Încă un Vodă prin lobodă

Defilarea în pas de plimbare a „batalionului Anticorupția” prin centrul Capitalei seamănă cu acel „Noi suntem DNA!” cu care Kovesi își îndemna la luptă oastea lui Portocală. Este o jignire la adresa bucureștenilor și un afront adus unui oraș în care respectiva doamnă s-a aflat ani în șir în vârful unei puteri la care neam de neamul ei nici n-a visat.

Ce frapează la prezența Laurei Codruța Kovesi prin țară este tupeul. Se răsfață la întrebările despre candidatura la președinție, dar deocamdată își vede de interese mai importante. Mai întâi își marchează noul teritoriu de putere prin vizite la tot ce înseamnă șefi în justiție. Asemenea luftinspectorilor de la MCV, i-a luat la rând pe ministrul Justiției, pe șefii CSM, procurorul general, președinta ÎCCJ, actualii șefi ai DNA – și retur. Cu ocazia asta, să vezi ce coincidență, a scăpat și de toate dosarele penale care-i erau atârnau cam inestetic și ignobil de piciorul ei de mare de șef peste parchetul continentului.
Plimbarea dnei Kovesi pe jos, pe Calea Victoriei, înconjurată de 4 agenți de pază trași la patru ace rămâne de pomină. Imaginile sunt virale pe rețelele sociale. Sunt unii care regretă că nu s-au aflat și ei atunci pe floașter, să respire același aer cu zerița Anticorupției.

Defilarea în pas de plimbare a „batalionului Anticorupția” prin centrul Capitalei seamănă cu acel „Noi suntem DNA!” cu care Kovesi își îndemna la luptă oastea lui Portocală. Este o jignire la adresa bucureștenilor și un afront adus unui oraș în care respectiva doamnă s-a aflat ani în șir în vârful unei puteri la care neam de neamul ei nici n-a visat. Este de acceptat ca o femeie într-o asemenea funcție să aibă nevoie de un aghiotant care să-i țină geanta. Dar ce-o fi avut în cap Kovesi de a dorit să vină la București cu ditamai escorta de 4 hăndrălăi? Că se află între sălbatici? Că-i sar în spinare corupții de pe Calea Victoriei? Sau că admiratorii de teapa lui Tapalagă, „Ceaușescu” Tiriplici ori Portocală îi țin calea s-o sufoce cu îmbrățișări de admirație?
Cred că nimic din toate astea. Kovesi a vrut doar să arate plebeilor de acasă cât de mare și de tare a ajuns ea pe planetă. Încât, dom^le, nu poate să meargă în concediu în țara sa natală decât păzită de mulți bodigarzi.

E-adevărat, pentru mintea unora, valoarea și puterea se măsoară după numărul bodigarzilor.
Kovesi a căpătat rapid reflexele mediocrilor care amușinează gustul gloriei. Odată cu extragerea ei din țară și plantarea într-o funcție barosană cu bani mulți, sentimentul grandorii din vremea când era șefă la DNA i s-a transformat într-o grandomanie de prost gust. Acum are opinii enciclopedice, dă sfaturi la copii, îi învață pe studenți (cum se scrie un doctorat, probabil), este sfătoasă, are acces la metafizic. Pentru cei cu praf de stele pe umeri, prea-plinul din burdihanul puterii trebuie înnobilat cu doctorate, cu frecări de oameni subțiri și lipiri de mediul academic, cu prefețe la cărți și cu interviuri savante la care mâțele să stea în coadă de admirație. Kovesi e un exemplu. George Maior altul Hellvig altul. Coldea altul.
Kovesi a trecut de stratosfera pământenilor. Se consideră o lumină, o salvatoare a nației – acum și a Europei, o zeiță a Anticorupției care crede că a sădit în sufletele românilor un altar de plecăciune și admirație. Ea este Slujirea însăși, cum ne învăța filozoful. Stă oricând la masă cu mai marii lumii, Europa e la pixul său, guvernele de peste tot tremură de frică să nu le prindă EPPO cu ocaua mică.

