În Zalău, Noaptea Muzeelor, ediție ”de criză„

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău organizează, sâmbătă, 18 mai 2024, între orele 19,00-23,00, o aşa numită „ediţie de criză” a evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor 2024, sub sloganul „Noapte în muzee”.

„Dacă în ediţiile precedente am încercat mereu să creştem, să vă propunem activităţi creative care să aducă împreună familiile, să ofere timpi calitativi de învăţare, dar şi de relaxare, anul acesta ne aflăm într-un moment mai delicat pentru ce înseamnă lumea muzeală românească, iar ediţia 2024 a Nopţii Europene a Muzeelor este una de criză, purtând mesajul ‘Noapte în muzee’. Activăm într-un domeniu în care pasiunea pentru profesie este mereu prezentă, iar grija faţă de tot ceea ce înseamnă element identitar, istorie şi valori care au trecut proba timpului este misiunea pe care ne-am asumat-o. Sunt însă momente în care pasiunea nu mai e suficientă pentru a atrage în sistem tineri bine pregătiţi şi pentru a-i determina să rămână, construind astfel un colectiv performant, capabil să ofere un act cultural de calitate. E nevoie de investiţie în cultură pe toate palierele, inclusiv cel al salarizării personalului, un aspect care este deja deficitar de prea multă vreme”, se afirmă într-un comunicat de presă transmis miercuri de Muzeul Judeţean Zalău.

Potrivit sursei citate, în ciuda situaţiei dificile şi a propunerii sindicatelor de boicotare a evenimentului, din respect faţă de vizitatori s-a decis organizarea unei „ediţii de criză” a Nopţii Muzeelor. Astfel, va avea loc o ediţie mai săracă în activităţi, dar care să transmită şi mesajul celor din muzee şi biblioteci privind dificultăţile cu care se confruntă.

„În acest sens, din respect pentru publicul nostru, deschidem parţial muzeul pentru vizitare de Noaptea Muzeelor, între orele 19,00 şi 23,00.

Muzeul nu înseamnă doar obiecte de patrimoniu expuse, ci înseamnă oameni fără de care experienţa de muzeu nu este la fel de interesantă. Suntem printre puţinele muzee din ţară care oferă ghidaj de specialitate gratuit tuturor vizitatorilor, aceştia beneficiind astfel de informaţie ştiinţifică şi înţelegând mult mai bine relaţia dintre exponate şi contextul istoric.

Pentru a puncta importanţa resursei umane în a da viaţă unui muzeu, colegii noştri vor fi prezenţi pentru a însoţi grupurile de vizitatori, dar nu vor oferi explicaţii şi nu vor răspunde la întrebări”, se precizează în comunicatul muzeului.

Totodată, vizitatorii vor avea acces redus în muzeu, doar la două săli tematice, restul muzeului fiind în întuneric, în conformitate cu mesajul protestului – ‘Noapte în muzee’, mai menţionează sursa citată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Plicusor Dan se sprijină în coada lopetii cu cravata la gat și fraierii muncesc! Succesuri mitici! Fa,Doina!

  2. Parcă Bode e din Zalău… păi ce cultură,muzee într-un asemenea oraș!…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.