În pofida atacurilor ruseşti, economia ucraineană a crescut

Economia ucraineană a crescut cu 5,3% anul trecut, pe măsură ce Kievul a redobândit controlul asupra coridorului de export din Marea Neagră şi a strâns o recoltă agricolă consistentă, în pofida continuării atacurilor ruseşti cu rachete şi drone, transmite Bloomberg.

Conform datelor preliminare publicate joi de Institutul de stat pentru statistică din Ucraina, economia a înregistrat o creştere de 4,7% în perioada octombrie-decembrie 2023, acesta fiind al treilea trimestru consecutiv de creştere. Datele mai arată că în primul trimestru din 2023, PIB-ul real al Ucrainei a înregistrat o scădere de 10,3% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, după care a urmat o creştere de 19,2% în trimestrul al doilea, un avans de 9,6% în trimestrul al treilea şi unul de 4,7% în ultimele trei luni.

Comparativ, în 2022, economia ucraineană s-a contractat cu 28,8%, după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a ordonat invadarea ţării vecine.

Cu toate că atacurile ruseşti au provocat pagube reţelei electrice, porturilor, căilor ferate şi facilităţilor energetice, Ucraina a văzut cum Produsul său Intern Brut a revenit pe creştere, pe măsură ce au fost reluate exporturile de produse agricole iar companiile ucrainene s-au adaptat la noi cereri.

„Economia ucraineană a continuat să demonstreze o rezilienţă remarcabilă în 2023”, a apreciat Fondul Monetar Internaţional într-un raport publicat săptămâna trecută. „Totuşi, obstacolele reapar în 2024, iar creşterea este aşteptată să încetinească până la 3%-4% din cauza incertitudinilor cu privire la războiul care continuă şi constrângerile pe partea de aprovizionare devin mai presante”, se mai arată în raportul FMI.

Economia ucraineană se confruntă cu provocări persistente. Polonia cere blocarea vânzărilor de produse agricole ucrainene în Uniunea Europeană. De asemenea, întârzierile apărute în ajutoarele străine din SUA şi UE pun sub semnul întrebării capacitatea Kievului de a se apăra şi a-şi finanţa bugetul. Armata ucraineană are probleme în a-şi menţine efectivele cu care să răspundă atacurilor ruseşti în timp ce angajatorii se confruntă cu un deficit de forţă de muncă.

Aceste date economice erau aşteptate cu nerăbdare de deţinătorii de obligaţiuni, în contextul în care Ucraina vrea să îşi restructureze datoria înainte de expirarea unui moratoriu de doi ani, la finele acestui an. Datele cu privire la Produsul Intern Brut vor influenţa şi sumele pe care Guvernul de la Kiev va trebui să le plătească pentru acele obligaţiuni care sunt legate de creşterea economică, dacă acestea vor fi excluse din acordul de restructurare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

34 de Comentarii

 1. Nu va mai speriati atat. Daca ne ataca si pe noi muscalii, economia romaneasca va creste, ba chiar va dudui ca si tancurile ruasesti pe care le veti vedea pe lamnga bloc……[Rumburak]

 2. Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ……………………ha !

 3. Daca asa au declarat ucrainenii e clar ca nu e asa. Normal propaganda bubuie.

 4. Daca cerealele americanilor din Ucraina se vand preferential in UE, e normal sa creasca profiturile lor. Dar economia Ucrainei nu mai exista. Si cine sa munceasca. Aia cu oarece putere de munca au fost decimati pe front. Muierile si copiii s-au refugiat pe la vecini. Restul e vrajeala.

 5. Păi atunci să dea inapoi banii pompați de România, măR🤣g…

 6. Culmea războiului, creșterea economică!…oare ce mai scot din buzunar cretinii din muie,dacă dădeau rușii o nucleară, ukraina devenea cea mai puternică economie din lume!…

