
Butoiul cu pulbere, un nou spectacol în regia lui Felix Alexa la TNB
Sâmbătă 20 septembrie şi duminică 21 septembrie, la ora 20.00, la Sala Pictura, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti anunţă premiera oficială a spectacolului Butoiul cu pulbere de Dejan Dukovski, unul din cei mai jucaţi dramaturgi contemporani, în regia lui Felix Alexa.
Răzvan Vasilescu şi Mihai Călin în Butoiul cu pulbere
O comedie neagră, un spectacol modern, în care scenele se succed alert, iar vieţile personajelor ne surprind prin dezvăluiri şocante şi răsturnări ameţitoare de situaţie. Tensiunea şi agresivitatea plutesc în aer. Nimic nu pare să justifice violenţa absurdă a personajelor, cinismul, nebunia lor. Şi poate că, totuşi, aceasta este singura armă de supravieţuire într-o lume care nu are nevoie decât de o scânteie pentru a exploda.
Butoiul cu pulbere este piesa care l-a făcut cunoscut dincolo de graniţele ţării natale pe macedoneanului Dejan Dukovski, bucurându-se de o carieră internaţională la festivaluri de prestigiu, precum Bienala de la Bonn, BITEF-Iugoslavia şi Festivalul de Toamnă de la Roma, de montări în numeroase ţări ale lumii, precum şi de o ecranizare premiată, semnată chiar de autor. Inclusiv în România piesa a avut deja trei montări.
Mihai Călin şi Istvan Teglas în Butoiul cu pubere
Cu stagii de rezidenţă la Hamburg şi Paris, Dukovski a cucerit rapid publicul european şi pe cel mondial cu opera sa, intens preocupată de problematica războiului din Balcani şi de consecinţele acestuia în sfera relaţiilor umane. Tradusă în peste zece limbi, montată pe scenele din lumea întreagă, dramaturgia lui Dejan Dukovski este considerată o chintesenţă a spiritului balcanic.
Distribuţia spectacolului reuneşte o pleiadă de nume consacrate: Răzvan Vasilescu, Marius Manole, Mihai Călin, Marius Bodochi, Andrei Finţi, Istvan Teglas, Marcelo S. Cobzariu, Crina Semciuc, Florentina Ţilea, Victoria Dicu, Alexandra Poiană. Scenografia poartă semnătura, deja cunoscută, a tinerei Andrada Chiriac.
Teatrul Odeon
Viză de clown, în premieră
Piesa Viză de Clown (Aliens with Extraordinary Skills), de Saviana Stănescu, a fost produsă în 2008 la Teatrul Julia Miles din New York, primind cronici entuziaste în The New York Times şi alte publicaţii americane.
Povestea este inspirată de un fapt real, relatat într-un articol din Florida Observer: un român şi un ucrainean au adus în SUA peste 800 de imigranţi ilegali pe vize false de artişti de circ (aliens with extraordinary abilities in the circus).
Saviana Stănescu îşi imaginează traiectoria a doi dintre aceşti aliens, o fată din Moldova şi un tânăr din Rusia, care pleacă din Florida la New York pentru a scăpa de deportare. Dincolo de acest moment iniţial, piesa prezintă o istorie tragicomică din oraşul care nu doarme niciodată, New York, unde oameni din diverse colţuri ale lumii îşi intersectează vieţile şi aspiraţiile într-o echilibristică de zi cu zi pe balustrada Visului American.
“Textul Savianei Stanescu Aliens with Extraordinary Skills (Viză de clown) este o încântătoare piesă de teatru. Dna Stănescu scrie un dialog percutant, construit fără greşeală… energia de care vorbesc oamenii că ar fi esenţa New York-ului vine din aerul plin de visele şi speranţele noilor veniţi în oraş. Piesa comunică acea energie şi radiază tone de energie proprie”, scrie Anita Gaines în The New York Times.
“Saviana Stănescu ne prezintă două femei tinere remarcabile şi puternice; e impresionant să găsim o piesă inteligentă şi interesantă ca aceasta, nu doar creată de o femeie, dar şi focalizată pe două eroine memorabile, Nadia şi Lupita… Stănescu aduce publicul într-o zonă mai puţin obişnuită pe scenele americane: experienţa imigranţilor este prezentată aici cu candoare şi fără nici o urmă de romantism”, apreciază Martin Denton în nytheatre.com
Regia: Alexandru Mihail.
Scenografia: Vladimir Turturică.
Cu: Nicoleta Lefter, Marius Damian, Alexandru Papadopol, Meda Victor, Ionuţ Kivu, Relu Poalelungi.
Preiera are loc sâmbătă, 20 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Studio.
