„In inima României, românii sunt prigoniți“

„Să conștientizăm că, în inima României, românii sunt prigoniți de către autorități!” spune Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Aliantei pentru Unirea Românilor și al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României. El face un apel la curaj și fermitate în afirmarea românității și a drepturilor acesteia atât în județele cu majoritate maghiară din țară, cât și în afara granițelor.

„De la nord la sud și de la est la vest, românitatea suferă, este ținută în stare de sclavie și înăutrul granițelor țării, și în afară. Români sunt lipsiți de drepturi, iar statul român nu-și exercită nici un fel de atribuție, nici măcar pe aceea de reprezentare a românilor” – a declarat senatorul Târziu în deschiderea celei de-a XX-a edițiii a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, județul Harghita.

„Suntem la o întretăiere de drumuri în istoria noastră. Suntem și la o răscruce a destinului național. Însă, întâi de toate, românitatea se află pe o cruce” –  a spus senatorul Târziu.

„Astăzi, ne aflăm chiar în centrul acestei cruci aici, la Izvoru Mureșului. În Harghita și Covasna este inima românității și inima crucii pe care este crucificată. Să încetăm să ne prefacem că, în inima României, românii n-ar fi prigoniți, ostracizați, persecutați de către autorități publice, iar statul român nu face nimic pentru ei. Să conștientizăm că astăzi ne confruntăm aici, ca și la nivelul întregii țări, dar și în comunitățile de români din afara granițelor cu o politică antiromânească dusă de guvernul României. Avem aici prezenți și frați români din Valea Timocului, Basarabia, Ucraina, Bulgaria, care suferă fiindcă nu le sunt respectate drepturile, nu li se acordă cetățenia română, nu pot învăța în limba română, se luptă din greu să-și păstreze identitatea, nu sunt tratați omenește… Avem frați pe care i-am uitat și care viețuiesc în  capetele acestei cruci a românității. Ar trebui să conștientizăm și să ne cutremurăm de acest lucru. Este o realitate pe care ne prefacem că nu o știm, pe care o ignorăm aproape cu program, de frică și din neputință. Trebuie să încetăm să ne prefacem că nu știm că români de-ai noștri suferă în diferite locuri din lume, iar cel mai adesea aceasta se întîmplă lângă granițele statului român, în comunitățile istorice. Dar nu numai acolo – a continuat Claudiu Târziu – , ci și în unele țări membre UE. De pildă, în Grecia românii nu sunt nici măcar pomeniți ca minoritate. Dar mă refer inclusiv la cei care alcătuiesc exilul economic românesc. Nici pentru ei nu vom reuși dacă nu vom cere ferm și dacă ei nu-și vor cere ferm drepturile. De exemplu, este îmbucurător faptul că, tocmai în această perioadă, este în plină derulare o campanie pentru recunoașterea ca minoritate națională a românilor din Italia.

Aceste neajunsuri sunt, din păcate posibile, fiindcă ne-am obișnuit cu răul, răul a devenit banal, așa cum spunea cineva. Să ne trezim și să înțelegem că nu putem cădea la învoială cu răul nici măcar banalizându-l. Trebuie să-l respingem cu toată forța, să-l dezvăluim, să-l condamnăm. Și este rău că în România sunt români persecutați, în condițiile în care statul acesta este unul al românilor. Iar răul ne amenință și dinăuntru, și din afară. De aceea este nevoie de jertfă, de eroism. Este nevoie să spunem „Nu!”, când e nu, și „Da!”, cand e da. Nimeni, absolut nimeni nu va veni să ne rezolve problemele. Nimeni nu ne va da vreun drept pe care nu-l cerem. Nici aici, nici în Valea Timocului, nici în Bucovina de Nord, nici în Balcani, nicăieri! Și nu vrem nimic din ceea ce nu este al nostru. Nu suntem xenofobi, nu suntem șovini, nu vrem să producem conflicte. Dimpotrivă, am vrea să-i putem acoperi pe toți cu dragostea noastră, cu credința noastră și să ni-i facem frați. Dar nu de pe poziții umilitoare, nu dacă ni se interzice să credem în ceea ce credem sau dacă ni se interzice să fim ceea ce suntem și s-o spunem răspicat”  –  a mai subliniat Claudiu Târziu.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

9 Comentarii

 1. Singura SOLUTIE pentru toti romanii din Transilvania este partidul nationalist-roman AUR..AUR..AUR !. K.W.Iohannis este un „tradator”!.