 7. Pe YouTube indiferent de live-ul direct din ukraina, se aude: cântatul cocoșilor, cotcodăcitul găinilor și țipătul puișorilor, asta e dovada că încă muncesc în gospodării, au crescătorii, pe camp, chiar daca e război, unde nu sunt atacuri, se muncește cu sârg in agricultura sperând să scoată recolta. Mare parte din producție merge la export pentru compensare ajutoare străine(e la moda trocul ajutor contra export ce e strict necesar). Și, pentru că, de ceva timp se chinuie sa țină rusnacii la distanta de Odessa și Izmir, baga masiv cât pot la export inclusiv pe Dunăre, dar nu uita sa exporte în tarile vecine și europene unde are datorii uriașe. Sloganul „totul pentru ukraina” chiar daca se distruge economia țărilor obligate să importe, continua! P.s. pentru că mi-am amintit o măgărie de peste 2 ani, tot Plavanul era în funcție când a venit la pupitru cu microfoane și a declarat că România va deveni doar tara de consum, piata libera! Întreb doar in baza logicii reale:
  – Cum e posibil ca occi și u.e. sa nu fi știut de atacarea ukrainei cu vreo câteva luni înainte de a declara Plavanul că Romania va deveni doar piata de consum? Exemplu: azi se hotărăsc acțiunile la nivel global și peste 2-3-4 luni, Plavanul anunță hotărârea obligatorie pentru Romania, și după 2-3 luni dupa anunțul plavanului in Romania, incepe invadarea ukrainei! Coincidenta sau nu exista logica reală indiferent cum ar pune problema pe tapet.

 8. Concluzia: să crească și mai mult atacurile rușilor și o să crească economia haholilor până la nori!
  Ăștia depășesc orice urmă de bun simt la propaganda deșănțată!!!

 9. de ce trebuie pupata in dos o economie a unui stat care i prigoneste pe romani? de ce trebuie sa mancam produse din Ucraina si pe ale noastre sa le aruncam la gunoi. sa ne zica domnii de la Cotidianul!

 10. DA, se aude Cotcodăcitul Zburătoarelor Rusești FAB-500 și 1500 pe tot frontul !
  Dar 700K BipeZi Urcaci NU IES LA SOCOTEALĂ în scripte.
  Am văZut eu pe YouTube-ul GENERALULUI Zalujnîi, măR😜g…

 11. In Ucraina nu e razboi. Rusia nu trage in civili, nu trage in tractoare si combine, nu trage in Centrale electrice, fabrici civile…In Ucraina mortii civili sunt accidental…Rusia trage in depozite de Arme, in Transporturi de Arme, in Retele electrice care se pot reapara in cateva zile…Ucraina e locuita si de rusi si de ucrainieni care nu sunt nazisti…E un Razboi civil montat de Americani…Rusii si ucrainienii s- au mai batut si s – au mai impacat..
  Conflictul de azi e cel mai feroce din Istorie din cauza ca in spatele Ucrainei este America…in trecut era Polonia, mult mai slaba.

 12. Lanurile de grâu ard bine.. Anul trecut n-a ars nici un hectar..
  Rușii nu cam nimeresc?

 13. Economia ucraineana NU a crescut deloc, din contra a cazut in freza ! Asta cu „cresterea” e o minciuna mare cit casa, chair mai mare decit Casa Alba ! Din simplul motiv ca nu are cum sa creasca o economie cu terenuri agricole pe mari suprafete nelucrate, cu unitati industriale de mineri, siderurgie, etc care au cazut in posesia altora (rusii, si asa e bine !) iar distrugerile pe care Ucraina trebuie sa le faca zilnic, cirpacelile si pierderil sint imense ! cartiere si orase intregi distruse, fara nici o posibilitate de a fi reconstruite pentru moment, si deci industria constructiilor paralizata, etc etc … Singura posibilitate pentru ucrani de a se salva de la faliment sint „cadourile” financiare de miliarde de euro sin partea USA si UE (cu ce pret ? ajungerea in sapa de lemn a economiilor acestora, mai ales vcea a UE !), scutirea de taxe ani de zile, inundarea pietelor europene cu toate mizeriile ucrainene,; care nu tin seama de nici un fel de norma de mediu, sanitara, etc pe care gruparea de crima organizata de la Bruxelles le imun Europei. Iata de ce Ucraina e in realitate falimentara si, inbtrata in UE sau NATO, va deveni o adevarata piatra de moara legata in mod sinucigas de gitul acestor doua organizatii. Carora, departe de mine, nu le pling soarta.

 14. Tocmai s-au împrumutat de la FMI vreo 800 mil de coco. Se știe doar când ai creșteri economice te împrumuți la FMI , și la noi au fost asemenea coincidențe de „ne-au sărit toate” pe urmă. Binențeles din cauza creșterii economice. Oricum e cert că propaganda a pierdut ritmul și zilnic e tot mai necredibilă . Probabil se așteaptă la ceva.