Următoarele reprezentaţii vor avea loc pe 24 şi 25 septembrie, de la ora 19.30.
Teatrul Marin Sorescu
După o binemeritată vacanţă de vară ce a răsplătit echipa de actori şi tehnicieni ai Teatrului Naţional Marin Sorescu din Craiova, este timpul ca aceştia să reînsufleţească scenele şi să încânte din nou iubitorii de teatru odată cu ridicarea cortinei.
Proiecte noi, succese mari. Aşa se defineşte pe scurt Stagiunea Teatrală 2014-2015, care reprezintă o promisiune de extindere a vizibilităţii instituţiei de cultură craiovene prin premiere, proiecte noi de colaborare, turnee naţionale şi internaţionale, participări la festivaluri de gen şi acţiuni de implicare în viaţa comunităţii.
Rinocerii, o explozie de artă vizuală
O spectaculoasă montare cu Rinocerii la Naţionalul craiovean. Foto Florin Chirea
Începând cu această toamnă se vor relua reprezentaţiile spectacolului-eveniment Rinocerii de Eugène Ionesco, în regia lui Robert Wilson. Reprezentaţiile vor avea loc în zilele de 10, 11, 12 octombrie şi 1, 2, 28, 29, 30 noiembrie, la Sala Amza Pellea. Spectacolul din ziua de 2 noiembrie a fost selecţionat pentru Festivalul Naţional de Teatru 2014, a 24-a ediţie, din perioada 24 octombrie – 2 noiembrie, de la Bucureşti.
Spectacolul a avut premiera pe 2 iulie, fiind considerat cel mai important proiect teatral derulat în România în ultimele două decenii, prin prisma notorietăţii regizorului artistic, americanul Robert Wilson, a originalităţii viziunii acestuia asupra capodoperei dramaturgiei ionesciene, a echipei de colaboratori veniţi din şapte ţări pentru a se alătura echipei tehnice a Naţionalului craiovean, a celor 23 de actori şi, nu în ultimul rând, a impresionantei colecţii de echipamente de scenă ce decupează ireal spaţiul de joc.
Iată câteva ecouri care au urmat premierei:
“Piesa în esenţa ei este destul de dură şi violentă, destul de neliniştitoare, privind condiţia umană şi faptul că omul este în faţa rinocerizării generale a societăţii în care trăim. Dar spectacolul poartă marca Bob Wilson. […] Pe scenă vezi fiecare moment, atât de plastic este coregrafiat. Este ca un fel de pictură, de sculptură în mişcare, o explozie de artă contemporană, de artă vizuală foarte rafinată, la cel mai înalt nivel. Să mergi la teatru şi să vezi ceva atât de rafinat şi de abstract este interesant nu numai pentru publicul craiovean, ci şi pentru cel bucureştean, pentru că nu au văzut niciodată aşa ceva”, aprecia regizorul Andrei Şerban, în revista Mozaicul.
“Este o poezie scenică specială a lui Robert Wilson, care se regăseşte în aceste imagini, poezia luminii, a profunzimii spaţiului, ciclorama aceea care este folosită permanent şi decupează foarte frumos spaţiul, dar există şi o precizie a luminii la care Wilson ţine foarte mult, este foarte riguros în acest sens. De asemenea, observăm un fel de decupaj al mişcării ca urmare a faptului că regizorul are această rădăcină în dans, în coregrafie, acesta fiind unul din punctele forte ale lumii lui”, afirmă Tompa Gabor.
Robert Wilson a creat un spectacol excepţional cu Rinocerii
De aceea, faptul că Mircea Cornişteanu, directorul Teatrului Naţional Marin Sorescu, l-a convins pe Robert Wilson să pună în scenă Rinocerii la Craiova este un eveniment întru totul remarcabil. Robert Wilson este un tipic regizor al teatrului postdramatic, el face spectacole în care elementul vizual este preponderent, după scenarii proprii, sau masacrând fără milă mari piese ale literaturii dramatice. Wilson mărturiseşte că a avut repetate ocazii să monteze piese de Ionesco, uneori la cererea autorului însuşi. A refuzat mereu, pentru că nu dorea să se subordoneze decât propriei sale inspiraţii, nicidecum să urmeze gândul altcuiva. A făcut-o de data asta, iar rezultatul este mai mult decât interesant”, remarca Adrian Mihalache, în revista Teatrul azi.
