”În toată lumea costul la energie a scăzut, numai în România nu”

Profesorul de economie Mircea Coșea este de părere că în România, în ciuda anumitor plafonări ale prețurile reglementate de guvern, rolul preponderent în creare inflației îl are chiar statul, prin creșterile de impozite, taxe, accize sau TVA.

„Noi avem o situație care se caracterizează printr-un paradox, anume că în România cel mai mare creator de inflație este statul român.

Guvernul României este creator de inflație prin așa numita ordonanță trenuleț. Toate creșterile de impozite sau taxe, TVA, accize la carburanți ș.a.m.d., duc la urcarea costurilor de producție, a input-urilor, ceea ce va face ca până la urmă prețul, adică ceea ce plătim noi la magazin, să fie mai mare.

Asta este și o chestiune care ar trebui să fie înțeleasă foarte bine și cu ocazia acestor negocieri care au loc, proteste care au loc tocmai pentru costuri.

Cei care protestează spun: ”nu mai putem plăti electricitate, nu mai putem plăti carburantul, îngrășămintele, semințele, apa ș.a.m.d.”. Deci plafonarea adaosului comercial e o metodă conjuncturală, parțială, fără efecte notabile, care nici nu poate fi urmărită foarte bine.”, a subliniat economistul.

„Deci ceea ce trebuie să facă Guvernul, dacă are capacitatea ca să înțeleagă lucrurile corect, mai ales în această situație de criză, este să înceapă să lucreze la reducerea costurilor de producție.

Unul dintre producători a spus un lucru care pe mine m-a șocat dacă am ajuns ca să trăiesc în asemenea țară, domnia sa a spus: ”trei litri de lapte costă cât un litru de apă”. Lumea s-a întors invers, așa ceva nu se poate. (…)

În toată lumea costul la energie a scăzut, numai în România nu. Ce facem cu îngrășămintele, ce facem cu semințele pe care le importăm, noi nu mai avem semințe în România, importăm, pentru tot ceea ce este mâncare, legume, fructe. Acolo e cheia”, a declarat profesorul de Economie Mircea Coșea, la Antena 3.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12

27 de Comentarii

 1. „rolul preponderent în creare inflației îl are chiar statul,
  prin creșterile de impozite, taxe, accize sau TVA.”

  -prin cheltuielile aberante,
  băi znaie!
  (cica e prof de economie!)

 2. Ai rabdare profesore! Aia pe care-i invidiezi acum vor copia curand masurile noastre. Ba inca le vor perfectiona.

 3. Da ma, dar ceilalti nu au „savanti”, specialisti tradatori de tara ca Romania.

 4. asta se intampla cand romanii sunt needucati intru Constitutia pentru care niste idealisti au fost ucisi in 1989, pentru ca oile sa aiba DREPTURI ASTAZI si sa doarma pe ele! cand am iesit cu facturile in mana si atunci au politizat tot, securistii! ca nu ies ca este sosoaca sau nu ies ca este simion. NU, BHAI! NU IESI PENTRU EI, OAIE CE ESTI! IESI PENTRU TINE! IESI PENTRU LIBERTATE SI PENTRU 1989! AMARATII AIA AU FOST UCISI PENTRU CA TU SA FII SLUGA PROASTA INTR-O TARA FRUMOASA SI BOGATA DONATA STRAILNILOR DE SLUGILE LOR, PUSE LA BUTOANE! TREZITI-VA, BHAI, ODATA! ASTIA VA ADUC DICTATUIRA ! CEA MAI CRANCENA DICTATURA VOM AVEA AICI! NU CONTEAZA CINE VREA SA O ADUCA, CONTEAZA SA SPUNETI: #NU VREAU!

 5. Romania este sat fara caini, toata distributia de energie a fost lasata gratis in profitul intreprinderilor de stat german, francez, italian si cehesc. In asa conditii, un pret de 3 lei pe kwh este chiar mic. Tuasu ministru basist care a permis asta si liberalizarea preturilor ar fi trebuit sa fie la puscarie pe viata, daca Romania era stat de drept. Energia este de importanta nationala, nu sursa de imbogatire a firmelor de stat straine. Pilonul 2 de pensii de stat este o alta sursa de imbogatire a 7 banci straine din contributia la pensie a cetatenilor romani. Ministrul de la energie poate avea un coleg de celula.