Pentru Kovesi, aceste inițiale ale procuraturii suprastatale au semnificația unui teritoriu personal. Ea vorbește despre „zona EPPO” – a țărilor care s-au afiliat la această invenție de inspirație cominternistă – ca despre o creație proprie trecută pe persoană fizică. Un fel de parohie exclusivistă la care statele trebuie să-și facă periodic o purificatoare spovedanie despre ce hoți au mai prins și cât de corupte sunt.
Zona EPPO, ne dă de înțeles dna Kovesi, e mai tare ca zona Euro ori ca zona Schengen. Bodigarzii la costum cu pistoale sub haină care o înconjurau peripatetici pe Calea Victoriei nu sunt decât simbolul banal al acestei aroganțe fără seamăn.

EPPO DĂ VIZE PE MUNCA ALTORA
Pentru a desluși despre ce vorba în propoziție, trebuie să reamintim ce este EPPO, cu ce se ocupă dna Kovesi și cum lucrează acest parchet. „Parchetul European (EPPO) va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro”, arăta un comunicat oficial de la Bruxelles privind rosturile acestei noi instituții suprastatale. Deci EPPO intră în acțiune doar pentru fraude transfrontaaliere la bugetul UE de la 10 mil euro în sus. Kovesi dorește să-și lărgească atribuțiile și bate pe la toate ușile să ceară puteri sporite. Voi reveni.
Până atunci, întrebarea care se pune este cum lucrează efectiv acest EPPO. Cum pot niște procurori care se lefăie la Luxemburg, scârța-scârța pe hârtie, să deruleze procedurile penale concrete care sunt prevăzute în orice cod penal din lumea democratică? În DNA-ul condus de dna Kovesi, se ancheta cu cătușele pe masă și televiziunile la ușă. Și la Luxemburg o fi la fel?
Parchetul european funcționează ca o instituție suprastatală de viză și control, neprevăzută în tratatele fondatoare ale UE. Pe scurt, EPPO se folosește de munca procurorilor din țările afiliate.
Conducerea EPPO obligă statele care au aderat la „zona EPPO” să trimită la sediul parchetului din Luxemburg toate dosarele întocmite în țările respective pentru fraude cu fonduri europene şi evaziune la plata TVA cu prejudiciu mai mare de 10 milioane de euro. La fel cum proceda și când conducea DNA, Kovesi își face plan de dosare.Ea estima că EPPO va prelua 3.000 de dosare din cele 22 de state europene. România urma să cinstească masa cu 250 de dosare. Mai e mult până departe.
Șefa EPPO a explicat cu gurița ei ce se va întâmpla după ce dosarele din diverse țări ajung sub pază la Parchetul cu sediul la Luxembuirg: „Fiecare dosar va fi supravegheat de o Cameră Permanentă. Asta înseamnă că trei procurori europeni din trei state diferite vor supraveghea dosarul, vor putea da instrucţiuni procurorului de caz şi vor putea decide asupra celor mai importante măsuri în caz: trimiterea în judecată, aplicarea unei proceduri simplificate sau închiderea dosarului. Astfel este eliminată orice interferenţă din partea autorităţilor naţionale”.
Adică trei procurori din state diferite îi vor dicta procurorului de caz din țara de unde provine dosarul soluția pe care trebuie s-o dea în dosarul respectiv. În România sunt 6 pocurori subordonați EPPO care supraveghează mișcarea dosarolor. Ei lucrează în 4 centre EPPO deschise la Bucureşti, Timișoara, Cluj-Napoca şi Iaşi. Costurile de funcționare sunt suportate de la bugetul țării național. Cei 6 sunt un fel de ochii și urechile împăratului EPPO, raportează tot ce se întâmplă în țară în domeniul dosarelor de corupție.
Dosarele se întorc de la Luxemburg însoțite de indicațiile „Camerei permanente”, care va supraveghea, prin procurorii EPPO infiltrați în fiecare țară, aplicarea soluțiilor transmise de la Bruxelles.
O astfel de relație n-are cum să fie numită decât una de vasalitate.
Procedura stabilită de Kovesi reprezintă un vot de blam și o jignire la adresa procurorilor și a întregului sistem judiciar din statele respective. Probabil astfel de situații s-au mai cunoscut în istoria justiției românești doar pe vremea când verdictele în instanță la unele dosare erau stabilite și transmise de la Moscova și se aplicau în țară sub atenta supraveghere a instructorilor sovietici. (Va urma).