“Wilson este un pictor, arhitect şi un artist pentru scena vizuală. El are o ureche pasionată de genul de muzică care se repetă în minte mult timp după ce se opreşte în difuzoare. Producţia a avut multe momente vizuale şi fonetice memorabile, dar pentru mine, caracteristica cea mai impresionantă a fost caracterizarea echipei de actori de la Craiova. Fiecare actor a dat o amprentă personală care a fost amuzantă, exactă şi cu un sentiment de ritm intern care a dat impresia unui dans viu. Bérenger chiar semăna cu Ionesco, pe care l-am întâlnit o dată, când l-am rugat să ia parte la o conferinţă la Londra, şi ale cărui curtoazie şi solemnitate, folosite pentru un efect comic, au rămas în mintea mea de atunci”, mărteriseşte John Elsom, scriitor, profesor universitar şi director al arts interlink.
Profu’ de religie la Teatrul Marin Sorescu
Startul stagiunii va fi dat pe 16 septembrie de spectacolul Profu’ de religie de Mihaela Michailov, în regia lui Bobi Pricop, care a fost distins cu Premiul Publicului (locul al II-lea) la Festivalul de Teatru New plays from Europe de la Wiesbaden (22-24 iunie).
Pe 17 septembrie va avea loc la Craiova cea de-a VI-a ediţie a Colocviilor Ion D. Sîrbu, în organizarea Bibliotecii Judeţene Alexandru şi Aristia Aman şi a Teatrului Naţional Marin Sorescu. Partener, Asociaţia Culturală Taberna. Colocviile se vor desfăşura la sediul Bibliotecii Judeţene, de la ora 14.00. Iniţiatorul colocviilor este scriitorul Nicolae Coande. Tema dezbaterii colocviilor va fi Ion D Sîrbu – un sfert de veac de posteritate. Se vor reuni la Craiova pentru a-l omagia pe importantul scriitor cercetători, monografi, scriitori care s-au aplecat asupra vieţii şi operei sale: Mihai Barbu, Dumitru Velea, Adrian Dinu Rachieru, Ion Barbu, Mihaela Bal, Flori Bălănescu, Sorin Delaskela, Marian Boboc, Ioan Lascu, Cornel Mihai Ungureanu, Horia Dulvac (Craiova). Invitaţi speciali – Elisabeta Sîrbu, soţia scriitorului, pictorul Viorel Penişoară Stegaru, prieten şi colaborator al scriitorului. Cu acest prilej, va fi lansat volumul lui Ioan Lascu, Ion D. Sîrbu, aşa cum a fost. Convorbiri despre Gary, Editura Ramuri, 2014.
Întâlnirile Spectator, moderate de Nicolae Coande, vor reîncepe duminică, 21 septembrie, de la ora 11.00, la sala Ion D. Sîrbu, ocazie cu care academicianul Răzvan Theodorescu va susţine conferinţa Oltenia lui Brâncoveanu având ca temă Anul Brâncoveanu sau 300 de ani de la moartea lui Constantin Brâncoveanu, domn al Ţării Româneşti, mazilit de turci şi asasinat la Constantinopol împreună cu fiii săi, în anul 1714.
Naţionalul craiovean va fi prezent la Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea, în 23 septembrie, cu spectacolul Profu‘ de religie de Mihaela Michailov şi, în 24 septembrie, cu Familia Tot de Örkeny István, în regia lui Bocsárdi Laszló.
Tot în această toamnă, spectacolul Profu‘ de religie este invitat şi la Festivalul Naţional de Teatru, unde se va bucura de aplauzele primite în două reprezentaţii programate în 28 octombrie la Sala Studio a Teatrului Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti, urmat de reprezentaţiile piesei Familia Tot din 29 şi 30 octombrie.
Familia Toth în repertoriul teatrului din Craiova
Spectacolul Rinocerii, regizat de Robert Wilson, va fi prezentat în noua stagiune în 10,11 şi 12 octombrie, iar în 1 şi 2 noiembrie, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, a cărui închidere oficială va avea loc la Craiova, pentru prima dată într-o altă locaţie decât Capitala.
Succesul celor trei spectacole, Familia Tot, Profu’ de religie şi Rinocerii, confirmă munca depusă de colectivul Naţionalului craiovean în ultimele două stagiuni, cu atât mai mult cu cât păstrează, tradiţional, linia creaţiilor realizate de regizori din generaţii diferite, din şcoli şi cu viziuni artistice diferite: Bobi Pricop, László Bocsárdi şi Robert Wilson.
Toamna se numără bobocii sau… premierele!
Căpşunile şi Orfanii (în germană Erdbeerwaisen) este produsul final al unui proiect teatral intercultural, experimental, multilingvistic şi documentar ce explorează Arta de a Îmbătrâni în societatea europeană, demarat în anul 2013. Spectacolul va avea premiera absolută la Teatrul Naţional din Craiova în 28 septembrie şi la Teatrul de Stat Braunschweig din Germania în 23 octombrie. În perioada 1-4 octombrie, spectacolul va pleca în turneu naţional la Sibiu, Braşov şi Bucureşti.
