii 😉 decat cu yankeii … la urma-de-tot, la schimbarea puntii si-a dracului FRATELE NOSTRU 😛 ?)

 29. Ce poză sugestivă! Un bătrân senil – Biden, un narcisist imatur – Macron și un bufon – Johnson! Ăștia conduc Occidentul, ăștia ne vor băga în Apocalipsa nucleară, oameni buni! Realizați că planeta mai stă doar în reținerea și în judecata lui Putin? Rugați-vă să-l țină Dumnezeu sănătos la cap, nu glumesc deloc și nu-i ridic osanale, este un fapt cât se poate de clar că „liderii” „Lumii libere” sunt pe arătură și, dacă Putin ar fi fost și el la „nivelul” lor, deja nu mai existam!

 30. OK !
  „Radu Humor spune:
  29 FEB. 2024 LA 19:42”

  „DANKE!” 😉

  IQ=?
  😉

  [PS: … in ’77 eram bebelash ! n-am amintiri de-atunci ! ]

 31. @@Ileana Rollason: îti multumesc, insa meritul meu nu-i decât reproductiv (a ce iese-n presa din luarile de pozitie ale dreptei vestice si a ceea ce resimt populatiile continentului, mai ales ca toate cheltuielile militare aiuristice sunt din banul public, salariile, precare, si absenta investiilor in propriile (infra)structuri,, flagranta). Bafta si tie!

 32. Procentele alea,de sustinere occidentala a Ucrainei si a poporului ucrainean si de care amintiti in articol, au la baza minciunile,propaganda mincinoasa si cenzura,toate propagate de CIA,NATO SI echipa de mincinosi de la Bruxelles sub conducerea agentului american Ursula von der Leyen,cu ajutorul mass-media europeana subjugata.Daca miine li s-ar spune oamenilor adevarul despre mascarada ucraineana ,pina luni vor mai sustine Ukraina numai cei care nu se uita la televizor si cei care nu citesc ziarele.

 33. Multi natangi subevalueaza Rusia dintr-o fudulie prosteasca. Rusia nu face telefoane mobile. Asa si? Lideri mondiali sunt chinezii si coreenii. Celebrele iphone-uri se fac tot in China pt ca altfel nu le-ar mai cumpara nimeni. Rusia baga bani in arme si tehnologii neindreptate catre muritorul de rand. Spre deosebire de lacomia occidentului Rusia si-a luat pe vremea lui Putin o plasa de siguranta pt ca, ce sa vezi, istoria se repeta, imperiile mor si tratatele nu se mai respecta. Ce faci atunci cu baieteii silfizi care merg fara ciorapi in pucioare? Nimic. Pe vremuri o masina, fie ea si Mercedes, se tinea cel putin 10 ani. Un model nou aparea cam dupa 6-7 ani. Azi la doi ani se schimba ceva. Ca sa-ti poti schimba masina din cel puti 3 in 3 ani trebuie sa te muti in piete cu forta de munca ieftina. Rusul si chinezul se multumesc si cu vechituri. Occidentalului daca ii furi aceasta iluzie ca el este un pricopsit si-si poate schimba masina cand vrea el l-ai distrus. Uitati-va pe strada si o sa vedeti numere de inmatriculare cu Mom si Dad. Vand o sa fie doar cu Dad se vezi jale. Sa vezi drepresie. Occidentul si-a dat singur sah prin lacomie. De asta profita Putin acum. In pandemie Rusia si-a fabricat singura vaccinurile. Europa care se crede carturarul planetei a cumparat prosteste de la americani. Care e mai proasta si mai neputincioasa? Europa sau Rusia? Teoretic Rusia poate ocupa si Romania si Polonia pt ca din cauza armei nucleare nu se va activa nici un articol 5. Numai ca Rusia nu e proasta ca Europa.