 6. In traducere liberă, la noi se fura mai mult. N8minal, nu doar procentual.

 7. Care Statul și la ce? Mai are România un președinte care să preocupe și să răspundă de țara noastră și cetățenii ei? În afară de generator de pensii speciale este SRI, care ajunsese prin Protocoale un fel de GESTAPO, un servici preocupat de siguranța internă și externă României? Au fost urmăriți și condamnați agenții cate au trădat țara în 1989 și după? Este SiE un serviciu care protejează diplomații oamenii de afacteti, sportivii, și brandurile românești contra atacurilor străine, vezi Adrian Severin și Simina Halep? Are România un Serviciu secret care urmărește spionajul țărilor “Aliate” UE și NATO peste tot în țara ? Mai are România o strategie proprie de apărare și ca atare Armată dezvoltată corespunzător? Mai este Industrie pentru cetățeni mâncare haine, încălțăminte, sănătate? Mai este urmă de Industrie Strategică și industrie de Apărare pe nevoile Armatei? Mai este un învățământ pentru suflet românesc și România următorilor ani? Un Minister care avea cu mai multe Centrale înainte de 1990 nu mai gestionează fizic și financiar nici cât o cincime de Centrală din provincie. Pe cei câți ați mai rămas care știți despre ce-i vorba în economie și ticăloșia străinilor ce ne jupoaie vă chemă la guvernare să puneți lucrurile pe făgaș corect? Rămăne concluzia Lui Marius Rostogan “un popor doară e învins astăzi în lupta pentru existenţă, şi cine-i învins, apoi acela dă-l dracului! vorba lăkinească: una salus vickis nullam şperare salukem!

 8. Da bre.. Însă „toată lumea”nu are 80 la sută din resurse proprii.. Plus ai de întreținere pe moldovenii lui Maia și de plată că prostu războiul ukrán..Deci, ești tare bre…la cap..

 9. Corect! Inca o dovada că Romania e condusă de o clasa politică formata din clanuri infracționale organizate în partide politice îmbibate de escroci și hoți!

 10. sa trecem pe energie electrica dar blocam 90 000 de familii ca sa puna panouri fotovoltaice.
  Cum, sa ramana baietii destepti fara comisioane??

 11. apropos de restrangerea drepturilor fundamentale prin „legi” de sus in jos, neconstitutionale, aberante si lasate la aprecierea slugilor de se cred „magistrati”, si trecute pe tacute prin politrucia generalizata, formata din slugile securitatii, inclusiv „opozitia”. nu i-am vazut pe nici unul reactionanad la asta…
  https://www.facebook.com/100085495329227/videos/protestul-transportatorilor-%C8%99i-fermierilor-rom%C3%A2ni-15-ianuarie-2024-ziua-6/913854420472372/

 12. Pentru-ca se exporta in ukrania gratis. Si plateste poporul roman.

 13. INFLAȚIE, inflații, s. f. Fenomen specific economiei capitaliste, în epocile de criză, constînd dintr-o emisiune de hîrtie-monedă peste necesitățile reale ale circulației bănești, ceea ce duce la devalorizarea banilor și la scumpirea mărfurilor, adică la scăderea salariului și a veniturilor micilor producători. Inflația este una din metodele de reîmpărțire a venitului național în folosul capitaliștilor și în dauna muncitorilor.

 14. …criza energetica indusa in mod intentionat-inchiderea grupurilor pe carbune, nefinalizarea a peste 14 baraje aflate la 94/98% grad de construire, inchiderea minelor de carbune, limitarea la o singura turbina in functiune la portile de fier si ciudatenia acelor certificate de emisii de carbon-dublata de intermediarii speculativi, in proportie de peste 90% firme ale unora din servicii, peste care vin interesele statului-colectare de venituri grase la buget pentru a fi furate de politicieni- conduc la aceasta situatie paradoxala…cand ai la butoane un covrigar ce nu a fost in stare sa tina in viata o covrigarie cam astea sunt consecintele…se tot lauda cu o crestere economica de poveste sub geniala lui guvernare dar sunt convins ca omul nu pricepe absolut nimic!…de la fermieri sau transportatori nu ma asteptam sa exprime f clar si concis revendicarile, dar ciolocoiul, mare doctorand, ar fi putut extrage esenta, si anume faptul ca, intr-o piata concurentiala, daca neamtul da 3 lei pe motorina si romanul 7, s-a dus dracu’concurenta…asa si cu creditele, si cu asigurarile…abia astept alegerile!…