Piesa este o creaţie absolut originală a unui colectiv de artişti ai Teatrului Naţional Marin Sorescu, Teatrului de Stat Braunschweig (teatre membre ale Convenţiei Teatrale Europene) şi werkgruppe2, o companie independentă de teatru din Göttingen.
Titlul spectacolului defineşte o generaţie de copii din România, ai căror părinţi au părăsit ţara pentru a munci în state precum Spania, Italia, Grecia sau Germania. Părinţii sunt numiţi căpşunari, indiferent că lucrează ca îngrijitori pentru persoane vârstnice sau fac muncă sezonieră, indiferent că sunt muncitori în construcţii, în şantiere navale sau în măcelării. Se estimează că 5.000.000 de români lucrează în străinătate, inclusiv cei angajaţi la negru, reprezentând o cincime din forţa activă de muncă românească. Atunci când părinţii se află în străinătate, copiii lor rămân acasă, în ţară. Proiectul Căpşunile şi Orfanii dezbate preţul absenţei părinţilor: Cum se reorganizează familiile? Cine preia sarcina părinţilor absenţi? Cine poate să-i înlocuiască? Unde se simte lipsa cea mai acută? Ce urmări emoţionale, structurale şi pe termen lung are acest lucru asupra copiilor şi asupra întregii familii?
Proiectul a fost posibil cu sprijinul organizaţiilor Salvaţi Copiii – România, World Vision – România şi Goethe-Institut Bucureşti.
Echipa creativă a spectacolului este compusă din: Julia Roesler (regia artistică), Julia Roesler, Silke Merzhäuser, Gina Călinoiu (documentare), Kim Efert (muzică originală), Adrian Damian (scenografie & costume).
Text: Silke Merzhäuser, Axel Preuss.
Cu Gabriela Baciu, Gina Călinoiu, Sven Hönig, Oliver Simon.
Direcţie tehnică: Ralf Wrobel. Director sunet: Burkhard Brunner. Director măşti: Nicolaus Guth.
Premieră cu Noul locatar, un spectacol de Gábor Tompa, la Teatrul Nottara
Tompa Gabor a montat Noul locatar, la Teatrul Nottara
Gábor Tompa, directorul general al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, a pus în scenă, la Teatrul Nottara din Bucureşti, spectacolul Noul locatar de Eugéne Ionesco. Premiera va avea loc sâmbătă, 20, şi duminică, 21 septembrie, la ora 19.00, la Sala Horia Lovinescu. Decorul spectacolului este conceput de Helmut Stürmer, iar costumele îi aparţin Corinei Grămoşteanu, care semnează şi asistenţa de scenografie. În rolul principal publicul îl poate vedea pe actorul spaniol Francisco Alfonsín. Din distribuţie mai fac parte actorii: Ada Navrot, Gabriel Răuţă şi Ion Grosu. La Cluj, spectacolul Noul locatar va putea fi văzut în luna decembrie, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru INTERFERENŢE, ediţia a IV-a.
„Ne aflăm la sfârşitul unei lumi: dispare cultura, dispar bibliotecile, cărţile, tablourile şi mobilele moştenite din familie. Cei de vârsta mea au primit din generaţie în generaţie o moştenire culturală. Încă mai am cărţi, mobilă sau obiecte moştenite de la străbunici. În această epocă a iPhone-urilor se pierd toate aceste lucruri. Piesa Noul locatar este, aş zice, înrudită cu Livada de vişini a lui A.P. Cehov, care vorbeşte despre dispariţia acestei forme de cultură. Un fapt destul de îngrijorător… Dispar gustul pentru citit, pentru arta adevărată. Dispare o dimensiune a sufletului uman şi suntem nevoiţi să ne punem din nou întrebările: ce căutăm aici, ce facem, de unde venim şi încotro ne îndreptăm?”, scria Gábor Tompa în caietul program al spectacolului.
Spectacolul a avut avanpremiera în luna iulie. Cu această ocazie, teatrologul George Banu nota: “Ionesco şi spectacolul lui Tompa/Stürmer acordă o dimensiune parabolică situaţiei expuse. Noul locatar e un utopist ce imaginează lumea condusă după regulile spiritului, o lume supusă şi controlată. Dincolo de valoarea privată a naraţiunii, concluzia conduce la sensuri generale, umane, sensuri rebele, căci aici planurile se prăbuşesc şi rezultatele le contrazic”.