Foto: luju.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 26
Octavian Știreanu 170 Articole
Author

34 de Comentarii

 1. Ce mai e de spus…o loaza careia i curgea scuipat din gura, o procuroare obscura (fata lu tata, deh) fara merite si fara cariera a fost cocotata sefa la Bucuresti de catre Macovei – o alcoolista incompetenta notorie si validata apoi de Basescu – un turnator si o canalie dovedita. Iata reteta de succes a a acestei sleampete, care a distrus destine la ordin si pe care nu i deloc exclus s o vedem candidata la prezidentie. Vai de lume, ce tara…

  • Au intat în trepidatii , PSD istii si PNListii! O votez daca candideaza pentru circul care va urma. Nu ma astept sa fie din alt aluat , dar da bine la rânză, brănză, viezure si bufnita.

 2. Importanta fara de precedent al EPPO si alegerea democratica a doamnei Kovesi in fruntea Parchetului European elimina multe dintre dorintele unora de a folosi in scop personal banii europeni din PNRR si nu numai .Pe masura ce UE se federalizeaza si deciziile importante se muta la Bruxelles si NATO iar banii obtinuti din PNRR, o parte granturi si o pare imprumuturi cu dobinzi mici si termene laxe de returnare ,vedem cum controlul instituit de doamna Kovesi face valuri .Progresul evident atasat Justitiei din Romania urmare a aparitiei noilor legi ale Justitiei impreuna cu conlucrarea ministerului in cauza cu doamna Kovesi modernizeaza, pe zi ce trece, Romania .

 3. Toate bune, dar ați folosit floaster greșit, asta însemnând noroi, umezeală, ceea ce se întâlnește iarna pe stradă când începe să se topească zăpada. Poate v ați gândit la „strasse”… hehe.

 4. Stie ca tupeul prinde in mod sigur la turma mioritica. Cu el iti asiguri fara probleme admiratia prostilor. Tot cu tupeul au castigat alegerile si Petrov + Ficusul.
  Coldutza n-a inventat nimic nou, ea aplica ceea ce a vazut ca a mers la antecesorii ei.
  Matrakuka testeaza acum o posibila inscriere in lupta ptr alegerile prezidentiale. Este in perioada de sondaj……[Rumburak]

 5. E greu de trait in Romania;daca pleci pentru 2-3 ani din tara, cand ajungi intr-o vizita, nu ai voie sa te plimbi prin Bucuresti in civilie si in primavara,fara permisiunea gastii pro ruse lui Iliescu -KGB care trebuie sa aprobe
  PS Fereasca D-zeu,o tot scot pe Luluta la aerisit din 4 in 4 zile alte ‘piperatii’, o aduc in fata opiniei publice psd originar made in CCCP , sa o comenteze,ca boiii de la bicicleta nu ii poate lua

 6. PORTOCALA PRESEDINTE, sa va paradeasca, pentru ca meritati !

 7. În juru’ lu’ Ceașkă, la „vizite de lucru”, erau 5 „gorile”.
  În juru’ lu’ „Petrov”, la băile de mulțime fraieră simpatizantă, erau 20 de „gorile”.
  În juru’ lu’ Plăvanu’, la băile de mulțime pentru photografi și filmători, sunt 40 de „gorile”.
  Că așa a „evoluat” – de la dictatură – DIMUKAȚÎIA dîmbovițelească, pînă și măturătorii din șParlament se tem de reacția justificată a populației!
  Waka asta să nu aibă și ea 4 „gorile”, alături?
  „Zoo Rro”…

 8. Arde sariti. A tr3buit sa moara oameni … Ponta demisia.
  Vrem spitale nu catedrale.
  Ard spitalele unul dupa. Nu mai d3misioneaza nimieni nici ministru, guvern. #rezist, Marin Ceausescu au uitat sa mai hartzuiasca pe corupti inchipuiti. Sau nu au primit ordin. iE guvernul meu, ministrii mei.
  Lupta anticoruptia, nationala sau europeana, mascarada mai mare ca obligativitatea mastilor importate oficial din China si aiurea, simple carpe. Ursula are dosare deschiae de „faroana”? Nu si nici nu va avea de la anticoruptia kovesista.

