Imunitate pentru excesele oamenilor lui Bush în cazul suspecţilor de terorism

Curtea Supremă a Statelor Unite a decis în unanimitate că procurorul general al SUA din perioada de după atentatele de la 11 septembrie 2001, John Ashcroft, nu poate fi acuzat de abuz de putere în materie de antiterorism, relatează AFP. Verdictul vine după ce un judecător american a decis că Abdullah al-Kidd, un american convertit la Islam, poate depune plângere împotriva lui Ashcroft.

Al-Kidd a fost arestat în 2003 în virtutea principiului „martorului crucial”, care permite ţinerea în detenţie a martorilor în procese de terorism. El a fost închis timp de 50 de zile, fără a fi acuzat de o infracţiune şi a fost maltratat. Cât despre proces, el nu a mai fost chemat ca martor, iar inculpatul a fost declarat nevinovat.

Curtea Supremă a decis că Ashcroft nu a încălcat constituţia, care interzice arestările arbitrare. Fostul şef al Departamentului Justiţiei „are dreptul la imuniate, chiar dacă politica sa de detenţie a violat constituţia”, se arată în verdictul Curţii. Administraţia Obama a susţinut poziţia lui Ashcroft, pentru a evita multiplicarea proceselor împotriva foştilor guvernanţi, ca urmare a excesului de zel din lupta împotriva terorismului, în timpul mandatului lui George W. Bush.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.