Premieră în pas de tango, la Teatrul Naţional Timişora
Maria de Buenos Aires, în premieră la Timişoara
Sâmbătă, 20 septembrie, la ora 19.00, va avea loc la Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Timişoara premiera spectacolului Maria de Buenos Aires, pe muzica lui Astor Piazzolla şi textul lui Horacio Ferrer.
Primul spectacol muzical semnat de regizoarea Ada Lupu, Maria de Buenos Aires construieşte o lume plină de energie şi senzualitate, o lume a amintirilor şi a proiecţiilor dintr-o clipă de viaţă, o lume a înlănţuirii cuvintelor cu muzica şi cu dansul prin dragoste, în povestea unui alt Orfeu care îşi inventează o Euridice.
Maria de Buenos Aires, probabil cea mai spectaculoasă lucrare a celebrului compozitor Astor Piazzolla, realizată împreună cu poetul şi libretistul uruguayan Horacio Ferrer, reformulează la Timişoara, în acorduri de tango argentinian, cuvântul şi gestul în maturitatea emoţională a omului de astăzi. Acestea, împreună, transformă spaţiul şi timpul într-o construcţie creată din emoţii şi din imaginaţie, comprimându-le într-un prezent continuu, nemediat, un prezent profund subiectiv. Şi, înainte de toate, ne oferă o poveste care aparţine fiecăruia dintre noi.
„E un spectacol la care trebuie venit cu iubitul / iubita de mână. Ce poate fi mai frumos decât emoţia? Este important să ne oferim ocazia de a cunoaşte viaţa cu toate simţurile, de a ne emoţiona, de a găsi într-o poveste acele lucruri care pot duce mai departe propria noastră poveste”, spune Ada Lupu.
Distribuţia îi reuneşte pe actorii Sânziana Tarţa, Victor Bucur, Claudia Ieremia, Ion Rizea, Cristina König, Iuliana Crăescu, Corina Dohanici, Adriana Sâncrăian, Matei Chioariu, Raul Bastean, Raul Lăzărescu şi Adrian Cozan, cărora li se alătură dansatorii Cristina Daju şi Silviu Guşat.
Unul dintre cele mai reputate banduri de tango argentinian al ultimilor ani, Nuevo Tango Quintet, format din Alin Stoianovici (acordeon), Roxana Yvonne Coşereanu (pian), Lucian Petrila (vioară), Ionuţ Dorobanţu (chitară), susţine coloana sonoră a spectacolului. Acestora li se alătură muzicienii Gianluca Vanzelli (flaut), Carmen Paulescu (vioară), Iuliana Ambăruş (violă), Andrei Şaramet (violoncel), Andrei Voica (vibrafon, xilofon), Csaba Santa (contrabas), Radu Alexandru Pieloiu (percuţie).
Direcţia muzicală a spectacolului este semnată de Alin Stoianovici şi Nuevo Tango Quintet. Coregrafia îi aparţine lui Răzvan Mazilu. Scenografia poartă amprenta Alinei Lăţan (costume), Zsolt Fehervári (spaţiul scenografic) şi Lucian Moga (light design).
Constantin Chiriac în recital la Mănăstirea Putna
Constantin Chiriac în recital la Mănăstirea Putna
Constantin Chiriac va susţine două recitaluri de poezie ce vor avea loc vineri 19 septembrie şi sâmbătă 20 septembrie la Mănăstirea Putna. Cele două recitaluri fac parte din programul colocviului Jertfă şi creaţie, organizat de Fundaţia Credinţă şi creaţie. Acad. Zoe Dumitrescu Buşulenga – Maica Benedicta.
În calitate de preşedinte al Fundaţiei Credinţă şi Creaţie. Acad. Zoe Dumitrescu-Buşulenga – Maica Benedicta, Dan Hăulică a fost spiritul tutelar al colocviului anual al fundaţiei, desfăşurat la Mănăstirea Putna, începând cu anul 2007. La sărbătorirea a 300 de ani de la martiriul Sfinţilor Brâncoveni, colocviul din acest an are tema Jertfă şi creaţie şi se va desfăşura în perioada 18-20 septembrie. Slujba Parastasului de 40 de zile pentru acad. Dan Haulică va avea loc la Mănăstirea Putna, sâmbătă, 20 septembrie, ora 10.00.
Primul recital al actorului Constantin Chiriac va avea loc în seara zilei de vineri 19 septembrie şi va cuprinde poezii de Lucian Blaga, reunite sub titlul Aici e casa mea. Recitalul de sâmbătă 20 septembrie, intitulat Metanie ţie, Părinte! este un spectacol despre viaţă, moarte, destin, credinţă şi, mai ales, despre iubire, ce îşi propune să aducă în prim-plan întrebările fundamentale ale omului în raport cu sine şi cu creatorul.