 9. @Dian Fossey > la Putin este doar el si securitatea care-l apara de securitate !

 10. Plimbarea ei prin centrul Bucurestiului a fost facuta ca sa testeze reactia oamenilor.Ori cum o imagine cit se poate de caraghioasa si chiar revoltatoare ca sa o vezi cum mergea ca o gaina ametita in toate directiile ,inconjurata de patru persoane care semanau cu garda legionarilor .Nici-o diferenta inte aia si astia care au insotito.

 11. @ dian fossey.Waka asta sa nu aiba 4 gorile ? Nu mai sunt cuvinte mai nimerite.Dar ce a facut in amfiteatrul cu xxx studenti la drept ?Nu am citit pe nicaieri despre eveniment !Cum am putut rata ? Nu pot dormi la noapte.

 12. Eu zic ca maimuta brucseleza vrea la cotroceni.vrabia malai viseaza.

 13. Agitația produsă de plimbarea d-nei Kovessy demonstrează că ea a făcut lucruri bune , memorabile pentru Țară !!
  Cum apare , corupții se și cufuresc împrăștiat !!
  LCK, Președinte !!!

 14. Bai fratie, din surse sigure gloaba a venit in Moldo Vlahia sa-si caute de maritis. Ce zici CTP-ule, te bagi? Ca tu-i duceai grija si de familie si de integritatea carcasei, ori vieata fiintei. Maimutoi sinistru ce esti.

 15. Vazura-ti ca si la CCR abuzul in serviciu e fara prag, tovarasi?!
  Pacatul e pacat!
  Ai pacatuit sau nu?!
  Cu vorba, fapta sau gandul!
  Tovarasi, viitorul vostru e maro.
  Amin si aliluia!
  Sfanta prostime fie cu voi!
  Va convine sau nu, LCK -Presedinte!

 16. Corupții dau din coarne și din copite și împroașcă cu bale !!
  Și varsă lacrimi de polietilenglicol sorbitan mono-oleat !!
  Ei se văd deja parcurgând drumul întunericit către bulău !!

 17. Să înceapă distracția!!!!!
  Luluța președinte!
  ??????????????????????????????????

 18. @@gelutule draga pastrarea in codul penal a infractiunii de „abuz in serviciu” demonstreaza ca Romania inca NU a iesit din comunism, iar ‘dusmanul de clasa” trebuie prins cu orice pret, chiar daca pretul nu are nimic de-a face cu JUSTITIA dintr-un stat democrat, care nu are idiotenia asta precvazuta in justitia penala.
  Dupa 10 ani cu Base si 10 cu Dulapul excursionist Werner, votati ambi cu mult entuziasm de romani, de ce ne-ar mira si 10 ani cu Luluta?
  Vorba domnului Palada – Romanii merita ce e mai bun…asa sa fie…ca magarului tichie de margaritar ii lipseste si Luluta presedinta. De ce nu?

  @Esop pentru numele lui Dumnezeu, cand iti citesc postarile ma trec fiorii ca atunci cand citeam prin 1989 ziarul PCR – Scanteia – articole despre savantul de renume mondial Elena Ceausescu.
  Toate postarile tale par plagiate dupa articole din ziarul Scanteia,

 19. Ce talie de-i sar nasturii de la bluză are doamna imagine zeiței justiției române ajunsă șefă în Evropa.

 20. Mă întreb dacă „Duamna” a învățat să citească o factură.

 21. Codruța vrea nu vrea dacă trebuie să candideze este ordin …ce credeți că Werner își dorea ? … Ai intrat in horă pai joci până la capăt … dacă nu faci și „nițică” nae …..la nivelul asta se joacă dur

 22. Nu mai fiti invidiosi pe saraca aratare! Facea reclama la un shampon! Matreatza de pe pantofi e o alta poveste!

 23. @Error 404. Interesant comentariu.Dar eu cred ca dulapul isi dorea cu ardoare sa devina sef la liberali si apoi presedinte.In primul mandat a fost retinut si precaut…acum face numai la porunca !Iawol mein furer.Plimbari saptamanale si cand pica…turism international.

