În România Educată. Se taie bursele companiilor pentru învăţământul dual

Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, extrem de apreciat peste hotare, și care a prins și în țara noastră. Desființarea școlilor profesionale a făcut necesară această formă de învățământ, care se  adresează absolvenților de clasa a VIII-a, cu vârsta până în 26 de ani. Studiile durează trei ani, iar elevii sunt calificați pentru o meserie la inițiativa operatorilor economici, parteneri de practică și potențiali angajatori. 

Anunțul că se vor  tăia bursele companiilor pentru învăţământul dual a fost făcut de preşedintele USR, Cătălin Drulă, în contextul discuțiilor privind proiectul bugetului pentru anul viitor. Dar, aflăm, este prevăzută o creştere cu 18% a sumei destinate pentru pensiile speciale.

Bugetul pensiilor speciale va ajunge la 15,7 miliarde de lei, o creştere cu 18% faţă de 2023.

Mesajul, formulat în cheie electorală de liderul USR, nu lipsește, desigur, însă reținem situația elevilor şcolarizaţi în învăţământul dual, care vor fi afectați de aceste măsuri incluse în buget.

„În loc să fie un buget al respectului faţă de cei care susţin această ţară, este un buget al privilegiilor pentru speciali,  punctează Drulă, care atrage atenția că ”oamenii sunt lăsaţi să se descurce cum pot”.

(…)Asta este bunăstarea promisă de PSD şi PNL. Asta este stabilitatea lui Ciolacu şi Ciucă. Trăiesc mai bine doar îmbuibaţii de partid, sinecurile cu care au capturat toate instituţiile statului, specialii susţinuţi de ei, baronii care îşi umplu portbagajele cu bani furaţi de la români,  scrie liderul USR, pe Facebook.

El atrage atenţia şi asupra protestelor de stradă organizate în ultimele zile, arătând că preocuparea faţă de aceste nemulţumiri nu se regăseşte în proiectul de buget.

„O ţară întreagă pare că a intrat în grevă. De la grefieri la medici, de la poliţişti la bibliotecari, de la consilieri de probaţiune la angajaţii de la APIA şi INS – toţi sunt în stradă, cerând respect şi condiţii decente de munca.

Este strigatul disperat în faţa unui guvern surd. Cât le pasă de proteste? Vedem în bugetul pe anul 2024”, precizează Cătălin Drulă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

8 Comentarii

  1. Daca inovatia ta, von DRULA (ce a spalat bani in California(!;( )este activa in RWANDA, poate transporti concentrate. Date fiind conditiile locale, din Rwanda, dronele tale, TRANSPORTA SANGE INTEGRAL? PENTRU GRAVIDE? !!!! Faci genocid sau doar speli bani? DRonele tale au macar un termostat? Le produci prin 3D-SKy, sau Hy?

  2. Da ,boule ne ai băgat în PNR Acum nu m ai arunca cu rahat degeaba ! Erai la guvernare când cu PNR ul .. ai tăi s au îmbogățit ILEGAL cu fonduri UE!

  3. IN ”ROMÂNIA EDUCATĂ” TOATE TELEVIZIUNILE PT RECLAMA CARE INSTIGĂ LA ”VIOLUL MINORULUI DE CĂTRE O PERSOANA CARE SE PEDEPSESTE DOAR DACA DIFERENTA DE VÂRSTĂ ESTE MAI MARE DE 5 ANI”?????? CITITI ART. 218 DIN CODUL PENAL ȘI FACETI DIN EDUCATIA JURIDICĂ ȘI PREVENTIE -DISCIPLINĂ DE STUDIU OBLIGATORIE pt minorii de 14-16 ani, m nu mai cheluiti milioane de euro pt educ sexuală, ci pt preventie ”drogatilor” ce asistati impasibili la nenorocirile minoriloe și adolescenților!

  4. de ce-o s-or fi închis școlile profesionale în timpul domniei lui Pazvantea Chiorul!? nu era suficient că s-au dărâmat fabricile și uzinele!? nu era, pt că exista posibilitate refacerii lor având la dispoziție forță de muncă pregătită.

  5. tara te vrea prost sau plecat in lume! Pensii si onoruri cat mai multe, ia vedeti portarii din justitie nu vor si ei ceva?

  6. prin legea 84/1995 învatamantul era declarat =PRIORITATE NATIONALĂ și prin art. 169 alin 2-se acorda 4% din PIB PT INVATAMANT, procent ignorat de guvernele, exceptie guv TARICEANU.GREVA DIN IUNIE 2023 a dovedit lipsa de unitate, lideri sindicali adusi de la SIMERIA SI SANTAJABILI, UNII DEVENITI POLITRUCI pdl, trecuti a psd ca ing. C CROITORU DEVENIT LECTOR LA DREPT????? HĂNCESCU -BUN PENSIONAR, HADAR= păpusa lui ABRAMBURUCA, COLINDATOR TV , lipsiti de membri de sindicat, imbroboboditi de valul de minciuni ciucă-ciolacu.!!!!MEC , CONDUS DE ing navalist, autoarea proiectului „ROMÂNIA EDUCATĂ” ÎȘi DOVEDESTE limitele si lipsa de competență și profesionalism, devotamentul față de educația sexuală și reclamele ”tv violul” minoruluiinstigat ca diferenta de vârstă să nu fie mai mare de 5 ani?????CE EDUCAȚIE JURIDICĂ, CE PREVENTIE cu uniforma pantalonilor gauriți și zdrente, cu sinucideri ale minorilor cum nu a fost in istoria invatamantului și analistii budeni,. sosoci, auriferi, lichele de 34 de ani, politicieni-absolventi la tarabe srl se inchina la averile rectorilor de la viile drăgasani, teleorman, imobile pe valea prahovei si 3 brazi, blocuri studentesti luate pe punguta cu 2 bani, terenuri și case de cultură pt incultură,politicieni si fufe care pot ce nu pot academicienii si profesionistii de o viață. AVERILE LA CONTROL ȘI NATIONALIZAREA IMOBILELOR FURATE PRIN SECRETARELE ASISTENTE ALE PRIMATILOR DE SECTOR și statiuni!!!JOS CORUPTIA SI PROSTITUTIA. JOS MAFIA SI TRAFICUL DE INFLUENȚĂ AL MAGISTRATILOR DEVENITI DOCTORI ȘI LECTORI PESTE NOAPTE, după ce le-au ascuns zecile de zbuzuri si inselăciune,imbogatire pt 5-10 generații cu conduceri de octogenari și nonagenari ce doar semnau furtul.toti au absolvit la inv.particular??

  7. Colcaie institutiile statului de analfabeti,nu sunt in stare sa descifreze o lege,ma refer la 250/2007,prejudiciind pensionari prin normele de aplicare si softul creat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.