Constantin Chiriac este director general al Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu din anul 2000 şi fondatorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, al treilea cel mai important festival de artele spectacolului din Europa. A fost vicepreşedinte al Asociaţiei Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 (2004-2007), iar apoi membru al Comisiei de selecţie şi de monitorizare a oraşelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană (2008-2012). A primit titlul de Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană (2010), iar în anul 2014 a fost desemnat Ambasador Onorific al Turismului Românesc. A jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole, peste 20 de one-man show-uri, susţinând recitaluri în peste 50 de ţări din lumea întreagă. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără Moromeţii (regia Stere Gulea), Croaziera (regia Mircea Daneliuc) şi Undeva la Palilula (regia Silviu Purcărete).
Stagiunea TIR – Teatrul Istoriilor Recente
Stagiunea TIR este un proiect de revalorizare a istoriei recente prin intermediul unor spectacole de teatru care au în centru momente istorice semnificative şi controversate, cu impact în evoluţia socială şi culturală actuală. Proiectul prezintă 6 spectacole şi un film documentar care pornesc de la documentarea istoriei recente, spectacole de investigare şi dezbatere a unor evenimente cu impact important asupra prezentului din România şi Republica Moldova: Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990, Clear History, După Traian şi Decebal. (Din filele istoriei gay în România), Moldova Independentă. Erată, Nu ne-am născut în locul potrivit, SubPământ. Valea Jiului după 1989.
Toate spectacolele vor fi urmate de dezbateri moderate de istoricul Marius Bogdan Tudor, care se vor axa, pe de-o parte, pe problematicile socio-politice tratate de fiecare spectacol şi pe felul în care spectacolele chestionează aspecte din istoria recentă.
În cadrul proiectului, va fi lansat şi numărul 7 din Gazeta de Artă Politică, dedicat aceluiaşi subiect – Teatrul Istoriilor Recente, care îşi propune să ofere un suport teoretic suplimentar demersurilor artistice.
Prin istoriile pe care le explorează, proiectul doreşte să aducă în prim-plan o istorie alternativă la istoria oficială, o istorie care îşi propune recuperarea unor evenimente, momente şi episoade din istoria recentă, invizibile, puţin explorate sau mediatizate dintr-o perspectivă unilaterală.
Toate spectacolele se vor desfăşura cu acces gratuit pentru public.
Sâmbătă, 20 septembrie, la ora 19.00, veţi putea viziona spectacolul Clear History, la Sala Octavian Cotescu a UNATC de la Palatul Copiilor.
Duminică 21 septembrie, la aceeaşi oră şi în aceeaşi sală este anunţată reprezentaţia cu Moldova independentă. Erată.
Urmează Nu ne-am născut la locul potrivit, în 27 septembrie şi 28 septembrie, la ora 19.00, de asemenea la Sala Octavian Cotescu de la Palatul Copiilor.
Proiect finanţat de ArCuB prin programul Bucureşti 555.
Proiectul Surorile Heddei
Un proiect românesc a câştigat prestigiosul grant norvegian Ibsen Scholarships 2014.
Proiectul Surorile Heddei. Susţinerea femeilor artist în teatrul din România şi din Estul Europei este unul dintre cele trei câştigătoare ale grantului Ibsen Scholarships 2014. Anul acesta au fost primite 85 de aplicaţii din 43 de ţări, iar juriul alcătuit din Cliff Moustache, Line Rosvoll şi Helge Rønning, cu Hilde Guri Bohlin secretar, a declarat că a avut o misiune foarte grea în alegerea câştigătorilor. ”Au fost atât de multe proiecte interesante! Ele acopereau multe aspecte ale teatrului contemporan şi elemente ale operei lui Ibsen şi proveneau din multe părţi ale lumii. Unele dintre proiecte implicau colaborări între companii teatrele din mai multe ţări”, se arată în declaraţia juriului concursului.
International Ibsen Scholarship a fost iniţiat de Guvernul norvegian în 2007, suma totală acordată anual fiind de 1.000.000 de coroane norvegiene. Granturile sunt acordate pentru proiecte inovatoare în domeniul teatrului şi artelor performative, proiecte care generează un discurs critic cu privire la subiecte existenţiale şi legate de societate, plecând de la opera lui Henrik Ibsen.
Proiectul românesc câştigător a primit un grant de 200.000 de coroane norvegiene (echivalentul a aproximativ 23.700 euro la rata actuală).
