In memoriam. E.S. Romulus Ioan Budura (1931-2021)

Diplomat de excepție și reputat sinolog, ambasadorul Romulus Ioan Budura a încetat din viață la venerabila vârstă de 89 de ani. Abil, dârz și elegant, Excelența Sa a reușit să pună bazele sinologiei române nu doar prin activitatea intensă pe care a desfășurat-o în Ministerul Afacerilor Externe, îndeosebi în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Populară Chineză (1990-1995), ci și prin însuflețita muncă de cercetare privind relațiile româno-chineze.

S-a format ca vorbitor de limbă chineză la Universitatea Tsinghua din Beijing (1950-1952), luând parte la primul schimb de studenți dintre România și China. Ulterior, a absolvit studiile universitare la Universitatea Peking (1952-1956), în aceeași calitate de bursier al statului român.

Contribuțiile Excelenței Sale la dezvoltarea relațiilor româno-chineze sunt de neegalat – mărturie a unei activități dedicate înțelegerii și studierii culturii, civilizației, istoriei și limbii chineze în spațiul românesc. Negreșit, Excelența Sa se numără printre foarte puținii fondatori ai școlii românești de sinologie.

Rafinat, deschizător de noi orizonturi și distins, ambasadorul Romulus Ioan Budura va rămâne în eternitate. Sincere condoleanțe familiei.

drd. Radu Sava

 

sursa foto Agerpres

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Author

5 Comentarii

  1. O relatie asa buna avem cu China astazi…vad ca a facut o treaba buna ce sa mai zic

  2. se vede cat te duce capul. Din 1995 pana acum s-au schimbat vremurile, culmea, in favoarea vostra (momentan).

  3. Datorita relatiilor cordiale dintre cominternistii Dej si Mao, respectiv Dej si seful Comintern Stalin cele 3 tari bolsevice
    faceau schimb de „studenti cu ochii albastri” si nu numai ele!!! Se scolarizau viitorii trimisi in misiuni bilaterale sau in zonele respective, trimisi de…”excelenta”! Dupa odele Bulucite unui complice al asasinilor din decembrie 1989 si „mare… istoric de Partid”, rasatul ras in cap Razvan Teo Dorescul asistam la altele ridicate unui produs al stalinismului dacic!

  4. Omagiu unui om de valoare care ne-a reprezentat cu cinste. Mare pierdere…
    Diplomatii de clasa sunt azi o rara avis pretutindeni. Caci ambasadorii adevarati sunt cu mult mai mult decat niste spioni deghizati in civili aparent rafinati, pusi pe capatuila, aka un soi de asasini economici/politici, opaci, fara niciun interes sau respect fata de cultura tarii gazda, de care azi e plina lumea. Diplomatia, in sens propriu, face punti intre culturi, cultiva aliante si schimburi utile ambelor parti.
    Ma gandesc cu ingrijorare cu cine il va inlocui actuala administratie de pungasi?…
    Fie-i odihna lina!

  5. Bineinteles ca actualul ME, micutul in toate, caraghiosul Aurescu, nu are nimic de zis. El trimite ambasadori care nici macar nu stiu limba tarilor respective. Un contabil cu manecute, fara viziune, pentru care PALARIA E MULT PREA MARE.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.