 34. Tot articolul trebuie să se limiteze la atât.
  1. Occidentul a subestimat grav tot ce reprezintă Rusia de la economie la potențial militar, greșeală impardonabilă după cea făcută de Hitler acum mulți ani. De fapt acest lucru arată modul superior al occidentului de a privi alte popoare mai îndepărtate de ei nazistii i-au făcut „ untermensch” , acum nu au mai folosit termenul dar găndirea a fost cam la fel. Interzicerea culturii, sportului, transporturilor etc a făcut parte din acest scenariu lucru care a dăunat profund ideii de democrație și drepturile omului în UE. Acest lucru se va răzbuna cam cum se întâmplă după utilizarea abuzivă a restricțiilor în timpul pandemiei.Nu mai vorbesc că există viață și după acest război și relațiile se vor restabili foarte greu.
  2. Și acum în al 12-lea ceas se merge pe principiul războiului chiar dacă retorica s-a schimbat de la ofensivă la defensivă, tot la fel ei „dau arme” dar nu văd că distrugerile sunt tot mai mari , armele lor nu ajută decât la creșterea nr. de morți și de orașe distruse, Rusia e o nucă tare dar nimeni nu vrea să recunoască…încă.
  3. Sper să nu se amplifice gândirea asta păguboasă să se meargă pe extreme și să-i facă pe ruși să răspundă nuclear că atunci toată retorica asta nu va mai fi studiată în istorie căci nu va mai fi cine să studieze istoria.
  4. Rușii nu trebuiesc iubiți dar trebuie respectați ca nație și istorie așa cum vrem să fim și noi respectați , retorica asta agresivă face rău în prezent dar mai ales în viitor, lor, dar și nouă căci vom rămâne vecini cu ei, dacă nu direct sigur apropiați.Există o vorbă „cine nu învață istoria riscă să o repete” și cum istoria noastră a fost „dură” tot timpul văd că actualii nu vor să o învețe

 35. Esti optimist mai baitule, mult prea optimist. Si ce spui tu sunt tot iluzii, cu diferenta ca astea sunt iluzii proaspete. Ce visezi tu nu se mai paote intampla, a zburat puiul cu ata.

 36. Iata iluziile vestului doar pentru cei care accepta adevarul faptelor .Ucraina sta in lupta de doi ani trecuti deja dupa ce Rusia se si vedea la Kiev .UE se decupleaza total de Rusia .UE si Germania in mod total neacceptabil pina in 2022se inarmeaza acum si nuclear .Toate echipamentele foste sovietice sunt distruse in lupta .Ucraina dezvaluie NATO toate secretele ce tin de locatia , capacitatea tehnologica de tot felul , ca si toate modelele ce tin de opunerea in aplicare a unor forme de lupta .Finlanda si Suedia intra in NATO.UE ofera si ea peste 50 de miliarde Ucrainei .In Romania o brigada NATO ia fiinta cu sprijin Francez .Rusia are pierderii uriase la nivel de militari de echipamentemilitare si acum si economice .In ultimile zile 13 avioane de lupta de ultima generatie au fost doborite .UE ofera natiunilor componente 500 de miliarde prin PNRR spre dezvoltare .Alte miliarde peste miliarde sunt parte a inarmarii .Alte sume imense de bani merg catre reconstructia Ucrainei .Exporturile de armament occidental au explodat .Industria de armament europeana isi dezvolta zi de zi noi capacitati .In curind acgizitia de armament se face conform unui plan comun .Este ca Europa e perdanta si Rusia cistiga ?

 37. Li🌈icii și sclavetZii Vestici i-au făcut pe Urcaci să creadă că Rușii o vor lua la fugă la vederea LeoparZilor, Bradley-urilor, HIMARSilor și a restului de ARME MINUNE.
  DEOSEBIT DE DEȘTEPȚII Urcaci au mușcat gulguta și acum au pierdut nu numai o cantitate imensă de echipament militar, ci și aproape jumătate din soldații pe care-i aveau la începutul răZboiului.
  Au mai rămas boșorogii, copiii, femeile și ageamii care nu știu să țină o armâ în mână.
  Și ăștia ar vrea să-l bată pe Ruși, măR🤣g…

 38. Rusia are pierderi pentru că are și potențial. Tu, cap câlț, n-ai potențial dar ai pierderi. Cine e in avantaj?

 39. Auzi fratie ce zice textul ? Nu pricepti bre ? rusii se bat cu ai lor nu cu ai nostri .Rusii isi distrug orasele lor nu ale nostre .Rusii mor cu sutele de mii si de o parte si de alta ca doara toti au avut cetatenie ruseasca in URSS.Europa creste , infloreste , se inverzeste , se dezvolta ca fat frumos din lacrima cheltuind mii si mii de miliarde de euro, se inarmeaza cu noi tehnologii si peste toate aduce in fata si o armata noua acum si una nucleara . Vai de capul Europei nu-i asa ?