Proiectul Surorile Heddei. Susţinerea femeilor artist în teatrul din România şi Estul Europei se axează pe personajele feminine ale lui Ibsen, folosindu-le ca instrument pentru aducerea în prim-plan a perspectivei artistice feminine şi pentru a susţine astfel femeile-artist din teatrul românesc, extinzând apoi conversaţia şi în Estul Europei. În acelaşi timp, proiectul subliniază importanţa şi valoarea pieselor lui Ibsen în contextul social şi artistic românesc aflat în plină reinventare. Nu în ultimul rând, proiectul va contribui la re-imaginarea personajelor feminine ale lui Ibsen din perspectiva secolului 21.
Juriul a declarat despre proiect: ”Este o propunere foarte ambiţioasă, care are ca punct de plecare situaţia actuală din teatrul românesc, în care sunt foarte puţine femei-regizor active. Aşa cum se formulează în aplicaţie, teatrul românesc este dominat de ”the male gaze”/privirea masculină, chiar şi atunci când rolurile principale sunt feminine, cum se întâmplă în piese precum Casa păpuşilor sau Hedda Gabler. Situaţia este agravată de faptul că există un număr de femei aproape egal cu cel al bărbaţilor care încep studiile de regie, dar foarte puţine dintre ele au o şansă de a profesa, iar când o fac activează mai ales în teatrul independent.
În prima sa fază, proiectul îşi propune să organizeze o audiţie naţională pentru femeile din teatrul românesc (actriţe şi regizoare) la care sunt invitate toate artistele care doresc să-şi prezinte versiunile lor de personaje ibseniene. Audiţia va fi urmată de o discuţie despre personajele lui Ibsen văzute din perspectiva femeii contemporane.
Faza a doua a proiectului constă în producerea a trei spectacole diferite regizate de trei tinere regizoare cu susţinerea unor instituţii culturale din Bucureşti. Apoi, proiectul implică colaborări cu grupuri teatrale din Polonia, Slovacia, Slovenia şi Letonia, precum şi lansarea unui website şi a unei antologii de texte cu titlul Surorile Heddei. Susţinerea femeilor artist, în luna martie 2016.
În concluzie, juriul a fost impresionat de motivaţia şi de îndrăzneala proiectului şi consideră că acesta va contribui substanţial la o înţelegere teatrală a operei lui Ibsen dintr-o perspectivă feminină”.
Cristina Modreanu este curator, critic de teatru şi expert în artele spectacolului. Ea este autoarea a 5 cărţi despre teatrul românesc şi co-fondator al revistei de artele spectacolului Scena.ro. De-a lungul timpului, Modreanu a fost curator al celor mai importante festivalui din România – Festivalul European al Spectacolului Fest-FDR, Festivalul Național de Teatru, Festivalul Dramaturgiei Româneşti, Festivalul Comediei Româneşti – FestCo.
Ca expert în artele spectacolului, Modreanu face parte în prezent din echipa care formulează Strategia culturală a Timişoarei pentru 2014-2024. În 2012, Cristina Modreanu a început să predea la Universitatea Bucureşti, Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii, folosindu-şi expertiza internaţională în teatru pentru a concepe un curs despre Spectacolul contemporan într-o lume globalizată.
Începând din acest an, Cristina Modreanu este curator al Platformei Internaţionale de Teatru Bucureşti, a cărei primă temă este Viitorul este feminin.
Teatrul Apropo navighează cu Arca!
Silvian Vâlcu şi Lari Giorgescu în Emigranţii
Cea de-a 10-a stagiune a Teatrului ARCA din Clubul La Scena începe cu forţe proaspete, născute din asocierea cu Teatrul Apropo. Arca şi Apropo nutresc aceleaşi convingeri legate de rostul teatrului, mai cu seamă în zona independentă.
În săptămâna 14 – 21 septembrie, sunteţi aşteptaţi în ClubLa Scena să vă bucuraţi de premierele începutului de toamnă, dar şi de alte spectacole mai vechi, care cu siguranţă vă vor rămâne în suflet.
Joi, 18 septembrie, la ora 20.00, s-a putut viziona Emigranţii, în regia Lari Georgescu.
Cât de departe poţi merge pentru bani? Dar pentru a scăpa de ei?
Un subsol într-un pod, Occidentul în centrul Bucureştiului, un muncitor şi un intelectual, unul îşi doreşte să se întoarcă la familia lui, celălalt nu are unde să se întoarcă. Niciunul nu-l mai suportă pe celălalt, dar nu pot pleca pe drumuri separate. Amândoi au secrete, justificări, idealuri.
Scenografie: Vladimir Turturică.
Cu: Lari Giorgescu şi Silvian Vâlcu.
