Incendii și la noi ca la greci

Un nou incendiu a izbucnit astăzi în pădurea din jurul staţiunii Băile Olăneşti, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea.

 

Pompierii spun că arde vegetaţia uscată pe o suprafaţă de aproximativ un hectar, într-o zonă greu accesibilă situată la peste doi kilometri distanţă de mănăstirea Comanca.

 

„La locul evenimentului intervin forţe din cadrul Detaşamentului de Pompieri Râmnicu Vâlcea, Ocolului Silvic Râmnicu Vâlcea şi SVSU Băile Olăneşti, în total 14 persoane. Accesul nu este posibil cu autospecialele de intervenţie, deplasarea executându-se pedestru. Incendiul se manifestă la stratul de frunze, gros de aproximativ 20 de centimetri, pe o suprafaţă de circa un hectar. În zona respectivă nu sunt gospodării”, a transmis purtătorul de cuvânt al instituţiei, Sorin Albinaru.

Acesta este cel de-al doilea incendiu de vegetaţie izbucnit în apropierea staţiunii vâlcene în ultimele trei săptămâni, pompierii intervenind în zonă şi la jumătatea lunii trecute, timp de cinci zile, ca să stingă flăcările provocate de un trăsnet ce au cuprins o suprafaţă de circa trei hectare de pădure.

 

Pompierii vâlceni au acționat trei zile pentru stingerea incendiului de vegetație uscată, lăstăriș și fond forestier, pe raza localității Racovița.
 Peste două sute de pompieri, personal din cadrul ocoalelor silvice și al obștilor, membrii SVSU, piloți și personal navigant, cetățeni ș.a, ajutați de un elicopter Black Hawk , 2 aeronave Spartan, două microbuze, 9 autospeciale de stingere cu apă și spumă și 6 autospeciale pentru muncă operativă au intervenit pentru limitarea și stingerea acestui incendiu izbucnit acum 3 zile.
Intervenția a fost dificilă, deoarece flăcările s-au manifestat în zone abrupte, greu accesibile pentru echipaje și focul risca să se extindă cu repeziciune din cauza uscăciunii avansate, precizează reprezentantii ISU.
În urma investigațiilor preliminare, polițiștii au identificat o femeie în vârstă de 61 de ani din Racovița, suspectată de a fi cauzat incendiul. Femeia este acum subiectul unei anchete în cadrul unui dosar penal, deschis sub suspiciunea de „distrugerea din culpă”.
Un incendiu puternic a afectat și o zonă importantă din jurul Reșiței.
Primăria Reșița avertiza ieri că incendiul „a afectat o suprafață de aproximativ 150 de hectare în Zona Câlnic, pe raza UAT Reșița, punând în pericol locuințele din zonă.
Peste o sută de persoane, inclusiv 53 de pompieri militari de la ISU și voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Reșița, alături de 16 pădurari de la Ocolul Silvic, 20 de cetățeni și voluntari de la Serviciul Profesional pentru Situații de Urgență ARTROM, s-au mobilizat pentru stingerea incendiului. În intervenție au fost folosite 13 autospeciale de stingere și un elicopter al Inspectoratului General de Aviație (IGAV), trimis în sprijin“.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. Apropo’ de ” Ca la greci”: pompierii greci au declarat ca majoritatea focurilor de la ei au fost puse intentionat. Deci?…Maini criminale sunt destule cu granitele larg deschise…Poate cineva pregateste schimbari in ce priveste padurile…

  2. Întreb:
    – La Romania nu sunt tot cetățeni ca în Grecia? Nu au mâini și nu fac haleala la grătare, nu fumeaza in aer liber ca în Grecia?

  3. Pictează un copil mai abstract “micuța Picasso, București-micul Paris, Timișoara-mica Viena, incendii se pădure-ca la greci. De ce nu ca în California? Era tot sfârșit de august secetos, la barajul Firiza de lângă Baia Mare, barajul retras câte sute de metrii, eram duminica cu copii la iarbă verde. Afișe peste tot cu interzis făcut focul. Mi-am întâlnit o cunoștință, inginer silvic care patrula prin zonă. Mi-a spus că sunt mobilizați toți silvicultorii pe teren să prevină făcutul focului. Mai sunt asemenea inițiative? Direcția agricolă nu are treabă cu consiliat și supravegheat agricultura (eventual omorât porci, păsări, oi de pestă), misterul mediului sau al pădurilor și apelor nu are responsabilitate cu defrișări, vile, bărci cu motor?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.