 15. COMBINA ȘI LANUL DE CEREALE -NU E PROPRIETATEA MONSANTO ,SAU CARGILL? -NICI NU ARD ȘI NICI NU LE MĂNÂNCĂ PUPUNDĂII ȘI ȘI DE AIA TREC PRIN EST EUROPA CA PRIN -TUFE!DE MURIT MOR UCRAINENI ȘI CEVA RUȘI !DA ZDRASTVUITE AMERIKANSKAIA-RUSCAIA DRUZIA! URMEAZĂ URMĂTORII PRETENI A AMERICANILOR-PERONUL PE STÂNGA DUNĂRII -CĂ RUMÂNUL TOT ÎNVAȚĂ ȘI TOT.,,,,…DALȘE,DALȘE

 16. Scuze pentru minorele greseli de ortografie, minciunile ma scot din minti !

 17. COMBINA ȘI LANUL DE CEREALE -NU E PROPRIETATEA MONSANTO ,SAU CARGILL? -NICI NU ARD ȘI NICI NU LE MĂNÂNCĂ PUPUNDĂII ȘI- ȘI DE AIA TREC PRIN EST EUROPA CA PRIN -TUFE!DE MURIT MOR UCRAINENI ȘI CEVA RUȘI !DA ZDRASTVUITE AMERIKANSKAIA-RUSCAIA DRUZIA! URMEAZĂ URMĂTORII PRETENI A AMERICANILOR-PERONUL PE STÂNGA DUNĂRII -CĂ RUMÂNUL TOT ÎNVAȚĂ ȘI TOT.,,,,…DALȘE,DALȘE— CAM AVUT ȘI NOI O ȚARĂ /ȘI AM DAT-O P-O ȚIGARĂ/ P-O ȚIGARĂ Ș-UN COCEAN /SAMAGON UCRAINEAN//!!!

 18. Asa este si in ROU, cu cat pleaca mai multi din tara, cu atat creste PIB-ul. Din Ukraina au plecat jumatate din populatie, 20 de milioane de oameni, ca nu mai au unde sa locuiasca si n-are rost sa fie recrutati barbatii tineri si cu bani. Deci, a scazut totul cu 50%, doar PIB-ul a puscat la stele.

 19. Am un amic care chiar punea botul in 2022 ca din cauza rusilor s-au scumpit produsele in rromania, si l-am intrebat ce importa rromania din ucraina… habar nu avea. Toate analizele serioase indica faptul ca ukropia a pierdut masiv PIB, si mai mult decat atat, combinatele lor mari alea detinute de oligarhi sunt acuma in teritoriul FR, fabricile de armament, mecanice, etc au fost distruse de atacuri si o sa fie in continuare gasite in noile pozitii si distruse. Rafinariile sunt distruse si importa produse petroliere masiv, gazul/petrolul din Marea Neagra e oprit, iar dupa atacul terorist pe care l-au organizat la Moscova a distrus ATENTIE 15000 MWh capacitate de productie… dublu cat consuma rromania pe zi. Doar ca sa reconstruieste ruina asta de stat terorist o sa-i coste 1T… pana acum. Imprumutul primit de la FMI de 800 mil de coco a fost pentru ca la sfarsit de martie trebuie sa plateasca o rata de vreo 750 milioane din datorie… si au mai ciugulit vreo 900 milioane imprumut de la fraierii de Japonezi. In momentul cand nu o sa mai primeasca bani si datoria e scadenta, PIB-ul o sa se prabuseasca si mai rau decat de la operatiunea anti-tero

 20. Așa da, economia lor crește, economia noastră scade, dacă o duc așa de bine, de ce nu-și iau rac heții de p-aci, să le dea ei de mâncare și cazare, să-și cumpere ei cu banii lor arme și așa mai departe, eu m-am săturat să muncesc și să fiu jefuit de amerloci, alții (În creștere) să nu muncească și să CREASCĂ? MARS AFARĂ cu nato și ue din ȚARĂ ! SLAVĂ PĂCII, economiilor în ,, creștere”! MARS !

 21. Ce vă nghiraț’? I lojic că fiecare bombardamient rusăsc creiază noi locuri di muncă și implicit plusvaluare…
  P.S Colosala rată a inflației n-am pus-o la socotială…

 22. @parere… : ,,… cântatul cocoșilor, cotcodăcitul găinilor și țipătul puișorilor ” , nu e pe YOUTUBE , e numai in tuhasul ala care iti tine loc de cap ! Ciripit de pasarele nu auzi ?