 40. Prostia ingroapă Rusia, ia fă donații pentru Ucraina din banii tăi! Ii spui șefului tău că vrei doar 400 din salariu, restul slava Ucraina! Asta înseamnă să susții Ucraina, nu să dea statul bani au americanii. Pune mâna și treci pe mămăligă și magiun, dar nu în fiecare zi, la 3 zile. Și pentru cultura ta generală, activele rusești sechestrate sunt că valoare, apropiate de cele occidentale în Rusia. Acesta e unul din motivele pentru care Occidentul nu se grăbește să le folosească în favoarea Ucrainei. Un alt motiv… orice țară din Sudul Global va renunța treptat la folosirea dolarului, veste proastă pentru SUA. Au ei tiparnita și pot tipări cât vor, dar fără folos, în cazul în care scade circulația dolarului.

 41. Espon, frate, ești bătut de soartă… UE este în picaj din cauza politicilor proaste. Poate tipări câți bani vor, să se împrumute între ei. Dar adevărata bogăție o constituie resursele, tehnologia și capitalul uman. La toate UE stă prost. Uită-te la China, India, Taiwan, Vietnam… cresc! Europenii sunt cu identitatea de gen, clima, onlyfans… cine inventează și are resurse va conduce lumea. Rușii o să fie la mâna asiaticilor, la fel ca UE și, în viitorul apropiat SUA ii va urma. Învață mandarina sau hindi.

 42. Evidentă ne-a fost Evidența !
  Întregului Sistem paraSolar șamd.
  Oameni buni, eu v-am tot spus că războiul a înghețat în tranșee, dar Rușii n-au vrut să m-asculte:
  Au MUTAT DECISIV la Avdeevka, unde au spart frontul și acum le trag capace PEDESTRAȘILOR Urcaci folosind dronele, artileria și FAB-urile.
  Ce a mai rămas din BrigăZile de Elită Azov și Măgura ?
  Se va opri oare fuga Urcacilor la Chasov Yar ? măR🤣g…

 43. Astia din Rusia se bat intre ei curind apare si prin alte foste republici .Aia de prin Orientul mijlociu la fel .Curind si prin Asia se va intimpla fel Ghici cine cistiga si vinde nu numai armament dar si tehnologie .Rusia a pierut pariul cu exportul de armament iar China a descoperit recent coruptia din sistemul militar .Pe la parade sunt cei mai tari dar in realitate asa cum acum vedem in O.M. SUA si UE le doboara toate rachetele si le bomnbardeaza la liber rafinariile .

 44. Esop, propagandist de mic. Părinții erau și ei propagandisti iar el are gena. În OM houthitii trag cu rachete făcute pe genunchi și ridică drone de 100 dolari/ bucata. Americanii și europenii trag cu rachete de 1 milion/bucata. În Ucraina armamentul american și european nu prea dă roade. La rachete iranienii dau clasă. Dar tu știi cine au fost iranienii în istorie? Strămoșii tăi se căutau de păduchi în timp ce ăia ridicau cetăți.

 45. Mihai, felicitări, este o adevărată plăcere să vezi un comentariu ca al dumitale! Corect, logic, coerent, scris în limba română! Și formularea concisă, admirabilă!

 46. „n-ai cu cine”
  cei de IQ-ul tau REAL
  sunt extrem de putini !

  (LLOYD AUSTIN , „alta cladire”, … e inca PREA tacut 😉 TOTUSI !)

  MAGA ! [Q]

 47. demonii acestei lui vor exterminarea omului. toti papusatzii razboaielor sunt slug-oii acestor shaitani.

 48. Intr-o lume condusa de lideri imbecili, se fac tot soiul de calcule penibile despre cresterea productiei de munitie si armament de inalta tehnologie, dar se neglijeaza doi factori extrem de importanti: de unde resursele necesare si de unde personalul uman bine instruit pentru asemenea planuri grandioase? Pe hartiile (editat) Ursulea fonf derleiden totul poate aparea minunat, dar (editat) asta nu s-a confruntat niciodata cu punerea in functiune a unor noi capacitati de productie de orice natura ar fi ele: cani, bricege sau cizme de cauciuc, ca sa nu vorbim de tancuri sau avioane militare de lupta care nu se produc din beton turnat in cofraje sau asfalt intins peste pamant. Ea emite doar vorbe goale de continut si promisiuni imposibil de indeplinit. Bun, sa presupunem ca printr-un efort gigantic se realizeaza toata aceasta productie de armament si de munitie solicitata de Ucraina. Dar daca razboiul inceteaza brusc din lipsa de resurse umane, ce va face industria de armament cu tot volumul urias de arme si munitie fabricate si devenite brusc inutile? Evident vor intra in faliment sau pe undeva pe aproape.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.