 2. Ar fi bine sa nu ne mai lamentam, în anul de gratie 2023, și sa fim ceea ce vrem sa fim și sa acționăm în consecință! Are AUR un proiect pentru a scoate tara la liman? Nu se prea vede. Deocamdată, ei speculează și se folosesc de nemulțumirea romanilor. Sa fie clar!

 3. Romanii sunt prigoniti exact de acest partid aurolac. Scarbiti de subcultura votantilor si de provocatorii auristi.Vai steaua voastra votanti de aur .Prostia si fudulia in prostie va va costa.

 4. … asa se intampla cind tot , aproape, ce misca in tara asta, e decis afara! Profita strainii si minoritarii..

 5. Este adevarat ca Lipsa de SIMTZIRE a TUTUROR „Guvernantilor de dupa 1989 fata de Romanii din Transilvania este mare, cat GROSIMEA Obrajorior LOR Trandafirii … 🙂

  Da’ o MINIMA Obiectivitate este SI Aia, ca ACOLO Situatiunea este PERMANENT pe MUCHEA de Custura de Cizma Ungureasca.
  Abia asteapta UNgurii sa se LI se DEA oarece MERITATE Shouturi in Their CURS, ca sa zbiere ca au fost … 🙂 VIOLATI si sa ceara Trupe ONU …

  La umbra carora sa OMOARE iar Romani …
  CUM faceau prin 1919 cand ingropau INTELECTUALI Romani de VII …

  UNchiul Regretatului Lucian Bolcas si un altul Ciordas, de o SINGURA Pilda …
  Si ATUNCI se complica Dansul ENORM …

  In plus, se mai pregatesc SI ALTII, mai numerosi decat Maghiarii sa se „AFIRME”.

  Ca la UNTOLD, GHEBOSIND Obscen …
  Ala, GHEBOASA, care „SE VREA” (zice el, da’ Altii din Spate ii zic sa zica … ) Presedinte la Partida RROMILOR si-a facut … MANA (Pumnul !) pe un POLITIST Roman, bagandu-l in Spital pe 75 de zile.

  Si era MITITEL, atunci, fraged, de numai 16 ani …

  Si cand il VAD si AUD si pe un Avocat de aceeasi ETNIE, perorand la TV cum ca INCA NU s-a stabilit de un Judecator vinovatia lu’ Fragedul de 16 ani GHEBOASA, incep sa imi pun intrebari despre REALITATILE InterETNICE din Romania..
  Frged, da’ TARE’n PUMN.

  Iar AVOCATUL stia el CE stia, DE CE Judele a AMANAT Sentinta, ca sa se presccie ORIBILA Faptuire …
  CUM a fost INTIMIDAT Judele ?

 6. Vadim,Funar,Gavra-reșapați…Mai(în)Tirziatule,nationalismul asta de parada s-a fîsîit demult.

 7. Prigoniți, deși ocupă toate funcțiile bine plătite …și toate funcțiile cu pensii speciale !!

 8. Nu-i nici o „inima Romîniei”, bă, papițoi înTîrzîiat!
  …e Ținutul Secuiesc, locuit de secuii de limbă maghiară!
  …iar „rromînii” de acolo pe care-i „aperi” tu cu pieptu’-ți de aramă (că ai strămoși di la șatră, si viedi pi mutra té!) sunt COLONIȘTII REGĂȚENI băgați acolo di Ceașkă cu trinu’ „Foamea” di la Bacau’ tău, p’în Adjudu’ puțînd a hoit regățenesc! Putorilor șuolduoviniești! „SÎRMAAAA”!
  https://www.youtube.com/watch?v=8vLmVTE5yDE

 9. UDMR trebuie scos in afara legii pentru TRĂDARE NATIONALA prin atentat la SUVERANITATEA ROMÂNIEI !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.