 23. Am aflat, daca nu e fake news, ca nave de razboi ruseshti au mers sa atace in Yemen rebelii aia aliatzii cu Iran, dar care Putin zice ca este parte din aliantza lui. Deci daca WW2 a fost marele Poker Mondial al derbedeilor Planetei=marele macel mondial Pobeda de ucidere a creshtinilor, cu invingatorii stabilitzi din start prin tratate secrete la Teheran, yalta, etc., de ce nu shi acest raz bel khazar legionarul Verde tov.Zelea vs.legionarul roshu galbejitul Putin, nu ar fi la fel??? Scopul este de a face money shi mentzine la pute re clika lor khazara. Mai ales ca doctrina tay mult dicku shi ka laba lor prevede raul cu premeditare, ca sa faci macar un ghisheft acolo. Dar daca slavii scapa de harapul lor albinos=khazarii, ce poate urma pentru omenire
  O zi buna.
  Con
  P.S. Pana la urma USA nu are interes sa distruga Rusia, altfel pierde cu China, dar mai shti, dau shi ei cu stangul in dreptul…

 24. Motivul adevarat este ca Bill Gay (tes ) este cel mai mare proprietar de pamanturi din Satania Ucraina.
  Pentru a continua GENOCIDUL, toate produsele alimentare din Satania sunt iradiate, contin toxine, faina de gandaci si injectii cu ARN.

  Prin intermediul mancarii infestate satanistii spera sa depopulze Romania si romanii IDIOTI sa fie inlocuiti cu jidanii paduchiosi din Satania Nazista Terorista Israel.

  Sclavii pulitruci retardati criminali tradatori si jefuitori omoara romanii dar le cer voturile !
  Pentru asa popor IDIOT asa conducatori SCLAVI, CRIMINALI, PENALI si TRADATORI !

 25. Radio Europa Minciunica (cândva era Liberă)… da, au creștere economică pentru că a vărsat România minim 3% din PIB… și alți fraieri europeni. Plus împrumuturile. Când mai ai din 42 milioane de locuitori doar 28… și bărbații apți de muncă (18-65) pe front… cum le dă marilor economiști din UE cu plus? O fi și ei analfabeți funcționali… au greșit… erau două coloane cu minus și ei au învățat la matematică că minus cu minus dă plus. Concluzia: o minciună servită proștilor din UE ca să nu mai creadă că economiile lor le dau conducătorii cadou Ucrainei.

 26. O veste extraordinară. Înseamnă că nu este cazul să se mai milogească la tot Universul și nu mai are nevoie nici de împrumuturi externe!…

 27. Unde se pot cumpăra titluri de stat ucrainiene,aș dori să cumpăr vreo cinci kilograme, profitul e garantat pe stilul Sam Bankman-Fried.

 28. E o creștere de conjunctură, generată de ajutoarele pe care le primește Ucraina din partea Europei pentru a putea rezista agresiunii ruse. De aceea nici grivna nu s-a prăbușit, ca rubla! Azi, ucrainienii au acces la piețe de desfacere pentru produsele lor, care înainte le erau închise. Și beneficiază de stimulente fiscale, de subvenții, de facilități, etc…
  În plus, în teritoriile devastate de război ,rușii sint cei care trebuie să le administreze, deci să piardă acolo grămezi de bani! Am mai spus asta, și mă luați în rîs! Pentru Rusia, cea mai mare gaură la buget o reprezintă zonele din sudul Ucrainei, care nu.mai produc nimic, dar care trebuie administrate, reconstruite și hrănite! Paguba, acolo este uriașă, și va deveni paguba ucraineană, în momentul în care Kievul va recuceri aceste teritorii!
  Avantajul ucrainenilor este acela că au acces accelerat la acele piețe pe care rușii le-au pierdut, de unde și creșterea lor economică. Și, în plus, ei nu utilizează principalele resurse pentru războ6i, și nu.pierd bani in producția de arme, ci le obțin de la occidentali! Aici e o șmecherie parșivă , dar care este dictată de faptul că nu pot avea fabrici de arme și muniții pe teritoriul lor, din cauza bombardamentelor rusești! Deci interesul Occidentului este să trimită trupe care să recucerească rapid acele teritorii și să facă pace urgent. De unde și declarațiile din ultima vreme ale lui Macron și ale unor alți lideri europeni!

 29. Ha ha ha !Ucrainienii au omis sa puna semnul MINUS in fata cifrei de ( des )crestere economica!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.