Pinalti la Teatrul Apropo
Vineri, 19 septembrie, la ora 19.00, sunteţi invitaţi la Pinalti, o adaptare de Radu Popescu după textul lui Stephen Smith, în regia lui Radu Popescu.
Cât din fotbalul de astăzi mai are legătură cu ideea de sportivitate?
Dl. Robertson, o tânără speranţă a arbitrajului mondial, se trezeşte mahmur în camera sa de hotel, în dimineaţa zilei în care urmează să arbitreze, la Piatra Neamţ, un meci de fotbal extrem de important pentru calificarea în Liga Campionilor. Singura care poate să îi ofere o explicaţie este frumoasa traducătoare pusă la dispoziţie de către gazde…
O comedie despre fotbal, onestitate şi slăbiciunile noastre.
În distribuţie: Daniela Tocari şi Ovidiu Uşvat.
Scenă din Fata cu cărămida în gură
Tot vineri, la ora 21.00, este programat spectacolul cu Fata cu cărămida în gură, de Theo Herghelegiu, ce se desfăşoară în Salonul Verde, Club La Scena.
“Eroul acestei piese este un câine. Câinele John se întâlneşte cu nefericita traducătoare Gloria (plină de întrebări existenţiale şi tendinţe suicidale) şi au împreună o păţanie. Amândoi sunt fugiţi de-acasă, în sensuri diferite. Intersectarea lor duce la o descoperire simplă, omenească, esenţiala – descoperirea sentimentului şi a gestului de tandreţe. Numai că lucrurile nu ajung niciodată (sau mult prea rar) acolo unde ne-am dori. De aceea, Fata cu caramida-n gură intervine, ca un factor de destin, sau ca un om oarecare şi «rezolvă treaba»… în felul ei. Dupa care, evident, nu mai este nimic de făcut”, explică autoarea, care semnează şi regia.
Mişcare scenică: Andreea Duţă. Costume: Adelaida Zamfira şi Mihaela Minu.
Cu: Cristian Toma, Adelaida Zamfira, Adriana Pârvu/Gabriel Duţu.
Simona Cuciurianu şi Tudor Aaron Istodor în Accidente înspăimântătoare pe terenul de joacă. Foto Vitalie Brega
Sâmbătă, 20 sept, la ora 20.00 – Accidente înspăimântătoare pe terenul de joacă – regia Ryan Whinnem, ProDrama.
“Accidente înspăimântătoare pe terenul de joacă” spune povestea lui Doug şi Kayleen pe parcursul a 30 de ani de viaţă, de la vârsta de 8 la 38 de ani. Dramaturgul Rajiv Joseph construieşte o poveste convingătoare, neconvenţională, despre natura viscerală a iubirii (ne)împărtăşite. Salturile temporale succesive dintre scene dezvăluie spectatorului frânturi din relaţia dintre Doug şi Kayleen, în timp ce aceştia se apropie unul de celălalt sau se distrug reciproc prin răni reale şi imaginare. Piesa este o hartă a relaţiei dintre personaje prin intermediul rănilor suferite, experienţelor traumatizante. Are o latură amuzantă, chiar dacă exploatează zone întunecate şi delicate; este dramă şi comedie.
“De mici copii cădeam, ne certam, ne îndrăgosteam… şi între timp am crescut… cu zgârieturi, vânătai şi răni… ne găsim unii pe alţii pentru ca mai apoi să ne îndepărtăm… Dragostea doare. La fel şi oasele rupte. Ce doare mai tare?”
Autorul Rajiv Joseph este una dintre noile revelaţii ale teatrului american, câştigând numeroase premii precum NEA Award pentru cea mai bună piesă şi Whiting Writers Award. În 2010 a fost finalist în cursa pentru Premiul Pulitzer, cu piesa Bengal Tiger at the Baghdad Zoo.
Regizorul american Ryan Whinnem este director al Companiei de Teatru Vacant Lot din New York. A colaborat cu Milwaukee Shakespeare, The Folger Theatre şi The Shakespeare Theatre şi a lucrat ca regizor în Boston, Baltimore, Washington DC şi New York City.
În distribuţie: Tudor Aaron Istodor şi Simona Cuciurianu.
Duminică, 21 septembrie, la ora 20.00 – Comedy Show, un improv-comedy-show, recomandat tuturor categoriilor de vârstă, cu Ioana de Hillerin, Andreea Bibiri, Gabriel Călinescu, Gabriel Răuţă, Bogdan Dumitrescu, Antonia Ionescu, Radu Câmpean, Marin Grigore.
La pian: Vlad Pasencu şi Marian Hâncu.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.