 24. Decada basista istorie. Decada ciolannista se incheie. Ceva si mai decadent de atat, uite ca se poate.
  Urmatoarea treapta evolutiva 10 ani cu Koveshioaia. Bucuria trotinetistilor

 25. Atentie mare la ‘magureni’! La cat cunoste profesional si la cat o duce capul pe Luluta (sunt realitati dovedite in cazul ei) chiar si o pozitie de procuror in orasul ei, Medias, ar fi fost prea mult. Dar securistii lui Astalosh au adus-o in Bucuresti pentru a servi cu abnegatie mafia lor. Din pacate pentru tara lista acestor teleghidati ‘magureni’ care intoxica toate varfurile puterii din Bucuresti este enorm de lunga si pare a nu se sfarsi curand. Vom vedea daca alt doctor, Bode, va vietui si in guvernul lui Ciolacu. Daca va fi asa, inseamna ca Ciolacu este sluga lui Helvig asa cum Dragnea a fost sluga lui Koldea si asa cum Ponta a fost sluga lui Mayor. Zilele trecute fiul unui mare fost general al vechii securitati afirma la emisiunea penibilului Lazarush ca ‘disidentul’ Astalosh a tinut fraiele noii securitati postdecembriste timp de 7 ani.A fost si el unul din emanatii ‘revolutiei’ dar in nici un caz numit pe acel post de cei din estul Romaniei ci de cei mai de la vest.

 26. Lulutza o sa primeaaca acelasi raspuns ca Horodniceanu cand s-a dus la Regatul Unit sa ancheteze un rahat de televiziune cu asa zisi teroristi maghiari care faceau trafic de Kalasnikov. Numai ca armele erau detinute legal fara foc automat doar de vanatoare ungurii au picat de fazan, UK le-a tras tzeapa cu reportaje manarite. Un fel dosare unse ale Kovesoaiei fabricate de Portokala. Deci LuLutza merita toate voturile.

 27. Hai, domnule „editorialist la Cotidianu'”, că la aroganță nu te întrece nimeni, nici chiar doamna Kovesi, păstrând proporțiile. Ești la fel de arogant ca și Bombonel, premierul-girofar, cum îl poreclise la vremea respectivă Tăriceanu pe Adrian Năstase. La aroganțe, la „rășini”, la ifose nu vă întrece nimeni, pe voi, politicienii de acest soi. Te faci că plouă – pe Calea Victoriei 39A -, deși e soare, și-ți pui repede telefonul la ureche pt a nu saluta și a sfida pe unul din cei în fața căruia ar trebui să-i fi recunoscător pe viață pt că a contribuit, peste două decenii, la albirea imaginii pătate a ziarului tău fesenist din anii tulburi ai mineriadelor din ’90. Acum văd că iar te legi de Marian Moroșanu „Ceaușescu”, cel care a rămas bâlbâit de la ce a pățit la mineriade… Puțin respect pt cei răniți la mineriade nu ai ?! Măcar de formă, pt că publici pe bandă rulantă editoriale în ziarul fondat de Ion Rațiu, unul dintre oamenii politici ce au sprijinit în anii ’90 – moral și financiar – Piața Universității. Pe vremea aceea eram student și știu câte rele au făcut în Capitală hoardele de mineri ce erau încurajate frenetic de unii propagandiști feseniști de meserie. A se revedea documentarul lui Stere Gulea despre Piață și mineri. Iertăm – că suntem creștini – dar nu și uităm, pt că nu suntem proști.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.