 15. Când vă zsăi că administrația nu se dă pe mâna bețivilor și drogaților fie ei și de bani și putere zsăți că nu știu ce spui.Ian să fie energia pe mâna ălor de o produc și întrețin buleftrică și nu pe mâna unor pârțari cu firme de garsonieră, să vedeți producție și prețuri la lei legați obligatoriu de aur.Așa, un neica nimeni dispune de lucruri de care nu are habar pe simplul criteriu al manglei personale și de gașcă.Și neica nimeni e votat pe criteriul: fălcos,cu ceafă lată, cu gușă dublă, păru-n sus și voce dogită de băutură.Atârni de le o cravată și un costum și ai politician românesc”cu prezență”

 16. EXISTA O EXPLICATIE……..ROMANIA STAT CAPTURAT DE HOTI SI BANDITI…….

 17. De ce să ai clasă politică, de ce să le dai totul, devreme ce ei te trădează, cedeză suvranitatea, resursele, tot, doar cu singura condiție banii indărăt ??

 18. „Mai are România un președinte care să preocupe și să răspundă de țara noastră și cetățenii ei?”

  Ai ramas la ceausescu, criminalul a fost ciuruit, citeste Constitutia si vezi cine conduce Romania (Parlamentul). Vrei un nou ceausescu, voteaza Simion, e perfect, carte multa nu prea are, prost sa fie, sa aiba putere !

 19. deep state…
  sri-istul care ‘acopera’ afacerea ENEL…are grija ca banu sa iasa din tzara
  sri-istul care ‘acopera’ afacerea EON… are grija ca banul sa iasa din tzara
  sri-istul care ‘acopera’ afacerea OMV are grija ca banul sa iasa din tzara
  si uite asa, astia mari patrihotzi…nu fac altceva decit sa tradeze conatzionalii…care-i platesc
  interesele strainilor sint aparate al mai tare de ai care ar trebuii sa apere interesele romanilor…ca deh interesele starinilor le dau locurile de munca si pensiile platite gras de pagubitzii romani
  deep state pe intelesul tuturor
  tzara cu curul in sus

 20. Statul care ne fura, sa aiba si ei de unde fura mai departe, vorbesc de toata golanimea politica a tarii.

 21. Nu ştiu cum se face că prin media scrisă şi tv. apar să ne dea lecţii de economie numai de ăştia cu pensii speciale.Fugi nene şi le bagă ideiile lu matale în capu studenţilor care peste ceva timp vor dirija economia şării ca cei din prezent.

 22. Cum să scadă prețul când guvernul dă subventii la șmecheri. Nu vă studiați facturile în țara acaeasta, dar or să treacă și alegerile europene , iar din aprilie 2024 se termină și cu ”darurile” UE , vor veni facturile reale , acelea nesubvenționate. Atunci să vă vedem. Baieții deștepti vor fi din nou pe la Bruxelles sau prin șparlamentu’ local ( ăsta mioritic) , iar boboru votac va plăti, că asta știe el să facă de 34 de ani , votează lepre și plătește facturile după aceea (inclusiv pe aceea de ne-o trimit rușii si ucrainienii cu gâlceava lor). UE o să ne trimită flori pentru catafalc , o să crăpăm de frig în mod organizat.

 23. Fraierii, salariatii si pensionarii platesc accize la combustibili, la energie si RCA de 4x mai mare. Specialii nu platesc, ei primesc. Vezi Simioane, esti pufarin, asa se face politica daca vrei sa castigi alegerile !

 24. Bună ziua!
  Totul este putred,corupt, bolnav!
  Cauza principala cu pondere de cca 90% a situației dezastruoase a țării este CORUPȚIA!
  CORUPTIA practicată de decidentii din vârful puterii,președinte , guvern, parlament,instituții publice,etc pana la nivel de comună!
  Mai trebuie mentionat ca unii decidenti de la varf pot fi acuzați de tradarea intereselor țării in favoarea unor puteri străine !
  Așa a ajuns ROMÂNIA la statut de COLONIE DEVALIZATA. MULȚI DINTRE DECIDENTII DE LA VÂRF SUNT PUSCARIABILI FARA NIVIO ÎNDOIALĂ!
  STAT MAFIOT! STAT EȘUAT!
  Desteapta-te române!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.